Pelargonium Denise е популярен сорт

Красотата на това цвете е просто хипнотизираща. Поглеждайки към него, изглежда, че Дениз Пеларгониум се подготвя за сватбената церемония. Това впечатление създава причудливата форма на цветята, подобна на спретнатия букет от розите на булката. Естествено, с такива данни това цвете заема специално място в колекцията на стайни растения.

Пеларгония Дениз - какво е това цвете

Pelargonium Denise принадлежи към род Pelagonia, семейство Гераниум (Pelargonium). Африка се счита за родно място на това растение, по-точно южната му част. Донесена е в Европа в края на 17 век, когато търговските пътища са били достатъчно проучени и бити. От 18-ти век растението завладява не само пристанищните градове, но и триумфално върви навътре в сушата.

Пеларгония Дениз

Описанието на цветето показва, че пеларгонията, за разлика от роднината на здравец, има еднакви горни и долни венчелистчета, освен това те се различават по цвят и тон, което прави растението особено изящно.

Кратко описание, история на произхода

Ботаническото описание на Denise Pelargonium се отнася до многогодишни храсти. Цветните стъбла са прави или разклонени. Съцветия под формата на чадъри, разположени на стъблата. Основният естествен цвят на съцветията е розов, осеян с други нюанси.

След края на периода на цъфтеж се образуват плодни кутии, разкриването на които се извършва отдолу нагоре.

Растението, което се смята за дом на сухи райони на Африка, лесно понася дълги периоди на суша. Но що се отнася до зимните студове, Денис е пеларгоний, който се отнася зле с тях. Достатъчно е температурата да падне до -2 ... -3 градуса и тя умира.

Интересно е! Според някои любители на цветята здравецът Denise е лечебно растение. Намери приложение в козметологията и фармацевтичното производство. Етеричните масла, получени от листата на растението, се използват при лечението на респираторни заболявания.

Сортове стайни растения с имена, как изглеждат

Най-големият успех в размножаването на Denise pelargonium е постигнат от специалисти от Белгия и Швеция, те са авторите на най-популярните сортове на цветето - Pelargonium Denise "Sutarve" и Denise от Белгия Rockdale.

  • Пеларгония Дениз "Сутарв"

Pelargonium "Sutarve" (Denise Sutarve), е резултат от работата на шведските животновъди от разсадника Sunetrygg. В резултат на старателна работа те успяха да създадат малък, компактен храст.

Денис Рокдейл Цвете

Разликата между този сорт е буйният цъфтеж. В същото време съцветията са като две капки вода, подобни на миниатюрни розови пъпки. Съцветията се отличават с бледорозов оттенък с допълнителна палитра от снежнобял цвят.

  • Дениз от Белгия Рокдейл

Директен конкурент на шведския Sutarve. Цветето е компактно растение с почти пълно покритие от нежни съцветия.

Пеларгониевите цветя на Дениз Рокдейл също приличат на полуотворени розови пъпки. Пикантността на състава се дава от тичинките в полуотворени цветя. Този тип е особено популярен сред производителите на цветя.

Отглеждане на пеларгония Дениз у дома

Както показва практиката, пеларгониевият денис не е особено взискателен за грижи и създаването на нормални условия по време на засаждането обикновено осигурява лъвския дял от успеха на отглеждането на растения. Но въпреки това постигането на стабилен резултат в цъфтежа изисква спазване на определени правила.

Осветеност и температурни условия

Пеларгонията принадлежи към светлолюбивите растения. За нея по-подходящи са южната и източната страна на къщата. През лятото, когато растенията се поставят на открито, се препоръчва малко засенчване в разгара на лятото.

През есенно-зимния период се препоръчва да се намали количеството светлина, но дори при ниски температури трябва да е достатъчно. Когато се появяват избледняващи листа в здравия здравец, е необходимо да се увеличи количеството светлина.

Отглеждането на пеларгония изисква температура на околната среда от 20-25 градуса. Това е най-удобната атмосфера за растежа и цъфтежа на пеларгония. През периода на почивка температурата може да спадне до 10-15 градуса.

Внимание! Ако не е възможно да изнесете цветето за зимата в отопляемо, но в същото време хладно помещение, препоръчително е да го оставите на перваза на прозореца.

Струва си да поставите саксия навън само когато температурата на въздуха през нощта не спадне под 15-17 градуса.

Правила за поливане и влажност

Цветето е способно да съхранява вода, така че трябва да бъдете много внимателни с количеството вода. През лятото се препоръчва да се полива малко в корена. През зимата поливането трябва да е минимално, 1-2 пъти месечно е достатъчно. Но не е нужно да пръскате растението.

За домашно поливане водата трябва да се защитава най-малко 24 часа, особено ако водата се отделя с белина.

Подхранване и качество на почвата

По време на вегетационния период растението трябва да се подхранва с торове. Течните разтвори са най-подходящи, които задължително включват азот, фосфор и калий.

Като почва е най-подходяща смес от копка земя, торф, перлит, хумус и едър пясък.

Размер на контейнера за цветя

При засаждане се препоръчва да вземете малка саксия. За първата година е достатъчен контейнер с диаметър 15-17 см. През следващите години растението може да се отглежда в саксия от 20 см. Този обем е достатъчен за нормалния растеж на този вид джудже.

Внимание! При пресаждането в нова саксия най-голямото предизвикателство е подмяната на почвата. Препоръчително е да го смените напълно.

Подрязване и презасаждане

При пресаждането резитбата е задължителна. Старите изсъхнали клонки се отстраняват. Трансплантацията се извършва преди началото на новия вегетационен сезон. След процедурата растението се подхранва с торове.

При резитбата старите клони се отстраняват до височината на първата пъпка. Младите издънки се изрязват до желаната форма. Твърде дългите се съкращават до височина 14-15 cm.

Присаждане на растение в постоянна саксия

Особености на цъфтящите растения

Pelargonium Denise може да се похвали с дълъг период на цъфтеж с голям брой цъфтящи съцветия.

  • Период на активност и почивка

Счита се, че периодът на дейност е от края на април до края на септември.

След това започва период на зимен покой на растението.

  • Видове и форма на цветя

И в двете форми, шведска и белгийска, цветята наподобяват спретнати букети от рози. Това е особеността на сорта Дениз.

Методи за възпроизвеждане на цветя

Растението се размножава добре както чрез резници, така и чрез семена. Вярно е, че когато се размножава със семена, не винаги е възможно да се получат родителските форми на цветето.

  • Размножаване със семена

През януари-март семената се накисват за 24 часа. След това те се поставят в контейнер за оранжерия, който се поддържа при температура от + 22-25 градуса, докато се появят издънки.

Издънките се появяват след 2-3 седмици. След още 2 седмици растенията се засаждат в саксии.

  • Размножаване чрез резници

Размножаване чрез резници

Резници за размножаване се отрязват от възрастно растение през февруари-март или в края на юли-началото на август.За засаждане се вземат резници с 4-5 листа.

Изрязаните резници се държат 2-3 часа на открито, след което долните листа се отстраняват и се засаждат под буркан в контейнер.

След 2-3 седмици бурканът се отстранява и растението се прехвърля на обичайния режим на поливане.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Основните проблеми на растението обикновено възникват при неправилна грижа - излишна влага или липса на осветление. Някои проблеми могат да бъдат причинени от гъбични заболявания и вредители.

При прекомерно поливане коренището започва да гние в растението. При липса на влага листата изсъхват, а цветята падат.

Пеларгонията може да бъде засегната от сиво гниене и гъбички. Понякога е нападнат от паяк.

Единственият правилен метод за борба с болестите е третирането с химикали за защита на стайни растения. Ако се появят вредители, могат да се използват инсектициди.

Както можете да видите, Pelargonium Denise е едно от най-удобните цветя за отглеждане. И спазването на прости правила за грижи дава възможност да се получат отлични резултати, когато се отглеждат у дома.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина