Magnolialeaf peperomia - домашни грижи

Поради трудностите при напускане, пеперомията не е толкова чест гост в градските апартаменти. Въпреки това, като се вземат предвид някои нюанси и особености на културата, можете да постигнете нейния представителен външен вид за доста дълго време.

Разнообразие от видове

Пеперомия (Peperomia) принадлежи към реда на вечнозелените многогодишни растения от семейство Pepper и има около 1100 вида. Някои от тях цъфтят периодично, около 30 подвида се отглеждат като стайни растения. Почти всички от тях са местни в тропическите гори на Южна Америка.

Пеперомия с пъстър цвят на листата

Най-често срещаните видове стайна пеперомия са:

 • Ароматни - с розово-зелени листа.
 • Нивали - наподобява мини-палмови гъсталаци.
 • Планински - с чашевидни, почти кръгли листа и невзрачни дръжки.

Разнообразието от видове пеперомия

Ценителите на всичко необичайно отдават предпочитание на сортовете:

 • Wolfgang Crane - разполага с издълбана рамка от зеленина.
 • Dolabriformis - листата на цветето са подредени по такъв начин, че да наподобяват голямо цвете.
 • Peperomia Hutchison е синкаво-сиво, почти сиво растение, донякъде подобно на морския живот.

Peperomia Magnolialeaf е един от представителите на голямото семейство Pepper. Цветето се различава от останалите си колеги по големи, масивни листа, подобни на листата на магнолия, заради които е получило такова име. Цветът им е необичаен, има сортове със светлозелени, тъмнозелени, дори кафеникави нюанси, с различни петна, ивици и кантове. Характерното восъчно покритие придава на зеленината своята яркост. Стъблата са месести, доста плътни.

Пеперомия магнолия-листна

Височината на храста може да достигне 30 см. Цветовете обаче наподобяват цъфтежа на обикновен живовляк. Културата се влюби в производителите на цветя заради декоративната зеленина и особеността на хвърлянето във въздуха на полезни пари от фитонциди - отлични помощници в борбата срещу патогенните бактерии.

Важно! Когато купувате растение в магазин, трябва да обърнете внимание на наситеността на цветовете на листата. Мудни и тъпи листа с повреди показват недохранване и неправилни условия на отглеждане. След транспортиране такова растение е малко вероятно да оцелее.

Грижа за пеперомия магнолия в домашни условия

Грижата за растението не е лесна, така че цветето да ви зарадва със свежест и здравословен външен вид, ще трябва да положите много усилия. Характеристики за грижа за пеперония:

 • Температурни условия. Магнолия-листната пеперомия е изключително топлолюбиво растение. Расте добре при средна температура от + 20 ... + 24 ° C, не понася течение и температурни промени. Такива условия водят до болести на растенията и инхибиране на растежа.
 • Осветление. Видовете Peperomia със светъл цвят на листата са по-взискателни към осветлението. Те се поставят по-близо до прозореца, но така че пряката слънчева светлина да не навреди на цветето. Собствениците на тъмни нюанси на зелените понасят добре сянката. Въпреки това, при липса на светлина, издънките им се разтягат и зеленината става бледа.
 • Поливане. През лятото културата се нуждае от умерено поливане. За целта използвайте утаена топла вода. През зимните месеци пеперомията е още по-ограничена в поливането. Растението толерира липсата на влага в саксията по-добре от изобилието си.
 • Изисквания за влажност на въздуха. По време на отоплителния сезон е по-добре да се напоява пеперомия от спрей 1-2 пъти седмично.
 • Подхранване.Растението се тори изключително през летните месеци, като се използват стандартни формулировки на превръзки. Ограничено до веднъж месечно в продължение на 3 летни месеца. В изключителни случаи те прибягват до повторно подхранване (с изчерпване на почвата, слаб растеж).
 • Подрязването се практикува само ако храстът изхвърли долните листа. Прищипвайки горната част в този случай, можете да постигнете пищни форми.

Забележка! Когато температурата падне до -10 ° C, както и комбинацията му с висока влажност на почвата, растението умира.

Отглеждане на пеперомия от магнолия от семена

Когато отглеждате, трябва да обърнете внимание на качеството на почвената смес. За да направите това, можете да използвате универсална почва за декоративни растения, добавяйки към нея речен пясък с рапични зърна.

По-добре е да пропускате големи контейнери и да се придържате към малки, плитки съдове. Напълва се на 2/3 с почвена смес, леко се уплътнява и навлажнява чрез пръскане от спрей бутилка. Семената се засяват отгоре. Те са много малки, така че трябва да ги разпределите възможно най-равномерно (по-рядко). Отгоре контейнерът се покрива със стъкло и се поставя на добре осветено място, но покрито от пряка слънчева светлина.

Засяване на семена в земята

Постоянната температура е една от предпоставките. След появата на 2-3 истински листа при разсад, разсадът се трансплантира в отделни малки саксии.

Важно! За да получите здрава корона, е по-добре да отрежете първите дръжки на етапа на формиране. Те нямат декоративна стойност или аромат. Така растението няма да губи енергия за цъфтеж, който обикновено започва през юни, а ще ви зарадва с изобилие от зеленина.

Методи за възпроизвеждане на пеперомия

Растението може да се размножава по няколко начина:

 • Резниците са най-често използваният метод за размножаване на пеперомия. Върхът на леторастите с няколко пъпкови възли не се разчупва, но внимателно се отрязва. Мястото на среза се третира с Kornevin и се поставя в подготвен съд с влажна почвена смес, която е покрита с прозрачен филм. Контейнерът с дръжката се съхранява на добре осветено място при температура от + 23 ... + 25 ° С. След като кореновата система е добре развита, разсадът се премества в малка саксия.
 • Практикува се и размножаване на листа. Методът е подобен на предишния. Степента на оцеляване е по-ниска и развитието на кореновата система отнема няколко пъти повече време.
 • Те прибягват до разделяне на храста, ако е нараснал твърде много. Бучката внимателно се изхвърля от саксията, отделните корени се отделят внимателно един от друг. След това те дезинфекцират и поръсват с натрошен въглен или пепел. Всяка отделена дръжка се засажда в отделна саксия, която не се полива около седмица.

Важно! Трябва да размножите растението през пролетта и лятото.

Размножаване на листа

Трансплантация на растения

Ако растението е закупено от магазин, трябва да видите дали корените надничат от дренажните отвори. Ако не е, рано е да се презасажда. Ако на дъното на саксията бъдат открити деформирани корени, цветето трябва спешно да бъде трансплантирано.

Необходимостта от трансплантация в домашна пеперомия се разкрива от влошаване на външния вид: смачкване на листа, изтъняване на леторастите. Може би растението е удебелено, саксията е станала тясна и корените търсят изход, прониквайки през всички дренажни отвори.

Най-благоприятното време за разсаждане е пролетта. През зимата растенията се трансплантират само ако е абсолютно необходимо (например в случай на заболяване).

Забележка! При всяка следваща трансплантация е необходимо да изберете саксия с 3 см (в диаметър) по-голяма от предишната.

На дъното на саксията се полага дренажен слой (4-6 см) (винаги с дренажни отвори): средно големи камъни, въглен, сух мъх. Като почва те вземат или пазарна почва, подходяща за тази категория цветя, или домашна - от равни части копка, обикновена градинска пръст и хумус, с добавка на пясък и торф. Последните 2 компонента са взети в ½ част.

Контрол на вредителите и болестите

За съжаление болестите и вредителите не заобикалят пеперомията. Растението трябва периодично да се инспектира и при необходимост да се предприемат действия.

Проява на болести по растенията

Чести вредители по посевите:

 • Паяк акари. Насекомото заразява растението, като го обгръща с влакнесто, белезникаво покритие. За да се отървете от вредителя, цветето се измива старателно под топла течаща вода, премахвайки всички признаци на инфекция, след което се третира с какъвто и да е инсектициден препарат.
 • Трипс. Храни се с растителен сок. При подробен преглед на листата се виждат малки сухи участъци. На обратната страна има едва забележими колонии от ларви. За да се справи с паразита, храстът се измива добре със сапунена вода, изплаква се под струя топла вода и се напръсква със специален препарат.
 • Mealybug. Рядък паразит, но понякога може да се засели на пеперомия. Разкрива се от наличието на голям брой малки насекоми на младите издънки. Можете да се отървете от него, като го третирате с алкохолен разтвор.

Пеперомия в саксия

Болести на пеперомия:

 • Гниене. При застояла влага кореновата система е засегната от гъбични инфекции, гниене. Храстът може да бъде спасен само чрез пресаждане в здрава, рохкава почва.
 • Почерняване на листата. Това е резултат от рязкото понижаване на стайната температура. С нормализирането на температурните условия почернените листа се заменят със здрави. Процесът е доста дълъг.
 • Падащи листа. Основната причина е липсата на влага и близкото местоположение на цветето до отоплителните устройства. Коригирайте проблема, като нормализирате поливането и извадите цветето от батерията.
 • Подвижни листа. Това се дължи на пряката слънчева светлина. Саксията трябва да бъде изнесена на място с разсеяна светлина.

Почитателите на вътрешното цветарство със специален трепет и известна ирония се отнасят до невероятното свойство на цветето да променя отрицателната аура на къщата в положителна. Не е известно колко вярна е тази информация, но фактът, че пеперомията е хармонично комбинирана с други домашни растения и „съживява“ интериора, е чиста истина.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина