Тъкане на фикус Бенджамин у дома

Ficus е великолепно цвете, което заема централно място на первазите на много производители. Тя може да бъде прекрасна декорация за всеки интериор. Цветето има уникална характеристика - може да се проследява. Именно това го прави уникален. За да създадете оригинална декорация за вашия апартамент, трябва да знаете основните правила за тъкане на фикуса на Бенджамин.

За какво се използва тъкането?

Особеността на фикуса е, че докато е млад, кората по ствола му не се образува. Благодарение на това той може да приеме всякаква форма, да остане гъвкав дълго време. Тъкането на фикус Бенджамин най-често се използва за украса на зимни градини, оранжерии, лоджии. Растението е популярно сред производителите на цветя не само заради атрактивния си външен вид, но и заради непретенциозните си грижи. Цветето може лесно да се отглежда у дома, без много усилия.

Ficus Benjamin е любима култура на производителите на цветя

Фикусите на Бенджамин се преплитат не само заради създаването на атрактивна композиция. Има и друга причина - цветето расте много бързо, това помага да му се придаде кокетна и компактна форма. Тъкането ще помогне да се отървете от необходимостта от изграждане на сложни конструкции и опори. Благодарение на процедурата, цветар може красиво да украси цвете, така че да се превърне в идеална интериорна декорация.

Плитката се използва за уплътняване

Видове тъкане на фикус

Ficus може да се тъче по различни начини. Те зависят от това колко подготвено е самото цвете. Има няколко вида тъкане:

 • Спиралата е един от най-популярните начини за украса на растение. Много е лесно да се направи. Необходимо е да се направи кръгово тъкане около опората. По време на периода на растеж цветето ще се огъне по контура на основата. Веднага след като багажникът се заключи напълно във форма, можете да премахнете опората.
 • Хедж - по-трудно е да се създаде такава структура. На първо място, трябва да засадите разсад в един ред. Докато растат, стъблата се преплитат. Най-често се създават ромбови, овални или пчелни форми.
 • Пигтейл - този вид тъкане може да се използва веднага щом дебелината на растението достигне 1 см. Процедурата се извършва по същия начин като сгъването на нишките за плитка.
 • Колоната е красив, но труден начин. Трудността възниква във връзка с необходимостта от разделяне на съседни стволове. Неопитен опит, начинаещите могат да повредят растението, поради което то ще умре.

Забележка! Всяка от опциите за тъкане трябва да бъде създадена от индивидуално засадени разсад!

Форма на тъкане - спирала

Как да подготвим растение

Разсадът трябва да бъде подготвен, за да придаде на стайното растение необходимата форма в бъдеще. Подготовката включва както подходящо прилягане, така и грижи с оформянето на тъкането. Само млад разсад може да бъде сплетен, така че работата започва от самото начало, веднага след като издънките бъдат засадени.

Правила за подготовка на фикус:

 • Багажникът започва да се преплита веднага щом растението расте 10 см.
 • В бъдеще, докато расте, стволовете започват да се сливат в съответствие с избраната технология.
 • За да създадете композиция, трябва да засадите поне три кълнове. Но опитните производители на цветя препоръчват засаждането на поне пет разсада.
 • За засаждане вземете саксия с възможно най-голям диаметър. Размерът зависи от броя на кълновете. Квадратната или кръглата форма е най-подходяща.
 • Съставът трябва да бъде създаден само от издънки със същата дебелина на багажника. Ако те са различни, съставът ще изглежда небрежен.
 • Много е важно да се спазва режимът на поливане. Ако растението не се грижи правилно, един разсад може да е по-тънък от другия. Важно е да се използва хранителна почва, която съдържа достатъчно количество микроелементи.
 • Кълновете се засаждат през март. Процедурата на тъкане започва в края на пролетта.
 • Ако се използва снаждане на стволове, трябва да отрежете част от дървото и да притиснете разсада заедно.

Ако поне един от нюансите на подготовката бъде пропуснат, ще бъде невъзможно преплитането на стволовете.

Процедурата за подготовка на фикус за тъкане

Как се тъче фикус

Тъкането на фикус Бенджамин у дома се извършва съгласно определени правила. Те се използват независимо от това кой метод на тъкане е избран. Процедурата се извършва, както следва:

 1. За да могат разсадът да расте правилно, семената се засаждат на разстояние най-малко 3 см едно от друго.
 2. Преди тъкане, цветето се полива, това ще помогне да се направи багажника по-мек.
 3. Страничните издънки се изрязват, докато растат.
 4. Короната е оформена в самия връх.
 5. В процеса на развитие растенията следят силата на неговото тъкане. За да бъдат позиционирани правилно всички елементи, препоръчително е първо да се направи рамка.
 6. Меките стъбла се полагат по установената схема. Те могат да бъдат фиксирани с конци, като внимателно оплитат растението. Конците трябва да се поставят под ъгъл от 45 градуса.

Важно е да не пропуснете момента на формиране на композицията, тъй като фикусът расте много бързо.

Страничните издънки на цветето се отрязват, така че да не пречат на образуването на композицията

Обработка на растителни стъбла

За да се преплитат стъблата в правилната корона, трябва да отрежете излишните издънки и издънки. Ако този момент бъде пропуснат, листата ще претеглят короната и ще наклонят растението надолу.

Забележка! Категорично е забранено да се отрязват повече от пет кълнове наведнъж.

След процедурата местата на нарязване трябва да бъдат обработени с активен въглен на прах или антисептик. Но в същото време не могат да се използват твърде много средства. Ако всичко е направено правилно, цветето ще се развива активно и правилно.

По-нататъшни грижи за цветето

Важно е не само да засадите правилно растението и да придадете на багажника форма, трябва да осигурите подходящи грижи. Цветето се нуждае от пръскане и обилно поливане. Листата се избърсват с влажна кърпа веднъж седмично. Важно е непрекъснато да инспектирате преплетените стволове, така че да няма повреди, стеснения с конци или прегъвки в багажника.

Важно! В къщата за растението трябва да изберете място с частична сянка. Това е необходимо, за да се избегне увяхването на листата.

Тъкането на фикус е чудесна характеристика на растението, което се използва от производителите на цветя за създаване на великолепни композиции. Правилната резитба, спазването на принципите на тъкане и грижа за растенията ще помогне да се създадат уникални цветни форми за интериорна декорация.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина