Защо листата на фикуса падат - причини

Фикусите са местни в австралийските и азиатските територии. Те се преместиха в категорията на закрити поради необичайната лъскава зеленина и размер. Културата не налага специални изисквания за грижи, но нарушаването на стандартните правила, дадени в описанието, води до развитие на болести и атаки от паразитни насекоми. Неопитните производители често се питат: защо листата на фикуса падат и как да се реши този проблем?

Кога да подадете аларма, ако листата пожълтяват

Загубата на малко количество зеленина е нормална за растението, ако явлението се наблюдава през есенно-зимния период. Трябва да бъдете предпазливи, ако пожълтяването на листата и загубата им не изчезнат с промяната на сезона с пристигането на пролетта. Тогава дървото изисква промяна в условията на задържане и симптоматично лечение.

Листата на фикуса падат

Фикусът хвърля листа: основните причини

Изплашени от нестандартното поведение на растението, производителите на цветя търсят отговор на въпроса защо фикусът хвърля листата на причината и какво да прави с мащабното проливане на листата. Основните трудности при отглеждането възникват при задържането на цвете в стая - той е свикнал с зона, в която има ясно разграничение между периодите на висока влажност и сухота.

Сезонните промени включват механизъм за подготовка за време, в което дървото няма да получи достатъчно вода. Поради това те започват да се отърват от излишните листа, за да намалят площта на изпаряване на течността.

Когато се появят фактори на стрес, растенията, които постоянно живеят в апартамент, могат да загубят 30% от листата си. В този случай той се опитва да свикне с нови условия или изразява протеста си срещу прекомерно или недостатъчно поливане, липса на минерални елементи.

Важно! Нарушенията на правилата за напояване, нивото на осветеност и температурните условия, атаките на паразитни насекоми и развитието на болести могат да доведат до факта, че фикусът пожълтява.

Пожълтяване на листата

Температурен режим

Естествените промени в условията на околната среда могат да бъдат ключ към проблема защо листата на фикуса пожълтяват. Намаляването или повишаването на температурата и намаляването на продължителността на светлинните часове се превръщат в сигнал, че предстои суша. Цветето автоматично задейства механизма за оцеляване.

Преходите от първи сезон към втори сезон ще активират частично проливане на листата. В този момент има адаптиране към нови показатели за осветление, температура и влажност. В затворено пространство те се променят по-малко, но лек дисбаланс е достатъчен, за да може растението да започне отново да се аклиматизира.

Много култури не понасят течения, в близост до вентилационни шахти или в близост до прозорци, поставени за вентилация. Внезапните промени в температурата са причината да се отървете от част от листата.

Допълнителна информация! За да се поддържа условно стабилен режим, е важно стайната температура да е в рамките на +25 ℃.

Влажност на въздуха

Една от най-честите причини, поради които се появяват пожълтели листни плочи, е недостатъчният обем течност.Дърветата не предпочитат да растат при висока влажност, те се нуждаят от добре дренирана почва в саксии и оптимален субстрат по отношение на хранителната стойност.

Недостатъчната влага води до отхвърляне на листата по еволюционни причини. В природата културата по този начин решава проблема със сушата, опитвайки се да оцелее при неблагоприятни за нея условия. Влажността на въздуха има по-малко влияние върху механизма на загуба на листните плочи в сравнение с недостатъчното напояване.

Болести

Ficus хвърля оставя причината и какво да се направи в края на краищата, стресово състояние, провокирано от развитието на болести, се превръща в източник на патология. Списъкът на често срещаните заболявания на вътрешните фикуси включва следните заболявания.

Брашнеста мана

Дърветата рядко се атакуват от бактериални микроорганизми, но от време на време се появява Xanthomonas, което води до петниста зеленина. Бактерията прониква в листните плочи чрез микроскопични лезии или естествени пори и постепенно се разпространява през тъканите.

Основната симптоматика на заболяването са напоените с течност петна, които бързо се увеличават по размер. С течение на времето те се сливат, улавяйки обширни територии с жълтеникави граници, разположени по краищата на плочите. При тежка форма на заболяването дървото започва да се руши дори по време на вегетацията, трудно е да се излекува.

Важно! След като разберете причината, поради която листата на фикуса падат, какво трябва да се направи по-нататък? Растението се третира с фунгициди.

Кореново гниене

Патологичното състояние се формира под въздействието на постоянно влажна почва, активен растеж и размножаване на гъбична инфекция. Той улавя кореновата система, като в крайна сметка засяга цялото растение. Корените стават кафеникави на цвят, омекват и загниват. Дървото не получава необходимото хранене и започва да увяхва.

Кореново гниене

Повечето производители забелязват загниване на корените на етапа на пожълтяване, увяхване и падане на листата. Ако се открият симптоми на заболяването, трябва да премахнете растението, да изследвате корените и да премахнете повредените. След подмяна на старата почва с пресен субстрат, цветето се засажда на място. Ако болестта е засегнала цялата коренова система, тогава културата трябва да се изхвърли.

Антракноза

Отнася се за подгрупа от гъбични инфекции, които се появяват, когато почвата е постоянно влажна. Първоначално заболяването се проявява като жълти мастни петна по листните плочи, след което по тялото на корените се появяват кафеникави или червено-кафеникави язви. Заразените тъкани отмират, а повредената зеленина се сгъва и деформира.

Важно! Масивното опадане на листа причинява сериозни щети от антракноза. При леки стадии е необходимо да се извърши трансплантация с пълна подмяна на субстрата и третиране с фунгициди; при трудни етапи няма да е възможно да се спаси растението.

Отделно има бактериални патологии, които причиняват смъртта на едно дърво. Те включват бактериален рак, който се проявява чрез подуване на отделни области по листните пластинки, стъблото или кореновата система. Терапевтичните мерки срещу него са безсилни; няма да бъде възможно да се спаси растението. За да се избегне заразяване на цялата цветна градина, болният индивид се унищожава.

Вредители

Появата на паразитни насекоми е сигурен знак, че фикусът ще започне да боли и да се отърве от листата. При леки атаки ще трябва да се прекъсне, при сериозни атаки - да се изхвърли. Почти всички стайни растения са нападнати от брашнести червеи, мащабни насекоми и акари. Проблемът често се свързва с прекомерния сух въздух в къщата, което е благоприятна среда за паразитите.

Какво да направите, ако фикусът хвърля листа поради насекоми: основното лечение е механично отстраняване с памучен тампон и сапунен разтвор. Силно повредените издънки се подрязват и унищожават - този подход помага да се спре разпространението на инфекцията. Някои производители предпочитат да използват разтвор на масло от нийм, който е естествен пестицид.

Щит

Предпочита да атакува овощни дървета и декоративни храсти с малка зеленина. Вредителят пробива дупки в листни плочи, върху издънки и пъпки, за да може свободно да се храни със сок. Признак за увреждане са жълтеникавите петна по горната част на листата. Те стават летаргични и закърнели, започват да изсъхват и могат да отпаднат, растението губи декоративния си вид.

Ножници на фикус

Mealybug

Насекомите имат меко тяло, покрито с белезникав, восъчен материал. Той предпазва паразитите от загуба на влага и загуба на топлина. Колониите на паразитите предпочитат да се заселят в защитени културни зони - в пазвите на долната зеленина. Поражението се определя от бавен растеж или очевидна деформация на листните плочи, белезникав цвят. Паразитът предпочита най-младите издънки. По време на хранене те отделят течност, върху която се утаяват мръсотиите.

Паяк

Заразяването се случва почти незабележимо, насекомото се установява от шевообразната страна на плочите. Основният проблем е бързото създаване на колония от паякови акари и тяхното разпространение в зелената част. Патологията се определя от тънка мрежа, жълтеникави или безцветни листа.

Забележка! Механичното почистване помага за борба с вредителите при първото нападение върху култура. Масовото заразяване изисква използването на инсектициди с многократни обработки. Дори при тяхното използване няма гаранция за възстановяване.

Неправилна трансплантация

Трансферната работа води до развитие на стрес във фикуса: той не толерира извличане от земята, промени в обичайните си условия. За да намалите отрицателния ефект от трансплантацията, трябва да се придържате към следните правила:

  • след внимателно отстраняване на цветето от кореновата система, не се отърсвайте от пясъка - земната бучка трябва да остане непокътната;
  • корените на растението са много деликатни и небрежното боравене може да доведе до откъсването им - процедурата се извършва с изключително внимание;
  • след трансплантационни процедури, напояването е задължително;
  • преди началото на трансплантацията, почвата в контейнера се навлажнява - сухите корени се чупят по-лесно.

Допълнителна информация! За да се намалят последствията от процедурата, дървото се захранва със слаб захарен разтвор и се отрязва до 1/3 от дължината му. Редовно проверявайте съдържанието на влага в основата - тя не трябва да е суха, но не и мокра. Преовлажняването и сухотата на земята се превръщат в източник на гъбични заболявания и разпространение на паразитни насекоми.

Трансплантирайте, без да увреждате корените

Липса или изобилие от осветление

В родината на фикусите преобладава слънчевата светлина. Те поставят подобно изискване, когато живеят в апартаменти. Намаляването на светлата част от денонощието провокира падането на листата: в случай на сериозно отклонение проблемът може да бъде решен с допълнително осветление.

Да бъдеш от южната страна изисква защита на реколтата от пряка слънчева светлина - те водят до изгаряния на листните плочи. В този случай те трябва да бъдат засенчени малко.

На бележка! През лятото саксията може да бъде изнесена на балкона или верандата, така че дребнолистното цвете да получи максимално количество чист въздух. Не забравяйте, че завръщането в задушна стая може да провокира падането на листата.

Недостатъчно осветление

Грешки при поливане

Когато купувате растение, трябва да се запознаете с изискванията за неговата поддръжка и да разработите ясен поливен план. Както излишъкът, така и липсата на влага ще се превърнат в източник на загуба на зеленина, развитие на гъбични заболявания и атаки на паразитни насекоми.

Растението изисква равномерно поливане чрез:

  • през летния сезон овлажняването на почвата се извършва по-често, тъй като земната кома изсъхва;
  • в края на есента и зимата количеството напояване се намалява.

Важно! Прекомерното изсъхване на почвата влияе отрицателно върху здравето на културата. За да се избегнат отклонения в състоянието му, е необходимо да се напоява при първите признаци на сухота на основата.

Предотвратяване на падането и пожълтяването на листата във фикусите

След като разбраха причините за промяната в цвета на листовите плочи и тяхната загуба, те правят изводи за това как да се предотвратят подобни явления в бъдеще. Опитните производители се съветват да се придържат към следните правила:

  • Правилен график на поливане - равномерни обеми течност се изсипват в контейнери на равни интервали. Честотата директно зависи от нивото на влажност, температура и сезон. През летните горещини напояването се извършва по-често, през зимата - по-рядко. Особеността е свързана със забавянето на процесите в растението и условното състояние на покой.
  • Осветление - светлината не пречи на фикуса, когато се отстрани от перваза на прозореца и се пренареди на масата, тя упорито ще се обърне към слънчевите лъчи. Приоритет е разсеяното осветление, което няма да може да предизвика изгаряния на листните плочи, но ще пада върху дървото през целия ден.
  • Подрязването е необходимо за ограничаване на растежа. При благоприятни условия културата се впуска активно в растеж и заема цялото свободно пространство. Принудителната мярка помага да се даде на цветето по-компактен външен вид.

Спазването на всички горепосочени препоръки ще ви позволи да отглеждате здраво и красиво фикусово дърво с активна имунна система. Имунитетът е важен за всички култури - той ги предпазва от различни болести и предотвратява атаките на паразитни насекоми.

Не е трудно да се грижите за фикуса, той няма да пожълтява и няма да изхвърли листата си. За целта те изпълняват изискванията за гледане на декоративни храсти. Навременното поливане, подхранване и обогатяване с полезни вещества на почвата ще му позволи да расте и да се развива нормално.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина