Защо листата на драцената падат - причини

Драцената е много често срещано растение за дома и офиса. Цветето е непретенциозно и може да издържи на липсата на поливане, както и на пряка слънчева светлина. Но понякога това неизискващо растение може да стане мрачно и непривлекателно. Това се случва, ако листата на драцената пожълтеят и листата започнат да падат. За да разберете точната причина за това състояние, трябва да погледнете вътре в растението и да се уверите, че се спазват правилата относно грижите за цветята.

Листата на драцената падат - основните причини

Драцената е многогодишно растение, което се отличава със своя привлекателен външен вид и невероятни зелени листа. Но, за съжаление, понякога цветето започва да губи своите декоративни свойства. Листата губят яркозеления си оттенък, започват да пожълтяват и дори могат напълно да отпаднат.

Драцена за стайни растения

Причината, поради която листата на драцената падат, може да са различни ситуации. Всичко зависи от всеки конкретен случай. Този вид проблеми могат да бъдат причинени от множество грешки, допуснати в процеса на грижи или условия на отглеждане, външни фактори (болести / вредители) играят важна роля.

Драцената е цвете, което хвърля листата си. Но този процес не е естествен. Ако растението загуби твърде много листа, това в крайна сметка води до смъртта му.

Забележка! За да се предотвратят тъжните последици, когато възникне проблем, е необходима незабавна намеса на собственика - той е този, който трябва да спаси палмата.

Наред с други неща, градинарите оценяват декоративните качества в драцената, следователно, когато листата падне, растението губи своята привлекателност.

Най-често следните обстоятелства водят до ситуация, при която драцената губи листа:

 • въвеждане на нискокачествени торове;
 • увреждане от паразити;
 • нарушени условия на растеж;
 • прекомерно и нередовно поливане;
 • увреждане на кореновата система.

В единствената ситуация цветето може само да изхвърли листата. Това се случва в края на живота му, продължителността на който варира от 14 до 15 години.

Драцена жълти листа у дома

Болести

Въпреки факта, че драцената е непретенциозно цвете, процесът на грижа за нея трябва да се подхожда отговорно. В противен случай собственикът на това растение ще трябва да се сблъска с различни проблеми.

Много начинаещи градинари мислят защо драцената хвърля листа. Увреждането на кореновата система може да доведе до такава неприятна ситуация. Най-често това се случва, когато дадено растение е трансплантирано или в процес на замяна на почвата.

Изгарянията, които се появяват, когато растението е изложено на пряка слънчева светлина, могат да доведат до пожълтяване и падане на листата.

Внимание! В този случай е много лесно да се спаси цветето от смъртта, достатъчно е да се премахне от мястото, където падат пряките лъчи на слънцето.

Вредители

Когато драцената хвърля листа, какво да се прави в такава ситуация може да се отговори само след определяне на точната причина. Често такива ситуации възникват в резултат на отрицателно въздействие върху цветето на паразитите и вредителите. Най-често срещаните са:

 1. Трипсът са малки бръмбари, които седят на самото растение и пият соковете му. В резултат на това първо се появяват петна по листата, а след това, ако нищо не се направи, те напълно умират.
 2. Челюстното насекомо е вредител, който прониква в цветното стъбло и се установява там.В резултат на това издънките на растението стават меки и не изпълняват своята функция. Листата не се хранят достатъчно и могат да отпаднат.
 3. Паякът е вредител. Появява се при недостатъчно поливане и сух въздух. В резултат на неговото влияние листата първо пожълтяват и след това изсъхват.

Паразитите и вредителите влияят отрицателно върху състоянието на драцената, поради което цветето трябва да бъде спасено незабавно и професионално. Често е много трудно да се забележат вредители, тъй като те се крият в пазвите на листата, следователно, когато се появят дори незначителни признаци, е необходимо внимателно да се изследва цветето.

Внимание! За борба с вредителите специалистите препоръчват да се използват само закупени инсектицидни препарати.

Трипс върху листа драцена

Влажност на почвата

Когато драцената умре, само определени мерки могат да бъдат спасени, което трябва да се направи бързо. Правилното поливане влияе много силно на състоянието на цветето. За да се развие растението, за него е достатъчно просто попълване на вода.

Важно е да изберете правилно нивото на влага, тъй като драцената не обича трансфузия, но също така не понася суша. През лятото цветето трябва да се полива веднъж на всеки три дни.

Забележка! През лятото почвата трябва да се проверява всеки ден, за да не изсъхне.

Препоръчва се драцената да се полива с вода със стайна температура. Освен това листата и стъблата трябва да се напръскат с пулверизатор. През зимата растението трябва да се полива веднъж на всеки четири дни.

Обилното поливане влияе негативно на състоянието на цветето. В резултат на това кореновата система на драцената започва да гние.

Температура на въздуха

Когато драцената изсъхне, не всеки знае какво да прави в такава ситуация. Задължително е да се уверите, че цветето се съхранява в подходящи климатични условия.

Когато вътрешната температура падне под +16 градуса, цветето няма да изглежда привлекателно.

Не се препоръчва поставянето на драцената в течение и на пряка слънчева светлина. Във всички ситуации цветето ще започне да пожълтява и да умира.

Разпадане на корени

Всички опитни градинари знаят как да спасят драцената, когато листата паднат. Най-често възникват проблеми за тези, които никога не са се сблъсквали с болестите на това цвете. Растението може да започне да умира в резултат на различни причини. Най-важното е правилно да идентифицирате проблема и да направите каквото е необходимо.

Най-често гниенето на корените провокира падането на листата, което може да започне от прекомерна влажност на почвата, увреждане на кореновата система и незадоволителни температурни показатели.

Отначало процесът на изсъхване не се забелязва - корените изгниват под земята и нищо не издава този процес. Но когато гниенето достигне определена степен, тълпата се премества в долната част на основата на храста. Постепенно болестта засяга целия ствол и растението умира.

Гниенето на корените може да се определи по косвени признаци. Само в началото на процеса листата губят предишната си привлекателност. Внимателният собственик определено ще обърне внимание на това.

Кореново гниене в домашни драцени

Други възможни проблеми

Когато драцената умре, как да я спаси, може да отговори само човек, който се е сблъскал директно с този проблем. Неправилната поддръжка на растенията води до загуба на естествена красота. Има значителни промени във външния вид на цветето и неговото състояние. Причините за това могат да бъдат различни и понякога проблемът може да се крие в елементарни неща.

Листата на драцената могат да се изхвърлят в резултат на липса или излишък на торове. За подхранване на това цвете трябва да се използват сложни торове. Те трябва да се въвеждат два пъти на сезон:

 • За първи път храненето се извършва през периода на активен растеж.
 • За втори път между март и началото на септември.

Ако торовете не се прилагат, липсата на микроелементи в крайна сметка ще доведе до факта, че листата на цветето ще се покрият с бронзови петна.

Внимание! Прекомерното хранене също е изпълнено с негативни последици. В този случай корените, стволът и листата на растението започват да гният.

Как да спасим растение

Важно е да разберете какво да правите, когато листата на драцената падат. Трябва да се опитате възможно най-рано да предприемете определени действия, насочени към установяване на причината и лечението на цветето. В противен случай палмовото дърво ще изхвърли листата едно по едно и може да умре от стрес.

Ако растението е засегнато от вредители, тогава за борба с тях се използва инсектициден разтвор, приготвен съгласно инструкциите на опаковката. Наред с други неща, експертите препоръчват промяна на условията на задържане на гърнето след обработка, тъй като те често причиняват проблеми.

Драцена на закрито с подходящи грижи

Когато се появят проблеми с цветето драцена, гъбичните инфекции могат да бъдат причината. Можете да се борите с тях с помощта на фунгициди. Листата на цветето се обработват внимателно със слаб разтвор на такива средства.

Когато се дехидратира, се изисква рехидратация. За целта саксия с цвете се полива веднъж на всеки два дни, а въздухът също се овлажнява с пулверизатор. За да се отървете от проблемите, свързани с дехидратацията, е задължително да се проучи информацията за правилата за поливане - трябва да се спазват внимателно всички условия.

 • Ако току-що е закупена драцена, тя трябва да бъде поставена под карантина у дома за 20 до 30 дни. Само след този период можете да засадите растението в общата колекция.
 • Необходимо е систематично да се проверява цветето, като внимателно се изследват листните му плочи.
 • Може да е от полза да се поддържа оптимална влажност и периодично да се проветрява помещението.
 • Спасението от инфекция ще бъде трансплантация на цвете в стерилна почва и системна обработка на участъци с дървесна пепел или активен въглен.

Внимание! Експертите не препоръчват да се поставят други стайни растения и отрязани цветя, особено рози и хризантеми, до драцената. Именно те са в състояние да предадат болестите си на близките насаждения.

Драцената не е капризно растение, така че е много лесно да осигурите на цветето оптимални условия. За да му гарантирате дълъг живот е важно не само да организирате правилни и навременни грижи, но и да разпознаете болестта навреме. Често начинаещите производители на цветя са изправени пред факта, че драцената изсъхва, те не знаят какво да правят в такава ситуация и понякога правят непоправими грешки. В такива ситуации основното е да разберете причината, довела до проблема и след това веднага да се опитате да го разрешите. Само навременните и професионални действия ще помогнат за спасяването на цветето и ще удължат живота му.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина