Защо листата на здравец пожълтяват у дома - причини и лечение

Мушкатото или пеларгонията е едно от най-популярните стайни растения. Това се дължи на непретенциозните грижи, както и на атрактивния външен вид. Цветето може да расте на студени первази през зимата във всеки от регионите на централна Русия. Струва си да разберете как да действате, ако листата на здравец пожълтяват и изсъхнат.

Естеството на пожълтяването на листата на здравец

Много производители са изправени пред факта, че листата на здравец пожълтяват. Има много причини, поради които това може да се случи и затова трябва да се намери определен подход към цветето. В зависимост от естеството на пожълтяването се определя какво точно е станало причина за развитието на болестта.

Здравословно растение на закрито

Около краищата

Краят на листа най-често започва да пожълтява през зимата. Това показва неправилна грижа за растението. През лятото пожълтяването на долните листа показва липса на влага, която се появява след преместване на саксията с цветя от улицата в стаята. Ето как цветето реагира на изменението на климата, след аклиматизацията всичко се нормализира.

Забележка! Пожълтяването на листата в кралските здравец може да се появи поради тесен саксия. В този случай растението се трансплантира в по-голям контейнер.

Пожълтяване около краищата

Петна

Появата на петна по листата на здравец показва наличието на заболявания. Листната плоча започва на места да изсветлява, петната стават кафяви, изсъхват и листата започват да падат. Ако не започнете да се борите с болестта, стайното цвете може да умре. Симптомът се проявява, когато е нападнат от вредители, които се утаяват по листата и се хранят с техните сокове:

 • нематоди;
 • листна въшка;
 • Путин кърлеж;
 • гъсеници;
 • белокрилка.

Важно е да знаете! Борба с вредителите с инсектициди. Те практикуват и превантивни методи за предотвратяване на появата им.

Жълти петна по листата

Пожълтяването е придружено от увяхване на растението

Ако цветето започне неочаквано да увяхва, тогава може да има проблеми с корените (гниене на корените). Болестта за кратко време може да унищожи растението. Препоръчително е да отрежете дръжката и да я засадите. Предварителните инструменти се дезинфекцират. Гераниевите листа пожълтяват и изсъхват какво да се прави?

Пожълтяването се превръща в почерняване

Листата са показател за състоянието на растението. Те показват как се полагат правилни грижи за здравец. Ако условията не са изпълнени, по листата могат да се появят жълти петна, които впоследствие почерняват.

Съответствието се проверява чрез докосване. Ако петната са сухи, въздухът в стаята е твърде сух. Решението е да се увеличи влажността. Влажните петна показват заразяване с брашнеста буба. В този случай здравецът изхвърля листата. Червеите се откриват от саждистите гъбички, които образуват черен цвят върху растението. Лечението се извършва с инсектициди.

Възрастта на пеларгонията е причина за пожълтяването и сухотата на листата

Растенията имат специфичен жизнен цикъл.Доживявайки до определена възраст, някои части на цветето отмират, долните листа започват да пожълтяват и падат. Този процес е бавен и продължава до пълното пожълтяване на листната плоча.

Допълнителна информация! Производителят няма причина за безпокойство, тъй като нищо не застрашава растението. Пожълтелите листа се изрязват и се радват на вида на здраво растение.

Долните листа често пожълтяват

Общи причини за напускане на листа от здравец

Има много причини, поради които листата на здравец пожълтяват. Основните са неправилни грижи. Струва си да се запознаете с препоръките как правилно да се грижите за здравец, така че листата му да не пожълтяват.

Твърде рядко или често поливане

Основната причина за лошото здраве на пеларгонията е неспазването на режима на поливане. Тя трябва да бъде редовна и умерена. Не заливайте растението с много вода. Овлажняването се извършва, когато почвата изсъхне.

Липса на дренажен слой

Листата могат да пожълтеят поради липсата на дренажен слой. Мушкатото не обича блатиста почва; за дренажа трябва да се полагат грижи дори на етапа на трансплантация на цветя. В допълнение към жълтите листа, цветето може да спре да цъфти.

Тесен съд

Малкият обем на саксията не позволява на кореновата система да получава достатъчно хранителни вещества от субстрата. В резултат на това спира да расте и започва да изсъхва.

Грешки в грижите през периода на покой на цветето

През зимата си струва да промените грижите за растението, тъй като то е в период на покой. Цветето не се поставя в течение, в близост до радиатори и други отоплителни устройства. Намалете броя на напояванията, тъй като те водят до преовлажняване на почвата.

Липса или излишък на хранене

Азотните торове се прилагат най-често през пролетта, така че цветето да придобие зелена маса. При постоянно торене с този компонент растението ще развие късен цъфтеж, а листата също пожълтяват. Подхранването е полезно само в разумно количество и в определен период.

Умиращо растение

Неправилно разположение на здравец

Един от основните критерии е правилното поставяне на растението в къщата. Има правила:

 • наоколо трябва да има много свободно пространство и приток на чист въздух;
 • цветето е фотофилно, затова е важна добра осветеност;
 • чернови са неприемливи.

Забележка! Не се препоръчва да оставяте здравец на перваза на прозореца през зимния сезон, защото от прозореца идва студен въздух, който може да причини измръзване на листата. Под прозореца, като правило, има радиатор, чието отделяне на топлина може да прегрее корените на цветето.

Висока влажност на въздуха

Ампелните растения се държат при определени условия. Комфортната влажност на въздуха за здравец е 50-60%. Увеличаването и намаляването на този показател може да доведе до факта, че цветето ще започне да изсъхва.

Грешки при трансплантация

Когато пресаждате, продължете с повишено внимание. Не се препоръчва да се унищожава земната бучка, тъй като в този случай корените са повредени. Растението се полива предварително обилно и само след няколко часа те започват да трансплантират, като внимателно отмиват субстрата от корените.

Почвата за трансплантация трябва да бъде добре дренирана, умерено рохкава. Издържат на неутрална киселинност, допустима е леко подкиселена среда. Подгответе почвата самостоятелно от следните компоненти:

 • речен пясък;
 • тревна земя;
 • торфен субстрат;
 • хумус.

Всички съставки се приемат в равни пропорции. Не забравяйте редовно да подхранвате растението, така че субстратът да е хранителен. В противен случай цветето може да започне да изсъхва. Калият е необходим за активен растеж, фосфорът за цъфтеж и азотът за увеличаване на зелената маса.

Трансплантацията е важна стъпка в грижите

Болести, които причиняват пожълтяване и сухота на листата в здравец

Най-често пеларгонията страда от хлороза, кореново гниене и ръжда. Последното заболяване се счита за най-опасно за здравето на цветето.Той е най-често срещаният и затова си струва редовно да се наблюдава състоянието на листата на здравец, за да се забележи навреме появата на болестта.

Забележка! Ръждата се проявява с голям брой малки петна със светлокафяв цвят по листата. След известно време петната изсъхват и започват да се напукват.

Гъбичните спори могат да убият растението. Можете да запазите цвете:

 • отрязване на засегнатите части на цветето;
 • чрез третиране с фунгицидно средство.

При работа с химикали не трябва да се пренебрегват личните предпазни средства. Препоръчително е да следвате инструкциите на опаковката за използвания субстрат.

Вредни насекоми

Най-често срещаните вредители са паякови акари, брашнести червеи и белокрилки. Пожълтяването на листата се появява след като насекомите започнат да се хранят със сока на растението.

Ефективна борба срещу тях е възможна само на първите етапи на инфекцията. С течение на времето народните и закупените лекарства работят по-зле. Най-популярните лекарства са Aktara, Fitoverm и Atellik. Те се използват при стриктно спазване на всички точки от инструкциите за употреба.

Бяла муха - един от вредителите на пеларгония

Какво да направите, ако здравецът пожълтява и изсъхне

Първата стъпка е да се установи причината за пожълтяването. Ако саксията е малка или в нея няма дренажен слой, цветето се нуждае от трансплантация. При липса на слънчева светлина или прекомерно количество от нея, като са в течение, те търсят ново място за саксия, така че растението да е удобно.

Температурата на въздуха в стаята трябва да се променя в зависимост от сезона. През лятото се препоръчва да изнесете цветето навън, да го поливате по-често, отколкото през зимата. През есента те се връщат в стаята. През зимата температурата на въздуха не трябва да се повишава над +15 ℃.

Подхранване срещу жълти и сухи листа

Ако листата са станали твърде светли, се препоръчва да се хранят здравецът с Агрикола. Този препарат съдържа всички необходими компоненти. Следните се използват като торове срещу пожълтяване на листата:

 • Мляко. Препоръчва се да се вземат 100 ml от продукта на литър вода, разбърква се добре и се полива растението. Разтворът трябва да е със стайна температура, а водата не трябва да е твърда, добре утаена.
 • Глюкоза. Трябва да вземете 1 таблетка глюкоза на литър вода. Разбъркайте добре, така че веществото да се разтвори напълно във вода, поливайте растението. Не е подходящ за всички цветове. Кралският здравец не го понася.

Необходимо е да се грижите за стайното цвете в съответствие с препоръките. Когато се появят признаци на влошаване на здравето на растенията, трябва незабавно да разберете причината за заболяването и да започнете лечението навреме.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина