Сансевиерия цилиндрична - домашни грижи

Сансевиерия цилиндрична е един от най-екзотичните видове от този род растения. Красиво цвете с дълги изправени мечовидни листа е в голямо търсене сред градинарите и освен това не изисква специални грижи.

Как изглежда цилиндричната сансевиерия, към кое семейство принадлежи?

Сансевиерия цилиндър или цилиндрична (Sansevieria Cylindrica) е популярно наричана просто - щука опашка. Растението от семейство Аспержи се характеризира с дълги тръбни листа, които растат направо от земята. Те са много гладки на допир и блестящи поради факта, че са покрити с плътен восъчен слой.

Цилиндричният тип сансевиерия има листа, увити в тръба

Често срещани сортове

Най-известните и търсени сортове от този растителен вид са:

 • Sansevieria Velvet Touch (Velvet Touch) - получи името си заради стъблата, които усещат кадифе.
 • Сансевиерия бакуларис (Sansevieria Bacularis) е храст с гъсти тъмнозелени тръбести листни плочи, които не се затварят на стъблото, а израстват от земята.
 • Sansevier Skyline - има гладки и лъскави листа, на които присъстват тъмни ивици.
 • Sansevieria Twist - може да нарасне до 50-60 сантиметра, според външното описание много прилича на цилиндричния външен вид.
 • Спагети Сансевиерия - листата са заоблени, с малки жлебове по цялата дължина.
 • Sanseviera Mikado е много рядък сорт с дебели месести листа и тъмнозелени вертикални линии по тях.

Лечебни свойства

Голямото предимство на sansevier е, че има лечебни свойства:

 • нормализира кръвното налягане;
 • подобрява цялостното благосъстояние на организма и укрепва имунната система;
 • лекува настинки;
 • използва се външно за лечение на възпаление и други кожни заболявания;
 • нормализира работата на стомашно-чревния тракт.

Накратко за историята на появата

Растението е родом от южноафриканските територии. В началото на 20-ти век сансевиерията е била изнесена в Европа, откъдето е мигрирала като стайно цвете в останалата част на света.

Характеристики на грижите за растение у дома

Лесно е да се грижите за цилиндрична сансевиерия, най-важното е да създадете определени климатични условия в помещението, където расте.

Температура

Най-удобната температура за цвете е + 10 ... +25 градуса. Обикновено храстът понася рязко застудяване, но в жегата е по-добре да поставите саксията на проветриво място.

Осветление

Цветът няма специални изисквания за осветление. По-добре е да го държите в разсеяна светлина, така че слънчевите лъчи да не могат да изгорят месестите декоративни листа на сансевиера.

Поливане

По време на вегетационния период храстът трябва да се полива на всеки 7-10 дни, но през периода на покой е достатъчно да се овлажнява почвата веднъж месечно.

Важно! По време на зимуването е по-добре да не поливате почвата, а да я напръскате с пулверизатор, но избягвайте да попада вода върху земната част на цветето.

Пръскане

Грижата за Sansevieria не изисква процедура на пръскане. Това може да причини гниене на листа поради попадане на вода в синусите.По-добре избършете плочите с влажна кърпа.

Влажност

Желателно е показанията за влага да се поддържат на средно ниво. Ако е необходимо, можете да го увеличите, като добавите вода в тигана на тенджерата.

Грундиране

Цветето предпочита слабо кисела почва. Субстратът може да се приготви у дома. За да направите това, трябва да смесите рохкава почва, пясък и малко количество хумус.

По-добре е да закупите субстрат за цвете в магазин.

Подхранване

За оплождане на растението е необходимо да се избере специално сложно минерално торене, предназначено за сукуленти. В почвата трябва постоянно да попълвате съдържанието на калий и фосфор.

Забележка! При хранене на растение с торове с голямо количество азот, листата му губят пъстрия си цвят и стават едноцветни.

Кога и как цъфти

Цъфтежът на цилиндричния сансевие е почти незабележим. Съцветията са с форма на четка и са разположени на дълъг и изправен дръжка. По дължина е същата като листата на цветето, но понякога е дори по-висока. Малките цветя с бяло-кремави венчелистчета са тръбести. Някои сортове имат бледорозови цветя.

Бушът цъфти само около седмица. Вече 5-8 дни след цъфтежа на пъпките те започват да се затварят назад и да падат.

Цъфтяща сансевиерия

Как се възпроизвежда цилиндричната сансевиерия?

Този вид може да се размножава по няколко начина, като всички те са лесни за използване.

Покълващи семена

Размножаването на сансевиерия чрез цилиндрично засяване на семена практически не се използва в домашното цветарство. Посейте семената в кутии със сочен субстрат. Те трябва да бъдат задълбочени с 1-2 сантиметра. След това изсипете и покрийте с найлоново фолио. Първите издънки ще се появят след месец.

Вкореняване на резници

За да размножите растението чрез резници, трябва да отрежете част от страничния лист с дължина около 10 сантиметра. Резниците се заравят в кутия с почвена смес, поливат се и се покриват с фолио.

Важно! За да се предотврати заболяването на растението, местата на среза се обработват с активен или въглен.

Размножаване чрез резници

Въздушно наслояване

Възможно е да се размножава цветето с вторични розетки, този метод е подобен на вкореняване на странични слоеве. През пролетта розетките се отделят от храста и се засаждат в отделна саксия.

Прехвърляне

Необходимостта от трансплантация зависи от растежа на храста. Младата сансевиерия се трансплантира всяка година през пролетта, а възрастна на всеки 3 години.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Sansevier на практика не страда от вредители и болести, но понякога все пак възникват проблеми.

Цветето хвърля пъпки и листа

Това най-често се дължи на сухия въздух в помещенията. Понякога на цветето просто липсват някои минерали в почвата.

Листата пребледняват

Това състояние възниква поради липса на хранене и осветление. По-добре е храстът да се държи в леко разсеяна светлина, но не и на сянка.

Върховете на листата изсъхват

Краищата на листата изсъхват поради сухия въздух и високите вътрешни температури. Sansevieria не обича топлината, така че си струва да се погрижите предварително за подходяща стая за отглеждане.

Долните листа падат

Това се дължи на прекомерно поливане и некачествена вода. Твърде студената течност може бързо да унищожи храста.

Вредители

От вредителите цветето може да зарази паяк, който усуква едва забележима паяжина по листата. Насекомите обичат да пируват с месести листа, от които изсъхват и отмират.

Знаци и суеверия

От древни времена на сансевиерите се приписват различни магически свойства поради факта, че притежават много лечебни свойства. Смята се, че растението носи мир и просперитет в къщата, предпазва членовете на домакинството от кавги и неприятности.

Съществува обаче едно известно суеверие, свързано със сансевиерия. Заради острите листа тя получи прякора на езика на свекървата и се смята, че растението популяризира клюки и сее неразбиране сред обитателите на къщата.

Растението има елегантен външен вид

Sansevieria cylindrica се отличава с декоративните си листа, които, макар и да не се различават по пъстрота, имат изискан и елегантен вид. Лесните грижи само допринасят за популярността на този сорт в домашното цветарство.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина