Сансевиерия - домашни грижи

Цветето Сансевиерия има противоречива репутация сред любителите на стайни растения. Някои го оценяват заради непретенциозността му, но грозният му вид се превърна в причина някои да отказват да отглеждат това растение. Опитните производители знаят, че освен растението с обичайните тъмнозелени листа, има и много други сортове, които са много по-привлекателни. Предимството на сансевиерията е фактът, че независимо от сорта, цветето е много непретенциозно.

Описание на растението и популярни сортове

Родината на цветето е Африка, Северна Америка и Южна Азия. В естествената си среда растението се среща в тропическите и субтропичните гори. Преди това Сансевиерия беше приписвана на семейство Агаве, но след това стана член на семейство Аспержи, но този спорен въпрос все още е отворен. Цветето има друго име - "щука опашка".

Сансевиерията е много декоративна и непретенциозна

Растението представлява розетка от плътни месести листа, чийто цвят има разнородна текстура. Листата са удължени и заострени в края. В природата през пролетта сансевиерията цъфти и пуска дръжка, върху която са разположени гъсто малки кремави цветчета.

Забележка! При закрити условия на растение растението или изобщо не цъфти, или цъфти само 2 седмици през лятото.

Поради факта, че това не винаги се случва, много производители изобщо не знаят как цъфти сансевиерията.

Популярни сортове

Общият брой на сортовете сансевиерия надвишава оценката от 80 парчета, но не повече от 10 копия се отглеждат като стайно растение. Сред тях има особено атрактивни сортове, които благоприятно се отличават с необичайния цвят и форма на листата.

Сансевиерия Лауренто

Въз основа на този сорт са отгледани много повече декоративни сортове. Неговата отличителна черта са жълти надлъжни ивици по двата ръба на листната пластина.

Лауренти

Сансевиерия Moonshine

Характеристика на сорта е сиво-зеленият цвят на листата със сребрист оттенък. Формата на листната плоча е по-закръглена от тази на другите сортове, но и заострена в края.

Сансевиерия Футура

Също така има леко заоблена форма на листа с характерен заострен край. Всеки лист е обрамчен с жълта ивица.

Футура

Сансевиерия Дунери

Този сорт е по-скоро като сочен от всеки друг. Листната розетка се състои от плоски, изправени листа, броят на които може да бъде до 20. Всеки лист е с ширина 3 см и дължина 40 см.

Дюнери

Отделно си струва да се отбележат няколко сорта, които имат много необичайна форма на листа. Те включват цилиндрични и големи сансевиерии. Първият има конусовидни листа, докато вторият има много големи и овални листа.

Сансевиерия: домашни грижи

Както бе споменато по-горе, независимо от сорта на сансевиерията, цветето е много непретенциозно. Но растението все още има някои изисквания за грижи у дома. Също така пъстрите сортове се нуждаят от по-интензивно осветление в сравнение с по-равномерно оцветените.

Грижите за Sansevieria включват няколко важни момента:

 • Осветление. Цветето може да расте както на светлина, така и на полусянка. Не си струва да поставяте растението в пълна сянка, тъй като цветът на листата ще страда от това.
 • Температура. За растението ще бъде оптимално да поддържа температурата в диапазона от 19-23 ° C. Основното нещо е да не се понижава показателят с повече от 10 градуса, в противен случай цветето ще умре.
 • Поливане. Благодарение на месестите листа, растението може да натрупва влага, така че кратката суша не е ужасна за него. Необходимо е да се навлажни почвата, тъй като тя изсъхва с 3-4 см. През зимата честотата на напояване се намалява до 1 път на месец.
 • Влажност. Цветът няма специални изисквания за влажност на въздуха. Достатъчно е просто да избършете листата от прах, но изобщо не е необходимо да ги напръсквате.
 • Състав на почвата. Можете да използвате многофункционална среда за саксии или да смесите 2/1/1 градинска пръст, торф и пясък.
 • Подхранване. През периода на активен растеж торенето се прилага с честота 1 път на 4 седмици. Можете да използвате готови минерални превръзки за декоративни широколистни стайни цветя.

Внимание! Графикът за поливане трябва да се спазва особено стриктно. Sansevieria не понася преовлажняване на почвата.

С подходящи грижи цветето ще зарадва с богатия цвят на листата.

Струва си да използвате подхранване с повишено внимание. По-добре е да намалите скоростта, посочена в инструкциите, 2 пъти. Ако сортът има пъстър цвят на листата, тогава е по-добре да се разрежда торът 3 пъти по-слаб, отколкото за други растения. Излишъкът от хранителни вещества може да доведе до факта, че листната плоча става по-еднородна или напълно зелена.

Характеристики на зимните грижи

Струва си да се отбележи, че периодът на покой на цветето практически не е изразен. Не е необходимо да се намалява температурата и поливането съответно. Струва си да приведете растението в латентно състояние само ако има нужда от цъфтеж на сансевиерията, въпреки че понякога културата пуска дръжка през лятото.

Най-често в закрити условия растението се отглежда за декоративна зеленина, а не за цветя. За разлика от листната плоча, цветята на културата са доста избледнели и незабележими, така че не е толкова обидно, ако растението откаже да цъфти. Следователно, специален режим през зимата трябва да се спазва само когато има възможност за това. Но все пак се препоръчва да се намали честотата на поливане и подхранване през този период, тъй като това позволява на растението да почива и има благоприятен ефект върху растежа му.

Кога и как цъфти

При условия на отглеждане на закрито, сансевиерията цъфти през лятото само за 2 седмици. Съцветието е тънък и дълъг дръжка, върху който има малки млечни цветя със зеленикав оттенък. Те наподобяват лилии по форма.

Особено поразително е наличието на приятен аромат в съцветията. Друга особеност е, че цветята цъфтят вечер. На фона на богата и сочна зеленина грациозните и ароматни цветя на сансевиерията изглеждат просто невероятно.

Подрязване

Предвид факта, че растението няма ствол и се състои само от листа, няма нужда от резитба. Само листата, повредени от болестта, трябва да бъдат премахнати или отрязани за размножаване. За получаване на нови копия на цветето се използват зрели и здрави листни плочи.

Размножаване

По отношение на сансевиерията са приложими 2 метода за размножаване: чрез лист и чрез разделяне на коренището. И двете са еднакво лесни за изпълнение и могат да бъдат приложени доста успешно.

Разделянето на коренището трябва да бъде синхронизирано с времето на трансплантация. Растението се изважда от саксията и коренът се разделя на няколко части с помощта на остър и чист нож. Разделянето трябва да се извърши така, че на всяка част да остане поне 1 точка на растеж. Получените части се засаждат в отделни контейнери и се поливат с малко количество вода.Трябва да се отбележи, че само при този метод на размножаване растенията ще запазят всички качества на майчината култура, за разлика от екземплярите, получени от листата. Възможно е само да се възпроизвеждат сортове с пъстри листа по този начин.

Размножаването чрез разделяне на корените е най-доброто

Важно! За разлика от много други растения, младите разсад на сансевиерия не се нуждаят от обилно поливане през периода на вкореняване.

Цветето може да се размножава с лист, което също не е трудно. За целта се разрязва голям и здрав лист, държи се на въздух за 2-3 часа и сансевиерията се засажда в съд с пясък. Отгоре е монтиран подслон и поливането се извършва в палета. След месец процесът на вкореняване ще приключи и младите растения ще започнат да растат.

Сансевиерия: домашна трансплантация

Предвид факта, че кореновата система на сансевиерията има способността да расте активно, е необходимо да се трансплантира цветето доста често. Опитните производители съветват на всеки 2 години, през пролетта или есента, да променят напълно почвата и капацитета на растението. Процесът на трансплантация се състои от няколко последователни стъпки:

 1. Растението се отстранява внимателно от саксията.
 2. Кореновата система се освобождава възможно най-много от остатъците от стара почва.
 3. На дъното на контейнера се изсипва дренажен слой с дебелина 2-3 см.
 4. Напълнете тенджерата 1/3 с пръст.
 5. Поставете растението в контейнер и внимателно изправете корените.
 6. Умерено напоена и покрита с пръст до ръба.

Повторното напояване не си заслужава. За вкореняване цветето не изисква голямо количество влага: еднократно поливане директно до корените ще бъде напълно достатъчно. Вместо да бъде полезно, хидратирането с много влага може да бъде вредно.

Важно! Особено внимание трябва да се обърне на избора на саксия за сансевиерия. По-добре е да изберете плантатор, направен от глина, а не от пластмаса. Силните корени могат да причинят пукнатини по стените, ако са тънки.

По-добре да засадите реколтата в глинен съд

Възможни нарастващи проблеми

Сансевиерията рядко се разболява и е засегната от вредители. Повечето от проблемите, които могат да възникнат при отглеждането на това стайно растение, се дължат на грешки в грижите:

 • Липсата на осветление може да доведе до потъмняване и тъмни петна.
 • Преовлажняването води до развитие на кореново гниене, първият признак на което е, че листата започват да пожълтяват.
 • От излагане на ниски температури листната плоча може да почернее и да стане летаргична и в резултат на това растението да умре.
 • Теченията могат да доведат до увяхване на листата.
 • Лошата почва за сансевиерия може да доведе до заболявания като кореново гниене.

Ако листата на сансевиерията са променили цвета си, започват да се къдрят или изсъхват, на първо място, трябва да се анализират грижите. Само след като разберете защо е имало влошаване на външния вид, струва си да вземете мерки и да премахнете грешките.

Списъкът с вредители, които сансевиерията може да пострада от нападение, включва мащабни насекоми, трипси, белокрилка и брашнеста буба. Трипсът засяга предимно долната повърхност на листата, а белокрилката се установява както в земята, така и в горната част на растението. Брашнестата буба постепенно потиска цялото цвете, но процесът на разпространение започва от точката на растеж на розетката. При първите признаци на увреждане на цветето трябва да се извърши обработка с инсектицид. В особено тежки случаи е по-добре да трансплантирате растението и да започнете да се грижите добре за него.

Внимание! Трябва да се третира не само самото растение, но и почвата. Препоръчително е също така частично да замените горния слой на почвата в саксията.

Сансевиерията е едно от най-непретенциозните декоративни широколистни стайни растения. Около 10 сорта са подходящи за отглеждане в апартамент, които се различават по формата и цвета на листата. Кой да изберете е личен въпрос на производителя. Цветето практически не се разболява и рядко се засяга от вредители.Всички проблеми по време на отглеждането обикновено възникват от грешки в грижите, но ако бъдат отстранени навреме, цветът е почти гарантиран за спасяване.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина