Цвете Сансевиерия - видове и сортове, описание

Сред големия брой стайни растения сансевиерията се счита за една от най-популярните. Цветарите я обичат заради лекотата на отглеждане и грижи. В момента има повече от 60 растителни вида, но около 10 сорта растат у дома. По-долу е дадено кратко описание на цветето на сансевиерията, видовете, сортовете и сортовете са разделени на групи.

Кратко описание

Всички сортове цветя са различни помежду си. В някои случаи до такава степен, че е трудно да се повярва в отношенията им. Въпреки всички различия, всички растения от това семейство споделят общи черти:

 • Коренището се развива бързо. В същото време кълновете са толкова силни, че ако храстът не бъде трансплантиран навреме, те могат да счупят саксията.
 • При почти всички растителни видове листата имат удължена форма със заострен край. Те могат да достигнат дължина от 1 метър.
 • Листните плочи, в зависимост от вида, могат да растат вертикално нагоре, отстрани и дори да бъдат разположени почти успоредно на повърхността на земята.
 • Цветът на листата е зелен с добавяне на шарки с различни размери и нюанси.
 • Стайното растение цъфти в много редки случаи. В естественото му местообитание пъпките цъфтят редовно върху него. Цветята са разположени на тънък дръжка, имат тесни бяло-зелени листенца и приятен аромат.

Сансевиерия цъфти

Въпреки голямото разнообразие от видове сансевиерия, всички те имат общи народни имена - език на свекърва, щука опашка, драконов език.

Сред всички сортове някои видове са най-често срещани сред градинарите.

За справка! Многогодишното вечнозелено безстеблено растение Сансевиерия, наричано още Сансевиерия, или Сансевиерия, принадлежи към семейство Аспержи. Но в някои от руските каталози е написано на семейство Агавови.

Сансевиерия трилентова

Сред всички разновидности на растението, Sansevieria trifasciata е най-известната и популярна. За много градинари е известен като щука опашка сансевиерия или език на свекърва. Характеризира се със следните характеристики:

 • Повърхността на листата е тъмно зелена с напречни ивици с по-тъмен нюанс. Листната плоча е дълга и остра в края.
 • Този вид се характеризира с пълното отсъствие на стъбло - всички листа растат от базална розетка.
 • Ако храстът цъфти, тогава пъпките му се събират в метличести съцветия с бяла сянка и с приятна миризма.

Сред цялото разнообразие от трилентови сансевиерии особено се открояват основните сортове.

Sansevieria trifasciata

Компактен

Хибриден сорт с красиви ярки тръбести листа. У дома храстът расте доста бавно. Може да се размножава чрез разделяне на коренището. Обича редовното поливане, но без излишна влага. В този случай листата ще започнат да изсъхват и да изсъхват.

Джейд Сансевие

Трилентова сансевиерия, която се среща само при най-опитните цветари, които събират различни видове език на свекърва. Храстът е малочислен с листа с едноцветен зелен оттенък, растящи в различни посоки.

Допълнителна информация. Основната разлика от повечето видове е пълното отсъствие на цъфтеж.

Сансевиерия Робуста

Този сорт има плътни розетки, състоящи се от къси широки плочи със светло зелен оттенък с тъмни ивици. Робуста има няколко подвида:

 • Черно - листата в процес на растеж променят оттенъка си от ярко зелено до почти напълно черно;
 • Синьо - листата са с форма на копие, растат хоризонтално на няколко нива и са покрити с восъчен цвят;
 • Черен корал - повърхността на листата е покрита с шарки от сребърен нюанс.

Sansevieria Black Gold

Един от най-новите сортове. Известен с факта, че листата му са зелени със син оттенък.

Сансевиерия Футура Суперба

Млад хибриден сорт, който е популярен сред производителите на цветя. Изходът съдържа поне 10 светлозелени листа. Храстът не е твърде висок - достига височина 50 см. Листните плочи са твърди на допир. Друг представител на този род sansevieria е Gold Vedi.

Сребърна кралица

Хибрид с тънки дълги листа със сиво-син цвят със сребърен оттенък. Около краищата на плочата има тъмнозелена граница. С узряването си листата стават по-тъмни. За да се запазят родовите характеристики, Silver Queen трябва да се размножава чрез разделяне на коренището.

Допълнителна информация. Сребърната кралица има популярно име - Снежната кралица.

Сансевиерия цилиндрична

Този вид е наречен така поради усуканите листа, които приличат на цилиндри. Поради възможността за преплитане, за създаване на интересни форми, растението е търсено сред производителите на цветя.

Сансевиерия цилиндрична

 • Сансевиерия Микадо

Сортът, известен още като Bacularis, не е много разпространен сред производителите на цветя. Цветът се отличава с дълги дебели зелени листа.

 • Sansevieria Bonselensis

Различава се във ветрилообразно подреждане на листови плочи. Бушът е зелен, с напречни тъмни ивици.

 • Самурай Сансевиерия

Известно още като Джудже. Има малки триъгълни листа. Нискорастящото растение достига 20 см височина.

Сансевиерия голяма

Grandis е най-голямото разнообразие от езика на свекърва. Листата на някои сортове могат да достигнат височина от 1,5 метра. Grandes се характеризират със зелени листа с тъмни вълнообразни шарки и червеникав кант. Растението цъфти - пъпките са разположени в гроздовидни съцветия на тънко стъбло.

Допълнителна информация. Поради формата на листните плочи, цветето е популярно наричано "слонски уши".

Сред всички разновидности на grandis, някои са най-популярни.

Sansevieria grandis

Pinguecula

Този тип домашна култура се характеризира с уникална особеност - храстът е оформен от ствол, върху който вече растат доста необичайни листа. Те са големи по размер със заострен край и жълта граница. Розетките са разположени на основното стъбло. Резултатът е усещането, че растението върви. За това той се нарича още ходене.

Сансевиерия Франси

Тази сансевиерия също принадлежи към сорта стъбло. Издънката й е пълзяща, което е изключително рядко при стайните цветя. Листата са цилиндрични, тръбни. Те растат от основното стъбло. Плочи с тъмнозелен нюанс, груби на допир. Дължината на храста достига 60 см. Опитните производители го отглеждат като ампелно растение. Изглежда страхотно в окачени плантатори.

Други сортове

В допълнение към представените сортове, има и категория видове, които не принадлежат към определени групи, но са популярни сред производителите на цветя. Те се различават по външен вид, произход, методи на вегетация и размножаване. Сред тях някои видове са най-често срещани.

Сансевиерия Зейланика

Sansevieria Zeylanica се радва на вниманието на производителите на цветя поради широките си листа, достигащи височина от 40 cm.Плочата има сребрист или зеленикаво-син оттенък, отгоре на който има тъмни шарки под формата на ивици и петна.

Зейланика е един от най-често използваните домашно отглеждани видове. За разлика от своите роднини, той обича ярка слънчева светлина.

Сансевиерия Кирки

Този сорт получи името си в чест на известния селекционер. Кирката принадлежи към цъфтящите сортове. Белите пъпки растат в големи сенникови съцветия.

Благодарение на контраста на снежнобели венчелистчета и тъмнозелени листа, Кирки изглежда много впечатляващо. Един изход може едновременно да расте от 7 до 17 листни плочи с розови или бели петна по повърхността. Този клас включва следните сортове:

 • Кирка Красива - кафяви листа с червеникав оттенък;
 • Kirka Friends - Дълги тънки листа растат от малки розетки.

Сансевиерия Масониана

Също като Кирки е кръстен на създателя си. Този хибрид е получен чрез усилията на английския селекционер Мейсън.

Мазонецът има широки, заоблени листни плочи с тъмнозелени петна по цялата повърхност. При подходящи грижи листата могат да растат до 1 метър дължина и 25 см ширина. Въпреки че растението може да издържи на пряко излагане на слънчева светлина, най-добре е да расте на сянка или в полусянка.

За справка! Цветето Masoniana е популярно сред много животновъди - например от него е получен закърнял хибрид, наречен Sansevieria Victoria.

Сансевиерия Масониана

Диамантен пламък на Сансевиерия

Нисък сорт - може да нарасне до 50 см. Листата са с форма на пирамида и растат по четири парчета на гнездо. Повърхността на листната плоча е зелена в средата и има двуцветна граница по краищата.

Манолин

Листата на този сорт са дълги и тънки, способни да достигнат дължина до 1,5 метра. Те могат да имат няколко цветови варианта - син или светло син.

Всички видове щука опашка, отглеждани у дома, са в състояние да украсят външния вид на апартамент или собствена къща. С необичайните си листа те са в състояние да преобразят всяка стая до неузнаваемост. Опитните производители на цветя са в състояние да създадат истински цветни композиции от различни сортове сансевиерия. Това е лесно да се направи за начинаещ фен на този вид растения. Това се дължи на лекотата на отглеждане и грижи. Цветята не изискват нищо особено - те са доста придирчиви към избора на почва, понасят лесно суша и се чувстват добре както на слънце, така и на сянка.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина