Разпространение на бързане - грижа за дома

Разнообразието от стайни растения днес може да изненада всеки. Времената, когато предимно пеларгонии, бял равнец и теменужки растяха по первазите, са в миналото. Съвременните домакини са щастливи да отглеждат екзотични кактуси, изненадващо нежни орхидеи и дори блатна трева.

Главна информация

Първо трябва да разберете какво е ситник. Това растение принадлежи към род Sitnik и семейство Sitnikovy.

Културата има псевдо-странично хлабаво съцветие. Това многогодишно растение може да достигне височина средно до 150 см (50 - 120 см).

Дебелината на изправените, гладки и твърди стъбла е 1,5 - 3 мм. Те могат да бъдат зелено-жълти или светлозелени на цвят. В основата са кафяво-червени люспести листа. Ситник (лат. Júncus) е блатно растение, но днес се отглежда успешно в домашни условия.

Разпространение на бързане

Често срещани сортове

Днес навитият вид Junkus е много популярен като домашно растение. Стъблата му с причудливи завои, сякаш са специално усукани, правят интересен елемент на дизайна от културата - в крайна сметка само самата природа може да огъне издънките.

Има няколко разновидности за отглеждане в градината, особено бързането изглежда красиво до водни тела.

За справка! Магазините за цветя предлагат да закупят това растение под името "спирален ревматизъм".

Ако говорим за често срещани сортове, те са следните:

 • Сортът ауреостриата се характеризира със силни изправени издънки със зелен и жълт цвят.
 • Така наречената "молив" трева се нарича молив трева. Тревата има дълги, дебели издънки, които приличат на гроздове трева, растящи в степта. Растението има кухи, зелени листа, вкоренява се добре в гъста почва и може да достигне 1 метър височина.
 • Златна лилия или златна линия с красиви жълти издънки. Културата има една особеност - наличието на почти восъчни тънки и лъскави издънки.

Всички горепосочени разновидности на junkus spiral са подходящи за отглеждане като стайни растения. Те могат да се отглеждат както в оранжерия, така и в обикновен апартамент.

Има още няколко вида тази култура:

 • Пълзящата треска или jungus repens се използва в хобито на аквариума за озеленяване на местообитанието на различни видове риби. Във водната среда издънките се усукват на пръстени. Интересно е, че растението не се нуждае от никакви торове и само по себе си е непретенциозно по отношение на условията за отглеждане.
 • Нишковидният прилив се нарича на латински juncus filiformis. Подходящ е и за аквариуми. Растението е многогодишно и се размножава независимо, като пуска издънки. Този вид е в състояние да издържа на ниски температури.
 • Изравненият прилив се нарича многогодишна култура. В градинския дизайн той е засаден на брега на резервоар. Това растение е подходящо за райони със студена и сурова зима.
 • Жабата е като плевел, но не е така. Културата е интересна с наличието на спираловидни стъбла без листа.

Пълзящ прилив

Към групата растения се включват още:

 • съчленен порив;
 • сплескана крупа;
 • крупа от жерар;
 • тънка крупа (сортът Blue dart е особено популярен);
 • претъпкана крупа;
 • градинска трева или синьо.

Полезен съвет!Препоръчително е да засадите пълзящата треска пред декоративни водорасли с големи листа.

След преглед на описанието на различните сортове, струва си да поговорим за начините за грижа за реколтата.

Характеристики на домашните грижи

Преди да придобиете растение, струва си да разгледате по-отблизо условията, които разпространяващата се спирала или както се нарича още на латински, Juncus effusus "Spiralis", се нуждае от просперитетно съществуване.

 • Температура

Идеалната температура е +24 ° С, критично ниската оценка е +18 ° С. Рязкото и значително застудяване води до факта, че културата спира да расте и преминава в период на покой и започва да изсъхва.

Важен момент!Ситник е растение, което се нуждае от период на почивка и поради това през март културата се пренарежда на хладно място за 14 дни с температура от +16 ° C и след това се връща в обичайното си местообитание.

 • Осветление

Растението е светлолюбиво и затова ще трябва да му отделите добре осветено място. Това обаче не се отнася за подвидове, които предпочитат частична сянка. Осветлението трябва да бъде разсеяно, така че яркото слънце да не уврежда издънките.

Заслужава си да се знае!Ситники, разположени в южната страна на апартамента, с настъпването на лятото прозорците са покрити със светлоотразително фолио, така че културата да не изгори.

 • Поливане

Ако говорим за junkus "Spiral", домашните грижи включват задължителен контрол на нивото на влажност в саксията. Само в този случай листата на растението винаги ще имат ярък и наситен цвят, а частите на стъблото ще показват добър растеж.

Водата в контейнера трябва да е на ниво 8 см от дъното. Важно е да запомните, че растението ще умре, ако почвата започне да изсъхва.

На бележка!Поливайте културата с утаена вода при стайна температура.

 • Пръскане и влага

Кораловата херна се нуждае от влажна среда. Когато индикаторът за влажност падне под 50%, е необходимо да се пръска до няколко пъти на ден. Не трябва да се пръска вода върху листата, тя се пръска върху тях, така че капчиците да са много малки.

Пръскането не е необходимо, докато има правилно поливане и изпаряване на влагата от тигана. Наличието на овлажнител за стая ще помогне да се поддържа желаната влажност в апартамента.

Ситник вкъщи

 • Грундиране

За блатната крупа е подходяща кисела, лека, абсорбираща влага почва. Такива смеси се продават в специализиран магазин, добре, земята е най-подходяща за водни растения.

 • Подхранване

Необходимо е да се хранят спиралните юнки през пролетта, когато настъпи интензивен растеж и през летните месеци с интервал от 2 седмици. Можете да използвате както сложни, така и универсални торове.

Храненето се спира в началото на периода на покой.

Полезна информация!Когато се използват органични вещества (лопен, птичи тор), количеството на веществото се приема 2 пъти по-малко, отколкото би трябвало да бъде за стандартна употреба.

Кога и как цъфти

Растението се характеризира с появата на зеленикави или кафяви съцветия. Най-често един дръжка има едно цвете с два прицветника.

Продължителността на цъфтежа в културата е не повече от един ден, но това се случва веднъж годишно.

Цъфтящ прилив

Подрязване

Формиращата резитба не се извършва, но при необходимост все още се правят редица процедури:

 • Изправени стъбла се изрязват за спираловидни растения.
 • Ако в къщата има пъстър сорт, такава култура трябва да отреже зелените стъбла.
 • Извършва се задължително отстраняване на изсъхнали или повредени клони.
 • Изсушените, пожълтели върхове на стъблата се отрязват внимателно.

След като разбраха как да се грижат за крупата, много собственици на необичайна блатна трева мислят как да размножават растението.

Как се размножава разпространяващият се порив

Размножаването в културата става както вегетативно, така и чрез семена.В първия случай растението трябва да бъде разделено на няколко части по време на трансплантацията, като се има предвид, че всеки дял има 10 издънки, които ще се разминават в страни.

При избора на втората техника се препоръчва да се придържате към следната схема:

 1. Семенният материал се засажда на дълбочина 1 см; семената трябва да се поръсят с малко количество пръст.
 2. Напръскайте почвата с помощта на спрей бутилка.
 3. За да се създаде парников ефект, саксията е покрита със стъкло или найлоново фолио.
 4. До появата на първите листа от контейнера за семена, те се поставят в тъмна стая.
 5. Веднага след като се появят листата, трябва да премахнете филма и да направите млади растения.

Семена за бързане

Прехвърляне

Разпръскващият прилив се трансплантира, ако възникне необходимост (херметичността на старата саксия), но опитни производители на цветя съветват презасаждането на културата на всеки 2-3 години, за да се предотврати образуването на гнилостни процеси поради голямото количество влага:

 1. В нова саксия се полага разширен глинен слой, който ще действа като дренаж.
 2. Почвата се изсипва отгоре и растението се засажда, като всички корени трябва внимателно да се изправят, за да не се счупят.
 3. Препоръчително е да нанесете мулч под цветето. Тук можете да използвате декоративна почва или експандирана глина. Този слой намалява загубата на влага.

Струва си да се знае.При пресаждането на млади растения те не се погребват, а се засаждат на същото ниво, както в стария контейнер.

Трансплантация на Sitnik

Болести и вредители

За junkus нито болестите, нито вредителите са ужасни, тъй като растението има добър имунитет. Когато се появят вредни насекоми, пръскането се извършва с помощта на инсектициди.

Разпространението на треска е много интересна култура за отглеждане в домашни условия. При спазване на всички характеристики на отглеждането, растението винаги ще радва собственика си. А културата има и полезно значение - овлажнява въздуха в къщата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина