Spathiphyllum Sweet Chico - характеристики и подобни сортове

Това е едно от най-популярните растения, които се срещат на перваза на прозореца. С помощта на спатифилум Sweet Chico можете да създадете уют в стаята. Също така, това растение добре почиства въздуха, не е твърде взискателно за грижи. Характеристиките на сорта ще бъдат разгледани по-долу.

Описание на сорта Spathiphyllum Sweet Chico и неговите характеристики

Многогодишно стайно растение се отглежда на перваза на прозореца. Възрастен спатифилум е с форма на храст, листата растат директно от коренището. Най-ценна е културата по време на нейния цъфтеж. Растението има следните характеристики:

 • височината на храста може да достигне 60-70 см;
 • листата са яркозелени продълговати;
 • през периода на цъфтеж храстът е покрит със стрелки, върху които е разположена пъпката - след отваряне е бял с жълт тичинка;

Спатифилум сладък чико

Пъпката се състои от едно голямо венчелистче, което прилича на ветрило. Spathiphyllum Sweet Chico се отглежда на слънчева страна. По време на периода на поддръжка трябва внимателно да наблюдавате състоянието на почвата. Прекомерното поливане и торене често причиняват непоправима вреда на растението.

Важно! След като пъпката е напълно разцъфнала, тя може да придобие зеленикав оттенък. По време на увяхването цветът може да изсветлее.

Други подобни сортове и техните характеристики

Спатифилумите включват голям брой разновидности. Всеки сорт има свои собствени характеристики. Необходимо е да се подчертаят някои сортове, които имат общи характеристики със сорта Sweet Chico.

 • Сладка Лорета

Отгледан през 2001 г., поради което се счита за един от най-младите сортове.

Spathiphyllum Lauretta има продълговати листа със светло зелен цвят. По листата се виждат леки ивици. Листата са разположени на висок гръбнак.

Съцветията са бели с жълта тичинка. Бушът може да достигне големи размери, ширината на растение за възрастни достига 85 см. Това е неизискващо растение, Sweet Lauretta е спатифилум, който расте бързо и не изисква сложни грижи.

Сорт Свит Лаурета

 • Сладко Силвио

Един от най-атрактивните сортове. Отличителна черта са удължените листа и височината на храста до 80 см. Листата са буйни и растат много бързо.

Съцветието е голямо, продълговато. Сортът се отличава с малки, криволичещи ръбове на листата. Тази функция се появява в растение за възрастни.

Spathiphyllum Sweet Silvio

 • Сладко Роко

Стайно растение с големи размери на листата. Те имат удължена форма. Ширината на възрастен храст може да достигне до 60 см, височина до 90 см.

Бушът цъфти в големи съцветия, които са леко вдлъбнати навътре и крият бял плодник с жълт прах.

Културен сорт Свит Роко

 • Сладко Бенито

Растението се отличава с голям брой съцветия по време на цъфтежа. Листата на растението са яркозелени, тесни, удължени към върха.

За справка! Този сорт е устойчив на болести и промени в осветлението. Може да се отглежда в големи количества за декорация на закрито.

Спатифилум сладък бенито

Засаждане на спатифилум и по-нататъшни грижи

Въпреки че растението се счита за не твърде взискателно, трябва да се спазват определени правила за грижи. За собственика на цвете е важно да знае не само тайните на засаждането, но и общите принципи на поддръжка.

Грундиране

Растението изисква използването на хранителна почва. За отглеждане на закрито цвете се препоръчва да се използват 2 части торф и хумус, добавете 1 част листна почва и речен пясък. Разбъркайте всичко добре и напълнете контейнерите за засаждане.

Изборът на почва за засаждане

Важно! По време на узряването на храста е необходимо редовно да се долива хранителната смес. И веднъж на всеки три години, трябва да трансплантирате в нов контейнер, използвайки прясна почва.

Поливане

За активен растеж спатифилумът изисква умерено поливане. Необходимо е да се навлажнява почвата само след изсушаване.

Прекаленото поливане може да доведе до загниване на корените.

Подхранване

Едно от условията за растеж е навременното използване на торенето. През зимата е необходимо да се оплоди културата веднъж месечно. През лятото храненето се извършва веднъж на всеки две седмици.

Като торове трябва да се използват сложни препарати. Преди да започнете формирането на пъпки, се препоръчва да използвате поташ и фосфорни торове.

Важно! Безмисленото използване на азотни торове може да доведе до липса на пъпки.

Подрязване

Едно от правилата за грижи е навременната резитба. По време на растежа на храста е необходимо внимателно да се наблюдава растението и да се отстранят всички повредени листа.

Също така е важно да отстраните дръжките след цъфтежа. Такива действия ще стимулират появата на нови пъпки.

Методи за размножаване на растения

Спатифилумът може да се размножава с помощта на няколко метода. Те включват:

 • Разделяне на майчиния храст - този метод се използва при пресаждане на растение на ново място на растеж. Храстът трябва внимателно да се извади от саксията и да се раздели на части с помощта на секатор или нож. Всяко отделение се трансплантира на ново място за растеж.
 • Рязане - методът се използва много често. За размножаване трябва внимателно да изрежете изхода и да поставите във вода, докато се появят корените. За да ускорите образуването на кореновата система, трябва да използвате лекарството Kornevin. След появата на корена младият разсад се трансплантира на ново място за растеж.

Размножаване чрез разделяне на храста

 • Семена - много рядко използвани. По време на периода на цъфтеж е необходимо да се извърши изкуствено опрашване на пъпката. След като спатифилумът избледнее, семената трябва да бъдат събрани и незабавно засадени в хранителна смес, която се състои от торф и широколистна почва. Покрийте със стъкло и овлажнявайте редовно. Когато разсадът достигне височина 5 см, е необходимо да се гмуркате. Младите цветя изискват внимателно боравене, спазване на температурните условия. За развитие температурата трябва да бъде най-малко +22 градуса.

Използването на метода на семената дава възможност за разработване на нови сортове и получаване на голямо количество посадъчен материал. Но методът е много труден за любители.

Spathiphyllum резници

Болести и вредители, средства за борба с тях

Растението много често е изложено на болести при неправилна грижа. Най-често срещаните проблеми включват:

 • пожълтяване на листата - такива симптоми могат да показват липса на влага, за да я премахнете, трябва да поливате растението и да пръскате листата на всеки няколко дни;
 • листата почерняват - такъв проблем възниква при заболяване на кореновата система. В такива случаи растението трябва да бъде трансплантирано на ново място за растеж и коренът да бъде внимателно изследван. Изгнилите и повредени места трябва да бъдат премахнати;
 • листата се навиват - такива симптоми показват сух въздух в помещенията и прекомерна слънчева светлина. Растението трябва да бъде засенчено.

В някои случаи на растението могат да се видят вредители. При първите симптоми трябва да се вземат мерки, в противен случай растението може да умре. Сред вредителите на стайно растение най-често срещаните са:

 • листна въшка - храни се с растителен сок. За да се биете, трябва да избършете листата със сапунена вода;
 • паяк акари - образува малки грудки по листата и издънките, вредителят унищожава листата и води до смъртта на цветето. За да се биете, трябва да използвате инфузия на лук или сапунена вода.

За да се предотврати появата на болести и вредители, е необходимо да се спазват правилата за грижи и да се прилагат навреме хранителни вещества.

Спатифилумът често се използва за украса на стаи. Сортът Sweet Chiko е виден представител на вида. Отглеждането включва спазване на доста прости правила за грижи, самото цвете расте бързо и има привлекателен външен вид.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина