Спатифилум - видове и сортове, техните различия и използване в интериора

Спатифилум (спатифилум) - ярък представител на стайни растения, отличаващ се с декоративни качества. Непретенциозна грижа, дълъг период на цъфтеж и красиви листа привличат вниманието на производителите на цветя.

Как изглежда спатифилум - кратко описание

Тропическите гори на Южна Америка се считат за родно място на цветето. В естественото си местообитание расте близо до реки и езера. Растението е открито през 19 век от германския ботаник Густав Валис. Попада в Европа в средата на 20-ти век и започва да се отглежда като декоративен вид.

Спатифилум на закрито

Ботаническо описание

Височината на храста, в зависимост от сорта, може да бъде от 0,3 до 1,5 метра. Листните плочи са с копиевидна или овална форма, с почти невидима жилка в средата. Сянката може да бъде петниста, тъмно зелена или пъстра (в зависимост от сорта). Когато цъфтят, между листата се появяват дръжки с жълт или бял кочан, около които има снежнобяли прицветници. Spathiphyllum (или женско щастие) се отнася до растения Aroid. Известни са 40 вида трайни насаждения.

Допълнителна информация! Периодът на цъфтеж продължава 1-2 месеца и може да настъпи от ранна пролет до късна есен.

Полезни и опасни свойства

Домашните сортове спатифилум могат да бъдат както полезни, така и вредни за хората. Щастието на жените има повече плюсове, отколкото минуси. Отглеждането му у дома е полезно поради следните причини:

 • листата имат ускорен процес на производство на озон, което улеснява дишането близо до растението;
 • ярък външен вид подобрява настроението;
 • смята се, че цветето има добра енергия, което има благоприятен ефект върху концентрацията и работоспособността.

От минусите се отбелязват следните:

 • цветето е отровно, така че се намира далеч от животни и деца;
 • по време на периода на цъфтеж може да предизвика алергична реакция.

Прилики и разлики с антуриум

Флористите често се питат: спатифилум и антуриум са едно и също растение или не? Всъщност това са два вида, принадлежащи към едно и също семейство Aroid. Можете да ги различавате един от друг по следните характеристики:

 • форма на листа;
 • цвета и размера на прицветниците;
 • венчелистчето от антуриум е лъскаво и по-плътно на допир;
 • спатифилум е по-малко капризен в грижите.

И двата вида са местни в Америка (южния регион). Те имат подобни съцветия и като цяло правилата за грижи са почти еднакви - цветята не обичат ярката слънчева светлина и теченията.

Допълнителна информация! Много производители отглеждат растения по двойки - по този начин те изглеждат по-хармонично.

Условно разделяне на видове и сортове женско цвете

Обикновено декоративните сортове са разделени на три категории по височина:

 • гиганти;
 • среден размер;
 • джудже.

Домашните животни също се класифицират според формата и цвета на листните пластинки и съцветия. В същото време всеки има обща черта - цветето винаги е снежнобяло.

Спатифилум - видове и сортове

Домашните представители на женското щастие са разделени на няколко вида и разновидности.

Разнообразен спатифилум (Домино)

Притежава тъмнозелена зеленина с тънки дълги ивици от бяло, които са произволно разположени по цялата й повърхност. Формата на листата е елипсовидна със заострени върхове. Сортът достига височина 50 см. Прицветникът е овален, бял на цвят.

Домино са често срещан сорт спатифилум

Спатифилум Близнаци

Сортът често се бърка с пъстър, но в спатифилумите на Близнаци и Домино разликата се крие в цвета на листата. При Близнаците те са тъмнозелени, със сиви или кремави петна, разположени до вените.

Хеликониален

Сорт със среден размер, който може да достигне един и половина метра височина. Широколистната покривка има вълнообразна структура. Повърхността е лъскава, тъмно зелена. Прицветниците са овални и 2 пъти по-дълги от кочана.

Видове хеликоний

Едролистен спатифилум

Голямо разнообразие от женско щастие може да достигне 70 см височина. Листата са обемни, месести, заоблени. По време на цъфтежа се усеща приятен аромат от пъпките.

Едролистно цвете

Пъстра (Пикасо)

Сортът се появи в резултат на развъдната работа върху спатифилума на Уолис. Той получи името си с необичайния си външен вид - по зелените листа има големи бели сегменти.

Допълнителна информация! Пикасо е придирчив към осветлението - то трябва да е ярко, но разсеяно.

Пикасо в условия на закрито

Кучешки (Canifolium)

Сортът е много популярен сред животновъдите. Листата са яркозелени, яйцевидни. Покривалото е бяло със зеленикав оттенък. Видът се използва главно за отглеждане на нови сортове и рядко се отглежда в домашни условия.

Каноли цвете

Спатифилум гигант (кралски или с форма на лъжица)

Сортът с форма на лъжица може да нарасне до 1 м. Ланцетните листа са доста дълги - 30-40 см. Растението има отличителна черта - първоначално жълтеникавото съцветие почернява с времето.

Лъжичкообразен спатифилум

Обилно цъфтящ (Floribunda)

Цвете със светлозелени плътни листа. Околоцветникът на спатифилума е бял, с малки размери.

Флорибунда на закрито

Джудже или мини

Представителят на джуджето достига височина 9-13 см. Малките листа са зелени и имат лека жилка в средата. Различава се с непретенциозни грижи.

Външен вид на сорта Mini

Приятен (Spathiphyllum Blandum)

Листата са елипсовидни с изразени жилки. Прицветникът има същата дължина като листата - около 40 см, на дръжката е разположено бледожълто съцветие.

Blandum

Уолис

Цвете, кръстено на откривателя. Грижите са възможно най-прости. Храстът достига 40 см височина, листата по него са дълги и заострени. Уолис започва да цъфти през март и завършва в началото на есента.

Спатифилум Белини

Сорт с плътни тъмнозелени листа, които винаги гледат нагоре. Бушът поддържа великолепна форма, непретенциозен е в грижите и има разкошен цъфтеж.

Белини цъфтят

Шопен

Един от най-често срещаните декоративни сортове. Малък храст е непретенциозен за грижа. През целия период на цъфтеж от цветето се излъчва приятен аромат.

Сорт Шопен

Вивалди

Растение с укорочено коренище. Цветята растат на високи крака, бели отвътре, зеленикави отвън. Съцветието е кремообразно. Преобладава цилиндричната форма.

Вивалди

Моцарт

Сорт джудже с малки овални листа. Сянката е тъмно зелена. Развъдната работа по сорта Exot даде възможност да се получи този сорт.

Спатифилум Верди

Стайно растение, което расте до 75 см. Започва да цъфти през март. При подходящи грижи ще цъфти обилно.

Verdi в различни опаковки

Щраус

Малко растение - достига 30 см височина. Листата са кожести, тъмнозелени. Съцветията първоначално са кремообразни, с времето стават зеленикави. Цъфтежът продължава от пролетта до есента.

Щраус

Себастиано

Вечнозелено многогодишно растение с големи, плътни листа. Достига височина от 70 см.

Спатифилум Мауна Лоа

Цвете с елипсовидни прицветници. Листата са ярки. Листата са леко заточени по краищата.

Допълнителна информация! Предимството на вида е цъфтежът, който практически не спира през цялата година.

Mauna loa

Японски спатифилум

Непретенциозното растение цъфти два пъти годишно. Листата са овални, вълнообразни по краищата. Препоръчително е да се засажда в слабо кисела почва.

Сладък Чико

Бързо растящ сорт с тъмнозелени листа, които винаги гледат нагоре. Когато цъфти, той излъчва приятен аромат. Не понася продължително излагане на слънчева светлина.

Сладък Чико

Спатифилум Куатро

Хибридният вид достига височина 30 см. Различава се с непретенциозни грижи и дълъг цъфтеж. Листата са овални, светлозелени.

Quatro

Spathiphyllum Alfetta

Висок храст расте до 90 см. Листата са тъмнозелени. Преобладава овалната форма. По краищата има лека рязкост на листата. Цъфти дълго време, като същевременно излъчва приятен аромат.

Важно е да знаете! Сортът се отличава с повишени изисквания за влажност, така че е важно да се спазва режимът на поливане.

Алфета

Купидон

Поради декоративния си вид, Cupido spathiphyllum често се използва в различни интериори. Притежава ярко зелена, ефектна зеленина.

Спатифилум Хаити (Каити)

Рядък сорт с нисък ръст (около 30 см). Листните плочи са тъмнозелени със светла ивица в средата. За правилна грижа са необходими навременни и редовни поливания и подхранване.

Хаити

Танго

Средно голямо растение, достига 50 см височина. Листата са лъскави, заострени по краищата, имат тъмнозелен оттенък. Покривките са бели с малка зеленикава площ отгоре.

Допълнителна информация! Има много видове декоративни спатифилуми: Cavalli, Alana, Yess. Те практически не се отглеждат на територията на Русия.

Поддържането на спатифилум у дома - характеристики на грижите

Грижата за цвете у дома е лесна. На първо място, те осигуряват достатъчно ниво на осветление и температура в помещението. Важно е да поливате и пресаждате цветето навреме.

Необходимо е растението да се постави така, че прякото слънчево лъчение да не пада върху него. Ако го оставите на сянка, тогава качеството на цъфтежа ще се влоши. През лятото цветята се осигуряват с температура 22-24 ℃ над нулата. През зимата, когато периодът на покой започва в спатифилум, той се намалява до +17 ℃.

Забележка! Поливането на растението през лятото се препоръчва поне 3 пъти седмично, през зимата веднъж е достатъчно. Влажността в помещението трябва да бъде 40%. В същото време листата редовно се пръскат или избърсват с влажна кърпа.

Декоративният вид на растението до голяма степен зависи от качеството на почвата. Можете да го направите сами от лист земя, торф, пясък, хумус и въглища. Спатифилумът се нуждае от санитарна резитба. Извършва се след завършване на цъфтежа. Всички изсушени и изсъхнали елементи се отстраняват.

Спатифилум във вътрешността на стаята

При декорирането на интериора често се използва спатифилум, чиито сортове са идеални за декориране на стаи. Те се засаждат в бели саксии единично или на групи в широки съдове. Този метод ви позволява визуално да разделите пространството.

На улицата спатифилум се използва за създаване на ландшафтен дизайн. Отглежда се по зелени граници или в комбинация с други цветя.

Признаци и суеверия, свързани с растението

Има много признаци, свързани със спатифилум.Смята се, че когато съпругът и съпругата вдишат заедно аромата му, тогава между тях изчезват пропуски, тайни и подозрения. Ако поставите саксия с растение в спалнята, това ще попречи на мъжа да напусне семейството и да върне предишната му страст във връзката. Според легендата, ако формата на цветето е станала кръгла, то зачеването на дете се очаква скоро.

На бележка! Спатифилум помага на самотните жени да намерят любовта си. Ако подарите цвете на неомъжено момиче, то тя скоро ще се срещне с бъдещия си съпруг.

Когато на храста се появят едновременно две цветя, тогава щастието ще дойде в семейството. Закупувайки спатифилум, можете не само да получите ярко цъфтящо растение, но и да укрепите отношенията с любимите хора.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина