Tillandsia Anita - домашни грижи

Tillandsia Anita е прекрасно стайно растение, което много хора отглеждат у дома. За да може една култура да се развива нормално и да цъфти обилно, тя трябва да осигури качествени грижи. Тя трябва да включва правилно поливане, торене.

Как изглежда, към кое семейство принадлежи

Културата принадлежи на семейство Bromeliad. Представлява къс храст с гъста розетка от тъмни приосновни листа. Характеристика на растението се счита за широко съцветие с форма на шип, което стърчи на малък дръжка от розетка от листа. Културата се характеризира с яркосини цветя, които контрастират с розови прицветници.

Tillandsia от този сорт се характеризира с необичайни цветя.

Важно! След смъртта на дръжката, малките деца се появяват в синусите на листата, а гнездото на майката отмира. Следващият цъфтеж трябва да се очаква от младите растения.

Накратко за историята на появата

Tillandsia Anita е хибрид на Cyanea. Това е силно декоративна култура, базирана на синя тиландсия, епифитно растение от семейство Бромелиад.

Родина на растението

Майчиното растение идва от Перу и Еквадор. Расте в райони, които са на 550-1000 м надморска височина.

Tillandsia: домашни грижи

Културата се характеризира с развити корени, така че грижата за Tillandsia Anita у дома не е трудна.

Температура

Растението се счита за доста топлолюбиво. В стаята трябва да поддържате температурата в диапазона от + 17-26 градуса. Културата не възприема добре температурните колебания, поради което трябва да бъде защитена от течение. Това е особено вярно през зимата. През лятото цветето може да бъде изнесено на балкона.

Осветление

Културата изисква не твърде ярка околна светлина. През пролетта и лятото може да се държи на северния перваз на прозореца. През зимата ще има малко светлина за цветето, така че трябва да се прехвърли към западния или източния прозорец.

Поливане

Препоръчително е да се полива културата с мека вода. Трябва да се защити или свари. За да стане водата по-мека, е позволено да се добавя лимон или оцет към нея. След поливане почвата трябва да е влажна, но не мокра.

Важно! При поливане се препоръчва да се налива вода в изхода за листа. Трябва да престои известно време, след което водата трябва да се източи.

Растението трябва да се полива правилно

Пръскане

Периодично отворите за листа трябва да се пръскат. За тази цел трябва да използвате и мека и утаена вода. Когато цъфти, процедурата се препоръчва да се извършва внимателно, така че водата да не попадне на дръжката.

Влажност

Растението се нуждае от оптимални параметри на влага - на ниво 70-80%. По време на отоплителния сезон индикаторите трябва да се увеличават изкуствено. За да направите това, трябва да поставите цветето на палета с влажни камъчета или да използвате специални домакински устройства.

Грундиране

Отглеждането на реколта изисква специален субстрат. За да го направите, трябва да смесите в равни пропорции листна почва, мъх сфагнум, накълцана борова кора.

Подхранване

Препоръчително е да подхранвате растението с течен тор на всеки 2 седмици. Разрешено е да се използва препаратът за орхидеи. В този случай се препоръчва дозата, посочена на опаковката, да бъде намалена 2 пъти.Растението приема добре листно подхранване. Може да се напръска с мек разтвор на тор.

Кога и как цъфти

За да може растението да цъфти пищно и обилно, трябва да се гледа правилно. Благодарение на това културата ще запази своите декоративни свойства.

Характерна особеност на растението е плоско съцветие. Той има формата на шип и е разположен на малък дръжка. Пъпката включва цветя с богат син оттенък. Също така, структурата му включва прицветници с ярко розов цвят. Те се припокриват.

Цветята изсъхват достатъчно бързо и шипът с прицветници се запазва доста дълго време. След края на цъфтежа в пазвите на листата се образуват издънки. Гнездото на майката умира.

Tillandsia цъфти обилно с подходящи грижи

Подрязване

Подрязването на саксия Tillandsia не се препоръчва. Растението самостоятелно изхвърля стари листа.

Как се умножава

Много градинари се интересуват от отглеждането на култура. Тази процедура се извършва по различни начини.

Семена

Посадъчен материал може да се приготви у дома или да се купи в магазин. За да покълнете семена, трябва:

 1. Направете композиция на базата на пясък и торф.
 2. Трябва да се овлажнява обилно.
 3. Разстелете семената на повърхността на малък слой, без да покривате с пръст.
 4. Поливайте отново субстрата.
 5. Покрийте контейнера с фолио и се преместете на осветено място. Важно е температурата да се поддържа достатъчно висока. Трябва да е +25 градуса.

Разсадът се появява след около 1 месец. Растението ще цъфти само след 5 години.

Чрез разделяне след цъфтежа

След края на цъфтежа на растението се образуват много дъщерни розетки. За да се умножи културата, те трябва да бъдат разделени и преместени в нови контейнери. Това се прави с деца, които са пораснали до желания размер и имат корени.

За да засадите растение, трябва да направите специален субстрат. За това пясъкът и торфът се смесват на равни части. Когато децата са разделени, повредените места трябва да бъдат обработени с дървесна пепел.

Поставете саксиите на сенчесто място. Температурният режим трябва да бъде на + 22-25 градуса. Пълното вкореняване ще отнеме максимум 3 месеца. След този период младата култура трябва да бъде засадена в нов контейнер. В този случай се използва субстрат за орхидеи.

Важно! Процедурата за размножаване се препоръчва през пролетта или лятото. Разсадът ще цъфти след около 2 години.

Цветето може да се размножава чрез разделяне

Прехвърляне

За да се постигне развитието на кореновата система и цветето, растението трябва системно да се трансплантира. За първи път тази процедура се извършва след покупка. Но това трябва да се прави само ако растението не цъфти.

Процедура:

 1. Вземат саксия с по-голям диаметър и я трансплантират чрез претоварване.
 2. Останалото пространство е запълнено със земя.
 3. Поливането на почвата е разрешено само след една седмица. Преди това трябва да напръскате листата.

За пресаждането е необходима широка саксия. Кореновата система на културата расте поради образуването на дъщерни розетки. В дълбок контейнер могат да започнат процеси на гниене, свързани със стагнация на течности.

Следващата трансплантация се извършва 3 години по-късно. Допустимо е да се извършва само след края на цъфтежа. За да направите това, трябва да използвате почва, която е подходяща за орхидеи. Той трябва да включва кора и торф.

Важно! След пресаждането цветето тилландсия се нуждае от грижи. Всяка пролет горният слой на почвата се сменя.

Културата се препоръчва да се трансплантира своевременно.

Възможни нарастващи проблеми

Ако нарушите правилата за грижа за тиландия, съществува риск от различни проблеми.

Вредители

Растението практически не се сблъсква с нападения от вредители. В редки случаи се атакува от скално насекомо или брашнесто дърво. В такава ситуация се използват инсектицидни препарати.

Други проблеми

При неправилна грижа за синята тиландия могат да се появят следните проблеми:

 • Липса на дъщерни магазини - в този случай е необходимо да се приложи тор.
 • Гниене на стъблото - в същото време е необходимо да се намали броят на поливките.
 • Омекотяване на листата - трябва да увеличите температурата на въздуха.
 • Изсушаване на изхода - в този случай на децата трябва да се позволи да станат по-силни и да ги преместят в нови контейнери.
 • Сиви петна по листата - храстът трябва да се третира с фунгициди.

Tillandsia Anita е популярно цвете с отлични декоративни свойства. За да успеете да го отглеждате, трябва да осигурите на културата качествени грижи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина