Tradescantia reo - домашни грижи

Tradescantia Reo е екзотично декоративно растение с необичаен цвят на листни плочи. Цветето се използва активно в ландшафтния дизайн.

Как изглежда, към кое семейство принадлежи

Tradescantia Reo (Tradescantia Spathacea) има други имена - многоцветни или покрити. Това широколистно декоративно растение принадлежи към семейство Коммелинови. Дивите храстови видове растат главно в субтропиците на Южна и Северна Америка.

Традесканция Рео има висок декоративен ефект

Кратко растение с дълги, мечовидни листа, които имат различни цветове в лилаво и зелено.

На бележка! Коренището на Традесканция не расте вертикално, а е разположено хоризонтално.

За историята на появата

За първи път европейците започват да отглеждат традесканция като стайно растение, въпреки че в родината си храстът се отглежда в градини и в лични парцели. Поради формата на малки цветя, растението получи популярно друго име - "Лодка на Мойсей".

Родина на растението

Растението е широко разпространено в дивата природа в Мексико и южните американски щати. Местообитанието им са тропически гори или низини в близост до водоеми и реки.

Характеристики на домашните грижи

Доста е лесно да се грижите за покривало Tradescantia, но има нюанси в отглеждането.

Температура

За да отглеждате здраво растение, струва си да държите Reo при температура най-малко +20 ℃. Бушът не понася резки скокове на температурата, поради което е по-добре да не се проветрява през зимата.

Осветление

Храстът е абсолютно неизискващ към осветление. Избягвайте продължително излагане на яркото обедно слънце. Стайното цвете се препоръчва да се постави на западните и източните первази.

Поливане

Основното в грижите за Tradescantia Reo у дома е редовното поливане с висококачествена вода. Процедурата трябва да се извършва най-малко 2 пъти на всеки 7-10 дни. В същото време е важно да се предотврати стагнацията на излишната влага в почвата, особено нейното изсушаване. За да се улесни процедурата за напояване, паралелно се извършва разрохкване на почвата.

Допълнителна информация! Освен това опитни цветари препоръчват мулчиране на Tradescantia за задържане на влага.

Пръскането се извършва за увеличаване на влагата и прочистване на декоративните листа.

Пръскане

Необходимо е да се пръска Tradescantia през цялата година. Процедурата спомага за увеличаване на влажността на въздуха и премахване на натрупаните замърсявания от повърхността на листовите плочи. По време на вегетационния период се извършва на всеки 2-3 дни, а по време на почивка - веднъж седмично.

Влажност

Рео обича високата влажност, която се препоръчва да се поддържа на едно и също ниво през цялата година. Сухият въздух провокира бързо стареене на растението и изсъхване на листните му плочи. За да се повиши влажността, саксията се поставя върху специална тава, в която водата редовно се сменя.

Грундиране

Най-ефективно е да засадите Rheo в специален субстрат, предназначен за традесканция. Някои производители го приготвят сами. За целта смесете рохкава почва, пясък, компост и торф.

Важно! Почвата в саксията трябва да бъде постоянно рохкава и влажна, тогава растението никога няма да има проблеми с отглеждането.

Подхранване

Културната закрита традесканция се храни 1 път на всеки 10 дни. Процедурата започва с пристигането на март. За това се използват сложни минерални препарати за широколистни растения. До края на август храненето постепенно спира, за да подготви храста за пенсиониране.

Цъфтяща Традесканция Рео

Кога и как цъфти

Традесканцията няма подчертан цъфтеж. Това не е необходимо, защото храстът е известен със своите декоративни листа.

Видове цветя

Цветята са бели на цвят, те са почти невидими сред буйната зеленина. Пъпките са разположени не над прицветниците, а под тях.

Цветни форми

Рео цветята са с много малки размери и имат скафоидна форма.

Период на цъфтеж

Всяко съцветие цъфти за относително кратко време, но пъпките са склонни да цъфтят, замествайки се взаимно. Периодът на цъфтеж е от март до юли.

Подрязване

Тази процедура се препоръчва да се направи преди заминаване за зимата. На първо място, премахнете изсъхналите и изгнили стъбла с листа. Много е важно да се предотврати появата на семена по време на вегетацията, следователно е необходимо редовно да се премахват избледнелите цветя до септември.

Забележка! За да получите буен храст, се препоръчва да премахнете върховете на възрастните издънки.

Разделяне на храста на традесканция на няколко части

Как се умножава

Традесканция многоцветна има голямо предимство сред другите стайни растения - има лесно възпроизвеждане. Има няколко начина за провеждане на тази процедура.

Размножаване от деца

Понякога на храста растат малки деца, с които се размножава Рео. Необходимото количество се отстранява внимателно и леко се заравя в хранителен и влажен субстрат. Скоро децата ще пуснат корени и едва тогава започват да поливат. Те седят, когато достигнат височина от 10 сантиметра.

Размножаване със семена

Семената се засаждат в началото на пролетта като нормални разсад. Контейнерът се поставя на осветено място и отгоре се покрива с прозрачен филм.

Забележка! В рамките на един месец кълновете трябва да се проветряват и да се поливат два пъти седмично. В началото на май разсадът се засажда на открито.

Разделяне на растенията

Удобно е да разделите храста по време на планирана трансплантация. Има два начина за възпроизвеждане по този метод:

  1. Разделете храста на равни части. Необходимо е да извадите растението от саксията и да разделите коренищата на равни разсад с нож. По-добре е местата на порязванията да се третират с разтвор на калиев перманганат. Поставете всяка част в отделни контейнери.
  2. Отрежете само страничните части на храста заедно с част от коренището. В този случай растежът на отделен малък разсад ще отнеме малко повече време. Във всеки случай Рео ще прерасне в мощно и силно растение.

Прехвърляне

Рео трансплантацията трябва да се извършва приблизително веднъж на 2-3 години. Това се прави преди всичко с цел подмладяване на храста, тъй като при пресаждането той се разделя на няколко части и се настанява в различни саксии.

Брашнеста мана по листни плочи

Възможни нарастващи проблеми

Проблеми могат да възникнат по време на отглеждането на Tradescantia Spathacea. Най-често те се провокират от грешки в грижите.

Въпреки че растението е устойчиво на болести, то все още е засегнато от някои заболявания:

  • Брашнеста мана. По листата се появява бяла слуз, която скоро изсъхва, образувайки плака.
  • Сиво гниене. Засяга основата на стъблото. Те започват да гният и се покриват с тъмни петна.

Допълнителна информация! В борбата с болестите се използват фунгициди, препарати с които се третират с пръст и храсти.

Вредители

Само ножницата може да навреди на Tradescantia. Те поставят ларвите на гърба на листата и изсмукват соковете от храста. За да ги унищожите, трябва да прибегнете до третиране на храста с инсектициди и да не губите време за народни методи.

Други проблеми

Други често срещани проблеми включват:

  • раздробяване на листови плочи - липса на осветление;
  • изпънати нагоре бледи стъбла - дълъг престой на сянка;
  • спиране на растежа и бланширане на листа - липса на хранителни вещества в почвата поради липса на торене;
  • изсъхване на ръбовете на листата - сух въздух в помещенията расте;
  • появата на кафяви петна по листата - поливане със студена вода и преохлаждане на храста.

Tradescantia foliose Reo е едно от най-красивите закрити широколистни растения. Има много цветове на екзотични листни плочи. Грижата за храста е лесна, което прави Reo популярен в домашното цветарство.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина