Cycas revoluta - грижи и размножаване

Tsikas revolution или увиснал цикас е едно от най-старите растения на планетата. Флористите отдавна са го пригодили за отглеждане на закрито.

Какво е това растение

В природата цикасът революционер достига височина от 3 метра. Увисналата цика расте бавно: годишно се образува само 1 ред листа. В закрити условия цветето обикновено не расте над 1 метър.

Цикас е революция

От основата на багажника, наречена каудекс, израстват пернати листа с дължина 80-100 сантиметра. В центъра на растението се образуват конусовидни цветя със златист цвят. Cycas revoluta може да расте 100 години.

Забележка! Увисналата цикада е отровна, затова е по-добре да я поставите далеч от домашни любимци и деца.

В центъра на цикас се появява златно цвете

Какви условия са необходими за отглеждане

Цикас е капризно растение. За да се развива в една стая, трябва да го държите в условията, на които е свикнал, като е в естествена обстановка. Освен това можете да попитате продавачите как да се грижат за цикадата и при какви условия цветето е отглеждано в детската стая.

Избор на място и осветление

Цикас е голямо растение, така че трябва да му се даде голяма площ. Цветето обича доброто осветление. Но по обяд трябва да се засенчи, за да се предпази от пряка слънчева светлина, удряща листата. В противен случай листните плочи ще започнат да пожълтяват и ще загубят декоративния си вид. На полусянка и сянка растението ще се развива бавно.

Короната трябва да бъде равномерно осветена, така че саксията с цикаса револта трябва постепенно да се завърта по посока на часовниковата стрелка. Тогава всички части ще получат необходимата порция светлина.

Температура и влажност

През лятото културата предпочита температура от + 20 ... + 24 ° С. През зимата опитни цветари препоръчват цветето да се държи при температура не по-ниска от +16 ° C.

През топлия сезон цикадата може да бъде изнесена на чист въздух. Той ще се чувства добре на тераса, балкон или лоджия. В началото на септември растението се донася на закрито. Ако направите това по-късно, цветето може да реагира лошо на сухия въздух, който се генерира поради включените радиатори.

За лятото цикасата може да бъде изнесена на чист въздух.

Влажността в помещението, където се намира цикасът, трябва да е висока. За да го увеличите, цветето се напръсква с вода от спрей бутилка. През зимата можете да поставите мокър парцал върху гореща батерия. Друг вариант за увеличаване на влажността на въздуха е поставянето на контейнер с вода близо до растението.

Tsikas - домашни грижи

Грижата за цикас у дома е свързана със своевременно поливане, подхранване и подрязване на изсушени листа. Когато се открият болести и вредители, храстите се напръскват с инсектофунгициди.

Как се полива правилно

Поливайте цикаса, след като горният слой на почвата изсъхне. Водата се използва мека, добре утаена. За да се предотврати стагнацията на течността, 15-20 минути след поливане, излишната вода се излива от тигана. През зимата, особено когато цветето се държи в хладни условия, поливането се намалява.

Важно! Поливайте растението по такъв начин, че водата да не пада върху листата.

Правила за хранене

От април до септември растението цикас се нуждае от подхранване.За това се използват торове за подхранване на палми. Подхранването се разрежда в съответствие с инструкциите на опаковката. Хранителните вещества се нанасят върху влажна почва.

Торовете за палми се използват за подхранване на цикас.

В края на есента и зимата цикасът не се храни. Процедурата не се извършва веднага след трансплантацията и през периода, когато растенията са болни.

Подрязване и презасаждане

По различни причини листните плочи могат да започнат да избледняват. Не можете да ги отрежете веднага, тъй като те продължават да абсорбират хранителни вещества. Отстранете листата след пълно изсъхване. Те са отрязани в самия багажник.

Забележка! Подрязването се извършва с остър, дезинфекциран инструмент.

Когато увисналата цикаса стане тясна в саксията, тя се трансплантира. Новият контейнер трябва да бъде с 4-5 сантиметра по-голям в диаметър. Ако изберете саксия, която е твърде обемиста за цикада, тя няма да расте, докато кореновата система не се увие около контейнера.

Процедурата по трансплантация се извършва, както следва:

  1. На дъното на контейнера е положен слой дренажен материал.
  2. Изсипете субстрат, състоящ се от торф, борова кора и речен пясък.
  3. Растението се отстранява от старата саксия заедно с бучка пръст.
  4. Корените са леко изправени, храстът е засаден в нов контейнер.
  5. Поливайте обилно и изсипете излишната вода от тигана след 15-20 минути.

Размножаване у дома

В процеса на развитие цикасът изгражда деца, с които да отглежда културата на къщата. Размножаването със семена обикновено се използва от опитни специалисти, отглеждащи млади растения в оранжерии.

Развъждането от деца се извършва по следния начин:

  1. Децата се отделят от майчиното растение с дезинфекциран инструмент.
  2. Приготвя се насипен субстрат.
  3. Избират се контейнери, чийто диаметър е 2 пъти по-голям от диаметъра на децата.
  4. Субстратът се изсипва в контейнера, младите растения се поставят по такъв начин, че горните им части да са разположени над повърхността на почвата.
  5. Поръсете с топла вода.

Саксиите с растения се поставят на добре осветено, но засенчено място в горещ следобед.

В домашни условия цикасите могат да се размножават от деца.

Трудности при отглеждане на революция

При неправилна грижа цикасите могат да загубят декоративния си вид. Например долните листа могат да започнат да пожълтяват. В този случай трябва да коригирате поливането, през пролетта и лятото да прилагате хранителни вещества веднъж месечно. Листата трябва да се изследват за болести и вредни насекоми.

Болести и вредители

Ако почвата е твърде влажна, кореновата система на цветето може да започне да гние. За да се отървете от проблема, растението трябва да се извади от саксията, да се отрежат засегнатите от гниене части, да се напръска цветето с фунгицид. След това цикасите се трансплантират в дезинфекцирана саксия с нова почва.

Важно! Пръскането на цвете с химикали се извършва на открито.

От вредителите крастата и кърлежите могат да атакуват цикадата. За да се отървете от тях, растението се измива под напора на вода. Ако това не помогне, се използват инсектициди, например Karbofos или Actellik.

Cycad се обработва с химикали на чист въздух

Цикас е революционен - ​​капризно растение. Но ако агротехническите мерки се извършват правилно, цикасът може да радва производителите на цветя с декоративния си вид в продължение на много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина