Цвете циперус - домашни грижи, почва

Цветето на циперус е непретенциозна и издръжлива култура. Често се използва за украса на отделни зони на интериора, които се нуждаят от декорация.

Как изглежда Cyperus, към какво семейство принадлежи?

Cyperus papyrus са синоними на имена за едно и също цвете. Растението е представител на тревисти трайни насаждения, принадлежащи към семейството на остриците. При естествени условия той достига до 3 м дължина, у дома няма впечатляващи размери.

Външен вид на Cyperus

Стъблата на културата са изправени, триъгълни, на тях са локализирани зонтисти вихри. Дългата и тънка зеленина може да има различни цветове, някои видове се характеризират с пъстри цветя.

Често срещани сортове

Представен е списък с често срещани стайни растения:

 • Cyperus грациозен - подвид джудже, с височина до 30 см. С него са украсени малки стаи.
 • Cyperus пъстър - с тесни, заострени, дълги и извити листа. Ивиците са разпръснати по повърхността на листовите плочи.
 • Cyperus papyrus - естествено расте в египетските и етиопските блата. Огромни листа, висящи от вихри. Цветята се събират в съцветия, разположени в широколистни пазви.
 • Разпространяващ се циперус - расте до 0,9 м, различава се в малък брой стъбла. Многобройни тесни и извити листа са разположени в областта на корените. Има и типове джуджета, чиято височина не надвишава 40 cm.
 • Cyperus Zumula е любим деликатес на котките. Растението претендира за влага и поливане, може да расте в обикновена саксия или домашно езерце.

Важно! Растението не може да живее без вода. Cyperus Helfer украсява задните стени на аквариумите.

Cyperus папирус

Лечебни свойства

Стайното растение циперус има положителен ефект върху зрението и кръвообращението в мозъка. Съдържанието му се препоръчва на хора, които имат проблеми с безсъние, пристъпи на главоболие, разсейване.

Важно! Културата не трябва да се намира сред онези, които не са уверени в себе си, страдат от агресия или са нерешителни.

Особености на грижите за цвете у дома

Домашните грижи за Cyperus изискват познаване на правилата за отглеждане. В противен случай той няма да зарадва собствениците си с ярка зеленина, той ще започне да я хвърля и постепенно да изсъхва.

Cyperus Helfer

Температура

Растението изисква през лятото да поддържа температурен режим в диапазона 18-24 ℃ над нулата. През зимните месеци му е достатъчно +14 ℃.

Осветление

Стайното цвете изисква дифузна светлина. Особеността е свързана с възможността за изгаряне на листата при продължително излагане на слънце.

Важно! Ако цветната кутия е постоянно на южния перваз на прозореца, тогава през деня тя трябва да бъде засенчена.

Поливане

Растението не понася преовлажняване в кутията, но също така бързо умира в прекалено суха почва. Флористите съветват да поливате през тава - по този начин е по-лесно да контролирате обема на течността и да премахвате неизползваните остатъци.

Пръскане

Трябва редовно да пръскате листата. Списъкът включва и водни процедури, с помощта на които зелената част се освобождава от натрупания прах и мръсотия.

Водни процедури

Влажност

Растението се нуждае от 70% влага. За да се поддържа, до кутията се поставят чаша вода, декоративен фонтан или аквариум.

Допълнителна информация! През зимата влажните парцали са окачени на радиаторите за централно отопление до Cyperus.

Грундиране

Културата се нуждае от неутрална или слабо кисела почва, чийто състав е представен от:

 • чимове;
 • хумус;
 • тиня;
 • пясък;
 • листна земя.

Важно! Флористи препоръчват да не се занимавате с аматьорски представления, а да купувате готови смеси за палми. Към него трябва да добавите речен пясък в съотношение 1: 1.

Подходяща тенджера

Подхранване

Комплексният минерален разтвор се прилага през пролетните дни. Последващите процедури се извършват на всеки две седмици или веднъж месечно.

Особености на грижите през зимата, период на покой

През зимата цветето на циперуса с редуващи се листа се нуждае от допълнително осветление. Броят на напояванията се намалява с 2 пъти. През студения сезон храненето се извършва няколко пъти.

Подрязване

Грижата за пъстър циперус включва своевременно отстраняване на зелените издънки. Ако пренебрегнете препоръките, растението с течение на времето ще стане със същия цвят. Старите, пожълтели или слаби издънки ще увиснат.

Как да се размножава cyperus

Размножаването на циперус е възможно по няколко начина. Всеки цветар избира най-практичния вариант за себе си.

Покълващи семена

Циперусът от семена покълва по следната схема:

 1. Семенният материал се засажда в пясъчно-торфена смес.
 2. Повърхността на земята е леко натъпкана.
 3. Навлажнява се с пулверизатор.
 4. Контейнерът е покрит с найлоново фолио или пергамент, за да се създаде парников ефект.
 5. Кутиите периодично се проветряват и поливат.
 6. След появата на кълнове с две листа младите индивиди се настаняват в отделни саксии.

Важно! След трансплантацията чашките се изпращат в добре осветена стая. Почвата в тях се навлажнява, докато горните слоеве на тревата изсъхнат.

Отглеждане от семена

Вкореняване на резници

Изрязването включва подрязване на младите издънки, разделянето им на малки части. Резниците, поставени в чаша вода, бързо се вкореняват, след което се настаняват в кутии.

Въздушно наслояване

Суровината са млади розетки, които се образуват в централната част на старите. При резитбата се улавя част от стъблото, засаждането се извършва "с главата надолу". Чадърът трябва да е обърнат надолу. След известно време растенията ще започнат да се размножават и можете да изчакате появата на нови издънки.

Размножаване с розетки

Други възможности

При пресаждане на възрастни, грудките се разделят. Получените независими растения се засаждат в различни контейнери. По време на процедурата нарязаните места се поръсват с активен въглен или въглен на прах.

Прехвърляне

Младите растежи се нуждаят от ежегодна трансплантация, възрастни растения на всеки 3 години, ако е необходимо. Можете да засадите растение по всяко време на годината, в този случай няма специални изисквания.

В дъното на кутията се изсипва дренажен слой. Културата трябва да заема една четвърт от общия капацитет. Поради плитката коренова система се избират плитки, но широки кутии.

Важно! Почвата за пресаждане на циперус се купува в цветарски магазин - това е специална смес за домашни палми или се прави почвена смес с неутрална реакция.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Повечето болести се причиняват по вина на производителя или от нападения от насекоми вредители.

Капки пъпки и листа

Проблемите с цъфтежа на палемите от циперус и загубата на листа често са свързани с недостатъчно поливане. Въпросът се решава чрез увеличаване на честотата на поливане.

Листата пребледняват

Промяната в цветовия нюанс на листните плочи се провокира от липса на осветление или нападения от вредители. В първата версия културата се прехвърля на слънчев перваз на прозореца, във втората се използват инсектициди.

Върховете на листата изсъхват

Изсъхването на листата се причинява от ниска влажност на въздуха. Лечението се състои в пръскане на културата и зоната около нея с пулверизатор поне два пъти на ден. Освен това се използват овлажнители, поставя се чаша вода или контейнерът се пренася по-близо до аквариума.

Долните листа падат

Неразумната загуба на зеленина е свързана с ниски температури - растението се нуждае от режим от +15 ℃ и повече. Кутията трябва да се премести в топло помещение и да се отстранят повредените листа и стъбла.

Вредители

Културата е атакувана от паякови акари, брашнести червеи, трипси, белокрилки. Основните симптоми на заразяване с паразити са:

 • пробиви по ръба на листовите плочи;
 • бяла паяжина, разположена в зоната на междувъзлия и под листата;
 • деформация и пожълтяване на зелената част;
 • лепкав цвят и белезникави петна.

Важно! Третирането се състои в механично отстраняване на вредители и третиране на образеца с инсектициди.

Бялата муха е един от основните вредители на циперус

Други проблеми

Бавният растеж на растението е свързан с недостиг на хранителни вещества в земята. Проблемът се решава чрез замяна на горните слоеве с плодородна почва или пресаждане.

Ако не се появят нови стъбла, източникът става липсата на слънчева светлина. Кутията се прехвърля на източния или южния перваз, не забравяйки да засенчи културата, предпазвайки я от изгаряния.

Знаци и суеверия

Има вярвания, че културата може да се използва не само за украса на къщата, но и за получаване на положителна енергия. Растението е в състояние да се грижи за членовете на домакинството и да предпазва всички членове на семейството от неприятности:

 • измама;
 • лоши намерения на непознати и близки хора;
 • развитието на депресивни състояния.

Cyperus (да не се бърка с Cereus) се отнася до растения, които не изискват специални грижи и специални условия на живот. Навременното поливане, подхранване и подрязване ще ви помогнат да отгледате красива и здрава култура.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина