Какъв тор е необходим за драцената - избор

Драцената е популярна сред руснаците. Растението е от южен произход. Радва окото с буйни зелени листа. Отличителна черта на драцената е способността да пречиства въздуха в апартамента от формалдехид. Цветето може да се съхранява у дома или на работа.

След като закупите растение, трябва да разберете характеристиките на грижата за него. От неправилно поливане или липса на тор, цветето започва да избледнява. Собствениците на стайна "палма" често се чудят как да хранят драцената у дома. Преди да купите тор, трябва да разберете към кой сорт сортове принадлежи стайното цвете. Драцената фураж се избира въз основа на възрастта и размера на растението. Торовете трябва да се използват по време на растежа и периода на цъфтеж на културата.

Поява на драцена

От какви елементи се нуждае драцената?

Цветето е лесно да се отглежда на закрито, ако знаете от какви микроелементи се нуждае. Растението трябва да се подхранва със специални торове, тъй като се нуждае от комплекс от микроелементи за растеж. Струва си да се обърне внимание на съотношението на елементите в състава на продукта. По-добре е да вземете продукт, в който NPK ще бъде 3: 1: 3. Цветето се нуждае от следните микроелементи:

 • магнезий и мед;
 • цинк и желязо;
 • фосфор и манган;
 • бор и молибден;
 • кобалт и азот;
 • калий.

На бележка! Градинарите често питат в магазините как да оплодят драцената. Важно е да се намери не само подходящо лекарство, но и да се изчисли необходимото количество вещества.

Общи правила за торене

За да бъде торът за драцена полезен за растението, трябва да се спазват следните правила за приложение:

 • Стайните цветя трябва да се хранят през периода на активен растеж, който продължава от април до август.
 • Трябва да се избере правилното съотношение на микроелементите. По-добре е да се спрете на NPK, подходящ за драцени - 3: 1: 3.
 • Трябва да следите количеството фосфор в продукта. Често има формулировки, при които дозата на микроелемент е превишена.
 • Важно е да се изчисли точното количество вода, което ще е необходимо, за да се разтвори веществото.
 • Преди да добавите микроелементи, трябва да прочетете инструкциите и да следвате инструкциите стъпка по стъпка.

Торове и подхранване за растеж

За да се ускори растежът на цвете, е необходимо да се редуват въвеждането на минерални компоненти и органични съединения.

Примери за торове за цвете

Опитните градинари съветват да използвате следното торене за растежа на растенията:

 • Агрикола;
 • Дъга;
 • Учител;
 • Stimovit;
 • Идеално.

Забележка! По-добре е да поливате домашната палма с превръзка веднъж месечно. Когато избирате между домашни формули и индустриални решения, е важно да вземете предвид подходящите пропорции на калий, азот и да не прекалявате с добавянето на фосфор.

Продуктите за растеж на гранулирани цветя са в голямо търсене. Подхранването се разрежда в малко количество вода и след това се добавя към почвата. Можете да добавите гранули към почвата. Те постепенно ще се разтварят и хранителните вещества ще достигнат цветето. Градинарите отбелязват, че пръскането с разтвор, състоящ се от течен тор и вода, има положителен ефект върху растежа на цветята.

Торене за хранене на растенията

Растежът на цвете пряко зависи от микрофлората на почвата. За тази цел се използва подхранване с дрожди.Можете да си купите готово решение или да го приготвите у дома. За оплождане на цвете ви трябват пет литра вода, две супени лъжици гранулирана захар и 0,5 г мая. По-добре е да използвате суха смес. Разтворът трябва да се влива в продължение на два часа, след което може да се използва за напояване на драцена. Продуктът трябва да се разрежда с вода в съотношение един към пет.

Какво и колко често да се хранят за цъфтеж

Драцената се нуждае от редовно хранене. Цветето трябва да бъде наситено с микроелементи през пролетта. Торовете трябва да се внесат в почвата преди края на август. Трябва да подхранвате цветята веднъж на две седмици.

Основни правила за торене:

 • През март растението навлиза в вегетационния период. Нуждае се от богати на азот торове. Подхранването поддържа богатия зелен цвят на младите листа.
 • Драцената се нуждае от калий и амоний, за да цъфти. Важно е да изберете подходящите пропорции на тези вещества и да добавите състава към почвата.
 • През зимата растежът на цветето се забавя. За да се поддържа необходимото ниво на хранителни вещества, струва си да се полива драцената със сложен състав. По-добре е да прилагате продукта веднъж месечно. Важно е да се има предвид, че този период не е най-доброто време за пръскане на листата.

Драцена цъфтят

Грешки при оплождането и техните последици

Любителите на цветя на закрито често правят грешки, когато подхранват растенията със специални торове. Собствениците на драцена често купуват продукти по съвет на продавача в магазина или след като прочетат информация за храненето на цветя в ненадежден източник.

Някои хора купуват линията Agricola. Комплексът не е подходящ за драцени; след приложението му листата изсъхват и почерняват в краищата. От тази поредица за драцени е най-добре да вземете Агрикола, предназначена за фикуси. Съотношението на микроелементите в тора е подходящо за растението.

Важно! Има състави, в които е концентрирано голямо количество фосфор. Те влияят негативно на състоянието на драцената. Листата са покрити със специфични петна, най-често с тъмнокафяв цвят.

Прекомерното количество микроелементи в почвата води до пожълтяване на листата.

До какво води излишното количество тор?

Народни методи за торене

В процеса на отглеждане на цвете често възниква въпросът как да оплодим драцената у дома. Минералните състави могат да бъдат закупени в специализирани магазини или можете да приготвите свой собствен хранителен разтвор. Полезна смес за драцена се получава от азотен калий и амоний. Необходимо е да се добави калиев фосфат към състава. Елементите трябва да се разтварят във вода, за което са необходими два литра течност. По-добре е да напръскате листата с питателна превръзка.

Животинският тор е ефективен тор за драцената. За хранене можете да използвате птичи тор, богат на азот и фосфор. Трудно е да се използват съединения от животински произход в апартамент поради неприятната миризма, излъчвана от превръзките.

Допълнителна информация! Популярните методи за торене включват въвеждането на бананова кора и портокалова кора в почвата. Драцената реагира положително на добавянето на лукови люспи и яйчени черупки към почвата. Пепел и мая могат да се използват като подхранване на цветя.

Варенето на чай има положителен ефект върху растежа на цветята. Това е доказана храна за вътрешни драцени.

Особености на приготвянето и внасянето на домашни торове:

 • По време на трансплантацията на драцена трябва да се добавят хранителни вещества. Дренажът се покрива със слой речен пясък, след което се полага слой от наситнена бананова кора. Пясъкът допринася за бързото разлагане на кората и насищането на почвата с полезни микроелементи. Драцената е най-добре да се засажда в голяма саксия с обем най-малко пет литра. За да наситите растението с полезни микроелементи, се нуждаете от три бананови кори.
 • Ефективното хранене на корените с пепел е възможно, ако изсипете 4-5 супени лъжици от веществото върху дренажа.
 • Инфузия може да се направи от лукови кори.Съставът е подходящ за пръскане на листа драцена, прави зелените по-плътни. За да направите ефективно лекарство, се нуждаете от 25 g обвивка. Запарва се с един литър вряща вода. След два часа запарката трябва да се филтрира и с нея може да се напръскат цветя.
 • Запарка от бананови кори и цитрусови плодове ще помогне да се получат сочни зелени листа на дланта. Съставът се използва не повече от веднъж месечно. За да приготвите запарката, изсипете кората на банана и кората на два портокала с преварена вода. Добавете две супени лъжици захар към получения разтвор. Кожите трябва да бъдат напълно напълнени с вода. Контейнерът с разтвора трябва да се остави на тъмно място в продължение на двадесет дни, след което съставът може да се използва за хранене на драцената.
 • Захарният сироп, смесен с вода, се използва за пръскане на листа от драцена през лятото.

Появата на цвете след използване на торове

При избора на тор за драцената е важно да се вземе предвид възрастта на цветето, неговият сорт. Необходимо е да се следи количеството хранителни вещества и да се избягва излишъкът от тях. С добри грижи и своевременно въвеждане на необходимите компоненти, екзотично цвете ще зарадва собственика си с красив външен вид за дълго време.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина