Цвете якобиния - описание на растението, размножаване и грижи

Якобиния е цвете, което изглежда красиво по всяко време на годината. Това се дължи на факта, че растението има ефектни вечнозелени листа. Поради декоративния си вид, якобиния често се отглежда като стайно цвете.

Ботаническо описание

Якобиния е вечнозелен храст. Тя принадлежи към семейство Акант. Растението е родом от тропиците на Южна и Централна Америка.

Якобинията често се отглежда у дома

Листата са големи и най-често набръчкани. Цветята образуват буйни съцветия и могат да имат различни нюанси. Пъпките са две продълговати тръбни листенца с удължена форма.

Важно! Растението може да цъфти два пъти годишно - от февруари до април и от август до септември.

Видове и популярни сортове

Общо има около 40 разновидности на растенията, но сред тях има много малко закрити. Най-непретенциозните сортове са най-широко разпространени.

  • Якобиния дребноцветна

Джудже храст с тръбести цветя. Те имат червено-оранжев и розов оттенък.

Растението е известно още като Jacobinia Anita.

  • Якобиния жълт

Жител на Мексико и Централна Америка. Има прави, тръбести цветя с ярко жълт оттенък.

Жълт сорт

  • Якобиния розова

Цветът има голямо апикално съцветие. Бушът расте до 1,5 метра. Листата са дълги, тъмнозелени с лъскава повърхност.

Розовата Якобиния изглежда ефектно

  • Якобиния Брандеге

Разклонено растение с класовидни съцветия. Те се състоят от тръбни цветя със снежнобял нюанс, които са заобиколени от розови прицветници.

Сорт, наречен Brandege

  • Якобиния месо-червено

Малко разклоняващо се растение с дълги космати листа. Кръгли съцветия се образуват от яркорозови цветя.

  • Якобиния съдова

Декоративен храст с яркозелени листни плочи. Цветята имат бели венчелистчета с червени жилки, които наподобяват кръвоносни съдове.

Важно! Много често производителите на цветя погрешно възприемат Norichnik за разнообразие от Jacobinium Nodosa. Въпреки външната прилика обаче, растенията са отделно семейство.

Якобиния - домашни грижи

Когато засаждате къща, представител на тропическите гори се нуждае от правилния ход. В противен случай ще расте бавно и ще цъфти слабо.

Ефектни червени цветя

Температура и осветление

Вътрешен храст се нуждае от ярка, разсеяна светлина. По-добре е да го поставите на перваза на прозореца, обърнат към западната или източната страна на къщата.

  • През пролетта и лятото температурата в помещението трябва да бъде около +20 ° C.
  • През зимата може да се намали до + 17 ° C.

Поливане и влага

Влажността в помещението трябва да бъде най-малко 60%. За да направите това, растението трябва редовно да се пръска и е препоръчително да поставите тава с вода до саксията.

Поливайте обитателя на тропиците само когато горният слой на земята изсъхне. През зимата честотата на хидратация може да бъде намалена, защото цветето си почива.

Почва и трансплантация

За засаждане и пресаждане на храст е необходим слабо кисел субстрат. Може да се направи от пясък, хумус, тревна и листна почва.

Присадете Якобинията само ако е необходимо. Препоръчително е да направите това през март.В този случай е важно да не се повреди кореновата система на представител на тропиците.

Подхранване и резитба

По време на вегетационния период цветето трябва да се подхранва на всеки 10 дни. За това се използват органични или минерални торове, закупени в магазин.

За да се образува буен храст, се препоръчва да се режат в началото на пролетта. Подрязването на клончетата ще стимулира бразда и обилен цъфтеж.

Характеристики на грижите през периода на почивка

След края на есенния цъфтеж растението преминава в латентно състояние.

По това време е необходимо да се намали броят на поливането и храненето. И е по-добре да преместите саксията с цветя на по-хладно място.

Внимание! Ако якобинията не е добре отпусната през студения сезон, цъфтежът може да е лош през следващата година.

Размножаване

У дома якобиния може да се размножава по два начина:

  • Резници. За целта отрязаната клонка се поставя в смес от перлит и пръст и се покрива с прозрачен плик. Когато се появят първите млади издънки, разсадът се трансплантира в саксия.
  • Семена. Семената се разпределят равномерно по повърхността на торфено-пясъчната смес и се покриват с филм. При температура от +20 .. + 25 ° C първите издънки ще се появят след една седмица. Разсадът, отглеждащ 3 листа, се трансплантира в отделна саксия. По-нататъшни грижи като за растение за възрастни.

Съдовата якобиния изглежда страхотно

Допълнителна информация! Отглеждането чрез семена е дълъг и труден процес. У дома по-често се използват резници.

Болести и вредители

Якобинията е силно имунизирана срещу болести. Въпреки това, при ниска влажност, паякови акари могат да се заселят върху него. Лечението с инсектициди ще помогне да се справите с тях.

Често поради липса на влага и светлина листата на растението могат да пожълтеят и да паднат. Проблемът се решава чрез нормализиране на условията на задържане.

Сред домашните любители на цветята този представител на тропиците само набира популярност. Но такава красота оставя малко хора безразлични. Като се има предвид простотата на селскостопанската технология - достатъчно е да се грижите правилно за Якобиния, за да получите ярко цъфтящо растение у дома, може да се предположи, че красиво цвете ще се разпространи в цялата страна по-нататък.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина