Цвете юка - домашни грижи

Цветето юка може да се отглежда както у дома, така и в градината. В последния случай той се използва широко в ландшафтния дизайн, а в апартамента е декорация на стаята. Оригиналният външен вид придава специален вкус на общата атмосфера на къщата.

Как изглежда юка, към кое семейство принадлежи

Юка в интериора

Стайната юка принадлежи към вечнозелени растения, е представител на семейство Аспержи. Културата има линейно-ланцетни листни плочи без дръжки, основата е прикрепена към обща розетка. Цветът на листата е синьо-зелен, по-тъмен или по-светъл, върху него може да има ивици, вторично червено или розово оцветяване.

В природата цветето живее в източните и югоизточните земи на САЩ, предпочита пясъчни или скалисти почви, крайпътни пътища или всякакви открити места. Отличава се със своята непретенциозност, толерантност към суша и любов към светлината. Няма специални хранителни изисквания.

За справка! В естествени условия опрашването става с помощта на молец от юка. Плодовете на растението извън обичайното местообитание могат да бъдат получени при условие на изкуствено опрашване.

Нишковидна юка

Често срещани сортове

Определени подвидове на културата са придобили популярност сред производителите на цветя. Те са изброени по-долу.

 • Шидигера

Известен е със своята обемна розетка, състояща се от дълга зеленина. Мечовидните плочи са тъмнозелени на цвят; при възрастни те са разположени на короната. Сортът се характеризира с бърз и активен растеж.

 • Сива юка

Може да нарасне до 2 м, листни плочи с дължина от 35 до 65 см, оградени по краищата с бял или сив ръб. Листата се събират в плътни розетки.

 • Слон или Елефантис

С дървесно стъбло, върхът е украсен с влакнести, силно разклонени листни плочи със светло зелен оттенък.

За справка! Отглежда се от привърженици на алтернативната медицина: сокът се използва за хормонални препарати.

 • Лъчиста (Y. radiosa)

Расте до 1,5 м, има удължена зеленина, от 50 до 60 см, събрана в плътен грозд. Ширината на листовите плочи не надвишава 1 cm.

Растението не изисква често напояване и хранене. Единственото условие е той да не може да бъде изложен на пряка слънчева светлина, по-добре е да го изпратите на източния или западния перваз на прозореца.

 • Висока юка

Голямо многогодишно растение, растящо като храст или дърво, с височина от 1,2 до 4,5 м. Тънки листа с дължина от 25 до 95 см, ширина от 0,2 до 1,3 см. При възрастните растения плочите губят естественото си обезцветяване, увисват и пожълтяват.

 • Славен

Характеризира се с бавен растеж, може да нарасне до 3 м. Кожестата повърхност на зелената зеленина е украсена с изпъкнала централна жилка. Листната розетка е буйна, младият растеж образува розетки близо до корените, възрастните - силен багажник.

 • Лист от алое

Той няма странични издънки, всички сили са насочени към развитието на мощен багажник. Сферичната корона се състои от твърди тъмнозелени плочи. Розетката на цветето е красива и плътна, с зъбчета по краищата и единичен трън на върха.

 • Трекула

Южноамериканска красавица с дървовидни стъбла, не склонна към разклоняване. Буйна корона се формира поради листни плочи, събрани в плътни розетки.

Листата са боядисани в синкаво-зелен оттенък, заострени в края. Триъгълните кожести листа имат леко изкривяване в най-тънката част.

 • Нишковидна юка

Културата няма основно стъбло, тя расте под формата на храст. На синкаво-зелената зеленина се виждат белезникави или жълтеникави ивици. Дължината на плочата е 70 см, ширината е не повече от 4 см. По краищата им има белезникави нишки.

За справка! Може да живее на открити площи, среща се в южната част на Русия, в Крим и Кавказ. При кацане в средната зона на страната не се изисква специален зимен подслон.

 • Коракоид

Второто име на подвида е Рострат. Описанието показва, че дървото има дебел ствол с форма на палма, върху който се виждат следи от мъртва зеленина. Върхът е украсен с красива розетка с дълги ланцетни листни плочи. Културата се използва като декорация за зимна градина или хол.

 • На юг

Отличава се с високия си растеж, с силно разклонена горна част и ствол, достигащ един метър при възрастни екземпляри. Къси листове са разположени един до друг, тъмнозелени на цвят, по ръба има конци.

 • Copstack

Компактен сорт с височина до 1,5 м, с ярко зелена зеленина. Плочите нямат стандартната твърдост на своите събратя. Розетката не е буйна, образува се близо до корените, отмирането на листата започва отдолу.

Културата не поставя специални изисквания за поливане и показатели за влажност на въздуха, размножава се чрез апикални резници или разделяне на кореновата система.

Важно! Растението юка се счита за луксозна покупка, която може да се отглежда както на закрито, така и на открито. Ако препоръките за надзор се спазват точно, къщата ще изглежда страхотно и ще украсява в продължение на много години.

Слон юка

Вътрешна юка - домашни грижи

Поддръжката на растенията не е трудна дори за начинаещи цветари. Ако искате да разцъфнете, задачата ще стане по-трудна.

Температура

Домашната юка предпочита да живее при температура 22-26 градуса. През зимата показателите се намаляват до 16-20 градуса.

Осветление

За да отгледате красиво цвете, трябва да му осигурите достатъчно светлина. Осветлението е важно за непълнолетните, но те са уязвими на слънчево изгаряне. В обедната жега е по-добре да ги засенчите или държите дървото извън слънчевия прозорец.

Поливане

Овлажняването се извършва обилно и редовно. Най-добре се прави след като горният слой на почвата изсъхне.

Пръскане

Пръскането трябва да се извършва сутрин или вечер - този подход ще помогне да се предотврати изгарянето на листата.

Редовно пръскане

Влажност

Оптималните ставки са 40-50%. Не е необходимо да използвате допълнителни устройства за овлажняване на въздуха.

Грундиране

Растенията предпочитат лека, рохкава и питателна почва. Професионалистите се опитват да използват готова от магазина почва, която е направена за палми или драцени.

Важно! Почвената смес трябва да бъде подкиселена или неутрална.

Подхранване

Съставът на почвата за представител на пустинните култури всъщност няма значение. Торовете са необходими за активен растеж на зелената маса, в края на пролетта и началото на лятото. Подхранването се извършва два пъти:

 • за активиране на вегетационния сезон - през май;
 • за формиране на пъпки и дълъг цъфтеж - през юни.

Важно! Композициите, предназначени за сукуленти, се използват като торове. Био и Azofoska могат да се добавят в малки количества.

Разнообразие от превръзки

Характеристики на зимните грижи

През зимните месеци културата изисква допълнително осветление, дневните часове трябва да се удължат до 17 часа. За това се използват флуоресцентни лампи или специализирани фитолампи, които се продават в цветарските магазини.

Кога и как цъфти

Как цъфти вътрешната юка: опитомените екземпляри почти никога не радват собствениците си с цветя. За да се получат пъпките, е необходимо да се създадат специални условия за задържане и специални грижи, които могат да се извършват само от опитни градинари.

Важно! Въпреки тези характеристики, при правилния подход малките кълнове бързо израстват в луксозни дървета и храсти.

Цъфтящо растение

Подрязване

Намаляването на размера на реколтата се извършва в определени случаи:

 • с растеж над 50 см;
 • за увеличаване на великолепието;
 • ако започне да умира - да се получат резници;
 • с изразена кривина на багажника - за да се избегне неговото счупване;
 • когато са засегнати от болести или вредители.

Важно! Как да се грижим за здрава юка: Процедурата се провежда в края на февруари или началото на март. През останалото време манипулациите могат да доведат до смъртта на цветето.

Как се възпроизвежда юка

Грижата за юка у дома също предполага размножаване. Има около седем метода за получаване на млади екземпляри. Общите включват резници, отглеждащи се от семена и издънки.

Издънки

За операцията са необходими части от корен или стъбло, които се изрязват от ствола и се отлагат, както изглеждат. За нормално развитие трябва да има не повече от 5 кълнове в една саксия. Вкореняването се извършва по следната схема:

 1. След резитбата разфасовките се опрашват с въглен на прах, за да се избегне гниене в бъдеще.
 2. Издънките се изпращат в контейнери с навлажнен пясък, напоявани малко.
 3. Контейнерът е покрит със стъклен буркан или полиетилен, поставен в помещение с температура 20 градуса.
 4. Мини-оранжерията се проветрява ежедневно, с отстраняване на кондензат.
 5. След 2 месеца, след образуването на първите корени, те се трансплантират в малки контейнери, пълни с хранителна почва.

Важно! По време на засаждането на млади животни към почвата се добавя натрошен въглен или дървесна пепел.

Въздушно наслояване

Методът принадлежи към най-простите и се използва за болни цветя. Използва се за разпадане на кореновата система и запазени твърди участъци от ствола. Процесът следва алгоритъма:

 1. След изследване на цветето се избират здрави зони, те трябва да бъдат разположени на 10 см над гниенето. За отстраняване на кората се използва остър нож, създавайки лента от 5 см в кръг.
 2. Почистената част е покрита с мъх сфагнум, предварително навлажнена и покрита с найлоново фолио отгоре. Пръска се ежедневно с вода от спрей бутилка.
 3. След 20 дни ще се появят първите корени, те също се навлажняват. След като пораснат до 5 см, участъкът се отрязва - под точката на отстраняване на кората.
 4. Секциите се сушат и се обработват с активен въглен на прах.

Важно! Слизането се извършва в контейнер с малък обем.

Размножаване чрез резници

Прехвърляне

Новопридобитото растение не се трансплантира, дава му се известно време, за да се адаптира към новите условия. След провеждане на процедурата:

 1. Те вземат контейнер с няколко сантиметра по-голям от оригиналния саксия. Вермикулитът се добавя към прясна почва, за да се повиши нивото на ронливост.
 2. Дъното е покрито с дренаж: използват се камъчета, експандирана глина, чакъл.
 3. По-добре е да трансплантирате храста по метода на трансбордиране, заедно със земна буца. Растението се задълбочава с не повече от 3 см. Останалите кухини се запълват с пръст. Първото поливане се извършва за 48-72 часа.

Младите се поставят отделно от останалите цветя, в продължение на две седмици те постоянно се наблюдават. След края на периода на аклиматизация той е изпратен на постоянно място, без да забравя да се храни.

Важно! Планираните трансплантации се правят в съответствие с възрастта на културата. За младите хора - всяка година, за възрастните на всеки 3 години. По време на манипулацията част от почвената смес се заменя с прясна. Процесът се извършва през пролетта, като по това време цветето свиква по-лесно с новите условия.

Прехвърляне на работа

Болести и вредители

Фалшивите палми юка се отличават с добро здраве, но нарушенията в стабилното функциониране на имунната система могат да бъдат свързани с грешки при ухажването.Често срещаните проблеми включват:

 • използване на ледена студена вода от чешмата веднага от чешмата;
 • увреждане на кореновата система;
 • постоянно преовлажняване или хипотермия на почвата;
 • местоположение в района на постоянни течения.

Ако културата е постоянно в хладно помещение и е прекалено напоена, резултатът от грешката ще бъде гниене на кореновата система. Първите признаци на проблема включват видимата летаргия на листните плочи, те започват да изсъхват и да падат. С спасяването трябва да се работи, когато се появят първоначалните симптоми, реанимацията изисква:

 • отстраняване на растението от почвата и изследване на корените му;
 • подрязване на изгнили части;
 • дезинфектант;
 • изсушаване и пресаждане в прясна почва.

Отслабените екземпляри често биват атакувани от паразитни насекоми: брашнести червеи, листни въшки, паяк и акари Можете да се отървете от вредители с помощта на инсектициди, предпочитание се дава на Aktara, Karbofos и др.

Внимание! Преди да поръсите с лекарства, зелената част се почиства механично с памучен тампон, навлажнен със сапунена вода.

Нападение от паяк акари

Появата на кафеникави петна с жълта граница показва появата на антракноза. Причините за развитието на гъбична инфекция включват постоянна влага в почвата, терапията се състои от фунгицидно лечение. Появява се белезникав цвят на листни плочи с брашнеста мана. Лечението е същото като при всяка инфекциозна лезия - с фунгицидни лекарства.

За да не загубите палмово дърво, е необходимо да се грижите правилно за него, като спазвате изискванията за отглеждане. Редовната профилактика и постоянните прегледи на зелената част ще помогнат за своевременно откриване на вредители и развиващи се заболявания.

Грижата за цветя Юка не е лесна и не изисква специални познания. Правилното поливане, оптималното място за живеене, липсата на течения ще помогне да се отглежда красиво и здраво растение и да не се съживи след неправилно поддържане.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина