Zamioculcas - домашна трансплантация след покупка

Това закрито цвете се появи на територията на Русия сравнително наскоро. Някои вярват, че присъствието на замиокулкас в къщата носи богатство. Ето защо хората го наричат ​​доларовото дърво. Растението от Африка е доста придирчиво по отношение на грижите и отглеждането. Но при извършване на трансплантационна работа често възникват трудности дори и за опитни цветари. Поради масивните корени, zamioculcas трябва да се засаждат с изключително внимание.

Zamioculcas: трансплантация у дома след покупка

Земята, в която се продават цветя, категорично не е подходяща за постоянен растеж на zamiokulkas, така че трябва да бъде трансплантирана в нова почва.

Особености на трансплантацията на цветя

Преди да трансплантира zamiokulkas след придобиването, трябва да му се даде време за адаптация - 5-30 дни. След това цветето трябва да се извади от транспортната саксия, да се почисти напълно от торфения субстрат и да се засади в предварително подготвен контейнер. Контейнерът трябва да е с правилния размер за кореновата система на цветето.

Забележка! Възрастното цвете има мощна коренова система; в процеса на своето развитие пластмасова саксия може да се напука.

Трансфер от пощенски съд

Кога да презасадите доларово дърво

Индивидуална характеристика на zamiokulkas е много бавният растеж. Поради това младите цветя се трансплантират веднъж годишно. Възрастните от вида се трансплантират още по-рядко - веднъж на три години.

Обрасла коренова система

Спешна трансплантация е възможна само при силен растеж на кореновата система. На първо място, в цветето расте грудка и от нея започват да се появяват зелени клонки. Всяка следваща издънка расте от увеличаваща се грудка.

Помня! Всяка трансплантация на цвете, дори ако е направено по най-щадящия начин, е голям стрес. Периодът на адаптация за доларово дърво може да отнеме от 2 до 4 месеца. Следователно може да се трансплантира само когато саксията е деформирана.

Земя за замиокулкас - това, което е необходимо

В дивата природа цветето расте на песъчливи или каменисти почви. Важно е почвата за замиокулкасите да е възможно най-близка до естествената. Цветарите препоръчват смесване на хумус, торф и градински субстрат. Този състав има благоприятен ефект върху бързия растеж на надземната част на растението.

На бележка! Поради особеностите на отглеждане в естествени условия, цветето е надарено със силно развити грудки и мощни корени.

Подготвената почва за замиокулкас трябва да бъде проектирана за сукуленти. Ако е закупен универсален субстрат, е необходимо да добавите към него речен пясък, перлит и всякакви камъни.

Каква почва да вземе за замиокулкас, всеки производител решава сам. Основното изискване е тя да бъде възможно най-хлабава и умерено питателна.

Почвена смес за пресаждане

Изисквания за контейнери за цветя

Критерии за избор на пот за замиокулкас:

 • Оптималният контейнерен материал за цвете е глина. Има добра топлопроводимост.
 • Височина на гърнето. Може да е всичко.Ако по декоративни причини е избрана висока саксия, тогава дъното просто е покрито с голям слой експандирана глина.
 • Диаметър на контейнера. Избира се въз основа на размера на клубените и корените. Новата саксия трябва да е с 3-4 см по-висока от предишната.

След като сте избрали подходящ контейнер за трансплантацията, е необходимо да вземете решение за самата процедура.

Как правилно да трансплантирате zamioculcas - ръководство стъпка по стъпка

За едно доларово дърво, пресаждането е изключително важно. Най-добрият начин е да се извърши, като се използва „методът на трансбордиране“. Преди да презасадите zamiokulkas у дома, той трябва да бъде почистен от всички остатъци от земята.

Метод за трансфер на трансбордиране

Ако кореновата система има няколко грудки, тогава размножаването може да се извърши едновременно. Необходимо е растението да се раздели на няколко части и да се засади в предварително подготвени саксии.

Процедурата за трансплантация на замиокулкас:

 1. Покрийте дъното на саксията със слой дренаж. Препоръчително е да се използва груба експандирана глина или фин чакъл.
 2. Трансплантирайте замиокулкаса в навлажнен субстрат.
 3. Внимателно разпределете кореновата система по дъното на контейнера и покрийте с пръст. За нормално развитие е необходимо горните корени и кореновите клубени да се оставят на повърхността.
 4. Разстелете мулч около растението. За красота използвайте декоративен чакъл или експандирана глина.

Здрава коренова система

На бележка! Ако по време на трансплантацията от растението отпадне клонка или корен, те не трябва да се изхвърлят. Те могат да се използват за размножаване на цветя.

Трансплантирани грижи за растенията

Важно е не само да разберете как правилно да трансплантирате доларово дърво, но и да се запознаете с правилата за грижи след това. Растението трябва да създаде спящи условия за известно време. За това ще ви трябва:

 • редовно поливане;
 • комфортни температурни условия;
 • своевременно торене.

Забележка! Тъй като всички части на растението имат отровен сок, трябва да работите с него с ръкавици. Цветето трябва да се намира там, където ще бъде недостъпно за деца и животни.

Правила за поливане и влажност

Цветето е критично за преливането. Поливането на растението през пролетта и лятото е необходимо само след като горният слой изсъхне напълно. През зимата влагата практически престава.

Важно! Изпаряването на водата е изключително бавно. Поради това течността може да застоява и да доведе до увреждане на цветя и болести.

Експертите съветват да не пръскате цветето. Високата влажност може да причини доларовото дърво да умре. За да се поддържа чистота, производителите се съветват да избърсват прашните места с влажна кърпа.

Подхранване и качество на почвата

Торенето трябва да се извършва от пролетта до есента. Процедурата се извършва веднъж на всеки 10 дни. Подхранването се прилага само върху предварително напоената почва.

Помня! Азотните съединения могат да причинят повече вреда, отколкото полза на корените на растенията, така че не бива да ги използвате.

Цветарите препоръчват използването на течни превръзки за сукуленти за замиокулкас. Концентрацията на приготвения разтвор трябва да бъде по-малка от посочената на опаковката.

Осветеност и температурни условия

Оптималната температура за zamiokulkas е + 15 ... +24 градуса. Рязките му капки са недопустими.

Цветето е абсолютно неизискващо към светлината в стаята. Той реагира добре както на добре осветени, така и на сенчести места. Забранено е да се поставя растението там, където върху него ще попадне пряка слънчева светлина.

Съвет! Когато се появят първите признаци на слънчево изгаряне, цветето трябва спешно да се пренареди на сянка.

Възможни проблеми по време и след трансплантация

Понякога през тези периоди възникват проблеми, поради които растението може да се разболее или дори да умре:

 • Листните плочи са загубили естествения си тургор.Най-често това се случва поради продължително изсъхване на почвата или повишено съдържание на глина или торф в почвата. Премахването на проблема или пресаждането му в подходяща почва ще помогне за спасяването на растението.
 • По време на трансплантацията се счупи клон или част от корена. Поръсете повреденото място с натрошен въглен. Ако е необходимо, издънката може да бъде вкоренена.
 • Трансплантираното цвете спря да се развива. Това може да се случи поради липса на място в пота. Докато корените не запълнят напълно контейнера, листата няма да започнат да растат.

Доларово дърво

За хармоничното развитие на цветето трябва да изберете правилната почва и контейнер за засаждане. Правилната грижа и трансплантацията на zamiokulkas ще помогне за отглеждането на красиво дърво, което не само ще зарадва със сочна зеленина, но и ще даде разкошни цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина