Подходяща почва за фикус - как да изберем

Едно от популярните растения, растящи на первази на прозореца, е фикусът. Невъзможно е да не обичате това цвете. Той е доста непретенциозен в грижите и не изисква създаването на специални условия. Основните условия за нормален растеж на растенията са редовно поливане и периодично торене с минерални торове. Освен това, за да може цветето да радва със зеленина през цялата година, е необходима балансирана по състав почва за фикуса.

Каква почва обича фикусът

Експертите съветват да се използва субстрат за пресаждане на фикуси, който включва торф, речен пясък и обикновена земя. Към почвата могат да се добавят и други компоненти, които имат благоприятен ефект върху развитието на растението.

Красиво растящ фикус

Готова почва за фикус може да се купи в магазините. Това е идеално за онези градинари, които нямат възможност да закупят отделните съставки, за да създадат свой собствен микс.

Необходимо е да се подходи сериозно към закупуването на почвата, внимателно да се проучи нейният състав и характеристики. Правилната почвена смес трябва да бъде неутрална по отношение на киселинността. Слаба киселинност е разрешена при внасяне на минерални торове и други превръзки. Можете да коригирате този показател, като добавите вар или малко доломитово брашно. Те са с високо съдържание на магнезий и калций, които нормализират стойността на рН.

По-добре е да откажете смеси с високо съдържание на глина. Такава почва за фикус забавя растежа си, тъй като има висока абсорбция.

Почвата трябва да съдържа следните вещества:

  • азот (200-600 mg / l);
  • фосфор (200-350 mg / l);
  • калий (300-600 mg / l).

Хранителна почва

В бъдеще липсата на хранителни вещества се компенсира от приложените минерални торове. Наличието на вермикомпост също е добре дошло, тъй като този продукт от жизнената дейност на земните червеи стимулира развитието на цвете и увеличава възможността за бързото му оцеляване в нов контейнер. Въвеждането на дървени въглища прави почвата по-рехава.

Ficus не понася преовлажняване на почвата. Влагата влияе отрицателно върху състоянието на растението и може да доведе до гниене на корените. За да се реши проблемът, е необходим дренаж, който може да отстрани излишната вода от резервоара.

Важно! Повишеното съдържание на влага често води до появата на малки червеи. В този случай ще трябва да извършите обработка с химикали или просто да трансплантирате растението на ново място.

Почва от фикус: каква почва да се използва

Опитвайки се да разбере коя земя е най-подходяща за фикус, трябва да се има предвид, че младите растения растат по-добре в по-рехава почва, а зрелите храсти предпочитат плодородна почва с високо съдържание на хранителни вещества и добър дренаж.

От субстратите, предлагани от производителите, е по-добре да изберете опаковки с надпис "фикус" или "длан". Те се различават помежду си по количеството съставки и съдържанието на минерални добавки. Закупената почва не се обработва преди употреба. Може веднага да се излее в контейнер, където ще расте вътрешното цвете.

Подготовка на почвата у дома

Много градинари предпочитат да създават почвата за фикуса на Бенджамин със собствените си ръце. Това ви позволява ясно да контролирате всички компоненти, ако е необходимо добавяте необходимите вещества за нормалния растеж на растението.

Важно! Саксийната почва, приготвена сама, трябва да бъде подложена на специална обработка.За целта използвайте слаб разтвор на калиев перманганат или фурна, загрята до температура над +90 ° C.

Рецепта за десен субстрат от фикус:

  1. За сорта Бенджамин листната земя, торфът и хумусът се вземат в равни пропорции.
  2. След смесване се добавят фин пясък и камъчета.
  3. Всичко отново се смесва.
  4. След обработка такава почва се използва за засаждане при създаване на дренажен слой в дъното на саксията.

Полагане на дренаж

За сорта Палмър трябва да смесите една част трева, две части всяка листна пръст и пясък. Ще ви трябват и камъчета, експандирана глина или чипс от тухли.

Забележка! Когато избирате в коя земя да засадите фикус, не забравяйте за създаването на добър микроклимат за растението. При неправилно избрана почва фикусът може да промени цвета на оцветяването или да изхвърли листата.

Правилна стерилизация на земята

Всеки естествен субстрат трябва да бъде стерилизиран чрез термична и химическа обработка. Термичният метод може да включва:

  • Замразяване. Тази опция е много по-лесна. Достатъчно е да оставите почвата в студа, а през пролетта, след размразяване, да я използвате за засаждане. Но в същото време семената на повечето плевели остават жизнеспособни.
  • Нагряване до високи температури. Тънък слой влажна почва се изсипва върху лист за печене и се загрява в продължение на един час при температура около сто градуса. Когато обработвате, трябва да смесите земята няколко пъти. Някои градинари използват водна баня, в която желаният резултат се постига чрез обработка с пара. Времето за дезинфекция също е около час.

Недостатъкът на термичната обработка е намаляването на броя на полезните бактерии, поради което освен това можете да използвате химическа обработка на почвата. Експертите препоръчват лекарства като Fitosporin, Baikal-EM-1 и други. Те съдържат полезни бактерии, които инхибират патогенните микроби. Освен това те съдържат много бактерии, които са необходими за храненето на фикуса.

Основни грешки в подготовката

Най-често, отглеждайки любимо цвете на перваза на прозореца, собственикът се опитва да го напоява и храни поне през ден. Това води до изгаряне на кореновата система и гниене на нейните части. За да започне по-бързо фикусът и да има добър растеж, той не трябва да се полива силно и да се подхранва.

Процес на засаждане

Когато се реши какъв вид земя е необходима за фикуса, първо се засажда в малка саксия. След една година растението с бучка пръст се прехвърля в по-голям съд. Годишният процес на трансплантация отнема до три години. След това това се прави на всеки три години и след пет години развитие е достатъчно процедурата да се извърши след шест години. Препоръчително е да изберете саксии с няколко сантиметра по-широки от кореновата система на фикуса.

Трансплантирайте с бучка земя

Важно! Температурата на въздуха в помещението по време на трансплантацията трябва да бъде над +18 градуса. След това трябва да наблюдавате състоянието му известно време и ако е необходимо да го напоите малко.

Какво да правим със старата земя

Старата почва може да се изнесе на мястото или след оплождане и стерилизация да се използва за засаждане на нови цветя. Това е важно, тъй като по време на използването му всички полезни вещества се извличат от него и патогенните бактерии започват в почвата. Често след почистване почвата за фикус се смесва с биологични продукти и се оставя сама за няколко месеца.

Хранене на растенията

По този начин почвата за фикус трябва да съдържа всички съставки, необходими за нормалния растеж, лесно е да се пропуска вода и да се осигурят комфортни условия за нормален растеж. Само с оптималния вариант на сместа растението ще зарадва с красиви листа.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина