Парично дърво - научно наименование и къде расте

Тази култура се счита за най-популярния талисман, който има свойството да привлича богатство и просперитет в къщата. Много любители на домашните растения придобиват такъв "домашен любимец" с месести листа, нещо подобно на монети. Цветът има още две имена: crassula или дебела жена. Освен това има лечебни качества - листата му се използват за лечение на гъбички по ноктите.

Научното наименование на паричното дърво

Ако говорим за научното наименование, тогава на латински звучи като Crassula, самото растение е представител на семейство Толстянка. Това включва 300-350 различни вида, чието местообитание се среща в Южна Африка.

Парично дърво, външен вид

Също така някои растения са често срещани в Тропическа Африка, Мадагаскар и Арабския полуостров.

Полезен съвет. Препоръчително е да избърсвате праха от листата на дървото ежемесечно. Растението много обича тази процедура. Някои собственици дори организират душ с топла вода за цветето, но не забравяйте да покриете почвата за засаждане с найлонов плик или филм, така че излишната влага да не уврежда кореновата система.

Растението е много известно сред любителите на стайни цветя. По принцип няма значение как ще го наречете: Crassula или Fatty - всичко това е едно растение. Допълнителни материали ще представляват интерес за тези, които все още не са се занимавали с такова цвете, но искат само да го закупят.

Описание на цветното парично дърво

Струва си да се премине към външния вид на самото растение. Crassula, по друг начин тя може да бъде наречена дебела жена, е сукулент, т.е. растение, което може да оцелее в сухи райони, създавайки запас от течност в листата. Наистина има голямо количество вода в дебелите листа на домашно дърво.

Crassula или дебела жена

Семейство Tolstyankovye включва около 350 разновидности на подобни растения. Някои от тях имат много малка височина около 5 см, други растат до 3 метра. Има пълзящи и водни представители, всички те са обединени от листа с впечатляваща дебелина. Формата им зависи от сорта, има растения с листни плочи:

 • овал;
 • цилиндър;
 • ромб;
 • ланцетна форма.

Най-често парично дърво у дома или в офис изглежда като дърво с дебел ствол. Колкото по-старо е цветето, толкова по-дебел е стволът му.

Листните плочи са интересни не само с разнообразната си форма, но и с цветовите си вариации: от обичайния ярко зелен цвят до сребърен или дори петнист.

Как расте едно парично дърво в природата

При естествени условия растението достига 1-2 метра височина, стволът му е дебел около 30 см. Листата са с малки размери, имат форма на елипса, цветът на плочите е ярко изумруден, при някои видове може да бъде червена граница по периметъра. За домашните видове на паричното дърво цъфтежът е нехарактерен, но ако се случи такова рядко явление, тогава се появяват малки бели цветя, събрани в съцветия - чадъри. Родното място на дървото е в Трансваал. Това растение се нарича още оватна.

Парично дърво в природата

Тученицата Crassula е разновидност на предишното растение.Стволът и клоните му покриват въздушни корени. Първоначално те са бели на цвят, постепенно потъмняват. Цъфтежът за такова растение е много рядък, това се случва в зряла възраст. Цветята са с малки размери, събрани в метличесто съцветие. Венчелистчетата са бели и розови.

Как да отгледаме голямо дърво на парите

При естествени условия има само няколко сорта растения, които могат да достигнат големи размери. Ако собственикът на домашни цветя възнамерява да отгледа гигантска Crassula, тогава се препоръчва да се вслушате в следните препоръки:

 1. Дебелата жена се нуждае от определена почва. Най-добрият вариант е земя, подходяща за кактуси. Той съдържа всички компоненти, необходими за парично дърво. Тъй като "домашният любимец" расте, той ще трябва да бъде трансплантиран. Тази процедура се извършва на всеки 2-3 години.
 2. Капацитетът за засаждане е избран в такъв размер, че да е подходящ за обемна коренова система. Когато избират саксия, те гледат диаметъра на короната; той трябва да съвпада с диаметъра на саксията.
 3. Процедурата на прищипване ще помогне да се получи голямо дърво, в противен случай растението ще расте, тъй като е по-удобно за него, това го прави непривлекателно.
 4. Подхранването се добавя ежемесечно, като се добавя към земята. Необходимите торове се закупуват в специализирани магазини.

  Голямо парично дърво

 5. Осигуряване на правилното осветление. Няма да можете да получите голяма култура, ако тя няма достатъчно светлина. Тук си струва да си припомним, че дървото на парите е от африканския континент, поради което то изисква много слънчева светлина.
 6. Crassula се нуждае от умерено поливане. Те се извършват, когато земята изсъхне. Излишното количество влага води до факта, че листните плочи придобиват мекота и блед цвят. Без да коригира ситуацията, растението просто ще умре.
 7. Препоръчва се ежедневно пръскане на цветето, тъй като той е голям ценител на влагата.

Важен момент. Преди да засадите голяма дебела жена, трябва да се погрижите за наличието на силен дренаж в дъното на саксията. В противен случай, поради тежестта на короната, дървото просто ще падне.

Колко време живее едно парично дърво

Условията за отглеждане пряко влияят върху продължителността на живота. Ако се създаде подходящ микроклимат за паричното дърво, то то ще расте повече от едно десетилетие и успешно ще увеличи размера си. Има представители на семейството и на петдесетгодишна възраст, въпросът е дали собственикът ще има ли достатъчно търпение за толкова дълги грижи?

Сортове

Най-популярната разновидност на дебелата жена е овална; тя включва сортове в големи количества. Листните плочи са 6 см дълги и 3 см широки. Дръжката липсва, самата плоча е прикрепена към стъблото.

Цветът на листата може да бъде наситен зелен или да има сребрист блясък, краищата им са украсени с червена граница. Цветята на овалната гад са розови или бели. Основното предимство на този сорт се счита за неизискваща грижа.

Дървесна красула

На височина дървото може да достигне 1,5 метра височина. Сиви листни плочи, също обрамчени с червена граница. Дължината на листата е около 9 см, ширината е 4.

Crassula дърво

Цветята са бели; с течение на времето той придобива розов оттенък. Препоръчително е да поставите представителя на дървото на западния или източния прозорец.

Дебелата жена Шмит

Листата се характеризират с ланцетна форма със заострени върхове. Горната част на листа е сребристо-зелена, обратната страна е червена. Цветовете на храста също са червени. Този сорт е популярен в европейските страни; засажда се всеки сезон като едногодишно растение.

Дебел шмит цъфтят

На бележка. Директната слънчева светлина върху цвете води до зачервяване, увяхване и падане на листата.През лятото се препоръчва да преместите растението на балкона, с настъпването на студеното време го поставете на перваза на прозореца, обърнат на юг.

Подпухнала красула

Растението притежава месести, тесни листа с остър връх, подобен на люспите. Цветът на цветята е жълт, но културата се цени за оригиналните клони, висящи от саксията, докато расте.

Сорт птици

На височина гадът расте до 25 см. Някои любители на стайни цветя го засаждат в същия съд с други сукуленти, за да получат много красиви композиции. Грижата за този вид е проста, защото растението е непретенциозно. Продължителността на живота е над 10 години. Размножаването става както с листа, така и с резници.

Скалиста красула

Представител е на пълзящи растения, достигащи височина 0,5 м. Стъблата са тънки, с малки дебели листа, украсени с червена граница.

Роки

Цветовете могат да бъдат розови или жълти на цвят.

Точковата дебела жена

Това е храст с листни остриета близо до стъблото. Самите листа са яйцевидни и имат остър връх в горната част. Те са зеленикави на цвят, има сребрист оттенък и тъмни петна. Културата ще цъфти с бели цветя.

Spot Crassula

Добре е да се знае. С настъпването на студено време паричното дърво преминава в състояние на покой, за този период се препоръчва да го поставите в стая, където температурата е около + 5 ° C. Поливането се извършва на всеки 20 дни.

Тученица Crassula

Има ярко лъскави зелени елипсовидни листа с удебеляване в средата и по-тънка част по краищата. Когато издънките започнат да се развиват, те стават по-дебели. На височина такова растение може да достигне 2 метра.

Тученица

Дебел Купър

Издънките на това растение са особено интересни. Долната част се характеризира с вертикален растеж, а горната част е наклонена надолу. Колкото повече те (издънките) растат, толкова повече те са притиснати към земята. Листата на цветето са удължени, с червени точки, което придава на културата много елегантен вид.

Дебел Купър

Грижата за нея е толкова лесна, колкото и за останалото семейство.

Грижа

Засаждането на домашна култура в открита почва не се препоръчва. Ако времето е добро, можете да преместите саксията навън на чист въздух. Тази процедура ще има благоприятен ефект върху благосъстоянието на растението.

Заслужава си да се знае! Да бъдеш на улицата, в живия въздух, често завършва с листни въшки, които нападат паричното дърво. За да разпознаем проблема навреме и да започнем да се борим с вредните насекоми, е необходимо периодично да проверяваме културата.

Въпреки факта, че Crassula има доста тежки условия на живот в родината си, има някои аспекти, които си струва да се знаят, за да отгледате здраво цвете в къщата. Домашни грижи за парично дърво:

 • Дебелата жена обича светлината, но растението не обича пряката слънчева светлина. За да осигурите на цветето дифузно осветление, препоръчително е да поставите дървото на стойка или рафт под прозореца. През лятото си струва да се помисли за засенчване на стъклото (особено за южните и югозападните прозорци). От северната страна растението се поставя директно върху перваза на прозореца;
 • Сухият въздух не е проблем за сукулента; поради честите промени във влажността могат да се развият различни заболявания. Растението е трудно да се адаптира към често променящите се условия;
 • Възрастен Crassula има отрицателно отношение към трансплантациите, следователно, ако няма жизненоважни индикации, растението е най-добре да се остави на мира;
 • Прекомерното поливане води до загниване на кореновата система, което завършва със смъртта на цветето. През пролетта и лятото реколтата се полива веднъж седмично. Водата се използва мека, утаена, със стайна температура;
 • Честото хранене също трябва да се изхвърли. За растението ще бъде достатъчно, че то ще бъде оплодено веднъж на всеки шест месеца;
 • Противопоказание - течения, те провокират заболяване.Ако през зимата е необходимо да се проветри помещението, тогава се препоръчва цветето да се изнесе от стаята за това време или да се покрие. Продължителното излагане на студен въздух води до факта, че листата започват да се ронят от културата.

На бележка. Брашнестата буболечка не е против да се установи на парично дърво, което ще доведе както големи растения, така и собственика му в големи неприятности. Периодичните прегледи на цветето и провеждането на превантивни мерки ще помогнат да се избегне това. Ако въпреки това са открити вредни насекоми, тогава ще трябва да използвате инсектицидни средства за третиране на растението.

Температура на съдържанието

През пролетта и лятото оптималната температура за Crassula е + 20-25 ° С. С настъпването на подходящи метеорологични условия се препоръчва да изнесете цветето на улицата или балкона, защото дървото реагира слабо на липса на чист въздух.

Mealybug

През зимата най-удобният режим е + 15 ° С и по-ниско, но не по-малко от + 4 ° С. Ако организирате зимуването на парично дърво при стайна температура, тогава можете да се сблъскате с такива неприятни моменти като увяхване и падане на зеленина. Не се препоръчва да поставяте съда до радиатора за централно отопление.

Непретенциозността на дебелата жена прави паричното дърво любимо на много производители на цветя. Ако се спазват всички препоръки за грижи, растението ще изглежда страхотно, ще радва собственика в продължение на десетилетия и няма да има нужда от лечение.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина