Как да отглеждаме кайсия от костилка у дома

Може би всеки летен жител иска да има кайсиево дърво на сайта си, само малко хора знаят как да отглеждат кайсия от костилка у дома. Всъщност в това няма нищо трудно, достатъчно е да имате минимален опит в отглеждането и отглеждането на овощни култури.

Отглеждане на кайсия от костилка - плюсовете и минусите

С правилните земеделски мерки можете да отглеждате кайсия на собствен парцел

Повечето градинари предпочитат да отглеждат реколта от кайсии чрез семена, вместо да купуват разсад или да възпроизвеждат съществуващи дървета. Въпреки факта, че размножаването, например, чрез резници е много по-лесно и по-бързо. Както се оказа, методът със семена има предимства, а именно:

 • в добър разсадник разсадът не е евтин и семената се дават безплатно;
 • можете да засадите няколко семена наведнъж и след това да изберете най-мощните разсад;
 • "Каменно" дърво осигурява стабилна и щедра реколта;
 • насажденията имат добър имунитет поради стратификация и са устойчиви на болести.

Що се отнася до недостатъците, можем да откроим само един - голям риск от разсад да израсне „див“.

Важно! Преди слизане костите трябва да бъдат поставени във водата, тези, които са изплували, отстранени, те не са жизнеспособни.

Кои костилки от кайсии са подходящи за засаждане

Не всички семена са подходящи за разплод, най-добре е да вземете изходния материал от дърво, което се отглежда в същия регион, където е планирано да бъде засадено. Нещо повече, това трябва да е презрелият плод от първата реколта.

Ако не спазвате това правило, тогава дървото може да не дава плодове, тоест ще расте с декоративна цел.

Преди засаждането на семената е задължително да покълнат, това ще ускори покълването

Кога да засаждате костилки от кайсии: през пролетта или есента

Експертите уверяват, че есенното засаждане е за предпочитане пред пролетното. Това се дължи на факта, че семената преминават естествена стратификация. С настъпването на пролетта семената започват да покълват без външна помощ, като по този начин се оказва, че се отървете от слаби и нежизнеспособни кълнове.

Но регионите със студен климат трябва да отдават предпочитание на пролетната опция, тъй като семената могат просто да замръзнат в градината. Освен това трябва предварително да накиснете семето, за да покълнат по-бързо.

Подготовка на посадъчен материал

Кайсиевите ядки трябва да се приготвят преди засаждането. Трябва да изпълните следната поредица от действия:

 • Изплакнете обилно, подсушете и след това съхранявайте семената в сухо и добре проветриво помещение. Сеитбата се извършва само когато настъпят първите слани. Това се прави, за да преминат през естествена стратификация, тоест да се втвърдят.
 • Можете да направите закаляването сами. За да направите това, през януари трябва да поставите посадъчния материал в дървена кутия с мокър пясък. В контейнера трябва да се направят дренажни отвори. Извадете кутията навън, поставете я в изкоп и я поръсете отгоре със сняг, освен това трябва да поддържате пясъка мокър, докато дойде пролетта.
 • През пролетта можете да отидете по другия начин, накиснете семената в разтопена вода, като периодично я замествате с прясна вода, за да избегнете вкисването. След три дни се поставя в речен пясък, смесен с дървени стърготини, и се охлажда, докато дойде времето за засаждане.

Забележка! Кайсиевите семена имат доста лоша кълняемост. Експертите препоръчват да се поставят няколко парчета наведнъж в една дупка, това значително ще увеличи шансовете за получаване на плодно дърво.

Засаждане на семена от кайсия

Всъщност има два начина за засаждане на кайсиева костилка. В първия случай засаждането се извършва в контейнер, където се спазват парникови условия. Във втория случай се предполага да отглежда реколтата на открито.

В първата опция трябва да следвате инструкциите стъпка по стъпка:

 1. Приготвя се контейнер, в който се излива дренажът, а почвата е отгоре.
 2. Костите се погребват в почвата на дълбочина 2-3 см, между образците се прави разстояние от 3 см.
 3. Отгоре посадъчният материал се поръсва със земя.
 4. Контейнерът се покрива с фолио и се поставя на топло и слънчево място.

Остава да изчакаме първите издънки да се излюпят. Ако е избрана втората опция, тогава има и стъпка по стъпка процес, а именно:

 • изкопайте земята, изчистете района от плевели и направете изкоп;
 • добавете хранителната смес към лентата, която включва хумус, пясък, слама, груба пръст, всички компоненти се вземат в равни количества;
 • разстилайте костите, като поддържате разстояние от 10 см;
 • поръсете обилно с пръст и вода.

Ако засаждането се извършва през есента, тогава трябва да се организира подслон. Като изолация могат да се използват смърчови клони или дървени стърготини.

Семената се полагат в земята в края на есента.

Грижи по време на покълване

Засадените семена изискват известни грижи. Един от основните аспекти при отглеждането е осветлението, тъй като кайсиите са светлолюбива култура. В случай на липса на светлина, трябва да им предоставите алтернатива под формата на LED лампи.

Освен това саксията трябва да бъде усукана, така че стъблото да не е огънато.

Забележка! Директната слънчева светлина провокира разсад да расте във височина, цялата сила на растението ще отиде в растеж, а не в изграждането на зелена маса, такива кайсии няма да изглеждат много привлекателни.

Оптималната температура за млади животни е 23-26 градуса. Също така, по време на периода на растеж, струва си да се хранят кълновете, най-добре е да се редуват органични вещества с минерали. Ако храненето се извършва с оборски тор, то предварително се разрежда с вода, в противен случай не може да се избегне изгаряне. Разсадът трябва да се полива два пъти на ден, рано сутрин и вечер.

Присаждане на кайсия от саксия на открита земя

Ако планирате да трансплантирате разсад от саксия на открито, най-добре е да направите това през май. Между насажденията се оставя разстояние от три метра, в противен случай разстилащите се дървета ще си пречат помежду си.

Важно! Домашно отгледаните разсад се нуждаят от предварително втвърдяване. За целта те се вадят за малко навън, започвайки от 5 минути, като това време трябва да се добавя всеки ден. Неподготвената култура просто ще умре.

Кайсиите в саксии трябва да бъдат трансплантирани на открито не по-късно от юни, за да могат през лятото да се адаптират напълно на ново място.

Грижа за кайсиево дърво

Не е трудно да се грижим за кайсиите, те изискват същите дейности като останалата култура на костилковите плодове. Основното нещо е да направите своевременно поливане, при необходимост да приложите подхранване. Всичко това ще им помогне да бъдат здрави.

Режим на поливане

Поливането на млади разсад и отгледани дървета трябва да бъде два пъти седмично, ако лятото е горещо. Ако кръгът около ствола е мулчиран, тогава броят на процедурите може да бъде намален до един път.

Най-добре е да се полива сутрин преди изгрев слънце или вечер, когато слънцето вече е изчезнало.

В края на юли те започват да намаляват броя на поливките, за да може дървото да узрее от студено щракане.

Оплождане

Що се отнася до храненето, за предпочитане е да се прилага тор през есента, когато дървото е хвърлило листата си. През зимата почвата е добре подхранена с хранителни вещества, което означава, че разсадът ще бъде готов за формирането на короната, яйчника на съцветията.

Следните компоненти ще бъдат идеални за растежа и развитието на културата на костилкови плодове:

 • дървесна пепел;
 • торф;
 • пясък с дървени стърготини;
 • черупка от яйца.

През лятото можете да разлеете почвата с разтвор на коприва, който е предварително смесен с оборски тор. Най-добре е да се извършва кореново подхранване.

Забележка! Струва си да засадите кайсия, ако плодовете не са доволни и искате да получите по-големи и сочни плодове. В други случаи ваксинацията не е необходима.

Подрязване и оформяне

Подрязването се извършва през есента. Това се прави, за да може дървото да расте правилно. Има три вида:

 • образуването, то се извършва така, че ценните вещества вътре в културата да се разпределят правилно;
 • санитарен - събужда нови точки на растеж;
 • регулиращо - подмладява растението.

Забележка! Препоръчително е да подрязвате кайсията, когато температурата е над +9 градуса.

Кайсията се нуждае от резитба, процедурата се извършва през есента. През пролетта санирането е допустимо, когато се отстранят стари издънки.

Зимни грижи

Кайсията има много ниско ниво на устойчивост на замръзване, така че културата може да не оцелее през студената зима и просто да замръзне. В тази връзка градинарите трябва да се грижат за дървото, да го подготвят за студения сезон. Тези дейности са особено важни в северните и централните райони на Русия, но жителите на юга не се нуждаят от тази процедура.

За да адаптирате градинските насаждения за зимуване, са ви необходими:

 • Нанесете тор, това се прави след прибиране на плодовете. Най-добре е да се хранят с фосфорни и калиеви комплекси, те са насочени към повишаване на имунитета.
 • Варосването на багажника и клоните е вид защита срещу вредители и болести. В допълнение, варът има благоприятен ефект върху имунитета и устойчивите на замръзване качества.
 • Подстригване. Тя е насочена към образуването на нови издънки и яйчници.

След това можете да изолирате растението. В региона на Москва, където климатичните условия са нестабилни, е подходящ естествен дишащ материал. Те са увити около ствола и скелетните клони.

В Поволжието е най-добре да използвате агроспан и да поръсите отгоре със слой пръст. Но преди това трябва да мулчирате почвата със смърчови клони или слама.

В централна Русия и северните региони кайсиите трябва да бъдат изолирани

Защита от вредители и болести

За да се избегне появата на вредители и развитието на болести, не трябва да се пренебрегват превантивните мерки. Те са както следва:

 • ежегодно варосване на дървета;
 • обработка на растения с инфузия на тютюн, сапунен разтвор осигурява добър резултат;
 • почистване на паднали листа, именно в тях вредителите зимуват;
 • запечатване на пукнатини и рани в кората с градинска смола.

Всичко това ще помогне да се предпази градината от кайсии от атаката на вредни насекоми.

Както можете да видите, отглеждането на кайсия от костилка не е трудно, ако знаете някои от нюансите. Дори начинаещ градинар ще се справи със задачата. Дървото ще се чувства чудесно в апартамент, у дома, на село или в градината.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина