Айхризон - дърво на любовта и щастието

Айхризон - цвете, произхождащо от Средиземно море, расте в природата в пукнатини в скалите и не изисква много влага за развитие. Заводът отдавна е заел мястото си на первазите на апартаментите. Има няколко разновидности на културата, струва си да се разгледат най-популярните.

Айхризон - що за цвете е, защо се нарича "дървото на любовта и щастието"

Растението принадлежи към сукуленти от семейство Толстянкови. Тези видове понасят лесно сушата. Айхризон започна да се нарича дървото на любовта поради сърцевидните листа. В дивата природа храстът расте в планините на островите на Средиземно море - Мадейра, Корсика, Канарски острови.

Айхризон - дървото на любовта

Забележка! Името на културата е от гръцки произход, състои се от две думи: ai - "винаги" и chrysos - "златен".

Кратко описание на това как изглежда

Компактен сферичен храст с височина 30-35 см. Месисти стъбла, прави, повърхностна коренова система, насочени хоризонтално.

Цъфтежът започва в края на пролетта, съцветия от пъпки под формата на звездички се образуват на дръжки с дължина 10-20 cm. В зависимост от вида, вътрешният аихризон цъфти в жълт, червен, кремав цвят.

Важно! Всички видове Aichrizone са отровни. Не трябва да засаждате растение в къща, където живеят малки деца и животни.

В краищата на леторастите се образуват месести листа, покрити с пухкави вили. Листата се събират по двойки или малки групи от 4-5 парчета. Листата са тъмнозелени, понякога с жълти и червени петна. Формата на листа е диамантена, кръгла, сърцевидна, овална. При отрязването на стъблото се появява сок с неприятна миризма.

Aichrizon съцветие

Сортове цветя

В природата има 15 вида айхризон, има тревисти едногодишни форми и храсти. По-долу са най-често срещаните сортове в природата и у дома.

Айхрисон домашно приготвен (Aichryson x domesticum)

Хибрид от точкови и криволичещи видове, пригодени за отглеждане в апартаменти с ниска осветеност. Представлява сферичен храст, с диаметър до 30 см. Яркозелените диамантеновидни листа са разположени по цялата дължина на стъблото, достигайки размер 2 × 1 см. Жълтите заострени цветя имат остър аромат, цъфтят до шест месеца.

Съществува разнообразие от аихризон пъстри гучи - листата му имат ивичест бяло-зелен цвят.

Aichryson tortuosum

Компактен храст с размери 15-30 см, състои се от ланцетни месести листа, гъсто нарастващи един към друг. Ширината и дължината на листата са равни, повърхността им е покрита със сребриста купчина. В закрити условия цветето айхризона радва с ярък цъфтеж през лятото. Дължината на дръжките значително надвишава размера на стъблата. Жълтите пъпки под формата на звезди с 8-9 венчелистчета са високо над короната.

Aichryson sedifolium

Растение с насочена вертикална форма, ширината на храста е до 15 см, височината на короната достига 40 см. Издънките са лигнифицирани стъбла без растителност по цялата дължина. По върховете на леторастите има розетки от месести листа, които са оформени като гроздови гроздове. Листната плоча с дължина до 1,5 см е оцветена в светло зелено с червен цвят. Цъфтежът не е буен, пъпката е във формата на жълта лайка.

Интересна информация! Според народните признаци, айхризонът носи щастие и просперитет в къщата. Неомъжено момиче, което има цвете у дома, скоро ще намери любов.

Aichryson laxum

Растението aichrizon ниц е кръстено така за разтегната форма на храст, който може да достигне размер 40 см. Листата с диамантено зелено оцветяване могат да бъдат дълги до 3 см, широки до 1 см. Жълти пъпки. След като пъпките изсъхнат, значителна част от листата се рушат, тъй като храстът се отказва от повечето хранителни вещества, за да нахрани цветята.

Айхризон проснат

Aichryson punctatum

Кафявите стъбла на храста достигат 40 см дължина, имат космат - повече, отколкото на короната. Месестите диамантеновидни листа са оцветени в светло зелено, събрани в съцветия. Цъфтежът е клъстер от жълти звездовидни пъпки.

Грижа за Айхризон у дома

Начинаещите в цветарството трябва да започнат домашни грижи за аихризон, докато това не е трудно. За да постигнете цъфтеж и да не съсипете цветето, трябва да спазвате режима на поливане, температурата и осветеността.

Осветеност и температурни условия

Цветът е снабден с 12-14 часа дневна светлина. През зимата естественото осветление се допълва с фитолампи или източници на дневна светлина. В противен случай издънките ще започнат да се простират и да изхвърлят листата.

Растението не обича пряката слънчева светлина, саксията се поставя далеч от агресивното лятно слънце. Най-доброто място за култура в дома ще бъде перваза на прозореца от западната страна. Ако цветето на любовта айхризон е от южната страна, прозорецът трябва да бъде засенчен с лека завеса.

Вие трябва да знаете! Липсата на светлина и високите температури през зимата показват защо стъблата на растението са много опънати и по-бедни.

От средата на пролетта до есента любимият температурен режим на цветята се поддържа на 20-25 ℃ над нулата. През лятото се препоръчва да изнесете саксията на балкона, храстът изисква леко проветряване. Трябва да се има предвид, че корените на цветето се страхуват от течения, не трябва да има силен въздушен поток на закрито и на открито.

Айхризон по време на цъфтежа

През зимата дървото се привежда в латентно състояние, като температурата в стаята се понижава до 8-10 ℃ топлина. В близост до батериите не се поставя цвете, повишената температура води до разтягане на леторастите.

Правила за поливане и влажност

Умереното поливане е важно при грижите за аихризон. Растението не обича, когато е обилно овлажнено. По-добре е да поливате цветето по-често, но с по-малко вода. По мудните листа можете да разберете, че цветето няма достатъчно влага.

През лятото те уреждат топъл душ във ваната, през зимата броят на поливанията се намалява наполовина. Сукулентното растение понася добре сушата. Можете да играете на сигурно място и да го поливате 3-4 дни след пълното изсъхване на земната кома.

Храстът не изисква пръскане на короната от спрей бутилка, въздухът в стаята трябва да е сух.

Забележка! Обилното поливане може да доведе до разпадане на кореновата система на айхризона.

Подхранване и качество на почвата

През зимния период подхранването не се извършва. От април на всеки 2 седмици започват да внасят минерални торове за кактуси. След появата на първите пъпки храстът се подхранва всяка седмица, за да удължи цъфтежа. В тора съдържанието на азот трябва да бъде минимално, тъй като провокира растежа на листата и инхибира цъфтежа.

Почвата за айхризона трябва да бъде неутрална по състав. Подходящи са насипни почви с високо съдържание на пясък. Храстът предпочита земи с добра въздухопроводимост.

Размер на контейнера за цветя

Растението се справя добре в тесен саксия. Разстоянието от корените до стените на контейнера не трябва да надвишава 2 см. Подземната част на храста нараства в ширина, което означава, че саксията трябва да е плитка. Материалът на контейнера е глина; в пластмасова саксия корените на културата ще се нагреят, което ще доведе до увяхване на цветето.

Храст в широка саксия

Подрязване и презасаждане

Подрязването на айхризонното дърво на щастието се състои в премахване на стари дръжки и изсушени издънки. Издънките се подрязват през есента, след края на вегетационния период.

Растението се трансплантира през пролетта преди цъфтежа или през есента, когато всички пъпки са отпаднали. През зимата не е нужно да докосвате храста, трансплантацията ще го събуди от хибернация, растението може да цъфти. Културата се трансплантира в нова саксия, докато расте, в случай, че кореновата система вече не се побира в саксията.

Земя за растението се купува в градински магазин. Подходящ субстрат за сукуленти. Можете да направите земя у дома. За целта смесете копка, листна почва, торф и пясък в съотношение 1: 1: 1: 4. Новата саксия трябва да е с 2 см по-широка от предишната, тя се пълни с дренаж с 3 см. За тази цел се използва експандирана глина. След пресаждането растението не се полива 5 дни, по-нататъшното поливане се извършва на малки порции веднъж месечно.

Допълнителна информация! Трансплантацията трябва да се извърши, ако старата саксия вече е малка за корените на растението. Процедурата се извършва през пролетта или есента.

Цъфтеж и период на покой на растението

Опитните производители на цветя имат ахризон, който цъфти у дома, когато снегът все още не се е стопил навън. За да постигнете дълъг и бурен цъфтеж, трябва да следвате редица правила:

  1. Дръжте растението в тесен саксия и не го торете през зимата.
  2. Поливайте саксията веднъж месечно и утроете сушата през февруари.
  3. Съхранявайте тенджерата на хладно място, където температурата не надвишава +12 ℃ и няма течение.
  4. Осигурете 12 часа дневна светлина с допълнително осветление.

Изпълнението на тези прости условия ще помогне да се получат цветя на храста през април. Честото торене с минерално торене ще удължи цъфтежа до октомври. След изпускане на пъпките всички дръжки и стари пожълтели стъбла се отрязват. Превантивната резитба ще помогне на храста да издържи по-лесно периода на покой и да се възстанови от зимата.

Айхризон по време на почивка

Възпроизвеждане на дървото на щастието

Размножаването на Aichrizon се извършва чрез семена и резници. И двата метода са доста ефективни за пролетно засаждане.

За размножаване на растението със семена, те се засяват в плоски кутии с мокра смес от пясък и листна земя. Контейнерът се покрива с фолио и се поставя на топло място, докато се появят издънки. Всеки ден оранжерията се отваря за вентилация за няколко часа.

Забележка! След 2 седмици семената започват да покълват, филмът се отстранява. След като на издънките има 4 истински листа, разсадът се бере в отделни чаши.

Айхризон може успешно да се размножава чрез резници. За да направите това, изрежете няколко силни издънки върху възрастно растение, разделете ги на стъбла с дължина 7-9 см. Всяко стъбло се оставя да изсъхне на въздух за 2 часа, след което се засажда в контейнер с пясък, който се навлажнява, докато изсъхне. След 14-20 дни от засаждането се появява първият корен, издънките могат да се засаждат в отделни саксии с ширина до 5 см.

Aichrizona разсад, когато се размножава със семена

Изрезките се извършват след цъфтежа, но трябва да се уверите, че преди зимата разсадът има време да пусне корени и да премине в хибернация. Резниците могат да се вкореняват в мека вода с добавяне на активен въглен.

Не се препоръчва! Засаждането на резници и семена не трябва да се извършва в субстрат с тежък киселинен състав. Пясъкът или кактусът за отглеждане са най-подходящи за размножаване.

Ако се грижите за храста правилно, можете да получите разпръскване на ярко жълти цветя у дома. Цъфтящият аихризон на перваза на прозореца ще зарадва хората, преминаващи покрай прозореца.

Някои трудности при отглеждането

Айхризон показва, че за него не се грижат правилно, хвърля листа и отказва да цъфти. Издънки без зеленина и тяхното силно дърпане показва липса на светлина в стаята. Мудните листа показват рядко поливане, растението е дехидратирано. По-долу са най-честите признаци на неправилна грижа за цветята.

Пожълтели растителни издънки

Защо не цъфти

Липсата на пъпки през пролетта може да показва липса на хранителни вещества. Необходимо е да се увеличи количеството превръзки. Саксията се наторява всяка седмица с минерални смеси с ниско съдържание на азот.

Aichrizon може да не цъфти, ако биологичният му ритъм е нарушен. Когато цвете се трансплантира през зимата, то се стресира и пропуска цъфтежа.

Падащи листа

След бурен цъфтеж, листата на храста започват да изсъхват и активно да се рушат. Няма нужда да се страхувате от това. Така растението се отървава от излишната корона, която взима хранителни вещества от цветето. В този случай дървото започва да полива по-обилно, за да му позволи да се възстанови по-бързо.

Преовлажняването на земята може да доведе до гниене на кореновата част и постепенна смърт на цялото растение. Дървото сигнализира с обилно падане на листа, че поливането трябва да бъде намалено.

Сушата и излагането на ярко слънце върху короната на храста имат вредно въздействие върху развитието на културата. Засенчете прозореца, на който стои саксията с растението, и увеличете честотата на поливане.

Коренът на Айхризон белен от почвата

Значително повишаване на стайната температура през периода на покой може да провокира падането на листата. Прехвърлете саксията в хладна стая.

На бележка! Растението не обича обилното поливане с много течност. Храстът трябва да се полива често, но с малко вода.

Болести и вредители

Храстът може да бъде засегнат от паякови акари, ножници. Контролът на вредителите трябва да започне възможно най-скоро. Насекомите се унищожават с помощта на инсектицидни препарати и след това се изследва короната.

При често и обилно поливане кореновата система на айхризона започва да гние. Когато се открият първите признаци на гниене, храстът се изважда от почвата, корените се изсушават и обработват с фунгициди. Повредената част се отстранява, растението се трансплантира в нов субстрат.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина