Albizia Lankaran (кримска акация) и други видове

В Крим расте дърво с много красиви цветя, което външно наподобява акация. Правилното име на това чудо обаче е Lankaran albicia.

Албиция Ланкаран Пампадур

При естествени условия расте само в южните райони на Русия. Различни сортове растения се срещат в Индия, Китай, Тайван, Япония, Югоизточен Азербайджан и други места.

Цъфтяща албиция Lankaran

Въпреки че има редки случаи на аклиматизация на албицията в централна Русия, все пак е по-добре да се използват оранжерии за отглеждането й в тези региони. Периодът на цъфтеж е края на май-началото на юни.

Произход и външен вид

В Европа това растение е известно от 18 век. Името му има две части. Първата част "албиция" е кръстена на флорентинеца Филипо дел Албици, донесъл растението в Европа през 1740 година. На латински растението се нарича "Albizia julibrissin", "julibrissin" е преведено от фарси като копринено цвете. Следователно албицията се нарича още коприна. Нарича се още копринена акация.

Широколистното дърво принадлежи към семейство Бобови. Височината му може да достигне 12 м, диаметърът на короната - 9 м. Продължителността на живота на албицията е 50-100 години. Ажурните листа на Албизия Помпадур имат ярко зелен цвят, като по форма наподобяват едновременно листа от акация и папрат. Те растат до 20 см дължина.

Албиция Помпадур, или акация

Плодовете на дървото са многосемен фасул, достигащ дължина 20 см. Първоначално оцветени в зелено, с течение на времето придобиват светложълт или кафяв цвят.

Този тип албиция се отглежда у дома. Това е светлолюбиво растение, което обича високата влажност на въздуха и се нуждае от дренирана глинеста почва. Лошо понася ниски температури, когато се отглежда, тя не трябва да бъде по-ниска от -15 ° C.

Внимание! Не позволявайте пряка слънчева светлина да удря дървото през пролетта и лятото, тъй като това може да причини слънчево изгаряне.

Описание на растението цвете

Цветята на Albitsia са основната украса на дървото. Те са големи, бели или бяло-жълти на цвят, събрани в метли. Тичинките на цветята са дълги, розови и бели.

Други видове албити

Албиция с цветни греди (Albizia lophantha)

Растението е родом от Австралия. Този сорт е представен от храсти или дървета с височина до 5 метра.

Албиция с цветен пакет

Листовките са двукратни, от долната страна са власинки. Броят на двойките листа в първия ред е 8-10 парчета, във втория - 20-40. Цветята са жълти, с размер 5-9 см. Приличат на уши. Цъфти през пролетните месеци.

Albizia adianthifolia

Естественият ареал на вида е от Южна до Тропическа Африка. Цъфти естествено през зимата или пролетта. Дървото достига височина 40 m.

Пясъчната почва е най-подходяща за отглеждане. Предпочитат се обилно поливане и топъл влажен въздух.

Цветята образуват големи полукълба. Венчелистчетата са бели или зеленикаво-бели на цвят. Плодовете са тънки шушулки.

Багажникът на дървото е усукан, бодлив. Има меко дърво със златисто жълт цвят.

Интересно! Традиционната медицина използва кората на албицията за лечение на кожни заболявания, бронхи, главоболие, синузит и като антихелминтно средство.Екстрактът от корените на дървото се използва за лечение на очни заболявания.

В Африка дървото се засажда в ерозирали райони, за да се запази почвената покривка.

Albizia amara

Расте в страните от Южна и Източна Африка, Индия, Шри Ланка. Храстът достига височина до 5 м. Както всички албиции, той има разперена корона и ажурни листа. Съцветията приличат на глави с диаметър 3-5 см. Ръбът е оранжев. Началото на цъфтежа е май. Цветята имат приятен аромат. Предпочита пясъчна почва.

Копринено дърво в ландшафтен дизайн

Поради декоративността на копринената акация, дървото често се използва от ландшафтните дизайнери в тяхната работа.

Короната на копринената акация не е много гъста, така че под нея могат да се засаждат декоративни цветя. Листата запазват зеления си цвят до измръзване.

Албисия в ландшафтния дизайн

Акациевата албиция може да се използва за създаване на композиции в градски условия, тъй като не се страхува от замърсен въздух.

Отглеждане на албиция за бонсай у дома

Albizia Lankaran, или копринена акация, може да се отглежда самостоятелно. За възпроизвеждане:

  • семена;
  • резници;
  • коренови издънки.

Отглеждане на албиция от семена

Акациевото семе е плосък кафяв боб. Дължината на боб е 7-10 см. Те могат да бъдат сглобени сами или закупени от специализиран магазин.

Отглеждането на албизия от семена у дома е най-добре между февруари и юли. Когато по това време се засаждат семена, те дават най-висок процент кълняемост.

Семенният материал трябва да бъде стратифициран преди засаждането. Можете да използвате както горещи, така и студени методи, но производителите предпочитат горещия.

Семена от копринена акация

За гореща стратификация семената се поставят в топла вода с температура + 60 ° C за няколко часа.

След това подготвените семена се засаждат във влажна почва, състояща се от пясък и торф. Семената покълват в рамките на няколко месеца. През целия този период температурата на въздуха трябва да бъде най-малко 20 ° C, почвата трябва да бъде навлажнена през цялото време.

Отглеждане от резници

Като изрезки се използват полувлечени странични издънки, които се нарязват на парчета с размер 10-15 см. Те трябва да имат поне 2-3 пъпки. След това те се поставят в пясъчно-торфен субстрат. Преди разсадът да пусне корени, контейнерът се държи на хладно място.

Грижа за бонсай от Албиция Ланкаран

Дървото се поддава много добре на формиране, така че може да се използва за създаване на бонсай или бонсай.

За трансплантация на разсад е най-добре да вземете малка керамична саксия, която има големи дренажни отвори. Почвата може да се приготви независимо от трева, торф и пясък, взети в съотношение 3: 2: 1. Зоната, предназначена за отглеждане на бонсай, трябва да бъде добре осветена. За това са подходящи прозорци, обърнати на югоизток или югозапад.

Внимание! Долните клонове на албицията не могат да бъдат засенчени. Това може да доведе до смъртта им.

За да се образува короната, част от клоните се увиват с тел. В това състояние дървото може да се съхранява не повече от 4 месеца, тази операция може да се извършва не повече от 1 път за 2 години. Периодично се извършва прищипване на страничните издънки. Това ще ви позволи да оформите багажника и короната, а също така ще инхибира растежа на дървото.

След края на периода на цъфтеж короната и цветята се отрязват. За да отглеждате бонсай, е необходимо да контролирате обема на кореновата система. След подрязване на корените, разфасовките се поръсват с натрошен активен въглен, почвата не се напоява твърде много. Обикновено дърво се отглежда с дължина не повече от 1 метър.

Режим на поливане

Нормите за поливане на акация зависят от сезона. Албиция е тропическо растение, така че расте добре във влажна почва, така че по време на вегетационния период е необходимо почвата да е добре навлажнена. Изсъхването от почвата може да доведе до болести и дори смърт на растението.

Бонсай от Албиция

Подхранване

Копринената акация се опложда от пролетта до есента веднъж месечно, започвайки от втората година от живота на дървото. Като подхранване се използва течен комплексен минерален тор, предназначен за стайни растения.

По време на цъфтежа

Най-удобната температура по време на цъфтежа е + 22-25 ° С. В закрити условия албицията цъфти много рядко, поради което се препоръчва да изнесете саксията с растението на балкона през пролетно-летния период. През този период е важно да се следи влажността на почвата. Не трябва да изсъхва.

През периода на почивка

През зимата дървото хвърля листата си, за него започва период на покой. По това време всички физиологични процеси в растението се забавят. Следователно албицията не се подхранва с минерални торове. За да се запази бонсаят жив след зимуването, поливането се намалява, но не се спира.

През този период обаче акацията се нуждае от добро осветление. Затова за нея е уредено изкуствено осветление. През зимата растението се държи при температура от + 10-15 ° С.

Допълнителна информация! Растението може да прекара зимата на затоплена лоджия. Можете допълнително да изолирате саксията и да я поставите в кутия с дървени стърготини.

Подготовка за зимата

За успешно зимуване на растение трябва да се спазват няколко правила:

  • От август се прекратява използването на торове, съдържащи азот, така че дървото да не пуска млади издънки. Могат да се използват торове, съдържащи калий и фосфор;
  • През есента не се извършва формоване на корона, тъй като всяко подрязване води до стимулиране на растежа на нови издънки;
  • Интензивността на поливането намалява, тъй като това ще допринесе за лигнификацията на леторастите.

По този начин нарастването на албицията у дома не е трудно. С подходящи грижи, бонсай от Албиция ще зарадва собствениците на къщата с причудливи форми и красиви цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина