Черешова слива: сортове синьо, жълто, розово, черно, бяло за средната ивица

Черешовата слива се счита за една от най-често срещаните форми на домашна слива. Ето защо много градинари го отглеждат на своите парцели. Преди да засадите слива, трябва да разберете видовете черешови сливи и техните характерни черти.

Класификация в зависимост от времето на узряване

Черешова слива - слива със сочни и много вкусни плодове

Сливите черешови сливи могат да се различават помежду си по отношение на узряването на плодовете.

Рано узрели

Някои предпочитат нискорастящи, рано узряващи сливи. Повечето от тези растения започват да плододават само 3-4 години след засаждането на открито.

Мнозина се интересуват от това кога узрява ранозрелата черешова слива в Русия. Най-често узрелите плодове се появяват на дърветата през втората половина на юни. В същото време узрелите плодове не са много големи. Те тежат средно 30-35 грама.

Допълнителна информация! Много опитни градинари смятат ранно узрелите черешови сливи за най-добрите сортове за Средната лента.

Среден сезон

Хората, които искат да се насладят на сладки плодове в средата на юли, трябва да засадят сортове черешови сливи в средата на сезона. Такива растения се отличават с добри добиви и устойчивост на нискотемпературни показатели.

Китайската слива е идеална като опрашител за средно узряваща черешова слива. Сортовете в средния сезон са непретенциозни в грижите и следователно са лесни за отглеждане.

Късно узряване

За прибиране на реколтата в края на лятото ежегодно се вземат сортове с късно узряване за засаждане на мястото. Късно узряващите плодове узряват през двадесетте август.

Плодовете не са много големи, тежат 20-25 грама. Тези сортове са подходящи за отглеждане в южните райони. В Сибир и Урал е по-добре да се засаждат други сортове черешова слива.

Цветова класификация на зрелите плодове

Сини сортове - популярни сред градинарите

Някои градинари, когато избират подходящи сортове за засаждане, обръщат внимание на цвета на плодовете.

Син

Синята черешова слива се различава от другите сортове сливи по размера на плодовете си. Те са доста големи и тежки. Средно една зряла слива тежи около 60-70 грама. Повърхността на узрелия плод е покрита с тъмносиня кожа. В същото време пулпата е оцветена в ярко жълто. Плътната синя черешова слива има отлична транспортируемост и запазване на качеството.

Жълто

Сортовете слива от жълта череша са известни със своята висока плодовитост. Първата реколта се получава на следващата година след засаждането в земята. Всяко растение узрява огромен брой големи жълти плодове. Средно е възможно да се съберат около 60-70 килограма култури от дърво.

Розов

Едроплодната розова черешова слива е много по-рядко срещана от другите сортове плодове. Отличителна черта на такива сортове е цветът на узрелите плодове. Повърхността им е боядисана в розово. Също така по кожата могат да се видят малки бургундски петна.

Допълнителна информация!Най-често тези плодове не са много големи. Средно теглото им е 12-15 грама. Въпреки това, когато се отглежда в Московска област и в други региони с благоприятен климат, е възможно да се събират по-големи плодове.

Други критерии за подбор

Някои градинари, когато избират черешова слива, използват класификация по размер на плодовете

Има и други критерии за класификация на сливите. Някои градинари ги разделят според размера на плодовете.

  • Особено популярна е голямата черешова слива, при която плодовете след узряване тежат 50-55 грама.
  • Средноплодните сливи не са толкова големи, теглото им не надвишава 40 грама.
  • Градинарите са по-малко склонни да отглеждат малки сливи, тъй като теглото им е само 15-30 грама.

Най-добрите сортове за Средната ивица

Хората, живеещи в регионите на Централна Русия, трябва да се запознаят със списъка на най-добрите сортове, които са идеални за отглеждане на черешова слива при такива климатични условия.

Комета

Това е далекоизточен сорт, който е подходящ за засаждане в Средната лента. Дървото не е много високо, расте до два метра и половина. Плодовете са червени с малки бели петна по повърхността. Растението е устойчиво на замръзване и понася добре зимата.

Злато на скитите

Средна кубанска слива, която расте до два метра височина. Дървото има заоблена форма и разпростираща се корона. Издънките са големи и удебелени. Листата са удължени и големи. Невъзможно е плодовете на такава черешова слива да се нарекат тъмни, тъй като са боядисани в ярко жълт цвят. Тежат 30-35 грама.

Сред основните предимства на слитите Злато скит са:

  • устойчивост на замръзване;
  • добив;
  • добър вкус.

Подарък за Приморие

Това е калибрираната черешова слива в Ленинград, която е подходяща не само за Средния пояс, но и за регионите на северозапад. При подходящи грижи дървото може да нарасне до четири метра. Клоните са дълги и здрави, покрити с големи зелени листа.

Допълнителна информация! Сливите узряват в края на август и началото на септември.

Хък

Хък е популярен едроплоден сорт

Самоплодна черешова слива, която, когато се отглежда в открита почва, расте до един и половина метра. Въпреки факта, че дървото е малко, клоните му са големи. Листата също са големи, дълги до 7-8 сантиметра. Плодовете на Хък са много здравословни и вкусни. Те започват да узряват в средата на август.

Мономах

Това е ранно узрял ленинградски сорт, чиято реколта започва да узрява в началото на юли. Дърветата са ниски и не растат на повече от два метра височина. Растението е устойчиво на замръзване, понася лесно зимата. Мономах дава плодове годишно. Зрялата черешова слива е тъмна и лилава.

Палатка

Ранно узрял степен сорт за региона на Москва. Палатката не започва да дава плодове веднага, а само четири години след засаждането в земята. Реколтата узрява през юни. Сливите имат лилав оттенък. Тежат 40-45 грама.

Клеопатра

Самоплоден сорт, който не се нуждае от допълнително опрашване. Дърветата са средно големи, растат до четири метра височина. Плододава една година след засаждането през първата половина на юли. Сливите са големи, с червеникав оттенък.

Руби

Рубиновата слива е един от най-продуктивните сортове

Задължително е да се запознаете с описанието на слива от вишна Ruby, преди да я отгледате. Това е мразоустойчива слива, която има добър имунитет. Дървото е средно голямо, 2-3 метра височина. В средата на лятото върху него започват да се образуват плодове. Те са боядисани в тъмно червено.

Сред предимствата на сорта са:

  • устойчивост на замръзване;
  • добив;
  • имунитет към повечето заболявания.

Пътешественик

Ранно узряваща планинска слива, която често се използва от градинарите като опрашител. Дървото на пътешественика е средно голямо, високо 2-3 метра. Плододаването започва три години след засаждането. Сливите са оцветени в жълто.

Допълнителна информация! Годишният добив е 40-50 килограма от дърво.

Мара

Това е къснозреещ сорт, който прилича на слива Павловска жълта череша. Плододаването започва в края на август и завършва до средата на септември. Зрелите сливи са жълтеникави с лек лилав оттенък.

Лама

Някои наричат ​​това растение черна череша слива, тъй като плодовете имат тъмно лилав цвят.Плододаването в Лама започва една година след засаждането в земята. Сливите са големи и сочни; започват да узряват в началото на юли.

Рано

Слива с уникални мразоустойчиви свойства. Може да издържи на зимни температурни спадове до четиридесет градуса под нулата. Плодовете узряват в началото на лятото. Кожата им е жълтеникава с червен оттенък. Добивът от едно дърво е около 30 килограма.

Несмеяна

Несмеяна е сорт с красиви розови сливи

Висока слива, която расте до шест метра на открито. Несмеяна дава плодове в средата на лятото. Зрелите сливи са светло розови. Тежат 30-40 грама.

Царская

Средно големи сливи, при които плододаването започва една година след засаждането. Плодовете са малки, с жълта обвивка.

Внимание! Добивът от дърво може да достигне 30 килограма.

Пламък на есента

Според описанието на черешова слива, Пламък на есента, тя е устойчив на замръзване сорт в средния сезон за Средната лента. Пламъкът, подобно на сливата Premium, има много ярко жълти плодове с оранжев оттенък. Тежат малко, само 15 грама. Те започват да узряват в края на юни.

Черешовата слива има огромен брой различни сортове, всеки от които има характерни черти. Преди да започнете да отглеждате такава слива, трябва да се запознаете с описанието на основните й разновидности.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина