Араукария: домашни грижи и основни сортове

Араукария е иглолистно растение с около 20 сродни растения. Произход - Австралия и Южна Америка. Семената са годни за консумация, добитата дървесина се използва широко за създаване на мебели. Растението се използва за декорация на градини в Кавказ и близо до Черно море. Трудно е да се отглежда, ако влажността е ниска. За съжаление повечето апартаменти имат точно такъв микроклимат. Ако не се грижи правилно, растението може да се разболее и да умре.

Съществуват разновидности на растението араукария, които могат да растат в стаята. Те няма да цъфтят, но все пак са в състояние да зарадват с красотата си. Араукария също пречиства въздуха.

Основни сортове

От 20-те вида араукария само малка част е достъпна за отглеждане в домашна среда. Най-популярният от всички видове е пъстрата араукария. Среща се и името - вътрешен смърч. Това е малко дърво с пирамидална корона. Собственикът ще бъде доволен от светлозелените игли, които растат в растението вместо листа. Клоните са покрити с люспи.

Араукария в стаята

Можете да отглеждате някои видове домашно дърво в саксия (араукарията в този случай ще бъде по-малка, но това не е критично).

Араукария Бидвил

Друго популярно име е Bunia-bunia. В природата расте в субтропичния пояс на Австралия. Освен това повечето представители на този вид се намират в резервати. Този вид е кръстен в чест на пътешественика от Англия и естественика Д. Бидвил, който дари няколко екземпляра от растението на Кралската ботаническа градина. След известно време араукарията на Бидвил вече е пренесена в европейските страни.

Араукария, засадена в един ред

Ако следвате описанието, височината на вида е до 50 метра. Диаметърът на багажника е около 1,2 метра. Поради тази причина няма да работи за отглеждането на този гигант в закрити условия. Само дължината на иглолистните листа достига 10 сантиметра. Те са разположени срещуположно, на два реда.

Бразилска араукария

Това е друг член на рода, който не е подходящ за отглеждане в стаята. Видът е кръстен така, защото расте в Бразилия. Може да се намери и близо до границата между Аржентина и Парагвай. В момента растението е попаднало в Червената книга като вид, който е на ръба на изчезване, въпреки че през 19 век горите от араукария са заемали огромна площ от 200 хиляди квадратни метра.

Голяма красива араукария

Този вид е по-малък от араукарията Bidville - максималната височина е 35 метра, въпреки че имаше 52-метрови екземпляри.

Интересно! Бразилската араукария има по-широк багажник, чиято максимална дебелина е 2,5 метра.

Araucaria Heterophylla

Характерна особеност на този вид е, че е закрита араукария. Дори незначителни промени в климата могат да повлияят положително или отрицателно на Araucaria Heterophylla. По всяко време на годината в къщата трябва да е хладно. Най-добре е да го отглеждате на чист въздух, но скрийте растението колкото е възможно повече от пряка слънчева светлина. Подходяща е специално оборудвана част от балкона или място в градината, под други дървета.

Също така този вид трябва да се полива редовно. Ако почвата под Heterophyllus araucaria е суха, това може да е лошо за нея. Не се препоръчва поливане с твърда вода. Изчакайте, докато се утаи, преди да поливате. Така вредните за дървото соли ще останат на дъното на контейнера, корените ще абсорбират само полезни вещества.

Важно! Продължителността на живота на Heterophylla е до 10 години; растението трябва да се трансплантира на всеки четири години. Също така трябва редовно да се третира срещу насекоми вредители. Ако се полагат безотговорни грижи, иглите могат да пожълтеят и араукарията ще загуби своите декоративни качества.

Други видове

Има много други видове и сортове растения:

Araucaria varifolia

  1. Араукария готвач. Този вид е неподходящ за отглеждане в средната лента. Той има къси клони, които заедно с багажника образуват ъгъл от 90 градуса. Короната на растението е малко по-тясна близо до багажника, но по-близо до върха става по-широка. Пъпките са дълги около 10 сантиметра. Поради стилоидния придатък, конусите изглеждат настръхнали. Иглолистните листа са меки.
  2. Араукария теснолистна. Много високо дърво (50 метра), което преди това активно се използва от строители от различни страни. Ако се отглежда в стая, максималната височина не надвишава три метра. Листата са дълги 50 мм, имат линейно-ланцетна форма. Araucaria angustifolia е добра суровина за създаване на аксесоари, музикални инструменти, както и при строителни работи. Става добра хартия.
  3. Чилийска араукария. Това растение може да се намери в Чили и западна Аржентина. Багажникът може да бъде дори по-висок от този на други видове араукария, до 600 сантиметра. В обхват е един метър и половина. Кората на растението е дебела, текстурата е напукана. Обикновено долните клони докосват земята и отмират. Странично - събирайте се на вихри. Такива клони в стари растения с багажник образуват ъгъл от 90 градуса, когато араукарията е стара, те ще започнат да висят малко. Листовите плочи са доста здрави и могат да бъдат убодени. Семената на растението са годни за консумация.

Вижда се, че много от видовете са неподходящи за отглеждане в домашни условия, докато други са подходящи за отглеждане изключително в субтропичната зона. Височината на някои в естествената им среда е няколко десетки метра, ако домашната араукария не е повече от няколко метра.

Интересно! Много закрити сортове могат да се отглеждат в градината или да се трансплантират в градината за лятната араукария.

Домашни грижи

Араукария е много придирчива към условията на отглеждане. Грижите за нея у дома не са лесни начинания. Има много неща, които трябва да имате предвид, като осветление, температура, влажност, поливане и торене. Семейство Араукариев има приличен брой представители, като цяло препоръките за грижа за растенията са както следва.

Осветление

Араукария обича ярка светлина. Тя изнемогва без него. Подобно на много декоративни растения, той трябва да бъде защитен от пряка слънчева светлина. През топлия сезон можете да държите араукарията на открито, но намерете място, което разсейва слънчевата светлина и предпазва растението от дъжд или градушка.

В идеалния случай намерете място, където светлината ще удари храста от двете страни. В този случай растението ще се развива добре, в противен случай ще трябва да завъртите араукарията на 90 градуса всяка седмица.

Температура

Препоръчително е да държите араукарията на закрито на хладно. Препоръчителната стойност на термометъра е не повече от 20 градуса. Нежелателно е температурата да е по-ниска от 10 градуса през нощта. Важно е през зимата температурата в помещението, където расте цветето араукария (закрит смърч) да не надвишава 15 градуса. Поради това е важно да се създадат правилните условия на балкона, тъй като батериите често се нагряват до 25 градуса и повече на закрито.

Влажност

Араукарията е и причудлива към влажността, грижата за стаята у дома за нея изисква овлажняване на листата и стъблото с пулверизатор. Преди това водата се влива в продължение на 24 часа или повече. Температурата на водата е 20-25 градуса. Особено е необходимо да се овлажнява растението през зимата, защото по това време се включват батерии и нагреватели, които изсушават въздуха.

Честота на поливане

През лятото поливането е необходимо в големи количества. Ако това не бъде направено, араукарията ще изсъхне.В този случай е важно да не се прекалява, защото водата застоява в кореновата система, което води до загниване на корените. През зимата едва ли трябва да поливате растението, особено ако е на студено.

Почва и торене

Разсад или възрастно растение трябва да се оплождат два пъти месечно на интервали от 15 дни. За това се използват видове торове с намалено количество калций. Препоръчително е също да се използва инфузия на лопен за хранене. Тогава растението ще цъфти дълго време и няма да изсъхне.

Красива висока араукария

Факт! Идеалната почвена смес за араукария (с цел трансплантация или размножаване на това интересно растение) е земя, която съдържа торф, пясък, листа и копка в пропорции 1: 2: 1: 2.

Трансплантация на растения

Трансплантацията се извършва през пролетта или началото на лятото. Без спешна нужда не трябва да го правите. Необходимо е да се изчака, докато кореновата система стане толкова голяма, че да престане да се побира в саксията, или докато храстът расте добре, тъй като дървото не понася добре трансплантацията. Не се препоръчва тази процедура да се прави по-често от веднъж на всеки три години.

Методи за размножаване

Градинарите се интересуват от това как се извършва размножаването в араукария. Има няколко начина: вегетативен и семенен. Размножаването с първия метод е по-трудно, тъй като семената трябва да са пресни. Следователно, по-популярният метод е резници. Необходимо е да се отрежат няколко резници, да се отстрани смолистият сок от среза и да се обработи това място с въглен. След това те се спускат в почвата, след това чакат вкореняване.

По този начин араукарията е много интересно иглолистно дърво, някои от които могат да се използват за градината.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина