Аспержи сърп - домашни грижи

Декоративното растение аспержи falcatus се използва за озеленяване на интериора на апартаменти, офиси, обществени пространства и сгради. Създава буйни смарагдови зелени. Неизискващ към условията на отглеждане, рядко цъфти. В дизайна може да се използва като самостоятелен елемент или фон за цъфтящи видове. Струва си да помислите как да отглеждате сърповидни аспержи у дома, за да увеличите максимално естетическите му качества.

Как изглеждат сърповите аспержи, към кое семейство принадлежат?

Полумесецът на аспержите принадлежи към семейство Аспержи, което има повече от 200 разновидности на тревисти и храстовидни растения, включително катерещи се и почвени покривни видове. Произхожда от източна и южна Африка.

Аспержи в крайградски условия

Клонките са изправени или леко отклонени, някои издънки са усукани. Образува малки издънки издънки. Стъблата са зелени, в основата те могат да придобият антоцианинов (лилав) оттенък. Височината на растението у дома достига 70-90 см. Листата са удължени, ланцетни, предимно прави в краищата на леторастите. Късите листа по-близо до центъра на храста могат да бъдат леко извити под формата на сърп. Дължина от 4 до 12 см, ширина 5-10 мм.

Издънки със сърповидни листа

Допълнителна информация! Коренището расте бързо, запълвайки обема на контейнера. В центъра могат да се образуват компактни грудки. Това показва добър растеж и развитие.

Често срещани сортове

В допълнение към вида аспержи falcatus, широко се използват следните сортове:

  • перални аспержи;
  • Аспержи на Шпренгер;
  • Аспержите на Майер.

На открито място в умерен климатичен пояс расте вид аспержи - лечебни аспержи.

Лечебни свойства

Сортовете съдържат аминокиселината аспарагин. Зеленчуковите култури съдържат много витамини и минерални соли. Лечебният екстракт от аспержи се използва при заболявания на бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове, захарен диабет, за понижаване на кръвното налягане. Настойки от корени и билки се използват при заболявания на бъбреците и пикочния мехур, алергии, дизентерия, епилепсия.

Важно! Не се ядат части от растението аспержи сърп, годни за консумация са само млади издънки на аспержи officinalis.

История на появата на културата

Родът е известен на човечеството от поне 2 хиляди години. Поради красотата и умалителността на листата, растенията бяха забелязани и активно размножавани. В древна Гърция издънките на аспержи са били вплетени във венците на булката и младоженеца. В Египет издънките на аспержи се използват за първи път като зеленчук. Той е дошъл в Русия през 17 век.

Характеристики на грижите за растение у дома

Asparagus falcatus идва от топлите и сухи райони на Африка. Непретенциозен, често не трябва да сменяте мястото на растеж. Струва си да разберете по-подробно какви условия в къщата са най-подходящи за растението.

Температура

Оптималната температура за растеж и развитие на полумесеци е 20-25 ℃ над нулата. През лятото, при силна жега, контейнер с растение се изнася на балкон или лоджия.През зимата е допустимо да се намали стайната температура до 17-18 ℃.

Осветление

Когато са изложени на пряка слънчева светлина, могат да се появят изгаряния по листата под формата на тъмнокафяви и кафяви петна с тъканна смърт. Растението се държи най-добре на източните или западните прозорци, като се отдалечава на 15-20 см от стъклото. Допустимо е да го държите в подови саксии в задната част на светла стая, на височината на шкафовете или рафтовете.

Полумесец от аспержи в центъра на стаята

Поливане

През лятото поливането се извършва 2-3 пъти седмично. През зимата е допустимо да се полива цветето веднъж на 7-10 дни. Горният слой на саксийната среда винаги трябва да е леко влажен. Ако водата застоява в ямата, тя трябва да се отстрани, за да се предотврати разпадането на кореновата система.

Пръскане

Пръскането на листата с чиста вода от спрей се практикува в сухи помещения през зимата, както и при екстремни горещини през лятото (за да се отървете от праха). Когато се появят болести и вредители, може да се наложи пръскане с фунгициди и пестициди.

На бележка! За стайни цветя изберете неутрални биологични препарати.

Влажност

Съдържанието на влага в почвата се поддържа на умерено ниво. Преовлажняването и твърде рядкото поливане са еднакво вредни за растението. Влажността на въздуха в помещението трябва да бъде най-малко 25%. Твърде високата влажност на въздуха допринася за развитието на болести. При ниска влажност на въздуха листата могат да пожълтеят и да се ронят.

Грундиране

Аспержите растат най-добре на неутрални или слабо кисели почви. За фолкатус, почва, съдържаща:

  • градинска земя - 2 части;
  • хумус - 2 части;
  • торф - 1 част;
  • пясък - 1 част.

С нарастването на надземните и подземните части контейнерът се заменя с по-обемна с пълна подмяна на почвата.

Подхранване

За аспержите е необходимо торене с минерални и органични вещества. Минералната превръзка трябва да се дава през пролетта с пълен набор от вещества. Подходящ е минерален комплекс Nutrisol или Reasil с микроелементи.

Подхранването с органични вещества се извършва 2-3 пъти през лятото и 1-2 пъти през зимата. Като разтвор се използва калиев или натриев хумат. В продажба има хумус, който внимателно се смесва в субстрата няколко пъти в годината.

Характеристики на зимните грижи през периода на почивка

Falcatus не се нуждае от специални грижи през зимата. Достатъчно е леко да намалите температурата на въздуха в помещението и да намалите поливането до 1 път седмично.

Забележка! Поливането през зимата се извършва с утаена вода със стайна температура.

Кога и как цъфти

Образците на аспержи могат да бъдат двудомни (мъжки или женски). Цъфтежът е рядък, наблюдава се 7-12 години след засаждането на храста в началото на лятото. Периодът на цъфтеж е 3-4 седмици. Аспержите практически не се развиват на сянка. Цветовете са многобройни, малки, бели, разположени в пазвите на листата, събрани в съцветие под формата на рохкава четка. 6 или повече тичинки, 6 или повече листенца. Прашниците са тъмно жълти. Плодът е малко зрънце, негодно за консумация. Семената са кръгли, покрити с плътна черна обвивка.

Аспержи полумесец цъфтят

Промени в грижите по време на цъфтежа

По време на периода на цъфтеж аспержите трябва да се поливат по-често от обикновено. Важно е да не сменяте местоположението си. Ако има заплаха от пряка слънчева светлина, по-добре е да създадете леко засенчване със светла хартия.

Подрязване

Има формираща и изтъняваща резитба на аспержи. Цветето понася добре и двата вида. При режеща резитба техниката се използва за пълно изрязване на слаби, болни или случайно отчупени издънки. Провежда се по всяко време на годината.

За формираща резитба се използва изрязване и скъсяване на леторастите. Прави се през пролетта или началото на лятото. Съкращаването на най-дългите стъбла се извършва на 0,5-0,6 см над листа.

Как се размножават сърповите аспержи

Растението се размножава вегетативно или чрез семена. При първия метод свойствата на майчиния храст се прехвърлят изцяло върху потомството.Генеративното възпроизвеждане ви позволява да получите различен сорт или сорт. Възрастните растения у дома могат да се размножават чрез разделяне на храста.

Покълващи семена

Семената имат твърда обвивка. Преди сеитбата те се накисват във вода със стайна температура за 12-20 часа. Сеитбата се извършва в почвата с голям дял пясък в състава, вграден в почвата с 0,6-0,7 см. Контейнерът се покрива с найлонов плик и се изнася на топло място.

Допълнителна информация! Осветлението не играе роля по време на покълването на семената.

Покълването продължава 3-4 седмици. Когато се появят първите издънки, контейнерът се премества на добре осветено място, те продължават да напояват и разхлабват почвата. Когато се появят първите листа, те се трансплантират в саксия с пълноценна почва.

Вкореняване на резници

Този метод е най-лесният начин за размножаване на аспержи. За да направите това, направете няколко разреза с дължина 12-15 см, на 1 см под междувъзлието. Долните листа на резниците се отстраняват, след което резниците се поставят в чаша вода със стайна температура. Водата в контейнера се сменя ежедневно. Корените се образуват за 10-14 дни. Издънките с корени се засаждат в саксии със субстрат.

Въздушно наслояване

Ако издънките са дълги, някои от тях могат леко да се наклонят и да се използват за рязане. От различни страни на майчиното растение се поставят саксии с лека пясъчна почва. Отхвърлените издънки се закрепват със скоба от твърда тел в саксиите, така че междувъзлията да бъдат покрити със субстрата. Редовно се овлажнява. След 10-15 дни по слоевете се появяват корени. Те се отрязват от майчиния храст и се засаждат в отделни саксии.

Прехвърляне

За трансплантация се използват контейнери с диаметър 1,5-2 cm по-голям от предишния. Средно храст с аспержи във формата на полумесец на възраст 3-4 години се нуждае от трансплантация на всеки 7-8 месеца. За по-добър дренаж върху дъното на нова саксия се изсипва 3 см слой експандирана глина, след което слой субстрат. Растение с бучка пръст се поставя в нов съд, покрива се със субстрат, изцежда се добре, полива се два пъти сутрин и вечер.

Възрастен храст по време на трансплантация може да бъде разделен на два или три дяла за размножаване. В този случай не трябва да се вземат големи саксии. Майчиният храст се разделя според коренището - всеки нов индивид трябва да получи развита коренова част и няколко млади издънки.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

При ниска стайна температура, висока влажност на субстрата и въздуха аспержите могат да се разболеят от брашнеста мана. По листата се появява бял цвят. Ако не предприемете действия, растението може да умре. Необходимо е да се напръска с Alirin B. Почвата в саксията се полива с разтвор на Fitosporin.

Брашнестата мана е един от проблемите на аспержите

Забележка! Ако растението изхвърли пъпки и листа, сред възможните причини може да има сух субстрат, липса на фосфор, калий. Ако листата побледнеят, липсва азот.

Когато върховете на листата изсъхнат, това е индикация за ниска влажност. Препоръчително е да използвате водно пръскане от спрей бутилка. Ако долните листа на аспержите отпаднат, в растението липсва калий.

Грижата за сърповидните аспержи е лесна. Според поличбата, когато видят разцъфнали аспержи, те си пожелават желание, което със сигурност ще се сбъдне.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина