Азалия - домашна грижа след покупка

Азалия (азалия) е вечнозелен храст и принадлежи към семейство рододендрони. Растението е буен храст с нежни цветя. Азалията е украса на всеки градински парцел, градски парк или цветно легло. Стайните сортове са много популярни сред градинарите любители.

При какви условия азалията се съхранява в магазина?

Условията в цветарските магазини са адаптирани към цялата гама от декоративни растения за продажба. Всеки от тях трябва да получи индивидуални грижи у дома.

Вътрешната азалия не изисква специфични условия на задържане

Когато купуват азалия, те проверяват условията на задържане. Инструкции стъпка по стъпка за избор на азалия в магазин:

 1. Изберете средно голямо растение. Такъв екземпляр е по-лесен за прехвърляне и транспортиране.
 2. Почвата в саксията с растения е умерено влажна.
 3. Трябва да се уверите, че листата са здраво прикрепени към клоните на храста, в противен случай той ще умре.
 4. По-добре е да се спрете на храст, който наскоро е избледнял или просто прибира пъпки. Такъв екземпляр е по-лесен за адаптиране у дома.

Важно е да знаете! Когато се гледат външно, листата на здраво растение не трябва да имат вредители и следи от тяхното присъствие (паяжина). Листата на азалия трябва да са чисти и без петна.

Появата на здраво цвете

Как да оборудваме азалия у дома, така че растението да може по-лесно да издържи адаптационния период?

Купуването на здраво цвете е предизвикателство. Растение, донесено от магазин, трябва да премине през труден период на адаптация. При което:

 • Не е необходимо да разопаковате храста от опаковката на магазина, особено през зимата. Цветето се адаптира по-лесно към стайните условия, ако стои няколко часа в опаковката. Зимата и есента са нежелани сезони за закупуване на азалии.
 • Мястото на домашен растеж на азалиите трябва да е достатъчно осветено, докато цветето се освобождава от пряка слънчева светлина.
 • Комфортната температура на въздуха за поддържане на храста не трябва да надвишава +18 ℃.
 • Азалия обича влажен въздух, който се контролира чрез пръскане и декоративни овлажнители (вътрешен фонтан, палет с мокра експандирана глина).

Забележка! За да се предотврати загниването на корените, саксията се поставя с растението върху палета с експандирана глина, така че експандираната глина да не докосва дъното на саксията.

Поставяне на саксия върху палет с експандирана глина

Домашна грижа за Azalea след покупка

За да осигурите на растението оптимални грижи, след покупката се препоръчва да го поливате с разтвор на циркон. 4 капки от лекарството се разтварят в 1 литър вода.

Поливане

Поддръжката на храста изисква правилно поливане. Цветето не понася както наводнената, така и изсъхналата почва. Когато инсталирате саксия с цвете, вземете предвид близостта му до отоплителни радиатори. Тяхното близко местоположение ще се отрази неблагоприятно на състоянието на почвата.

Препоръчва се изсушеното растение да се полива с обилно количество вода и да се увие храстът с найлонов плик. След няколко часа растението ще се върне в предишната си форма.

В случай на придобиване на вече изсушаващо растение, можете да издърпате храста заедно с почвата от саксията и да го спуснете в съд с преварена, но не гореща вода за 20 минути, след което да го върнете отново в саксията.

Буш със земен бук

Цвете азалия как да се грижим у дома

За правилната грижа за растенията трябва да знаете характерните проблеми на вътрешните рододендрони и как да ги разрешите:

 • азалия не понася често поливане;
 • не е позволено да обвивате растението с лед или сняг; такава манипулация сериозно нарушава температурния режим на цветето;
 • наводнено растение може да загуби листа; при преливане листът на азалията става кафяв на самия връх;
 • за напояване се препоръчва да се използва вода с меки свойства, за това тя се защитава 2-3 дни или преминава през филтър;
 • лятно пръскане се прави два пъти (сутрин, вечер);
 • по време на цъфтежа азалията не се пръска, тъй като растението може да отдели пъпките си.

Важно е да знаете! През есента и зимата повърхността на перваза на прозореца е студена. В тази връзка под саксията с азалия се поставя салфетка, така че корените да не се охлаждат.

Затъмнени върхове на листа от преливане

Подхранване

Изборът на растително хранене включва използването на специални препарати за тези цели, които се продават в цветарските магазини. През лятото градинарите хранят храстите с азотни торове, а през есента и зимата с препарати, съдържащи фосфор и калий.

За да подкиселите почвата, можете да обогатите водата за напояване с няколко капки лимонена киселина, но това трябва да се прави не повече от 3 пъти месечно. Ако клоните на растението повяхнат, те се подрязват, за да се изолират здрави части.

Прехвърляне

Растението не се препоръчва да се трансплантира веднага след покупката. Храстът трябва да се адаптира към новото си местоположение. Трансплантацията е от значение, когато храстът се нуждае от голям капацитет. При пресаждането те не избиват земна бучка от корените, а прехвърлят цветето в друга, по-голяма саксия, заедно с почвата.

Сухите корени се изрязват, кореновата система се потапя във вода и се поставя в нова почва. Саксията за пресаждане се избира плоска. В дъното на контейнера се образува дренаж. Допустимо е да се създаде кисела среда в саксия, като се постави на дъното запарена борова кора. По-добре е да използвате смес, която е част от специален субстрат.

Важно е да знаете! Всички сухи клони и листа се отрязват по време на трансплантацията. Празнината в саксията се запълва с нова почва. Поливането на трансплантирания храст се извършва едва на 3-ия ден.

Присаждане на растение със земна буца върху корените

Подрязване, цъфтеж и размножаване

Подрязването на храсти се препоръчва при пресаждане, когато храстът е избледнял. Периодът на цъфтеж на азалия е два месеца (през зимния сезон).

Размножаването на цветя се извършва чрез резници. Резниците се потапят в стимулиращ разтвор, накисват се в калиев перманганат и се потапят в земята на дълбочина 2 см. Покрийте резника със стъклен буркан и поставете на тъмно място. Стъблото се напръсква и се поддържа топло (+20 ℃), докато се появят пъпки. След това растението се отваря и се поставя в зона с разсеяна светлина.

Здравето на цветето може да бъде гарантирано само от внимателно отношение към състоянието му и грижа за него, след като то намери своето място в къщата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина