Bougainvillea - домашни грижи и разнообразие от видове

За любителите на цветни ансамбли в апартамента екзотична многогодишна бугенвилия ще се превърне в достоен екземпляр. Преди да закупите и отглеждате растение, трябва да разберете за неговите предпочитания, характер. Опитните производители на цветя предупреждават, че екзотичните видове имат особена нагласа.

Грижата за него трябва да бъде задълбочена. Ако следвате всички препоръки, къщата ще бъде украсена с разкошен храст, който цъфти 5 месеца в годината. Мнозина вярват, че цветето на бугенвилията носи просперитет и богатство на своите собственици.

История за произхода

За първи път това растение е открито от пътници, пристигнали в субтропиците на Бразилия. Там те видяха храст, подобен на лиана, с ярки големи венчелистчета. По-късно се оказа, че растението се справя доста добре в тропиците и субтропиците по целия свят. Сега храстът може да се види в руския юг, в Турция, Италия и т.н.

Бугенвилията се счита за едно от най-ярките и положителни растения.

Той се чувства добре там, където има много слънце, а през студения сезон температурата не пада под + 6 ... + 3 градуса. Домашната грижа за Bougainvillea е свързана със старанието. У дома растат само миниатюрни екземпляри, трудно е да се отглежда лоза в стая.

Забележка! Цветето получи необичайно и дълго име от мореплавателя от Франция Луи Антоан дьо Бугенвил. Той донесе странно растение в родината си. Бугенвилията веднага се влюби в благородството.

Характеристики и описание на цветето

Бугенвилията е представител на семейството на двусемеделните растения, Nichtaginaceae. Това е лиана, която с тръни, издънки се придържа към опората и се простира нагоре. В някои случаи това е малко храстово дърво.

Повечето платинени листа са светло изумрудени, понякога светло зелени и пъстри. Те приличат на удължено яйце със заострен връх на върха. Малки листа - от 2 до 5 cm.

Багажникът е силен, дърветата са мощни, дървесни. Кората е кафеникава, еластична.

Прицветниците се считат за най-красивата част, които оформят малкия размер на белезникаво-жълти или сивкави цветове на бугенвилията. Именно прицветниците откривателите на растението приели за огромни цветя. Прицветниците са тънки, грациозни. Под тях се вижда шарка от тънки вени. Прицветниците имат различни форми: от триъгълна, кръгла до сърцевидна. Поради тази особеност растението е наречено „хартиено цвете“.

Двуцветни видове цветя

Прицветниците са хипнотизиращи с цветовете си. Те могат да бъдат розови, люлякови, алени, червени, кремави, бели. Прицветниците могат да се видят през целия период на цъфтеж на бугенвилията. В този случай цветята падат по-бързо от ярките "хартиени" листенца.

Сортове на бугенвилия

Има малко над дузина различни видове топлолюбиви растения. Най-популярни са бразилските гледки (голи и прекрасни). С течение на времето се отглеждат голям брой различни сортове. Сред тях са:

 1. хибриди;
 2. хавлиени;
 3. промяна на цвета;
 4. двуцветен;
 5. с пъстри листа;
 6. различни сортове за бонсай.

Бразилски възгледи

Сред бразилските видове най-известните имения са:

 • гола бугенвилия;
 • прекрасна бугенвилия.

Гол - представлява лоза, простираща се от земята на 3-6 метра. Тя има гладък, хубав багажник. У дома периодът на цъфтеж продължава повече от 8-9 месеца.

Един от бразилските видове

Прекрасна (друго име е красиво) лиана с бодли расте до 13-15 метра. Разликата му е в много бързия му растеж. Освен това прицветниците променят цвета си от яркорозов в самото начало на цъфтежа до снежнобял в края на цъфтежа. Освен това цъфтящата корона може да скрие цялата зеленина.

Допълнителна информация. Прекрасната гледка се счита за лечебна. Части от растението помагат при кашлица, болки в гърлото и разстроен стомах.

Хибриди

Бугенвилиите на закрито в някои случаи са хибриди, отглеждани специално за разплод в апартамент. Те имат ярки прицветници, миниатюрни форми, малки бодли и липса на лианоподобни черти. Следните хибриди са популярни:

 • Сандериан;
 • Дупе;
 • Glabra Donker;
 • Дона;
 • Бяла каскада.

Цветовете на хибридите са различни: от бледо розово, златисто, алено до снежнобяло и слонова кост.

Тери сортове

Тези сортове се отличават с повишена плътност на прилистниците. Цъфтящата част на растенията прилича на обемни въздушни ярки облаци. Например това е двойно злато от бугенвилия. Популярни представители на хавлиени сортове:

 • Лилароза. Различава се с непретенциозност. Прилистниците му могат да бъдат сьомга, цвят на фламинго, лилаво.
 • Двойно розово. Зеленикави оттенъци могат да се видят в основата на стипулите.
 • Двойно изд. Различава се с наситени червени венчелистчета.

  Представител на Тери

 • Дон Марио. Очарователен сорт с венчелистчета в цвят бордо.

Смяна на цветовете

Необичайните сортове включват:

 • Bois De Roses;
 • Вера;
 • Тайландско злато.

Първият сорт променя цвета на прилистниците от оранжев на пламтящ. Вторият клас е от малина до сметана. Третият е от златист до руж розов.

Двуцветни сортове

Това са и изключително красиви цветя. Сред известните са Strawberry Lace, Snowcap Multi. Цветният облак от сортове се състои от наситено розово и снежно.

Пъстра

Къщата ще бъде украсена с бугенвилия с пъстри листни плочи. Листата на тези сортове имат изумруден цвят, който е в съседство с жълто-сив, белезникав. Тези сортове включват:

 • Delta Dawn;
 • Сан Диего Червено Вариегата;
 • Малинов лед.

Пъстър екземпляр

Сортове за бонсай

Вечнозелените сортове са подходящи за древното китайско изкуство на бонсай:

 • Spectabilis;
 • Speciosa;
 • Мини-тай.

Трансплантирайте след покупка

Грижите и поддръжката на Bougainvillea започват с компетентна работа след покупката. Ярък храст не трябва да се поставя веднага на перваза на прозореца след магазина или да се поставя в градината до други растения. Той трябва да премине през 10-дневна карантина. За да направите това, той се отстранява на отделно място, където поне + 23 ... + 25 градуса и достатъчно светлина. След този период растението се трансплантира.

Какво трябва да се подготви

Собственикът на бугенвилията трябва да подготви:

 1. гърне;
 2. почвена смес;
 3. дренаж;
 4. поддържа.

Пот

За пресаждане трябва да закупите не твърде обемна, но висока саксия. Размерът му трябва да е идеален за кореновата система на цветето. Преди да изберете саксия, трябва да знаете как расте бугенвилията и колко. Растението расте най-малко 8-10 години. Кореновата му система нараства всяка година. Следователно трансплантациите трябва да се извършват поне веднъж на всеки 12 месеца.

Важно! Ако купите прекалено голям контейнер, там водата ще застоява и растението може да се разболее.

Почвена смес

Почвата е лека, но с примес на глинеста и въглища. Трябва да получите смес от градинска пръст с леки добавки.

Дренаж

Като дренаж са подходящи кора, камъчета, въглища, полистирол.

поддържа

Колче, дръжка, игла за плетене могат да се превърнат в опора.

Ново място на пребиваване

Бугенвилията ще се чувства най-добре на слънчевата страна на къщата.Тя се нуждае от пряка слънчева светлина поне 12 часа на ден. Не е нужно да се притеснявате за изгаряния - тропическият обитател обича слънцето. Основното е, че няма чернови. Вятърът и течението са врагове на странното растение.

Саксията не трябва да е прекалено обемиста

Новото място трябва да се превърне в дом за саксия с мини-дърво за дълго време. Тъй като, наред с други неща, грижата за бугенвилията предполага изключително на едно място. Пренарежданията влияят негативно на нейното състояние.

Ръководство за трансплантация стъпка по стъпка

Когато всичко необходимо е подготвено, мястото за инсталиране на красотата е избрано, можете да отидете директно към трансплантацията:

 1. Първо се приготвя почвената смес.
 2. След това на дъното на саксията се поставя дренажен слой. Трябва да е около 1-2 см.
 3. Ако саксията е висока, тогава долната част се запълва с пръст.
 4. Кацането е бързо. Корен с буца пръст се изважда от старата саксия. Той потъва в нов съд.
 5. Празнините са запълнени със земя.
 6. Трябва да се обърне внимание на кореновата шийка. Разрешено е да се вкоренява плитко. Достатъчно е да го задълбочите с 1 см.
 7. Не уплътнявайте почвата. Земята трябва да е хлабава.

Забележка! На открито, растението се засажда рядко и само в южните райони. В средната, централна, северна част на Русия, това отглеждане и грижи за бугенвилия предполага само в апартамент.

Размножаване

Размножаването на бугенвилията включва няколко вида. Най-простото е присаждането. Най-трудоемък е методът със семена.

Резници

Трябва да вземете дръжка с дължина от 8 до 12 см. Изрязва се от възрастно растение, което е на възраст поне 4-6 години. За 10 часа пръчката с бъбреците се поставя в стимулатор на растежа. След това се засаждат в саксия с рохкава въздушна почва и се покриват с торба. След 30 дни растението трябва да пусне корени.

Първо, резниците се накисват в стимулатор, след което се засаждат в почвата

Семе

Позволено е да се размножава ярко цвете чрез семена. За това семената се накисват в стимулатор на растежа, след което се засаждат в земята. Важно условие е контейнерът да се нагрява отдолу, за да се чувстват комфортно семената. Само след 50-80 дни ще бъде възможно да се видят разсад. Семената на бугенвилията могат да се размножават, но производителите рядко прибягват до този метод.

Съвети за грижи

Грижата и поддръжката на Bougainvillea в апартамент предполага специални. В допълнение към защитата от течения, достойни за осветление, е необходимо да не забравяме за такива точки като:

 • поливане;
 • подхранване;
 • грижи по време на цъфтежа;
 • грижи за почивка;
 • подготвителни дейности за зимата.

Поливане

Поливането се извършва с утаена вода на всеки 10 дни. Не трябва да се допуска застой на влага.

Подхранване

Невъзможно е да отгледате цвете здраво без подхранване. Подходящи са сложни смеси за петунии. Оплодете през периода на растеж.

По време на цъфтежа

По време на цъфтежа се въвеждат сложни смеси със съдържание на желязо на всеки 1-2 месеца. Защо бугенвилията не цъфти? Има много отговори на този въпрос. Може би растението е студено или му липсва светлина.

По време на цъфтежа растението се нуждае от торене, поливане

Спяща грижа

Почивката продължава 4-6 месеца. Също така е важно да се грижите за растението през това време. Трябва да се засенчва и да се полива не повече от веднъж на всеки 30 дни.

Подготовка за зимата

Подготвителните мерки се състоят само в пренасяне на цветето в стая, където температурата е от +8 до +16 градуса. Най-доброто място за него е изолирана лоджия. Не оставяйте цветето да зимува близо до батерията.

Култивирането на различни сортове бугенвилии не означава много трудно, но без помощта на човек, тя не може да оцелее в апартамент. Следователно собственикът трябва да наблюдава състоянието на екзотиката и да е наясно с нейните цикли (цъфтеж, покой).

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина