Чаено дърво: домашни грижи и методи за разплод

Мелалеуката, или чаеното дърво, принадлежи към семейство миртови, докато въпреки името си, няма нищо общо с чая. Този род обединява голям брой видове (около 200) вечнозелени дървета и храсти.

Главна информация

Със сигурност всеки производител грубо представя как изглежда едно чаено дърво.

Това е голямо, красиво вечнозелено растение, което с възрастта расте в малко, разперено дърво. Някои видове мелалеука имат много къси дръжки, други изобщо нямат.

Чаено дърво

Яйцевидните листовки са разположени през една от всяка страна. Ароматните цветя се комбинират в хлабави цилиндрични или сферични съцветия. Цветята се състоят от 5 снопа букет тичинки. Падането на венчелистчетата се случва в самото начало на цъфтежа. В бъдеще цветята отстъпват място на здрави, затворени капсули със семена, които се прилепват много плътно към клоните.

Дървото има доста необичайна светла люспеста кора.

Интересно! При някои видове кората има тенденция да се ексфолира от растението на тънки, но доста широки слоеве. По тази причина мелалеуката получи името - дърво с кора от хартия.

Друга важна характеристика на чаеното дърво са неговите лечебни свойства. Растението е богато на етерични масла, които активно се борят с микроби, вируси и гъбички.

За справка! През първата половина на 20 век официалната медицина признава лечебните свойства на мелалеуката.

Melaleuca: домашни грижи

За домашно градинарство се препоръчва да изберете най-малките видове чаени дървета, тъй като те са много по-лесни за отглеждане и по-лесни за грижи. Например, те включват алтернативно-мелалаука - най-малкият член на семейството, който може да се използва за образуване на бонсай.

Дървото има удължени и тесни листа, подобни на иглолистните игли. Според прегледите на производителите на цветя, мелалеуката от този вид е непретенциозно растение, но за редовен и обилен цъфтеж трябва да се гледа правилно.

 • Поливане

В дивата природа мелалеуката расте по бреговете на реки и на блатисти места. Поради това се нуждае от систематично обилно поливане. Когато земята изсъхне напълно, растението може да умре. Застоя на водата обаче може да навреди и на дървото, тъй като причинява гниене на корените.

Поливането на мелалейка е необходимо с мека утаена вода. За омекотяване на твърда чешмяна вода към нея се добавя оцетна или лимонена киселина (в малко количество).

Ако хибернацията се оказа доста готина, тогава интензивността на поливането трябва да бъде леко намалена. Поливането трябва да се извършва, след като горният слой на субстрата леко изсъхне.

 • Почвата

За отглеждане на чаено дърво е подходящ неутрален или слабо кисел добре дрениран почвен субстрат.

За да съставите глинена смес, е необходимо да смесите торф (2 части) с тревна почва (1 част) и пясък (1 част).

Важно! Ако почвата се подготвя за мелалеука красива, тогава към субстрата трябва да се добави повече пясък.

 • Торове

Чаеното дърво се нуждае от периодично хранене. От средата на пролетта до средата на есента е необходимо да се тори на всеки две седмици.

За това се използват минерални торове, които се смесват с вода за напояване в пропорцията, посочена в инструкциите.

 • Влажност

За да се отглежда мелалеук, се изисква висока влажност на въздуха. През зимата е забранено да се оставят съдове с растения до радиаторите.

Дървото се нуждае от често пръскане.

Освен това трябва да се използват палети с мокра експандирана глина или камъчета.

Домашни грижи

Подрязване

Вътрешното чаено дърво трябва да се реже редовно всяка година. Формата на растението след процедурата може да бъде абсолютно всяка, тъй като до голяма степен зависи от желанието на самия производител.

Дървото е много податливо на промени във формата, така че може да бъде формовано както като храст, така и като дърво. В допълнение, резитбата ви позволява да се отървете от избледнелите клони, които често развалят външния вид на растението.

Младите дървета не се нуждаят от резитба. За по-добро разклоняване храстите трябва да се отрежат на височина 10 сантиметра.

Забележка! В процеса на растеж на дърветата всяко ново стъбло трябва да се реже, докато се установи желаната степен на разклоняване.

Има само 5 вида резитба на чаено дърво. Те се различават по това, че в резултат на използването на всеки от тях растението ще изглежда различно.

Видове резитби:

 • моделиране;
 • лесно;
 • Дълбок;
 • тежък;
 • под корена.

Моделиращата резитба се използва за ускоряване на растежа на пъпките при младите растения, подобряване и рационализиране на разклоняването, развитие на „скелета“ на едно дърво, както и за укрепване на странични клони и формиране на наслояване. Страничните клони укрепват чайния храст, увеличават носещата равнина на храста и му помагат да оцелее при ниски температури по време на мразовити периоди, което има положителен ефект върху добива.

Леката резитба помага да се увеличи броят на пъпките. Този тип резитба се използва за растения, предназначени за отглеждането на тази суровина - нежни пъпки. Струва си да се отбележи, че след определен брой процедури пъпките стават груби и в същото време хранителната сила на растението значително намалява. През този период дълбоката резитба ще бъде най-приемлива. За това от храстите се изрязват 10-15 см клони заедно с листа. Това позволява на чаеното дърво да се справя по-лесно със стреса и също така помага за възстановяване.

Подрязване на чаено дърво

Тежката резитба и резитбата на корените е предназначена за подмладяване на растението. Някои дървесни видове, след като достигнат определен размер, започват да показват признаци на стареене. В този случай леките методи за резитба не помагат, затова се използва тежка резитба.

Около 30 см се отрязват от растенията и ако дървото е доста високо, тогава можете да го отрежете до половината от височината му. В случай на сериозно заболяване храстът се отрязва в корена, над земята остава не повече от 10 см. Този вид резитба понякога се използва преди трансплантация на растения.

Функции за трансплантация

Младите чаени дървета се развиват доста бързо и поради това се нуждаят от ежегодно презасаждане. За възрастни растения една трансплантация на всеки 2-3 години се счита за норма.

С всяка следваща процедура трябва да изберете нов пот, който надвишава предишния по обем. Ако мелалеуката расте твърде много, е необходимо частично подрязване на кореновата система, последвано от трансплантация в нов контейнер.

Важно! При пресаждането трябва да се използва адекватен дренаж.

Съставът на почвената смес трябва да включва торф (2 части), пясък (1 част) и копка земя - глинен слой от малки паднали клонки, сухи листа и остатъци от трева (1 част).

Трансплантация на чаено дърво

Методи за размножаване

Има два начина за размножаване на мелалевката в саксия: чрез семена или резници.

Семена

За да размножите чаено дърво със семена, трябва да направите следното:

 1. Изсипете преварена вода в съд и накиснете семената в него. Продължителността на накисването е три дни. Водата трябва да се сменя ежедневно.
 2. Изхвърлете плаващото семе.В тънък слой леко кисела почва задълбочете останалите семена. Отгоре се покрива с фолио или стъкло.
 3. Организирайте ежедневно излъчване за половин час.
 4. Когато поливате, гледайте земята да не изсъхне и да вкисне.
 5. След 2-6 седмици трябва да се появят първите издънки.

Резници

В случай на размножаване чрез резници, алгоритъмът на действията е както следва:

 1. Изберете редица лигнизирани издънки с дължина до 8 см.
 2. Засадете резниците във вермикулит (мокър) и поставете на добре осветено място.
 3. Резниците могат да се хранят с фитохормони. Те ускоряват значително растежа.
 4. За да правите редовно поливане, за да предотвратите липса или излишък на влага.

Лечебни свойства

Етеричното масло от чаено дърво е отличен антисептик, силно противовъзпалително и антивирусно средство. Той има редица полезни свойства, ето някои от тях:

 • Облекчава депресията и стреса. Маслото от мелалеука активира мозъка, укрепва паметта и подобрява възприемането на реалността.
 • Антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Маслото може да действа като алтернатива на редица лекарства за настинка и грип. Съдържа съединения, които се борят с бактерии, вируси и гъбички.
 • Противовъзпалително и регенериращо действие. Маслото от чаено дърво намалява възпалението и стимулира белите кръвни клетки, които играят съществена роля в лечебния процес.
 • Противогъбични свойства. Маслото съдържа съединения, които се борят с растежа и разпространението на мухъл върху зеленчуци и плодове.
 • Антиоксидантни свойства. Етеричното масло от чаено дърво също има антиоксидантни свойства.

Лечебните свойства на сладкишите

Забележка! При индивидуална непоносимост е забранено използването на етерично масло.

Въпреки факта, че чаеното дърво все още е доста рядко явление, което рядко виждате у дома, все още можете да забележите тенденция към неговото популяризиране. Все по-често има градинари, които в търсене на екзотика избират точно това растение. В същото време малко от тях, дори след като са го засадили в саксия, осъзнават стойността на това съкровище.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина