Грубо и бяло действие - декоративен храст

Преди сто години в Русия от далечна Япония бяха донесени мистериозни семена на уникално растение от семейство Хортензия. Цъфтежът на красиво действие печели сърцето от пръв поглед. Всяка година храстът набира все по-голяма популярност поради дългия си и бурен цъфтеж. В природата има около петдесет разновидности на това растение, чието описание ви кара да се влюбите в тях. Не само производителите на цветя, но и ландшафтните дизайнери ги използват с голям ентусиазъм за създаване на цветни композиции. Ако градинарят не иска да даде на растението определена форма, тогава той получава буен, разпространяващ се храст. Поради огромното видово разнообразие, всеки човек ще може да избере за себе си точно това, от което се нуждае.

През първите седмици на май площта на градината е заровена в хипнотизиращ разцвет. Поради дългия си живот, дори след много години, храстът ще зарадва с пищен цвят.

Как изглежда действието?

В края на периода се появяват малки семенни торбички с голям брой семена.

Популярни видове и разновидности на действие

Храстите могат да достигнат четиристотин сантиметра височина. За да украсят пътеки и цветни лехи, животновъдите са отглеждали миниатюрни сортове. Такъв храст не надвишава петдесет и пет сантиметра. Когато засаждате растение, трябва да вземете предвид факта, че никой сорт не може да се похвали с ароматни цветя. Това обаче е огромна полза за страдащите от алергии. Освен това те не привличат досадни насекоми, които обичат да развалят останалото.

Deutzia scabra

Грубите действия се развиват добре в централна Русия, единственото предупреждение е ниската зимна издръжливост. През зимния сезон тя трябва да бъде покрита, в противен случай ще страда от студа и ще умре.

На височина този храст е в състояние да достигне почти метър. Листата му са леко грапави със скъсено пубертета, имат дължина от 7 до 9 см. Цветята са боядисани в бледорозов нюанс, отстъпвайки на обичайния бял тон. Формата на всяка пъпка е камбана. Храстът цъфти в края на юни.

Популярни разновидности на звездно действие:

  1. Плен. Храст с двойни пъпки, които наподобяват широки камбани. Височината на растението може да достигне до 1 метър.
  2. Кандисима. Храст с розови пъпки, които побеляват по време на процеса на отваряне. Белите цветя се събират в буйни съцветия, напомнящи на метлица. Храстът не понася добре зимните студове, поради което се нуждае от подслон.
  3. Гордостта на Рочестър. Един храст с гъста корона може да достигне до 3 метра височина. Растението цъфти с бели цветя, леко двойно, почти през цялото лято.

Дейция най-грациозната (D. x elegantissima)

Това е хибриден храст, получен в резултат на селекция, като основа са взети лилав деуций, както и Siebold. Преминаването доведе до интересен храст с височина до 1,5 метра с овални листа, които имат леко назъбен ръб. Пъпките на храста имат лилаво-розов тон, те са събрани в гроздовидни съцветия.

Най-популярният сорт сред производителите на цветя е Перлената роза, това е пищен декоративен храст с обемни съцветия от розови цветя.Следователно, топлолюбиво растение, когато се отглежда в северните райони, то се нуждае от подслон през зимата.

Екшън Turbilon Rouge

Декоративно растение с буйни съцветия, неясно наподобяващи люляци или хортензии. Цветовете са розови. По време на цъфтежа излъчва деликатен аромат. Храстът изглежда страхотно по време на цъфтежа, но без съцветия не губи своя декоративен ефект, благодарение на леко груб лист. Действието, чийто храст е описан, може да достигне височина до 2 метра.

Екшън Турбилон Руж

Deutzia x rosea

Прекрасен разпръснат хибрид с камбановидни цветя. Те са характеристиката на този вид. Пъпките имат интересен богат розов оттенък, който постепенно се заменя с бледорозов тон в горната част на храста. Съцветието е гроздовидно, цъфти от юни до юли. Всяка четка има от 15 до 30 пъпки. Височината на храста може да достигне до 2,5 метра. Цялото растение е покрито с гъста зеленина. Листата имат ярко зелен тон, който с настъпването на есента се променя до червеникаво-жълт оттенък. Те имат широко овална форма.

Полезно. Розовото действие е получено от грациозните и лилави видове. Храстът е доста устойчив на ниски температури и зимни студове.

Deutzia грациозна или стройна (Deutzia gracilis)

Интересен златист храст със заоблена корона. Той расте не много висок (от 50 до 70 см).

Завладява цветарите със своя снежнобял цвят. Пъпките се събират в съцветия от 6 до 10 см. Растението цъфти през целия юни. Популярно в градинарството поради способността му да се справя без влага за дълго време.

Полезно. Най-популярният сорт при този вид е Nikko. Това е храст с кратко действие, грижите и засаждането за него не се различават особено от другите видове. Цветята са бели, с форма на камбана. Цъфтежът е доста дълъг - от май до юли. С настъпването на есента листата заменят декоративния ефект на храста с богатия си червен цвят.

Избор на разсад и засаждане на открито

Дейция не е особено капризно растение, но е взискателно при някои условия, така че е необходимо внимателно да се подходи към въпроса за отглеждането му.

Избор на място за кацане. Мястото за кацане трябва да отговаря на определени изисквания. Растението се нуждае от достатъчно количество слънчева светлина, както и от наличието на питателна почва. Не се препоръчва да се засаждат храсти в близост до подпочвените води.

Как се засажда

Препоръчително е да засадите растението през първата половина на април. Растението се засажда в предварително подготвени дупки. Дълбочината на седалката не трябва да бъде по-малка от тридесет и пет сантиметра. Най-добре е да засадите растение през пролетта, когато температурата на въздуха е от 0 до 2 градуса по Целзий.

Как се засажда

Действието се умножава по два начина:

  1. Методът за размножаване на семена се състои в засаждане на семена на открито или за разсад. Директната сеитба се извършва през втората половина на април.
  2. С помощта на резници. Резниците се отрязват от най-силния храст, дълъг не повече от осемнадесет сантиметра. Посадъчният материал се обработва с вкореняващи агенти и се поставя в контейнер с почва. В края на летния период вкоренените резници се преместват в градината. По-нататъшните грижи се състоят в навременно поливане и разрохкване на почвата. През периода на активен растеж е необходимо да се прилагат минерални или сложни торове.

Грижи на открито

Не е трудно да се грижите за растенията, но трябва да се вземат предвид някои нюанси. Това ще предпази действието от болести.

Екшън грижи

Поливане

През сухото лято е необходимо да се удвои количеството поливане. Един храст отнема от осемнадесет до тридесет и осем литра вода. Количеството вода се избира индивидуално за всяко растение.Излишъкът на влага обаче провокира гниене на кореновата система и образуване на гъбични заболявания.

Подхранване и торене

Трикратното подхранване на сезон изисква отглеждане на храст дойцел, което се състои в навременно поливане, разрохкване на почвата и също подхранване.

Последователност:

  • В началото на вегетационния период се извършва първото подхранване под формата на мулчиране на земна кома около растението.
  • Вторичното подхранване се извършва с минерални торове (в течна форма) през периода на цъфтеж.
  • Преди есенната резитба е ред на последното подхранване за сезона. По това време е препоръчително да се използва разтвор на лопен като храна.

Подхранване и торене

Болести и вредители

Deutzia е устойчива на по-голямата част от болести и вредители. Не ще бъде трудно да се отглежда, ако се извършва своевременна профилактика: разхлабване на почвата, изтъняване на короната, премахване на изсъхнали листа и сухи издънки.

Основното заболяване е кореновото гниене. За да го избегнете, трябва да се стремите да не преовлажнявате почвата, за да предотвратите стагнацията на влагата.

От вредителите листни въшки, кърлежи и гъсеници са опасни за действие. С тях може да се бори с химикали: Decis или Actellic.

Формиране на Буш

Подрязването е важен момент в нарастващите действия. Необходимо е да се грижите за растението, започвайки от ранната пролет. Когато се появят първите листа, става ясно кой от издънките е зимувал добре и кой не. Клоните, засегнати от замръзване, се отстраняват.

За втори път през сезона резитбата се извършва след изчезване на пъпките. По това време цветоносите се отстраняват, издънките, които са твърде „стрелящи“, се изрязват, короната се оформя. В същото време се извършва подмладяваща резитба, започвайки от 5 години след засаждането.

Формиране на Буш

Устойчивост на замръзване и подслон за зимата

С настъпването на есента започва подготовката на растението за зимен покой. Поливането се намалява, дозите превръзки се намаляват или изобщо не се извършват. Такива мерки допринасят за узряването на издънките, те стават лигнизирани и по-устойчиви на замръзване.

Поливане. Прекомерното поливане и подхранване стимулират растението да полага нови млади издънки, които не понасят замръзване. При първата слана те се повреждат и отмират. Това може да доведе до сериозни увреждания на растението, което допринася за смъртта на целия храст.

След изрязване на короната, около храста се полага плътен слой мулч - висок около 10-12 см. Можете да използвате торф или торфена смес (листа, торф, дървени стърготини).

Действието може да се превърне в ярка декорация не само за градини, но и за интериора. Той се вписва идеално във всеки букет и стои във водата дълго време. По отношение на трайността, цветята превъзхождат люляка или птицата череша.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина