Пъпеш дърво - какви плодове и къде расте

Търсенето на оригинални растения и екзотични плодове нараства всяка година. Хората се интересуват не само да опитат отвъдморски плодове, но и да се опитат да ги отглеждат сами. Пъпешното дърво или пепино е една от наличните опции за екзотични растения, които могат не само да растат, но и да дават плодове в руските климатични условия.

Какво е пепино, как изглежда плода?

Пепино е малък вечнозелен плодов лигнен храст, принадлежащ към семейство Solanaceae. Височината на растението е около 1,5 м. Поради сходството на вкуса с пъпеш и манго, храстът пепино получи наименованията „пъпешово дърво“ и „мангова краставица“. Понякога, поради сходството на формата на плодовете с круша, храстите се наричат ​​"пъпеш круша".

Пепино с плодове

Трудно е да се даде конкретно описание на растението, тъй като всеки вид е надарен със свои собствени морфологични характеристики. Като цяло можем да кажем, че външно той съчетава признаците на различни нощници: стъблото е подобно на патладжан, цветята са като тези на картофите, листата наподобяват пипер.

Плодовете на пъпешното дърво могат да бъдат продълговати, кръгли, крушовидни, сплескани. Цветът на зрелото пепино варира от кремав до ярко жълт. Кората може да е на петна или тъмно набраздена. Масата на пепино е от 200 до 750 g.

Пулпът на плодовете е сочен, безцветен или жълтеникав, има вкус на пъпеш с примес на ананас.

Важно! Пепино е нискокалоричен плод, съдържащ витамини (С, В1, В2, РР), калий и желязо. Подходящ е дори за бебешка храна.

Пепино може да се отглежда както като оранжерия, така и като стайно растение. Южна Америка се счита за родина на растението, в наши дни често се среща в Чили, Нова Зеландия и Перу. Крушата от пъпеш също набира популярност в Русия.

Пъпеш дърво съименник

Пъпешната круша (пепино) често се бърка с пъпешовото дърво (папая). Хората често купуват семена от папая с очакването, че пепино ще порасне от тях. Тъй като отглеждането на папая от семена у дома не е по-трудно от пъпеш круша, начинаещите виждат резултата от собствения си труд и са изненадани. Някои смятат, че в магазина са им продадени грешни семена, други стават още по-объркани, убеждавайки всички, че са отгледали пепино.

Растение като Бабако е известно под името на петоъгълното дърво на пъпеша. Това е третият съименник на отглеждането на пепино у дома, който има свои собствени характеристики. Лесно е да се объркате с екзотика, особено когато плодовете все още не са се появили.

Преди да се опитате да засадите папая, трябва да сравните по снимката и да се уверите, че това са семената на растението папая. В противен случай объркването ще започне отново. Когато купувате, е важно да обърнете внимание на етикетирането на торбата със семена, в противен случай можете да си купите напълно непознато растение.

Важно! Много неопитни производители се притесняват дали семената от папая могат да се ядат. На този въпрос може да се отговори положително: семената от плодовете на двете дървета са годни за консумация и дори полезни.

Отглеждащи функции

Има много проблеми с отглеждането на пъпеши круши - руският климат не отговаря на растението и трябва постоянно да следите температурата и влажността в помещението.Но колко радост можете да изпитате, като отгледате сами екзотичен капризен човек.

Пъпеш в закрити условия

Осветление

Пепино обича светлината и не толерира течения, според тези показатели трябва да изберете място за отглеждането му.

Поливане

Необходимо е да се навлажнява почвата, докато изсъхва, на малки порции. За повърхностната коренова система на пъпеш излишната влага е разрушителна. За поливане трябва да използвате утаена вода със стайна температура, така че деликатното пепино да не стане капризно.

Температура

Оптималната температура за отглеждане на пъпеши круши е 20-25 ° C. Критичната точка е 14 ° C, ако термометърът падне под, растението може да умре.

Оформяне и жартиера

За да предотвратите счупването и израстването на тънките издънки, те трябва да бъдат вързани. Специалистите съветват да се образуват пепино в 1-2 издънки. Всички млади пасинки трябва да бъдат внимателно отчупени на ръка. Правилно оформеното растение, насочено към слънцето, дава изобилни плодове, които имат време да узреят под слънчевите лъчи и да получат всички хранителни вещества от няколко издънки.

Почвата

Растението се нуждае от почва с неутрална киселинност, с малко съдържание на азот (в противен случай пепино ще започне да дава излишна зелена маса в ущърб на плододаването). Температурата на земята за обработка не трябва да пада под 20 ° C.

Подхранване

Като тор се използват стимуланти на растежа или разтвор от птичи тор. Подхранването започва 14 дни след засаждането на пепино на постоянно място и се повтаря веднъж на 14-20 дни.

Цъфтеж и прибиране на реколтата

2-3 месеца след засаждането пепино започва да цъфти. Цветовете от люляк се появяват на тънки издънки, които е препоръчително да се завържат към най-близката издънка, така че пъпките да не се отчупят под тежестта на тяхното тегло.

Блум

Домашна пъпеш круша по време на цъфтежа трябва да се постави на добре проветриво място и да се опита да създаде най-удобните условия. При рязка промяна в температурата и влажността растението може да отделя яйчници и пъпки.

Важно! Пепино принадлежи към самоопрашващите се растения, но може да му се „помогне“, като леко почука с пръст по колчето.

Когато на растението се появят яйчници, честотата на поливане трябва да се увеличи. Пъпешната круша е сочен плод, който изисква много влага, за да се образува. Не е нужно обаче да сипвате, в противен случай плодовете могат да се напукат.

Пепино узрява в рамките на 2 месеца. Плодът нараства по размер, придобива характерен цвят и аромат. За да се осигури по-дълго съхранение, плодовете се нарязват с резачка, без да се уврежда кръстовището с крака. Пепино се изпраща на долния рафт на хладилника и се съхранява в продължение на 1 до 2 месеца, в зависимост от сорта.

Сортове от пъпеши за Русия

Има повече от 20 разновидности на пъпеш круша, но само 2 от тях най-често се използват за отглеждане в руските ширини: Консуело и Рамзес. Градинарите от региони с топъл климат успяват да ги засадят на открито и да получат реколта.

Сорт Консуело

Пепино Консуело

Сортът е вписан в Държавния регистър през 1999 г. и се препоръчва за оранжерийно отглеждане и на открито.

Pepino Consuelo не изисква прищипване на върховете (неопределено). Лилави стъбла, високи над 150 см, активно оформят доведени деца. Листата са малки, с цели ръбове, светлозелени на цвят.

Цветята приличат на картофени цветя. Венчелистчетата са бели, повечето с лилави ивици. Прави впечатление, че чисто белите цветя не образуват яйчници, а се ронят.

4 месеца след поникването може да се събере първата реколта. Плодовете тежат от 420 до 580 г. Кората е гладка, жълто-оранжева, с лилави ивици и петна. Формата на пепино от този сорт наподобява сърце с тъп връх. Пулпът на плодовете е много сочен, сладък, с подчертан аромат на пъпеш.

Сортът има висок добив и добра кълняемост.

Интересно. Въпреки че пепино най-често се нарича плод, ботанически, това е зрънце. Кулинарни експерти определят пъпешовата круша като зеленчук, заедно с други нощници.

Сорт Рамзес

Пепино Рамзес

Този сорт също е включен в Държавния регистър през 1999 г. Препоръчан за отглеждане в цяла Русия. Растението е неопределено, с издънки над 1,5 м. Издънките са зеленикави с лилави петна. Листата са средни, тъмнозелени, с цели ръбове.

Цветът и формата на цветята са същите като тези на сорта Consuelo. Рамзес се отличава с по-ранно узряване: след 3,5 месеца. Плодовете са с конусовидна форма, заострени, с тегло от 400 до 480 г. Според Държавния регистър цветът на кората на плодовете е жълт, но според рецензиите Pepino Ramses често е кремаво оцветен с лилави петънца.

Кожата е тънка, лъскава. Пулпът е жълт, сочен, с лек аромат на пъпеш.

Този сорт е по-устойчив от Consuelo, има добра кълняемост и при подходящи грижи дава отлична реколта.

Как да расте в домашни условия

Има мнение, че пепино, получено чрез резници, дава по-големи и по-сладки плодове. Това може да се провери от личен опит.

Отглеждане на пепино от семена

Тъй като излишната светлина през летните дни може да доведе до отпадане на яйчниците, по-добре е да сеете пепино през есента. Така растението ще може да има време за формиране, цъфтеж и залагане на плодове преди настъпването на летните слънчеви дни. Можете да посеете семена през пролетта, но в този случай храстите, които са пораснали и са образували яйчника, ще трябва да бъдат засенчени.

Често те пишат за почти 100% кълняемост на пепино семена. Тази информация вероятно е пусната с цел реклама на семената, тъй като специалистите оценяват кълняемостта на пъпешовите круши на 50-60%.

Не всички сортове пепино имат семена.

Пепино отглеждане у дома от семена:

 1. Изберете контейнер, удобен за покълване, например пластмасов контейнер.
 2. Направете дупки в дъното. Поставете в контейнера дренаж и слой едър пясък, предварително калциниран във фурната с цел дезинфекция.
 3. Поставете слой хранителна почва в контейнера. Натиснете малко, така че семената да не потънат дълбоко.
 4. Разлейте почвата с хоросан.
 5. Разстелете семената внимателно по повърхността.
 6. Покрийте контейнера с фолио или стъкло.
 7. Насажденията се проветряват ежедневно, като се навлажняват със спрей, ако е необходимо. Особено важно е през този период да се спазва температурният режим от 25-28 ° С.
 8. Фитолампа или друг източник на светлина е инсталиран на 10-15 см от контейнера. Допълнително осветление се извършва денонощно, от сеитбата до брането.
 9. Семената ще се излюпят след 7 дни, но не всички. Някои може да не покълнат до 30 дни. С нарастването на пепино лампата трябва да се отдалечи. Някои кълнове не могат сами да изхвърлят семенната обвивка и да изгният. За да избегнете това, ще трябва да им помогнете, като премахнете черупката с чиста игла.
 10. След появата на третия лист разсадът се гмурка в отделни чаши.
 11. След седмица допълнителното осветление се намалява до 16 часа.

Отглеждане на разсад

Разсадът може да бъде поръчан по пощата, но крехките растения е малко вероятно да стигнат до адресата невредими. По-добре е да се опитате да ги отглеждате от семена, като използвате горния метод.

Ако семената са били засети през есента, тогава до пролетта разсадът трябва да стане по-силен. В началото на март спира допълнителното осветление и растенията се поставят на перваза на прозореца.

Грижите за разсад не са по-трудни за всеки друг нощник:

 • Поливането трябва да бъде редовно, но не твърде обилно;
 • Подхранването се извършва 2 седмици след мотика. Можете да използвате сложен тор, разреждайки двойна доза или специален тор за разсад. Повторете веднъж на 14 дни;
 • Прехвърлянето в по-големи контейнери се извършва след появата на 6-8 листа.

Отглеждане на пепино от резници

Доведените пасинки по време на формирането не могат да бъдат изхвърлени, но използвани като резници за вкореняване. Долните листа на резниците се изрязват и се поставят в чаша вода или се поставят в лека почва.

Не е необходимо да покривате пепино, но ще трябва често да пръскате растенията. При този метод на размножаване корените растат бързо. Ако резникът е вкоренен в земята, той трябва да бъде изваден заедно със земна бучка върху корените и поставен в саксия като такъв.

Нарежете плодове

Отглеждането на пепино у дома, особено от семена, не е лесна задача. Приемането на това „предизвикателство“ от тропиците е вълнуващо предизвикателство, което ще впечатли запалените любители на растенията.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина