Jacaranda виолетово дърво - характеристики на растението

Джакаранда (джакаранда) е дърво, родено в тропическите гори. Благодарение на ярката си цъфтяща корона, тя бързо придоби популярност сред градинарите по цялата планета. Най-често расте на открито, но има сортове, които могат да се отглеждат като стайни растения.

Jacaranda (виолетово дърво) - кратко описание, история на появата

В естественото си местообитание растението може да се види в Австралия, части от Азия и Южна Америка, но най-често се среща в Бразилия. Jacaranda mimosifolia, както се нарича още, или розово дърво, принадлежи към семейство Бигнониум.

Виолетово дърво

Допълнителна информация. В превод от португалски името означава „твърда дървесина“. В Бразилия дървото се нарича още Black Pui.

Джакаранда е вечнозелено дърво, в природата може да нарасне до 30 метра височина, но има и 2-метрови храсти. Листата са перални, подобни на папрат, а цветята са с форма на камбана и лилав цвят. Някои сортове обаче могат да бъдат бели.

В допълнение към своите декоративни качества, растението намира и практическо приложение. Мебелите, музикалните инструменти и сувенирите са направени от дървото му.

За съжаление, това невероятно дърво не расте на територията на Русия. Невъзможно е да му се осигури климат, подобен на тропическия. Можете да видите джакаранда в Кримската ботаническа градина, където за нея се създават условия, максимално близки до естествените.

За справка! Въпреки че растението често се нарича джакаранда, джакаранда и дори джакаранда, вторият вариант е правилен.

Отглеждане на jacaranda у дома

Тъй като растението е родно в тропиците, е необходимо да се създадат условия, близки до естествените у дома.

Температура

С настъпването на пролетта и до средата на есента стайната температура трябва да бъде +22 .. + 24 ° С.

След това трябва да се намали до +17 .. + 19 ° С. Не е позволено да се създават условия, когато стаята ще бъде по-студена от +15 ° С.

Осветление

Дървото се нуждае от ярко, разсеяно осветление. Допуска се излагане на пряка слънчева светлина в продължение на няколко часа на ден. По-добре е да поставите джакаранда близо до прозорците, гледащи към западната или източната страна на къщата.

Важно! Контейнерът с дървото трябва да се върти редовно - едностранното осветление ще доведе до деформация на короната.

Поливане, пръскане, влага

Необходимо е да се полива растението редовно, като се предотврати изсъхването на горния слой на земята. Когато се отделят листа, количеството влага може да се намали. В особено горещи дни се препоръчва да пръскате листата на растението с пулверизатор.

Жителят на тропиците се нуждае от стайна влажност най-малко 60%. Препоръчително е да поставите дървото до аквариума или близо до съд с вода. Понякога саксията може да се постави в тава, пълна с влажен торф.

Почва и превръзка

Почвата за засаждане на растение трябва да е питателна. За да направите субстрата сами, трябва да смесите следните компоненти:

 • копка земя;
 • едър пясък или перлит;
 • торф;
 • хумус;
 • листна земя;
 • въглен (малко).

Саксията трябва да има дренажен слой от експандирана глина или счупена тухла.

За добро хранене цветето трябва да се подхранва веднъж месечно със сложни минерални торове. Когато растението изхвърли листата си, както и през есента и зимата, това не е необходимо да се прави.

Важно! Короната на дървото се нуждае от свободно пространство - нежелателно е да го поставяте до други закрити цветя.

Възпроизвеждане на Jacaranda

Декоративно растение може да се отглежда по два начина: чрез семена или резници.

Резници

По време на пролетната резитба трябва да подготвите здрав дръжка. Трябва да е с дължина около 8 см. Освен това възпроизвеждането се извършва по два начина:

 • поставете дръжката в съд с топла вода;
 • засадете в овлажнена пясъчно-торфена смес и покрийте с прозрачна капачка.

При всеки от методите температурата на разсада се поддържа на +25 ° C. Когато се появят първите корени, резниците се преместват в отделни саксии.

Размножаване на семената - алгоритъм стъпка по стъпка

По-лесен начин за размножаване у дома. Култивирането на ново растение се извършва в следната последователност:

 1. Посадъчният материал се поставя върху едната половина влажна кърпа, другата се покрива и се поставя на топло и тъмно място за един ден.
 2. Семената се поставят в хранителната почва на дълбочина не повече от 1 cm.
 3. Контейнерът за разсад е покрит с прозрачен материал.
 4. Ако температурният режим е +20 .. + 22 ° С, първите издънки ще се появят след 3 седмици.
 5. Филмът се отстранява и контейнерът се поставя на място с ярко, разсеяно осветление.
 6. Кълновете, които имат 2-3 листа, се трансплантират в отделни саксии с диаметър не повече от 7 cm.

Разсад от джакаранда

Подрязване и оформяне на короната

На отгледаното растение трябва да се придаде декоративен вид. За да направите това, е необходимо да прищипвате издънките всяка пролет.

Jacaranda се характеризира с много интензивен растеж, така че ако пропуснете процедурата за формиране, багажникът ще бъде изложен.

Сортове за отглеждане в апартамент

Разбира се, не всички видове виолетови дървета могат да се отглеждат у дома. В допълнение към мимоза жакаранда, в апартамента могат да се съхраняват следните сортове:

 • Пухкава джакаранда - отглеждат се само млади растения, тъй като възрастните губят декоративния си вид.
 • Магдалена - расте до 3 метра, няма да цъфти в стаята.
 • Делта - достига височина от 2 метра, има красиви, подобни на папрат листа.

По този начин, най-атрактивните сортове за апартамент са микозолиращите джакаранда и Delta.

Кога и как цъфти

Mimosoliferous Jacaranda в закрити условия може да цъфти два пъти годишно - през пролетта и есента.

Цъфналите пъпки създават буйни съцветия с лилаво-сини венчелистчета.

Нарастващи трудности

При неправилни грижи растението може да бъде изложено на различни болести и вредители.

Ако листата се извиват и пожълтяват, това може да се дължи на сух въздух, ниски температури или наличие на вредители. Ако на дървото няма насекоми, тогава е необходимо да се направят промени в грижите за растението.

Знак на хлороза

Хлорозата на листата може да се развие при недостиг на желязо, магнезий и цинк в почвата, както и при недостатъчно поливане. В този случай е необходимо растението да се трансплантира в нова хранителна почва или да се храни с формулировки, съдържащи необходимите елементи.

Ако в саксията няма дренажен слой, твърде плътна почва или поливане твърде често, може да се развие загниване на корените. За да спасите растението, трябва да го трансплантирате и да намалите количеството влага за известно време.

В допълнение към болестите, дървото може да стане жертва на вредители. Най-често срещаните от тях са:

 • Бяла муха. Зелените ларви се появяват от долната страна на листата. След тях можете да откриете захар.Листните плочи се извиват и пожълтяват. За борба с насекомите е необходимо растението да се третира с инсектициди.
 • Паяк акари. Може да се открие по появата на прозрачна паяжина от долната страна на листните плочи. Насекомите могат да се появят при преместване от друго растение или поради недостатъчна влажност на въздуха. Jacaranda трябва да се третира с инсектоакарициди и да се пръска редовно с пулверизатор.

Паяк акари на джакаранда

Използване на джакаранда за оформяне на бонсай

За да създадете своя собствена мини-градина, трябва постоянно да наблюдавате растежа на короната и листата. За да се създаде растение от типа бонсай, беше специално отгледан специален сорт джакаранда - Bonsai Blue.

Когато отглеждате растение, използвайки този метод, трябва да се спазват редица условия:

 • изрежете дървото само през втората година - оставете само 10 см от земята и изчакайте появата на странични издънки;
 • щипете дървото редовно, образувайки клони и корона;
 • премахнете големи листа;
 • пазете на сянка, така че дърветата да се разклоняват по-зле.

Бонсай от растение

Традиции и вярвания

Много различни традиции и вярвания са свързани с красиво и жизнено дърво. Смята се, че растението носи късмет и прочиства аурата. Цъфтежът на джакаранда може да означава, че къщата ще бъде изобилна или скоро се очаква попълване.

В Австралия има знак, че трябва да се подготвите за изпити преди цъфтежа на джакарандата. И ученикът определено ще получи кредит, ако върху него падне цвете от тази гигантска теменужка.

В Зимбабве и Мексико цъфтящото дърво символизира началото на пролетта.

Интересно! Някои племена вярват, че в дървото живее мъдър дух, който помага при разрешаването на спорове и конфликтни ситуации.

По този начин, въпреки че е доста трудно да отгледате виолетово дърво у дома, при благоприятни условия можете да получите ярко необичайно растение, което ще създаде уют и добра атмосфера.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина