Как да отглеждаме лимонов евкалипт у дома

Лимоновият евкалипт е многогодишно растение с изразителен аромат, който мирише точно на лимон. Благодарение на красивите си големи листа изглежда много впечатляващо и освен това има много лечебни свойства. Отглеждането на лимонов евкалипт се счита за популярно занимание сред производителите на цветя и дори начинаещ може да се погрижи за него.

Описание и характеристики на растението

Лимоновият евкалипт (Eucalyptus Citriodora) е невероятно вечнозелено дърво от семейство Миртови, което се счита за местно в Източна Австралия. Предпочита да расте в топъл климат. При естествени условия може да нарасне до 100 м височина. Когато се държи на закрито, височината на растението може лесно да се регулира с навременна резитба и прищипване. Листата са доста плътни, по стъблата са подредени по спирала. Те имат овално-ланцетна форма, достигат 16 см дължина и не повече от 2 см ширина.

Вътрешен лимонов евкалипт

Кората на евкалиптовото дърво е бяла с червено-кафяви, понякога оранжеви ивици. В долната част на багажника има малки израстъци.

Цвете на евкалипт в саксия, сорт Blue Baby

Сортове, подходящи за домашно отглеждане

Има много видове евкалипт (повече от 500), но само няколко от тях са подходящи за отглеждане като декоративна култура. Най-популярните са:

 • кълбовиден. Отличава се с красивата си пирамидална корона и синкавосини листа, от външната страна на които има сребрист цвят;
 • Гани. Младите растения имат заоблени сиво-зелени листа, които с узряването на дървото стават продълговати със заострен връх;
 • Синьо бебе. Отнася се за джуджетата от евкалипт. Различава се с малки сиво-сини листенца;
 • смокинолист. Изпъква сред другите сортове със заоблени малки листа;
 • сребрист или пепеляв. Основната разлика е сивите овални или кръгли листа;
 • Populus е декоративен евкалипт, който може да образува малки плодове.

Важно! Тези сортове не са предназначени за засаждане на открито, те могат да се отглеждат само в закрити условия.

Има и много красив вид - дъгов евкалипт, който има кора от различни цветове, подобна на дъгата, но не е подходяща за отглеждане като стайно растение.

Сортове растения в саксии на перваза на прозореца

Лечебни свойства

Вътрешният евкалипт отделя фитонциди, които пречистват въздуха от вируси и бактерии.

Листата съдържат етерично масло, което има мощни антибактериални и антивирусни свойства. Листата на растението се използват за приготвяне на масла, запарки и алкохолни тинктури.

Евкалиптът е домашно растение, което често се използва за лечение на абсцеси, фурункулоза, гноен мастит и различни язви. Отварите от евкалиптови листа могат да се използват за вдишване при остри респираторни инфекции и гаргара при болки в гърлото и различни проблеми в устната кухина.

Забележка! Растението ще бъде от полза само ако използвате евкалиптови листа и продуктите, приготвени от тях външно под формата на лосиони, мехлеми или изплаквания. Поглъщането може да доведе до отравяне.

Яркозелени листа от евкалипт

За ваша информация! За първи път евкалиптът започва да се отглежда в Австралия в края на 18 век. Евкалиптовото дърво е дошло в Русия благодарение на ботаника А. Н. Краснов в началото на 80-те години на 19 век. На животновъдите са били необходими повече от 50 години, за да го хванат.

Домашни грижи за евкалипт като стайно растение

Домашната грижа за евкалипт лимон изисква проста. Състои се в осигуряване на правилния температурен режим, навременно поливане, извършване на необходимото торене, ежегодно пресаждане и периодично подрязване.

Температура

През лятото най-подходящата температура за евкалипт се счита в диапазона 20-25 ° С, през зимата - 12-16 ° С. Дървото се нуждае от свеж въздушен поток, но през периода на проветряване в мразовито време, то трябва да бъде защитено от студено течение.

Осветление

Най-добре е да поставите лимонов евкалипт у дома в саксия на добре осветени места, например, това може да бъде первазът на прозореца на юг, югоизток или югозапад. Ако всички прозорци на апартамента са обърнати на север, е необходимо да се приложи допълнително осветление, тъй като липсата на светлина ще доведе до по-бавен растеж на цветето.

През лятото, когато времето е хубаво навън, цветето може да бъде изнесено на балкона или терасата. По време на силен дъжд или вятър трябва да се отнесе обратно в апартамента. С пристигането на есента дървото трябва да се върне отново в стаята.

Буен зелен храст

Поливане

През лятото трябва да се уверите, че почвата в саксията е винаги влажна; поливането на растението струва веднъж на 2-3 дни с малко количество вода. През зимата евкалиптът трябва да се полива, когато горният слой на земята изсъхне - веднъж на 7-10 дни.

Важно! За напояване използвайте само пречистена вода със стайна температура.

Растителни видове Eucalyptus Populus

Влажност

През летния сезон вътрешният евкалипт се нуждае от влажен въздух, но тъй като растението не може да се пръска, можете да поддържате необходимото ниво на влажност, като поставите саксията в тиган с вода. В този случай дървото ще вземе толкова вода, колкото му е необходимо.

Грундиране

За правилно развитие и добър растеж евкалиптът трябва да бъде засаден в почва, богата на минерални компоненти. Можете да си купите готов субстрат или да го приготвите у дома. Съставът на почвата трябва да включва: хумус (20%), торф (40%), речен пясък (20%) и сух торф (20%). Почвата трябва да е рохкава и добре дренирана.

Подхранване

По време на активния вегетационен период вътрешният евкалипт трябва да се тори периодично. Като подхранване могат да се използват сложни минерални торове и органични вещества. Подхранването трябва да се извършва на всеки 14-20 дни. Подхранването се извършва веднага след поливането. Количеството на прилагания тор се изчислява в съответствие с инструкциите.

Важно! Не трябва да торите цветето през периода на покой през зимата. Освен това не се препоръчва да се прилага подхранване веднага след пресаждането, както и ако цветето е болно или засегнато от вредители.

Кога и как цъфти

В естественото си местообитание евкалиптът цъфти през пролетта и лятото с малки снежнобяли цветя с огромен брой тичинки, събрани в съцветия с форма на чадър. Вътрешният лимонов евкалипт цъфти много рядко у дома.

Цъфтящ евкалипт с бели цветя

Домашна резитба

Ако не режете издънките, дървото ще се простира много на височина. За да се образува буйна, красива корона, се извършва ежегодна пролетна резитба. В процеса на подрязване централният багажник се съкращава до необходимата височина. След резитбата евкалиптът ще пусне млади издънки, образувайки буен храст. Прищипете младите издънки, това е необходимо за образуването на млади издънки. Използвайки този метод, можете да оформите короната на растение с необходимия размер и форма.Зрелите растения се нуждаят от подрязване на корени по време на пресаждането, за да помогнат за ограничаване на височината на багажника.

Как да се размножавате

Можете да отглеждате лимонов евкалипт от семена, както и чрез вкореняване на апикални резници.

Покълващи семена

Как да отглеждаме лимонов евкалипт, използвайки семена:

 1. Изсипете дренажен слой на дъното на контейнера за засаждане и пръст отгоре.
 2. Изсипете семената на евкалипт лимон озон, леко ги притискате в земята, изсипете топла вода.
 3. Покрийте контейнера със стъкло или фолио, поставете на топло място за покълване.
 4. Всеки ден насажденията трябва да организират вентилация, премахване на подслона и отстраняване на натрупания кондензат.
 5. Първите издънки могат да се видят след 7-10 дни. Когато се излюпят първите издънки, подслонът трябва да бъде премахнат.
 6. Когато се появят 3-4 истински листа, се потопете в отделни малки саксии.
 7. Когато младите растения растат на височина 15-20 см, трансплантирайте в голяма саксия.

Отгледан разсад

Вкореняване на резници

Стъпка по стъпка процес на вкореняване на резници:

 1. При възрастно растение се отрязват няколко млади издънки с дължина 10-12 см, премахват се всички странични листа.
 2. Разрезът се третира със стимулант на растежа на корените.
 3. Кълновете се засаждат в подготвена почва.
 4. Покрийте с фолио и поставете на топло място.
 5. Отнема 3-4 седмици за вкореняване.
 6. Когато резникът пусне малки корени, той се трансплантира на постоянно място.

Прехвърляне

Млад евкалипт през периода на активен растеж изисква ежегодна трансплантация. Най-подходящото време за това е пролетта, когато активно растат нови листа.

Забележка! Зрелите растения на възраст над три години се трансплантират на всеки три години по метода на трансбордиране.

Трансплантацията се извършва, както следва:

 1. Евкалиптът се полива предварително, за да се улесни изваждането от старата саксия.
 2. Приготвя се по-голяма саксия.
 3. На дъното на контейнера се прави дренаж с дебелина около 5 см, а отгоре се изсипва малък слой пръст.
 4. Дървото се отстранява от старата саксия, като леко се отърсва старата почва от корените.
 5. Изследвайте цялата коренова система, като отрязвате всички повредени и изгнили корени.
 6. Точките на среза се поръсват с въглен или активен въглен.
 7. Растението се поставя в саксия вертикално, добавете земя.
 8. Залейте с топла пречистена вода.

Обраслото растение се нуждае от нова, просторна саксия, така че корените да не страдат от ограниченото пространство. След пресаждането или засаждането растението преминава през период на адаптация, така че трябва да се отстрани от ярка слънчева светлина и да не се храни в продължение на една седмица.

Прехвърляне чрез метод за претоварване

Възможни нарастващи проблеми

Неправилната грижа може да причини заболяване и дори смърт на растението. Ако процесът на грижа за евкалипта бъде нарушен, могат да се появят такива проблеми:

 • при слаба светлина стъблата ще се разтегнат силно на височина, листата ще намалят по размер и ще променят цвета си до по-малко наситен цвят. За да се реши проблемът, е необходимо да преместите цветето на по-светло място или да организирате допълнително осветление, особено през зимата, когато светлинните часове са кратки. Също така си струва да се прави през лятото при облачно време;
 • при недостатъчно поливане на евкалипта листата ще изсъхнат и окапнат. В този случай е необходимо да се настрои режимът на напояване;
 • Директната слънчева светлина върху листата и недостатъчното поливане могат да причинят изгаряния. По време на обедната жега си струва да засенчвате евкалипта и да овлажнявате своевременно;
 • прекомерната влага може да доведе до застой на вода в почвата, гниене на кореновата система, мекота и падане на листата.

Болести и вредители

Поради високото съдържание на фитонциди, лимоновият евкалипт е силно устойчив на различни видове заболявания. Също така, поради миризмата, много вредители го заобикалят. Но ако не се спазват правилата за грижи, могат да се появят акари или скални насекоми. Можете да се борите с тях с влажна гъба, потопена в сапунена вода.Ако такива действия не доведоха до нищо, трябва да третирате растението с инсектициди.

Лимоновият евкалипт е ароматен вечнозелен, който е чудесен за отглеждане в дома и изисква малко поддръжка. Лесно е да отглеждате евкалипт у дома, защото правилата за грижи са изключително прости. Това цвете може да създаде приятен аромат в стаята и да пречисти въздуха, както и бързо да излекува зимните настинки.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина