Цвете Ficus Ali - домашни грижи

Когато избирате голямо декоративно растение за дома или офиса, често се предпочитат фикусите. Един от представителите на вида - фикус Али (ficus Ali) - е придобил широка популярност като красиво и неизискващо дърво.

Как изглежда фикусът Али, към кое семейство принадлежи

Принадлежи към семейство Черница. В сравнение с други видове фикуси, този сорт се различава по външни характеристики. Растението е дърво. Долната част на ствола му е гола, а горната част е покрита с клони с плътно подредени листа по тях. В природата фикусът binnedika Ali може да достигне височина от 15 m или повече, но у дома обикновено не надвишава 1,5-2 m.

Фикус Али

Основната разлика на вида е удължените листа, които наподобяват форма на върба. Това беше причината фикусът Али да получи популярното име фикус върба. Гъвкавите увиснали клони подобряват приликата.

Допълнителна информация! Това растение се счита за отровно за домашните любимци. Това причинява стомашно разстройство.

Често срещани сортове

Ficus binedika Ali (както и другите сортове) има няколко разновидности. Разликите са във формата и цвета на листните плочи. Сред сортовете за домашно развъждане са:

 1. Amstel Gold. Ще украси всеки интериор. Тесните дълги листа са оцветени в светложълто. Яркозелените петна са разпръснати по повърхността на плочите по хаотичен начин.
 2. Амстел Кинг. Отличителна черта на Amstel King може да се нарече голяма листова плоча с гладка восъчна повърхност. Ширината на листа достига 6-7 cm.
 3. Amstel Queen. Този сорт визуално е подобен на предишния (Amstel King). Има същата дебела тъмнозелена корона. В този случай ширината на листата е малко по-голяма.

Лечебни свойства

Теснолистният фикус е известен не само с декоративността си, но и с лечебните си свойства. Листата на растението се използват за приготвяне на алкохолни тинктури и настойки. Тези средства помагат да се отървете от рак, хематоми, ставни заболявания и патологии в областта на гинекологията. Традиционните лечители съветват замразяването на листата и използването им за лечение на хемороиди.

Накратко за историята на появата

Според официалната версия родното място на дървото са Хавайските острови, но площта на отглеждане се е разпространила на големи площи. В дивата природа тези видове се срещат от Хималаите и Непал до Виетнам и Филипините.

Първите описания на дълголистния фикус са направени през 19 век. Техният автор е Саймън Бинендейке (или Бенедикт), който е служил като градинар в Холандия. Този факт се превърна в причината описаният вид фикус да бъде наречен биндендийка, или съкратена версия - Али.

Особености на грижите за цвете у дома

Естественото местообитание на това растение са горещите страни. Този факт обяснява термофилността на дървото. За да може фикусът да расте активно в офис или апартамент и да зарадва с изобилие от зеленина, той трябва да осигури условия, които биха били максимално близки до естествените.

Binnendijka у дома

Температура

Ficus Benedict се чувства най-добре, когато температурата на въздуха е 22-24 ℃ над нулата. През зимата е по-добре да не държите саксията на перваза на прозореца. Корените могат да страдат от замръзване на почвата. Това води до заболявания, в резултат на което фикусът отделя листата си.

Дървото също трябва да бъде защитено от нагреватели и радиатори. Горещите потоци от уреди изсушават въздуха, причинявайки прегряване.

Осветление

Нивото на необходимото осветление за различните сортове фикуси се различава:

 1. Ако листата на дървото са боядисани в тъмнозелени нюанси, тогава няма повишени изисквания за светлина. Освен това цветето може да живее на кратко разстояние от прозореца или в полусянка. Такива характеристики на съдържанието ще намалят скоростта на растеж, но в противен случай няма да има проблеми.
 2. Ако фикусът има петнисти светлинни листа, тогава е важно да се осигури добро осветление, за да се запази красотата му. Саксията може да се постави близо до югоизточния или южния прозорец.

Важна информация! Трябва да се избягва пряката слънчева светлина. В противен случай на листата ще се появят изгаряния.

Поливане

Честотата на поливане и необходимото количество вода зависи от сезона и големината на фикуса на самата Binnendiyka Ali. Опитните производители се съветват да проверят състоянието на горния слой на почвата. Ако е сухо, време е да се полива.

Забележка! Това цвете не понася излишната влага, тъй като това причинява гниене на кореновата система. За да се предотврати това, водата, натрупана в картера след поливане, трябва да се източи.

Пръскане

Прахът постоянно се натрупва върху гладки, широки листа. За да се отървете от замърсяване, растението трябва периодично да се пръска. През лятото тази процедура може да се повтаря два пъти на ден. Можете да използвате хладка вода. При липса на топлина пръскането се извършва по-рядко - около 2 пъти седмично.

Влажност

Такава характеристика като влажността на въздуха има малък ефект върху растежната активност на цвете. Достатъчно е да се поддържа благоприятен микроклимат на помещение с влажност около 50-70%.

Грундиране

За отглеждането на фикус бенедикт Али са добре пригодени готови почви за палми или фикуси. Можете обаче сами да направите почвата, благоприятна за растенията. Така че, за младите растения, смесете равно количество торф, трева и пясък. Киселите и алкалните почви не са подходящи за фикуси.

Засаждане на фикус

Подхранване

Периодът на активен растеж на този сорт настъпва през лятото (от март до октомври). През тези месеци храненето се извършва на всеки 10-12 дни. Като торове са необходими органични съединения и минерални комплекси. Най-ефективният начин е да се редуват тези средства.

Особености на грижите през зимата, период на покой

При фикус Али грижите в дома през зимата са малко по-различни. От края на октомври фикусът започва период на покой. По това време трябва да се погрижите за цветето по малко по-различен начин:

 1. Поливайте по-рядко. През зимата е по-добре земята да се изсуши малко, отколкото да се излее.
 2. Пръскането се извършва 1-2 пъти седмично.
 3. Силно не се препоръчва да се храни дървото.

Кога и как цъфти

В дивата природа някои сортове цъфтят, но техните цветя и клони имат необичайна форма. Те приличат на малки израстъци по стволовете на дърветата. Домакинските фикуси не образуват цветя.

Подрязване

Подрязването е от съществено значение за оформяне на красива корона и контрол на височината на дървото. Най-доброто време за това е края на март или началото на април. През този период се отстраняват дълги клони или клони, растящи вътре в короната. Това трябва да става с остри инструменти.

Интересно! Мястото на среза се обработва с активен въглен за известно време.

Как се размножава фикус Али

Има 2 начина за възпроизвеждане на фикус от върба:

 • засаждането чрез резници е най-често срещаният метод;
 • покълването на дърво от семена не е популярно.

Покълващи семена

В специализирани магазини можете да си купите семена от фикус, но такъв продукт не е много търсен сред производителите на цветя. Това се обяснява с относително ниската степен на покълване и високите разходи за време.

Вкореняване на резници

Най-лесният и бърз начин за размножаване на фикуса на Бенедик Али е чрез резници. За да направите това, в началото на пролетта клоните се изрязват от дървото с размери 15-20 см. Можете да използвате клоните, останали от изрязването на короната. За покълване на резници са ви необходими:

 1. Вземете вода със стайна температура в съд (например чаша) и поставете резниците в него.
 2. Клонките трябва да стоят в топла стая 3-4 седмици. Ако е необходимо, добавете вода към чашата.
 3. Когато резниците имат корени, дълги около 2-3 см, растенията могат да бъдат засадени в земята.

Прехвърляне

Трансплантацията на цвете се извършва по следния начин:

 1. Фикусът се отстранява внимателно от старата саксия. За да не се повредят корените, преди това те леко навлажняват земна бучка.
 2. Корените се изследват и ако се открие гниене или повреда, тези части се отстраняват.
 3. Растение се поставя в по-голяма саксия, добавя се правилното количество пръст и леко се набива.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Няколко причини могат да влошат състоянието на растението:

 • неправилна грижа;
 • заболявания (гъбични);
 • вредители.

Капки пъпки и листа

Ако растенията започнат да отделят листата си, тогава може да има няколко причини за това:

 1. Внезапни температурни промени (хипотермия).
 2. Излишната влага. За да се подобри състоянието на цветето, е важно да се следи нивото на влажност на почвата.

Листата пребледняват

Бледите или жълтите листа могат да показват липса на светлина.

Интересно! В този случай растението трябва да се постави по-близо до прозореца или да се добави изкуствена светлина (поставете лампа).

Върховете на листата изсъхват

Понякога производителите на цветя забелязват, че фикусът на Бенджамин Али започва да изсъхва и върховете на листните плочи започват да се извиват. Излишната светлина е една от възможните причини.

Долните листа падат

Ако долните листа започнаха да падат от дървото, докато няма други симптоми на болестта, може да се предположи, че условията на задържане са се променили. Такива признаци се провокират от пренареждане на саксията, застудяване или прекомерна сухота на въздуха.

Вредители

Ficus често страда от насекоми вредители. Най-често това са:

 1. Щит. Малко насекомо е в състояние да изсмуква сок от листата на растението. Проблемът е придружен от пожълтяване на короната и падащи листа. Скалата прилича на тъмни туберкули.
 2. Мили акари. Можете да разпознаете това насекомо по памукообразната маса по листата, която най-често има млечен цвят.
 3. Листни въшки.

Пръстенният акар е основният враг на фикуса

Други проблеми

Ако по листата се появят тъмни петна или големи кафяви петна, това е признак на гъбично заболяване. Можете да се отървете от болестта с помощта на химикали, които се продават в магазините.

Знаци и суеверия

Има мнение, че binnendeyka ficus помага да се отървете от безсънието, така че дървото може безопасно да бъде поставено в апартаменти.

Препоръчва се да се даде саксия с такова растение на жени, които отдавна мечтаят за бременност. Подаръкът обикновено се представя от роднините на бъдещата майка.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина