Цвете Ficus pumila - описание и домашни грижи

Ficus pumila е вечнозелено декоративно стайно растение. Различава се в широко разпространение поради своята непретенциозност.

Как изглежда фикус пумила и към кое семейство принадлежи

Ficus pumila е растение джудже, принадлежащо към семейство черница. Характеризира се с малкия си размер, наличието на бързо растящи, тънки стъбла. Листните плочи имат овална форма, богата на ярко зелен цвят.

Има следните, най-често срещаните сортове:

  • Слънчев - отличава се с ръба на кремове в бял цвят, оформящи листните плочи. Ficus Sunny - грижите за дома са най-прости, което обяснява голямата популярност на този сорт.
  • Дорте - няма граница на листата на това растение. Неговата отличителна черта са бели петънца, разположени по цялата повърхност на листните плочи и хаотични светлозелени петна.
  • White Sunny е известен със своите необичайни листа, украсени със светла граница, наподобяваща пунктирана линия.

Ficus pumila се отглежда в саксии или саксии

Независимо от конкретния сорт, фикус пумила се характеризира със следните лечебни свойства:

  • повишено производство на кислород;
  • пречистване на въздуха от прах, вредни примеси и съединения;
  • създаване на благоприятен микроклимат.

Допълнителна информация! В народната медицина продуктите, произведени на основата на това растение, се използват за лечение на ставни патологии и хемороидални заболявания.

Родината на пумилата е Югоизточна Азия. Фикусът джудже е дошъл в европейските страни благодарение на Карл Тунберг, биолог от Швеция, който събира различни проби от флора за по-нататъшно проучване и размножаване в изкуствени условия.

Характеристики на грижите за растение у дома

Ficus pumila - грижата у дома е проста и не отнема много време. За да може растението да се чувства комфортно и приятно за окото, е необходимо да му осигурите правилния температурен режим, поливане и осветление.

Температура

Оптималният температурен режим за това растение варира от +18 до +25 ℃. През зимата се препоръчва понижаване на температурните показатели до 12-14 ℃ над нулата.

Осветление

Джудже фикус се счита за доста толерантно към сянка растение. Въпреки това, пумилата ще се чувства възможно най-комфортно при разсеяна слънчева светлина.

Важно! Липсата на светлина може да повлияе неблагоприятно на декоративните свойства на растението - промяна в цвета на листата платина, падане на листата. За да компенсирате липсата на ултравиолетово осветление, можете да използвате флуоресцентни лампи за тези цели.

Поливане

Ficus pumila се нуждае от редовно поливане. Строго е забранено да се оставя почвата да изсъхне. Това се дължи на слабо развитата коренова система на растението, която не му позволява да извлича останалата влага от дъното на саксията.

На бележка! За напояване използвайте пречистена вода, за предпочитане топла или със стайна температура.

Пръскане

Пръскането на джудже фикус е необходимо в случаите, когато влажността на въздуха в къщата е недостатъчна.За тези цели в пръскачката се изтегля топла вода, след което всяка листна платина на растението се обработва внимателно. Тази процедура се извършва няколко пъти през седмицата.

В допълнение към храненето на растението е важен правилният микроклимат.

Влажност

Кастинг растенията се отличават със способността си бързо да изпаряват влагата. Особено важно е да се поддържа оптимална влажност на въздуха при отглеждане на фикус на вертикална опора, тъй като в противен случай кореновата му система няма да може да се закрепи. Сухият въздух увеличава вероятността от атака на паяк.

Грундиране

Идеалният вариант за отглеждане на фикус джудже ще бъде субстрат за декоративни растения с неутрални стойности на киселинност или универсална почва, която може да бъде закупена в специализирани магазини.

Интересна информация! Можете сами да подготвите почвата, като комбинирате пясък, компост, торф и градинска пръст в съотношение 2: 1 и след това разбъркайте добре, докато се получи хомогенна маса.

Подхранване

За дадено растение излишъкът от торове се счита за по-опасен от техния дефицит. Препоръчително е да прилагате подхранване през пролетта и лятото 2 пъти месечно. През зимата и есента ще е достатъчно да оплождате фикуса пумила веднъж месечно.

Не е никак трудно да се грижите за фикус джудже и с достатъчно грижи ще зарадва собствениците с ярка зеленина и буйна корона.

Характеристики на зимните грижи (през периода на почивка)

Есенните и зимните месеци са периодът на покой на фикус пумила. По това време се препоръчва да се намали температурата на въздуха и да се намали количеството хранене. Растението също трябва да се полива по-малко от веднъж за 2-3 дни (в зависимост от състоянието на почвата). През зимата трябва да се поддържа подходящо осветление. Тъй като дневните часове са значително намалени по това време на годината, определено ще са необходими изкуствени подсветки.

Кога и как цъфти

Ficus pumila не цъфти у дома. При естествени условия той образува сикония - вид съцветия, от които впоследствие се образуват жълти плодове. Периодът на цъфтеж е през летните месеци.

Подрязване

Джудже фикус понася много добре резитбата. Тази процедура се препоръчва с цел коригиране на короната, придавайки й красива форма. Растението се подрязва в края на февруари или в началото на март.

Как се размножава фикус пумила

Ficus pumila е растение, което се размножава изключително вегетативно, а именно чрез вкореняване на резници.

За тези цели се използват резници, които остават при подрязване на короната на пумилата. Те трябва да се поставят в съд с вода или навлажнен субстрат. Когато растението има корени, то може да бъде трансплантирано в обикновена саксия.

Как изглежда стъблото на фикуса джудже?

Допълнителна информация! Размножаването чрез покълване на семена е възможно само в открита почва или в оранжерийни условия, където фикусът джудже дава плодове.

Прехвърляне

Препоръчително е да се трансплантират фикуси джуджета през пролетта. Експертите съветват да правите това всяка година, тъй като кореновата система на това растение бързо абсорбира хранителни вещества от почвата.

Възрастните фикуси (на възраст над 5 години) не трябва да се нарушават от чести трансплантации, ще бъде достатъчно манипулацията да се извърши 1 път в продължение на 2-3 години.

На дъното на саксията трябва да се постави дренаж, след което да се подготви специално почвата. Корените на растението леко потъват в почвата. В края на трансплантацията се препоръчва да се полива растението с топла вода.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Подобно на други стайни растения, фикусът пумила може да се разболее и да бъде атакуван от различни вредители. Важно е да знаете как се проявяват болестите и какво трябва да се направи, за да се предпази пумилата от изключително неблагоприятни последици и дори смърт.

Капки пъпки и листа

Падащите листни плочи и изсъхването на издънките - често показват недостатъчна влага в почвата. Можете да помогнете на растението просто като увеличите честотата на поливане. Ако листата първо пожълтеят и едва след това се рушат, тогава причината се крие в разпадането на кореновата система. Редовното наводняване на растението, течения, липса на осветление и ниска температура на въздуха могат да провокират този проблем.

Листата пребледняват

Бланширането на листните плочи на фикус пумила в повечето случаи се дължи на недостатъчно осветление. Проблемът може да бъде решен чрез увеличаване на продължителността на светлинните часове с помощта на лампи с изкуствена светлина.

Листата на Pumila пребледняват с липса на светлина

Върховете на листата изсъхват

В повечето случаи върховете за изсъхване на листните плочи на фикуса джудже се появяват, когато влажността на въздуха е недостатъчна. Можете да помогнете на растението, като го поръсвате ежедневно с топла вода. Тази процедура се провежда 2-3 пъти през целия ден.

Долните листа падат

Падането на долните листа може да бъде причинено от твърде често поливане, липса на осветление и топлина в стаята. Не се изисква специално лечение, достатъчно е само да се елиминират провокиращите фактори.

Вредители

Ficus pumila засяга предимно паякови акари. Лечението се състои в ежедневно избърсване на листните плочи на растението с гореща вода (около +40 ℃).

Паяк акари върху фикусови листа

Важно е да знаете! Адекватното овлажняване на въздуха в помещенията е предотвратяването на инфекция.

Други проблеми

Когато отглеждате фикус джудже, можете да се сблъскате със следните проблеми:

  • Увиснала корона - проблемът възниква на фона на липса на осветление и ниски температурни условия. Можете да помогнете на растението да се възстанови, като премахнете отрицателните фактори.
  • Появата на кафяви петна по листните плочи показва излишък на тор. За известно време се препоръчва да се откаже използването на превръзки.
  • Изчезването на бели петна при пъстри сортове показва липса на осветление. Препоръчва се използването на изкуствени крушки.

Допълнителна информация! Един от най-сериозните проблеми е изсъхването на почвата, което води до отпадане на листата и изсушаване на леторастите. Освен това издънките умират завинаги и листните плочи, с подходящи грижи, все още могат да бъдат възстановени.

Ficus е красиво и непретенциозно стайно растение в грижи. В допълнение към декоративните функции, фикусът джудже пречиства въздуха, като го насища с кислород. Достатъчно е да обърнете малко внимание на това растение, за да се наслаждавате на неговата красота и полезни свойства през цялата година.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина