Глициния - грижи и отглеждане у дома

Глицинията или глициния е дървесна лоза с великолепни съцветия. Течащи люлякови пискюли с приятен лек аромат на люляк с право се наричат ​​люляков дъжд. У дома може да оплете цялата стена на балкон или лоджия.

Характеристики на грижите

Когато срещнете за първи път растение, е трудно да се определи дали глицинията е дърво или храст. Нито едното, нито другото. Това е лоза, но може да расте като храст или като дърво. Гъвкавите издънки могат да приемат всякаква форма, канап около опори или собствени издънки.

Грижата за красотата изисква време и търпение.

Расте бързо, разчитайки на собствените си клони, се поддава на оформяне под формата на дърво

Вистерията, отглеждаща се на удобно място, понася добре грижи и отглеждане у дома. Основни изисквания за активен растеж на лозите:

 • температура. През лятото саксиите с растението се изнасят на балкона или в градината. Глицинията е в състояние да издържа на всякаква топлина (при правилното ниво на влажност). През есента е необходим период на покой, поради което в продължение на няколко месеца температурата на съдържанието на екзотиката не трябва да надвишава 10 ° C. През януари, с пробуждането на пъпките, цветето плавно свиква с увеличаване на топлината и се прехвърля в условия на апартамент;
 • растението е фотофилно, затова само южната страна ще осигури необходимото количество светлина за растеж и цъфтеж;
 • от началото на активния период на растеж - пролетта, поливането е необходимо умерено, не повече от два пъти седмично. От есента поливането се намалява максимално. Поливайте растението по ръба на саксията, без да ерозирате почвата в основата на издънката и да не излагате корените;

В закритото цветарство композициите от бонсай от глициния са успешни.

 • през лятото се поддържа висока влажност чрез редовно пръскане на зеленина и издънки. През периода на почивка тази процедура не е необходима на цветето;
 • почвата се нуждае от лека, въздушна, лесно пропусклива влага и въздух. Съдържанието на хранителни вещества в почвата трябва да бъде високо. Добрата почва ще бъде направена от равни части копка, хумус, висок торф и речен пясък;
 • през периода на бутонизация и цъфтеж, растението се нуждае от допълнително торене с минерални торове веднъж седмично. През сезона цветето се полива с вода с добавяне на креда.

Характеристики на зимните грижи

За пълното съществуване на цвете всяка година трябва да организирате период на покой. От есента, след като цялата зеленина отпадне, трябва да поставите саксията в хладно помещение, да намалите поливането, да премахнете торенето и допълнителната влага.

Ако храстът на глициния расте на остъклен балкон, където температурата през зимата не надвишава 10 ° C, той ще издържи забележително периода на сън там.

От началото на януари листните и цветните пъпки започват да се пробуждат във глициния. Температурата трябва да се повишава постепенно. В рамките на две седмици, като прехвърлите саксията в по-топла стая за известно време. Внезапна промяна в температурата ще унищожи растението.

Важно! Без период на покой, глицинията престава да цъфти и в крайна сметка умира.

Кога и как цъфти глициния

Лозата започва да изхвърля цветни стъбла през март-април с правилно събуждане. Цъфтежът продължава от две седмици до два месеца. Всичко зависи от разнообразието и условията на задържане. Формата на цветята съответства на семейство бобови, към което принадлежи глицинията.

Дълги четки, обсипани с малки лилави цветя

Палитрата на глициния не е твърде голяма: розови, сини, бели или люлякови водопади.За поддържане на активен цъфтеж е необходимо редовно подхранване с минерали.

Подрязване

Стимулира цъфтежа и растежа чрез резитба. След цъфтежа издънките се отрязват с две трети, а през февруари-март - до 2-3 добри пъпки.

Ако глицинията дава формата на ствол, трябва да оставите един или повече мощни издънки, като премахнете всички странични и базални

Когато се отглеждат под формата на лиана или храст, част от страничните издънки трябва да бъдат отрязани, така че цветето да не губи енергия за тях.

Важно! В твърде разклонени области на издънки цъфтежът ще бъде рядък.

Размножаване

За да отгледате ново растение, трябва да изберете един от следните методи:

 • семена. Семената, излюпени преди това върху мокра марля, се засяват през януари във влажна почва (сместа е същата като за възрастно растение). Контейнерът се затяга с фолио или се покрива със стъкло. Температурата на почвата трябва да бъде най-малко 23 ° C. След появата на кълновете трябва бавно да ги втвърдите без филм и да ги изложите на слънце. Разсадът е готов за засаждане в отделни саксии, когато върху тях се появят два истински листа. Домашната глициния, получена от семена, е малко вероятно да цъфти;
 • размножаването чрез резници е най-надеждният и бърз начин. Издънките с дължина 20 см се отрязват косо на 2 см под последната листна пъпка. Вкоренени чрез поддържане на почвената влага. Също така е необходимо да се спазва температурният режим, както при отглеждане на семена;

Семена от глициния

 • градинска глициния е удобна за размножаване чрез наслояване. Ако растете в апартамента под формата на лоза, тогава можете да използвате и този метод. Трябва да направите разрез върху слоя и да го изкопаете в нова саксия с пръст. Грижете се за него като за растение за възрастни и след месец можете да проверите за образуване на корени;
 • размножаването чрез присаждане на резници към кореновата система е трудно. Опитни животновъди на глициния се занимават с това и най-често за градинския вариант за отглеждане на тези великолепни лози.

Разфасовките на едногодишни издънки са подходящи за резници.

Трансплантация на глициния

Кореновата система на глициния е слабо развита и расте бавно. Саксиите за засаждане са малки, ниски и широки. Младото растение се трансплантира по метода на претоварване веднъж годишно, тъй като саксията се пълни с корени. Възрастно растение се трансплантира веднъж на 3-4 години. Ако глицинията расте под формата на тъкачна лиана, трансплантацията ще бъде почти невъзможна, поради което веднъж на 2-3 години горният слой на почвата (7-9 см) се заменя в растение за възрастни.

Възможни проблеми при отглеждане на глициния

В процеса на отглеждане производителите могат да се сблъскат със следните трудности:

Люляковият водопад, с подходящи грижи, ще се превърне в обект на възхищение за години напред.

 • липса на цъфтеж. Ако за растението се грижат правилно, но няма цъфтеж, това означава, че расте в саксия, която е твърде просторна. При голям обем почва цветето само ще расте кореновата система и зеленината;
 • по време на цъфтежа листата могат да започнат да падат обилно. Това е признак за липса на хранителни вещества. Необходими са по-питателна почва и подхранване;
 • ако почвата съдържа голямо количество алкали, листата могат да започнат да пожълтяват. Това е хлороза. Минералното торене на почвата ще помогне.

Глицинията е чудесна украса, както в градината, така и у дома. Тя определено ще компенсира цялото време, прекарано в грижи, с красотата си. В региони като Сибир отглеждането на градинска опция няма да работи, така че вътрешната глициния би била отлично решение.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина