Хортензия Кюшу (Hydrangea Paniculata Kyushu) - описание

Хортензия Кюшу ще зарадва градинаря с цъфтежа си и ще украси задния двор. Този храст очарова със своите снежнобяли цветя, събрани в конусовидни съцветия, които изглеждат грациозни и въздушни на фона на зелената зеленина. Цветето цъфти и ухае ароматно през цялото лято, затова е за предпочитане да се използва за ландшафтен дизайн. Повече за хортензията Кюшу можете да намерите в нейното описание.

Произход

Хортензията е един от храстите, който е известен отдавна. Споменава се в архивите на археологически разкопки в Япония, Азия, Америка, Китай.

Хортензия Кюшу украсява градината със своя грациозен цъфтеж

Този сорт се нарича Kyushu panicle hydrangea или японска хортензия. В азиатските страни храстът се нарича Kiushu Ajisay. Заводът стигна до Европа, благодарение на лекаря Филип Франц фон Зиболд през 1829 година.

Бушът има оригинална форма на ветрило и расте до три метра височина. В този случай можете да оформите храст, като използвате резитба. Цялата изтънченост и красота на растението се появява само след няколко години растеж.

Важно! Възможно е да се образува короната на храст на хортензия само на тригодишно растение.

Описание на хортензия Кюшу

Този храст принадлежи към рода на метличните хортензии. Освен това е широколистен. За отглеждането му е подходящ всякакъв вид почва, с изключение на пясък. За удобното развитие на хортензиите почвата трябва да бъде кисела и в същото време суха. Растението цъфти най-добре на сянка или полусянка. При условие, че расте на открито, храстът губи целия си цвят.

Хортензията кюшу се различава от своите роднини по следните характеристики:

 1. Кореновата система на възрастен храст в диаметъра си е много по-голяма от короната, докато е разположена в горната почвена топка.
 2. Клончетата на хортензия растат прави, имат червено-кафява кора. Короната може да бъде до три метра в диаметър.
 3. Зелената лъскава зеленина има червени резници и елипсовидна форма.
 4. Бели цветя със силен аромат, събрани в конусовидни съцветия, които растат до тридесет сантиметра височина. По-близо до есента те сменят цвета си на леко розов.
 5. На мястото на голямо цвете се оформя кутия с размери три милиметра с много семена.
 6. Хортензията се размножава чрез семена и резници.
 7. Растението толерира силни студове и леко влажна почва.

Трансплантирайте след покупка на открито

Пресаждането от саксия след закупуване в открита земя трябва да се извършва само през пролетта. Земята трябва да бъде добре размразена и затоплена. В южната част на Русия растението може да бъде трансплантирано не само през пролетта, но и през есента. За есенното засаждане е важно да вземете растение с добре развити корени. Ако разсадът е млад, тогава те се засаждат само през пролетта.

През есента могат да се засаждат само силни разсад на хортензия.

Какво е необходимо за кацане

За да може хортензията да поеме и да се развие добре, на първо място, трябва правилно да подготвите почвата. Това се прави доста предварително, а именно седмица преди засаждането. Това се прави така, че земята да утихне напълно. Изкопана е дупка с дълбочина четиридесет сантиметра, широчина половин метър и дължина шестдесет сантиметра. В подготвената дупка трябва да поставите:

 • дренаж, за който се използва експандирана глина, трошен камък или малки парчета тухла;
 • суперфосфат;
 • торове, съдържащи калий;
 • при условие, че трансплантацията се извършва през пролетта, се използват торове, съдържащи азот;
 • торфът трябва да се използва за подкисляване на почвата;
 • хумусът се взема от органични торове.

Ако на мястото, където планирате да засадите хортензия, пясъчна почва, тогава се препоръчва да поставите слой глина.

Важно! Когато засаждате хортензия paniculata Kyushu, в никакъв случай не трябва да използвате пресен кравешки тор или да добавяте вар в почвата, тъй като те агресивно засягат кореновата система на разсада, което ще има вредно въздействие върху цветето, в резултат на което ще умре.

Избор на място за кацане

Hortense Kuishi обича много светлина, докато за нея е опасно да бъде на пряка слънчева светлина. При тези условия почвата изсъхва много бързо, което се отразява негативно на здравето на храста.

Дебела сянка също не е подходяща за развитието на хортензии, тъй като в този случай нямате търпение да се появят цветята. Въз основа на тези предупреждения, когато избирате отпечатък, вземете предвид, че:

 • хортензия обича много светлина, така че един ден за това трябва да продължи най-малко дванадесет часа;
 • храстите не трябва да се засаждат близо до дървета, тъй като те ще се конкурират за вода и полезни микроелементи;
 • клоните на растението са много крехки, така че трябва да го засадите на уютно място, където ще бъде защитено от ветрове и течения.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Засаждането на хортензии се извършва по три начина:

 • неженен;
 • като жив плет;
 • използвайки стандартния метод.

За да може хортензията Кюшу да бъде засадена по един от тези начини, трябва да се придържате към правилното разстояние между дупките за засаждане:

 1. За един метод на засаждане се изкопават дупки на разстояние един или един и половина метра един от друг.
 2. За жив плет дупки се изкопават на разстояние седемдесет или деветдесет сантиметра.
 3. Ако използвате стъбло, разстоянието между растенията трябва да бъде най-малко два метра.

Храсти, които са на възраст поне три години, могат да бъдат засадени на постоянно място

В процеса на засаждане е необходимо да се отрежат краищата на корените. Тази процедура ще служи като стимулант за активен растеж и развитие. Освен това, когато засаждате цвете през пролетта, младите издънки се отрязват, оставяйки само три или четири пъпки.

За посадъчен материал трябва да поръсите кореновата шийка на дълбочина от два до три сантиметра. След като кореновата зона започне да се полива, почвата ще бъде уплътнена и шийката ще бъде на желаното ниво от повърхността. Коренната зона трябва да се мулчира. За това се използват следните материали:

 • торф;
 • дървени стърготини;
 • игли;
 • люспи от орех;
 • слама.

Мулчният слой трябва да бъде най-малко десет сантиметра.

Развъждане на Киушв

Хортензията се размножава по три начина:

 • семена;
 • резници;
 • наслояване.

За да получите няколко нови от един храст, е важно да знаете как да размножавате растението правилно, по-подробно.

Резници

За резници е необходимо да се вземат млади издънки, на които трябва да има няколко пъпки. Те трябва да бъдат поставени в купа, пълна с течност за вкореняване. Едва след появата на малки корени, резниците се засаждат в подготвената почва.

Резниците могат да бъдат директно засадени в почвата. За този метод се препоръчва да премахнете няколко долни листа и да съкратите останалите наполовина. Разсадът трябва да бъде покрит със стъклен съд, за да се създадат парникови условия за него. Когато на дръжката се образуват корени, бурканът се отстранява. По време на процеса на вкореняване растението трябва редовно да се проветрява. Освен това не забравяйте за поливането.

Отглеждане от семена

За да посеете семена, първо трябва да подготвите почвата. За да направите това, вземете в съотношение 4: 2: 1 земя, торф и пясък. След това сместа се изравнява и семената се засяват. Поръсете ги с малък слой от останалата смес и ги залейте с топла вода.След това сеитбеният съд се покрива с фолио, за да се създадат парникови условия.

В процеса на покълване на семената е необходимо редовно да се навлажнява почвата. Първите издънки ще се появят едва след месец и половина. Веднага след като листата на котиледона растат, разсадът трябва да се гмурка. Повторното бране трябва да се направи във фазата на три или четири листа. През този период кълновете трябва да бъдат засадени в отделни малки саксии.

За да може коренът да се пусне, той се покрива, за да създаде необходимите условия.

След това разсадът трябва да се изнесе на двора, за да се втвърди. По време на процеса на втвърдяване трябва да се избягват течения, а саксиите не трябва да се излагат на слънчевата страна. По този начин растението трябва да се отглежда в продължение на две години. След това цветето се засажда на открито. Само тригодишната хортензия може да бъде засадена на мястото, избрано заради постоянния й растеж и цъфтеж.

Грижа

За да може хортензията да се чувства добре, да расте активно и да цъфти великолепно, е необходимо да се придържате към правилата за грижа за растението.

Режим на поливане

За храст е важно почвата винаги да е влажна, докато трябва да се уверите, че течността не се натрупва близо до кореновата система и не предизвиква гниене на корените. Освен това почвата под хортензия не трябва да е суха. Това се отразява негативно на здравето на храста. Поливането се извършва умерено, но в същото време редовно. Поливането на цветето сутрин, това допринася за факта, че влагата не се изпарява бързо и растението не изгаря.

Съвети. За да запазят влагата в кореновата зона на храста по-дълго, градинарите използват мулч.

Подхранване

Като превръзка за хортензия се използват запарки от зелена коприва, лопен и минерални торове. Растението се храни на всеки половин месец.

Важно! В никакъв случай не трябва да се добавят доломитово брашно, пепел и креда в кореновата зона на Кюшу. Тези съставки могат да убият храста.

По време на цъфтежа

По време на периода на цъфтеж е необходимо редовно да плевите земята в зоната на корените и да я поливате своевременно. Мулчирането ще помогне да се улесни изпълнението на работата.

През периода на почивка

За да може растението да цъфти обилно и ароматно, то се подрязва. Най-често тази процедура се извършва през есента. Пролетната резитба се извършва преди листата да започнат да се появяват на храста.

Подготовка за зимата

По-близо до зимата храстът на хортензия трябва постепенно да спре да се храни. През есента спират да го поливат. Непосредствено преди началото на зимата растението се отрязва и кореновата му зона се покрива. Старите храсти са покрити със сухи листа и клони за зимата. Младата хортензия трябва да бъде обвита в агрофибър и изолирана.

Преди зимуване храстът на хортензия се подрязва

Всеки градинар иска хортензия да мирише сладко на задния му двор. Следвайки всички правила за грижи, можете да се възхищавате на буйните цветя на растението.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина