Стайна хортензия - домашни грижи

Когато перваза на прозореца на апартамента е украсен с хортензия в саксия, атмосферата на цялата стая придобива специален позитив. Великолепни ярки, цветни съцветия развеселяват, помагайки да забравим за трудностите от изминалия ден. Помещенията, в които са решили да засадят хортензии, веднага придобиват уютен вид и ясно показват наличието на стилна домакиня, която е щастлива, доволна и успешна.

За всички, които искат да имат пъстър перваз на прозореца, които искат да украсят дома си, хортензията е най-добрият избор. Можете да изберете цвета на пъпките според вашите собствени предпочитания:

  • светло розово;
  • богат пурпурен;
  • син;
  • люляк;
  • бежово.

Цветът, който ще зарадва хортензия, зависи не само от сорта, но и от състава на почвата. Чрез плавна промяна на киселинността на субстрата с помощта на торове, можете да постигнете желания нюанс за кратко време.

Хортензията расте добре в контейнери у дома

Допълнителна информация. Размножаване хортензия стая подобрява значително емоционалното състояние на домакинята, тя може да повиши самочувствието.

Произходът и външният вид на вътрешните хортензии

При подходящи грижи растението може да достигне метър височина. Вътрешната или външната хортензия е храст. Саксийният екземпляр се различава от градинския роднина само по по-малкия си размер. По време на периода на цъфтеж мнозина виждат сходството на този вид храст с булка - нежната дантела на празнична рокля веднага идва на ум.

Някои подвидове с малка зеленина изглеждат особено впечатляващи по време на активен растеж и цъфтеж.

Кълбовидни съцветия от дървесна хортензия

Листата са сочнозелени, с овална форма, удебелени към дръжката. Те са разположени върху стъблата и имат назъбен ръб. Често съцветията са във формата на топка, понякога изглежда, че някой ги е постригал, за да придобият толкова правилна форма. Един храст цъфти с няколко дантелени топки наведнъж, което прави външния вид още по-празничен.

Описание на цветето

Самите съцветия могат да бъдат от три вида: щитовидни, гроздовидни и сферични. По-големите цветя са разположени по краищата на скулела, те са стерилни. По-близо до средата - малки, но именно след цъфтежа им ще се появят семената. Всяко стъбло, по цялата дължина на което са разположени листата, е увенчано с ярка и буйна шапка по време на периода на цъфтеж. С ежегодна трансплантация растението радва с по-буйни цветове. Хортензиите обикновено цъфтят от юни до октомври, с индивидуални разлики, специфични за всеки сорт. Въпреки това, при ненавременна трансплантация или поради липсата на добре подготвена зимуваща, режимът на цъфтеж може да се загуби в домашната красота, поради което периодът на покой ще се измести към лятото, а фазата на активен растеж и цъфтеж ще бъде през януари.

Внимание! Подобна промяна във фазите на растеж и развитие на растението ще повлияе негативно на бунта и цвета на цъфтежа.

Видове и сортове хортензии за отглеждане на закрито

Няколко десетки сорта бяха отгледани със свои собствени характеристики и отличителни черти.Целта на животновъдите винаги е външният вид и формата на съцветието. Зелената част на хортензиите няма почти никакви разлики между сортовете, с изключение на размера на листата.

Най-екзотичният сорт беше жасминът, който може да се различи по цъфтеж - много прилича на едноименното растение.

Компактен

Сортът получи името си поради ограничението на височината на храста. При най-благоприятните условия този вид няма да нарасне над 50 см. Той принадлежи към класа на метлиците. Първото съцветие се появява през първата трета на лятото, има бял цвят с перлено оттенък. До края на лятото оцветяващите пигменти набират сила и придобиват бледорозов оттенък, който ще радва до първата слана.

Бяла хортензия

Интересно. Листата на сорта също е по-малка от тази на други представители на красивото растение.

Мадам Е. Муер

Сортът е известен със своята зимна издръжливост, заради която градинарите от северозападния регион и централна Русия го обичат, засаждайки го в градините си. Вътрешният роднина на едролистата мадам Емили също има голяма зелена част. Горната част на листата е лъскава, а долната има фина космат. Цъфти в сферична форма, появява се през втората половина на юли и продължава до септември.

Европа

Сортът на този сорт домашна хортензия също е едролистен. Листата са покрити със средно голяма ресничка. В зависимост от киселинността на почвата, цветът на съцветията може да варира от лилав до лилаво-червен. Най-често има неравномерно разпространяващи се сини тонове.

Внимание! Много влаголюбив сорт, препоръчително е да мулчирате саксията с декоративна кора, така че влагата да не се изпарява бързо от горните слоеве на почвата.

Souer tharese

Сортът е известен със своите бели съцветия, които при определени условия могат да придобият люляков или бледосин оттенък. За да запазите снежнобялите цветя, трябва внимателно да наблюдавате киселинността на почвата. Ако нивото на PH започне да показва кисела почва, съцветията ще започнат да се променят от снежнобял нюанс в розов.

Червена сензация

Сортът получи името си заради ярките цветове на вълшебни топчета: от бордо до сочна малина. С висока киселинност на почвата цветята придобиват богати винени тонове, близки до лилавите. Червената сензация ще постави акцентите си на всеки перваз на прозореца.

Рамарс Марс

Този сорт е обичан заради лилаво-синята си промяна на цвета през сезона на цъфтежа. С течение на времето топчетата потъмняват, когато се прилагат определени торове, те могат да придобият люляков оттенък.

Трябва да се отбележи! Възрастта на растението също влияе върху цвета - колкото по-старо е растението, толкова по-близо до люляк ще се получи цветът.

Earley Blue

Цъфтежът на този сорт привлича с красив плавен преход от светло зелено към сочно синьо. Смяната на цвета става плавно през един летен сезон.

Хортензия Earley Blue

Голиат

Големите растения са издръжливи, конични съцветия. Хортензията в саксия е миниатюрно копие на големия си роднина, нейните цветя образуват едни и същи удължени конуси, по един на всяка издънка, предимно бели, които могат да придобият розов оттенък.

Прехвърляне след покупка

Можете да трансплантирате хортензия само след като тя избледнее и вече е подрязана ежегодно. По това време растението се подготвя за период на покой, спира растежа си. Ако растението е закупено през есента, две седмици след появата на хортензия у дома, тя може внимателно да бъде трансплантирана в постоянна саксия. Тя се нуждае от две седмици почивка, за да се адаптира към новата стая, температурата и движението на въздуха.

Какво е необходимо за кацане

Новата саксия трябва да е с 3-4 см по-широка от предишната. Корените на всякакъв вид хортензия се развиват по-хоризонтално, отколкото в дълбочина, така че дълбоките саксии не са подходящи за него.

Необходимо е да се увеличава капацитетът всяка есен, позволявайки на кореновата система да расте и да подхранва растението по време на активния цъфтеж.

Оптимално местоположение

За да се осигури обилен и редовен цъфтеж, цветето трябва да стои на достатъчно осветено място, като същевременно не е изложено на пряка слънчева светлина. Ако стаята, в която ще живее хортензията, има прозорци на изток или запад, тя трябва да бъде поставена не на перваза на прозореца, а близо до прозореца, от външната страна на тюла. Така тя ще получи достатъчно светлина, а листата й няма да страдат от агресивното слънце.

На северния или южния прозорец, една стая за красота може да бъде поставена без страх от листата директно върху перваза на прозореца.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Трансплантацията трябва да започне с приготвянето на земната смес. Съставът на почвата трябва да съдържа пясък и торф, общият им дял не трябва да надвишава 1 част, по отношение на копка земя, която изисква 2 части. Не забравяйте да поставите дренаж на дъното на новата саксия. Неприемливо е включването на хумус в състава на субстрата.

Процес на стъпка по стъпка:

  1. Пригответе саксия, застлана с дренаж.
  2. Поливането на почвата с растението, все още в старата саксия, ще улесни процеса на претоварване, като същевременно запази земната бучка.
  3. Обръщайки саксията, внимателно я извадете, като я държите за стъблата, и веднага я спуснете в нова саксия.
  4. Запълнете кухините между коренището и стените на контейнера със субстрата, така че да не останат въздушни междини.
  5. В края на трансплантацията поливайте обилно.

Допълнителна информация. Пресаждането на хортензия през пролетта може да повлияе на нейния цъфтеж, за който е закупено растението. След като загуби биологичния ритъм, трансплантираната през пролетта хортензия ще цъфти едва до следващата зима.

Размножаване на стайни хортензии

Можете да получите нови растения както чрез резници, така и чрез покълване на семена. Първият метод ще даде възможност за 3 седмици да се получи готово кълно от деца, вторият вариант е подходящ за тези, които искат да получат много нови копия едновременно.

Хортензията може да се размножава и чрез разделяне на храста, което е особено важно за есенна трансплантация. Отделената част може да бъде засадена в малка сеялка, съответстваща на размера на земна кома.

Резници

Резниците от стайна хортензия се нуждаят от домашни грижи при същите условия като растението за възрастни. Можете да получите изрезка, като отрежете върховете на стъблото с размер 5-6 см. Полученият бъдещ издънка се поставя в навлажнена пясъчна смес и се покрива с филм, отрязан с прозрачна бутилка или буркан, създавайки ефект на зелена къща.

Размножаване чрез резници

Вкореняването може да отнеме от две седмици до месец, след което кълновете могат да бъдат засадени в саксии.

Отглеждане от семена

След като сте решили да вземете растение от семена, трябва да сте подготвени за факта, че степента на кълняемост на хортензиите често е близо само до 60% от общия брой. Семената не се накисват във вода или не се задълбочават в почвата, а се поставят върху подготвената почва, чийто състав е подходящ за възрастно растение. Сеитбата е покрита със стъкло или плътен прозрачен полиетилен. Всеки ден разсадът трябва да се отваря за проветряване, за да се предотврати гниене, гъбична инфекция или смърт на кълновете. След появата на две истински листа, разсадът може да бъде засаден в саксии.

Внимание! Поливането трябва да се извършва стриктно чрез пръскане от спрей, всеки ден.

Развъдчиците отбелязват, че кълновете, покълнали от незакалени семена, са по-податливи на болести от други.

Грижа за вътрешни хортензии

Необходимо е да се грижите за хортензия в саксия, както и за свободен роднина в градината, като осигурите пълна изолация от течения, в противен случай листата ще започнат да изсъхват, чак до смъртта на растението, без възможност на всяка реанимация.

Режим на поливане

Поливането на всякакъв вид хортензия трябва да бъде редовно, предотвратявайки изсъхването на почвата. Водата трябва да се защитава при стайна температура. По време на периода на цъфтеж, поливането трябва да се следи особено внимателно.

През зимата овлажняването на почвата също е необходимо, тъй като корените, дори по време на покой, не трябва да изсъхват.

Подхранване

През лятото хортензията изпитва остра нужда от минерални торове. Освен това, по време на поливане, можете да добавите малко количество калиев перманганат, който ще предпази корените от инфекция. Без оплождането растението може да не премине в етап на цъфтеж и да остане само зелен храст.

По време на цъфтежа

Цъфтящите хортензии не трябва да се трансплантират, за да не се наруши естественият жизнен цикъл на цветето. Температурата на въздуха в помещението, в което живее цъфтящата красавица, трябва да се поддържа в границите от + 18˚С до + 22˚С. Това са индикации, които са удобни за всички степени.

През периода на почивка

Когато хортензията се оттегли, тя трябва да бъде преместена на място, където въздухът не се затопля над +9 и не се охлажда под +5. Ако цветето е оставено на перваза на прозореца през цялата зима при стайна температура, то няма да усети зимуване и вече няма да цъфти през новия сезон. За апартаментите мястото, където саксията ще стои цяла зима с полза от бъдещия цъфтеж, може да бъде балкон или неотопляемо стълбище.

Хортензията не цъфти

Подготовка за зимата

Преди зимуването всички болни или слаби издънки се отрязват, без да се оставя шанс да се зарази цялото растение като цяло, тъй като лечението е сложен процес и не винаги завършва с положителен резултат. Саксията с растение от всякакъв вид и възраст се прехвърля на хладно място, където издънките няма да бъдат издухани от вятъра и изложени на замръзване.

През периода на покой хортензията се нуждае от подрязване на мъртви съцветия.

Отглеждането на сортове хортензия на закрито означава поставяне на радост и ярки цветове на перваза на прозореца. Вътрешната хортензия не изисква сложни грижи у дома и е готова да изуми със своите нюанси. Спазването на прости правила за температурния режим и честотата на поливане ще осигури буен цъфтеж почти цялото лято и цялата есен.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина