Диамантен руж от хортензия (Hydrangea Paniculata Diamant Rouge) - описание

Ландшафтните дизайнери и домашни градинари често използват различни видове хортензии за озеленяване, които са поразителни в своята красота. Във Франция е разработен нов сорт с повишена устойчивост на неблагоприятни условия. Хортензията на метлицата Diamond Rouge се превърна в любима на много производители на цветя, благодарение на луксозните си цветя и лесна грижа.

Съществуват много разновидности на хортензии, но този хибрид заема специално място, както по своите свойства, така и по изящната си красота.

Произход и външен вид

Сред многобройните видове специално място заема метличната хортензия diamant rouge. Наскоро е отгледан от френски животновъди и оттогава се радва на голям успех на множество изложения. Една от най-красивите гледки, която се потвърждава от голям брой награди и медали. Новият сорт е устойчив на замръзване и непретенциозен. Името му се превежда като „червен диамант“.

Хортензия в разцвет

Това е много красив храст с височина 1,5-2 м. Луксозната му корона е покрита с големи червени цветя и достига 1,2-1,5 м. Цъфти почти през цялото лято, радвайки с разнообразие от цветове. Наситеността на нюансите зависи от вида на почвата, климата, площта.

Листата на ружовата хортензия са удължени с кадифена повърхност. Те имат необичайни нюанси: от сочно зелено до оранжево-червено, което прави храста още по-красив. Кореновата система на растението е широка и се разпространява близо до повърхността.

Когато описвате цветята на хортензия диамантена метличка, на първо място, е необходимо да се спомене тяхната характерна черта за промяна на цвета от бял в началото на цъфтежа до розов, а по-късно и яркочервен. Грациозните цветя се събират в съцветия под формата на метли с дължина 30-40 см.

Трансплантирайте след покупка на открито

Разсадът на хортензия се засажда на открито в началото на пролетта или есента. Това е най-благоприятното време. Разсад, засаден през есента, е защитен от замръзване.

Цветя и листа

За засаждане се подготвя широка яма, като се вземе предвид разположението на повърхността на корените. Почвата трябва да бъде добре наторена.

Оптимално местоположение

Храстът расте добре в осветени места и в полусянка, но най-красивите съцветия могат да се видят на места, защитени от пряка слънчева светлина. Растението обича глинеста почва със слаба или неутрална киселинност. Можете да подкиселите почвата, като добавите дървени стърготини, торф, борови иглички. Hortense много обича водата. Когато избирате най-доброто място, човек трябва да вземе предвид широката коренова система.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

 1. Пригответе дупка за засаждане с диаметър около 70 см.
 2. Заредете с минерални и органични торове.
 3. Навлажнете добре.
 4. Когато засаждате, изправете корените на разсада.
 5. Запълнете дупката със земя и набийте.

Важно! Кореновата шийка на растението трябва да е над земята.

Възпроизвеждане Diamond Rouge

Размножава се хортензия със зелени резници и семена. Единственият недостатък е, че растението е под защита, което усложнява придобиването на посадъчен материал.

Резници

Резници за засаждане на хортензия diamant rouge се събират от млади издънки в началото на лятото или през есента от вече лигнифицирани. По-добре се приемат млади резници с три чифта пъпки. На стъблото се прави изрязване наклонено, докато долната пъпка трябва да е с 2 см по-висока.Листата се отрязват частично, долните се отстраняват напълно, за да се забави изпарението на влагата.

Резниците се накисват във вода, след което се обработват със стимулатор на растежа. За вкореняване те се поставят в контейнери с торфено-пясъчна смес и се покриват с буркани, докато се появят първите корени.

Отглеждане от семена

Размножаването със семена не е най-добрият начин за отглеждане на диамантени хортензии. Това е трудоемък и отнемащ време процес. Малките семена покълват слабо, пълноценни храсти се образуват едва след четири години.

Съцветие на хортензия

Грижа за Diamond Rouge

Режим на поливане

Hydrangea diamant roug е влаголюбиво растение, поради което е необходимо редовно поливане за добър растеж и развитие на кореновата система, до два пъти седмично. За напояване е по-добре да използвате мека, утаена вода. Също така е необходимо често да се разхлабва почвата и да се мулчира с игли или торф.

Подхранване

От април до септември храстът трябва да се наторява, като се използват различни видове торове:

 • през пролетта - пълно комплексно торене;
 • през лятото - тор с ниско съдържание на азот;
 • през есента - добавете калий и фосфор.

Минералната превръзка се прилага не повече от веднъж на всеки десет дни. Водоразтворимите торове могат да се добавят във водата за напояване. Разредените птичи изпражнения се използват от органични вещества. Разредената инфузия от коприва е полезна за растежа на хортензия.

Важно! Градинската красавица обича плодородна, рохкава почва с кисела среда. Такава среда може да се създаде чрез добавяне на суроватка към почвата.

По време на цъфтежа

Hydrangea Diamant Rouge цъфти 3-4 години след засаждането. Плътно цъфтящият храст прилича на голяма червена топка. За дълъг и обилен цъфтеж са важни определени фактори:

 • състав на почвата;
 • влага;
 • блясък.

Наситеността на цвета зависи и от химичния и физическия състав на почвата. От началото на пъпкуването и за целия следващ период на цъфтеж е необходимо да се извършва минерално торене три пъти. За обилен цъфтеж издънките се отрязват с 2/3. При внимателни грижи цъфтежът ще бъде особено буен. Без подходящи грижи растението може изобщо да не цъфти.

През периода на почивка

Сортът хортензия Diamant трябва да се подрязва ежегодно. Тогава храстът ще се събуди по-бързо след хибернация, ще запази своите декоративни свойства и плътност на цъфтежа. Отрежете стари клони и изсъхнали съцветия. Пролетната резитба се извършва преди почистване на пъпките със задължително подхранване. Опитните градинари оставят качествени издънки за бъдещо засаждане. Забелязано е, че те се вкореняват добре.

Подрязване

Старите храсти се подмладяват, като отрязват клони почти в самата земя. След две години храстът възвръща напълно буйната си корона.

Подготовка за зимата

С добра зимна устойчивост, хортензия безопасно понася краткотрайни студове, но крехките храсти могат да страдат по време на силно студено време, така че те трябва да бъдат покрити със специален материал или поръсени с кора, слама, дървени стърготини или смърчови клони. Торове се прилагат за подготовка на корените за зимуване.

Допълнителна информация. Устойчивостта на замръзване на хортензия с диамантени ружове се увеличава с възрастта.

Болестите и вредителите рядко засягат хортензията. Това е нейното несъмнено предимство пред останалите цъфтящи растения. Луксозен храст, с внимателна правилна грижа, ще украси всяка област, ще създаде вълшебна атмосфера със своите ярки съцветия.

За да отглеждате здрави и красиви храсти на хортензия на вашия сайт, трябва да закупите висококачествени разсад. По-добре е да правите това в специални разсадници, които са се доказали добре. Редакторите на цветни издания предоставят подробна информация за особеностите на отглеждането на това красиво растение.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина