Hydrangea paniculata - най-добрите сортове за региона на Москва

Всеки се стреми да подобри своя сайт, така че не може без засаждане на дървесни растения, цветя и храсти. Летните жители обръщат специално внимание на цъфтящите насаждения, благодарение на тях градините са ароматни и стават по-удобни. Една от тях е хортензия. Сред голям асортимент от видове и сортове можете да изберете правилните за региона на Москва.

Hydrangea paniculata най-добрите сортове за региона на Москва

Луксозно растение с красиви буйни пъпки - хортензия на метли. Този луксозен храст има красиво съцветие с дължина до 25 см. Има хортензия за региона на Москва най-добрите сортове:

 1. Limelight - има доста силни издънки, благодарение на тях храстът придоби своята популярност в ландшафтния дизайн. Буйните съцветия се държат добре на тези стъбла и не „падат“ в страни. Съцветия - метлица. В зависимост от мястото на засаждане, той има различен цвят на пъпките в началото на цъфтежа. Ако храстът расте на сянка, цветята му ще имат зеленикав цвят (вар, откъдето идва и името), ако на слънце - бял. Постепенно пъпките ще променят тона си, докато станат напълно розови. Листата са леко космат, придават кадифено усещане. През лятото те са зелени, до есента се променя на ярко лилаво.

  Хортензия

 2. Pinky Winky (Pinky Winky) - може да се намери в природата, като храстова версия на растението и под формата на ниско дърво. Короната му е широко закръглена, всяка година става по-голяма с 20-30 см. Растението се влюби в силни стъбла, които държат съцветия, приличащи добре на метлица. В началото на цъфтежа цветята са боядисани в бял тон, но постепенно първо придобиват розов оттенък, а до късна есен стават розово-лилави. Листата на най-добрата хортензия за региона на Москва също са декоративни. През летния сезон те са зелени, през есента променят тона си на лилаво-червен.
 3. Phantom (Phantom) - най-добрият сорт за региона на Москва, който има буйни пъпки с деликатен аромат на мед. През лятото цветята имат нежен светло кремав нюанс, през есента са розови, които придобиват леко жълтеникав оттенък до върховете.
 4. Vanilla Fraise е висок храст, който може да достигне височина до 2 м. Този сорт е подходящ за композитно засаждане, често се използва при озеленяване в големи цветни лехи. Съцветията малко наподобяват люлякови пъпки. Цветята на един храст могат да бъдат с различни цветове: от бледо кремави до яркочервени.

  Hydrangea paniculata

 5. Полярна мечка е отличен сорт хортензия от метлици хортензия за региона на Москва. Понася добре ниски температури (до -40 ° C). В детската стая можете да наблюдавате промяна в цвета на всеки храст от шам-фъстък до бял, от кремав до розов. Всяко съцветие може да достигне до 40 cm.

Най-добрите сортове хортензия дърво за региона на Москва

Не много висок, едролистен храст (височината може да достигне от 1 до 2 м). Има тънки издънки с пъпки и зеленикаво-синкави листа. Съцветията наподобяват големи щитове до 15 см.

Популярни сортове:

 1. Анабел е не много висок храст (1-1,5 м височина), който има големи и тежки съцветия (до 25 см) с бял цвят. Растението се разпространява, на ширина може да достигне до 3 м, много често се наблюдава излежаване на издънки под тежестта на пъпките.
 2. Стерилис (Sterillis) е средно голям храст с големи и тежки съцветия. Под масата на пъпките издънките се огъват към земята, така че е необходимо да се монтират опори и да се издърпа канапът. Цветовете имат зеленикаво-бял тон, който постепенно се променя до чисто бял, до края на цъфтежа те придобиват розов оттенък.

  Хортензия

 3. White House (White Dome) - маломерни храсти (с височина от 80 до 120 см), които имат куполна корона. Издънките са големи, изправени. Имат светлозелени листа и обемни снежнобяли пъпки.

Зимоустойчиви сортове за средната лента

Буквално преди няколко години средната зона на Русия успя да си позволи да отглежда хортензия на своите парцели. Благодарение на продължителните размножителни процеси са разработени нови сортове и някои отдавна съществуващи сортове са адаптирани към суровия зимен климат.

Едролистни сортове за средната зона и Московския регион

Сред огромното разнообразие от видове хортензия за района на Москва и средната лента, това е едролистната, която градинарите предпочитат да растат на своите парцели. Нейната буйна, листна „шапка“ привлича не само с цъфтежа си, но и с декоративната си зеленина.

Полезно. Този вид се различава от останалите в голямо разнообразие от цветове. Пъпките са в състояние да променят цвета си не само през целия сезон, но и върху почвата, в която растението расте. Същият храст, имащ оригиналния си бял цвят, може да промени цвета си на ярко син или бледо розов при пресаждането. Цветовата палитра се влияе от минералния състав на превръзките, тяхното количество.

Освен че е непретенциозен в отглеждането на храсти, много е важно:

 • Растението лесно понася продължителни температурни спадове до -30 ° C. При по-ниски капки е необходимо да покриете храста;
 • Растението се възстановява много бързо с различни наранявания;
 • Всички сортове са устойчиви на вредители и болести.

Едролистна зимно-издръжлива хортензия Blue Bird

Ниско растение с овална корона. Развива се бавно, достигайки височина само 1 м. През лятото листата са със зелен цвят, до есента стават леко червеникави. Пъпките могат да имат най-различни цветове (от розово до синьо), което зависи от киселинността на почвата, където расте растението.

Едролистна хортензия

Едролистна зимоустойчива хортензия Nikko Blue

Растението расте само 1,5 м. Пъпките могат да променят цвета си от бял до ярко син. За да се поддържа богатият цвят на пъпките, е необходимо да се поддържа киселинността на почвата на 5,5-7. Сортът е подходящ за отглеждане на закрито.

Едролистна зимно-издръжлива хортензия Papillon

Нисък храст с нежни двойни венчелистчета от цветя. Пъпките могат да имат най-различни цветове (от розово до зеленикаво червено). Подходящ за отглеждане на закрито.

Разновидности на назъбена хортензия за средната лента и района на Москва

За разлика от други сортове, при назъбената хортензия пъпките са оформени като топка. Всяко цвете има равномерни венчелистчета, чиито ръбове са леко вълнообразни. Височината на храста е само 1,5 м. Листата имат изразителни назъбвания по краищата.

Хортензия Sargente (Sargentiana)

Всички разновидности на вида понасят добре ниски температури до 30 ° C. Сред тях има няколко популярни сорта, кратко описание на тях по-долу.

Саргентиана

Висок сорт с масивни издънки с четина. Може да нарасне до 3 м височина. На лицевата страна на листата има леко опушване. В началото на цъфтежа пъпките имат ярки цветове (от люляк до лилаво), към края стават по-малко наситени и придобиват синкави нюанси.

Розалба

Ниско растение (само 1 м), което има същите средно големи пъпки от бледорозови до малинови и сини цветя. Цветя с различни цветове могат да се образуват на един храст едновременно. Расте добре на всякакви почви, много обича влагата.

Разнообразие от сортове ще ви позволи да изберете правилния за вашия сайт. Всеки от тях е красив по свой начин, някои изискват инсталиране на опори, така че пъпките да не се окажат на земята.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина