Хортензия Розов диамант - описание

Hydrangea Pink Diamond е обичан от производителите на цветя и ландшафтните дизайнери. Поради факта, че е възможно да се оформи външният вид на растението както под формата на храст, така и под формата на дърво, с него се украсяват цветни лехи и живи плетове. Изглежда страхотно в композиции с тревисти видове и иглолистни дървета. Сортът не само оживява градината, но и я изпълва с прекрасен аромат. Познаването на особеностите на отглеждането на цветя и цялостните грижи гарантират буен разцвет.

Описание на хортензия Pink Diamond

Бушът на тази градинска култура има конична форма в диаметър от 15 до 30 см. Хортензията на метлицата Pink Diamond расте вертикално. Височината му достига 2-3 метра, докато расте с 30 см годишно.

Родното място на розовия диамант е Китай и Япония, където културата расте естествено.

Хортензия Розов диамант

Красотата на цветята се подчертава от матово зелени груби елипсовидни листа. Цъфтежът започва след 3-4 години. Периодът на цъфтеж продължава от юли до средата на октомври.

Силни издънки на розова хортензия се появяват всяка година. Растението перфектно се адаптира към неблагоприятни условия. Той е непретенциозен, може да расте на сенчесто място, перфектно толерира температурата на въздуха до -31 ° С. Този сорт бързо се възстановява от механични повреди или измръзване. Устойчивостта на замръзване на хортензия Pink Diamond е по-висока всяка година.

Съцветията на хортензия растат вертикално нагоре, достигайки диаметър 15-30 см. Те не увисват. Цветът на венчелистчетата в началото на цъфтежа е кремаво-белезникав, по-близо до септември те придобиват нежен розово-коралов оттенък.

Pink Diamond през есента

През септември цветята на хортензия са тъмно розови с червен оттенък.

Трансплантирайте след покупка на открито

За трансплантация на розов диамант в открита земя се използва методът за присаждане. Можете да го трансплантирате през пролетта, лятото или есента. Пролетта се счита за най-подходящото време за разсаждане, като в този случай хортензията ще цъфти след няколко месеца.

Какво е необходимо за кацане

За да засадите храст, трябва да подготвите почвата. Почвата трябва да съдържа листни пръсти, хумус, речен пясък и торфен чипс в пропорции (2: 2: 1: 1). Плодородната почва, добрият дренаж, системното торене на почвата са подходящи за този сорт хортензия.

Внимание! За бърз растеж и здравословен вид на растението пепелта и вар трябва да бъдат изключени от почвата. Киселинно-алкалният баланс на почвата трябва да бъде от 5,0 до 6,5.

Оптимално местоположение

Хортензията Pink Diamond е светлолюбиво растение, но откритото слънце и вятър са нежелани за нея. Ето защо е по-добре да изберете сенчеста зона, защитена от вятъра за засаждане. Подходящо е и място само със слънце сутрин.

Ако храст е засаден на свободна партида, тогава той ще расте повече в ширина, докато височината му ще бъде малка.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Процесът на слизане от дама на метлицата се състои от следните етапи:

 1. Кореновата система на храста е разположена в горния слой на почвата, поради което в земята трябва да се направи дупка с дълбочина 30-50 см.
 2. Диаметърът на отвора трябва да е по-голям от размера на корените.
 3. Минималното разстояние между разсад е 1 м. Ако производителят предпочита метод за засаждане на изкоп, тогава в този случай между разсадите трябва да има около 3 м. Във всяка дупка трябва да се излеят 10-15 литра вода.
 4. Когато поставяте разсад в дупката, корените не трябва да се огъват нагоре, те трябва да лежат плоски.
 5. След поставяне на разсада в дупката, цялата коренова система се покрива със смес от пръст с плодороден субстрат от смес от торф, игли и хумус. Шийката на корена трябва да остане на нивото на земната покривка. Земята около разсада се набива леко и се полива обилно.

Разсадът беше поръсен с пръст

 1. На върха на уплътнения почвен слой трябва да нанесете слой мулч от чипове, дървени стърготини, трева, листа. Това е необходимо за задържане на влагата в горния почвен слой. Освен това мулчът възпрепятства растежа на плевелите и атаките от насекоми вредители.

Допълнителна информация. За активен растеж и добро състояние на растението можете да използвате пресен или сух тор, около 7 килограма за всеки разсад. Това условие не е необходимо, за да може метличната красавица да зарадва собственика с нейната неустоимост.

Размножаване на хортензия Pink Diamond

За размножаване на храста се използват семена или резници.

Резници

За да се подготвят резници, в края на юни се изрязват едногодишни издънки. За да пуснат корен, те се поставят в смес от торф и пясък. Резниците могат да се засаждат през пролетта, лятото или есента. Дупката за рязането е направена няколко пъти по-голяма от нейната коренова система. На дъното на дупката се излива смес от торове и пръст. Кореновата система трябва да бъде изцяло покрита със земя. Резниците се засаждат в земята на разстояние 1 метър един от друг. Почвата около резниците се набива леко и се полива, след което около резниците се изсипва мулч.

Отглеждане от семена

Отглеждането на хортензия от метлички от семена се използва рядко, тъй като това е доста трудоемък бизнес. Само опитни цветари могат да се справят с това. Ако човек има неясна представа как изглеждат семената на този храст, той рискува да придобие фалшив. Полезно е да знаете следното за семената на тази градинска култура:

 • Най-качествените семена на хортензия са тези, продавани от Китай или Япония.
 • По повърхността на семената не трябва да има петна или механични повреди. Семената на този сорт са продълговати, тъмнокафяви на цвят. Те са много малки по размер.
 • Те трябва да са чисти.
 • Лошите семена са признаци на замръзване, летаргия или вредители в опаковката.

Семена на хортензия

По-добре е да сеете семена през есента в кутии със смес от листна почва, трева и пясък в съотношение 4: 2: 1. Отгоре семената се покриват със същата смес. Земята се овлажнява систематично.

Чекмеджетата трябва да се държат при температура 15-20 ° C.

Разсадът ще се появи след 4-6 седмици. Те ще трябва да бъдат изтънени. Когато разсадът има 2-3 листа, те се настаняват от кутии в отделни контейнери.

Можете да трансплантирате разсад в открит терен след 3 години. Цъфтежът до момента на трансплантация е нежелан, поради което за активен растеж дръжките трябва да бъдат отрязани.

 Важно! През лятото разсадът може да бъде изнесен на чист въздух, но защитен от пряка слънчева светлина. Не ги оставяйте в течение или дъжд. През зимата разсадът се държи на хладно и тъмно място.

Грижа за хортензия от розов диамант

Основните дейности за грижа за красотата на метлицата са редовно поливане, торене, подрязване и подготовка за зимата.

Важно! Този вид хортензия е имунизирана срещу изгорелите газове, така че реколтата може да бъде засадена до магистралата. Трябва обаче да се помни, че не може да расте до овощни дървета, както и до растения, които обичат влагата и обилното поливане.

Режим на поливане

Това разнообразие от декоративни растения обича влагата. Достатъчното и редовно поливане за него е ключът към буйния и дълъг цъфтеж. Невъзможно е почвата да изсъхне в основата на храста. По време на поливане под всеки храст се изсипват поне 10 литра вода.

Най-подходяща за напояване е дъждовната или утаената чешмяна вода със стайна температура.За да се запази по-дълго влагата в почвата, почвата трябва да се разрохка един ден след поливането.

Добавянето на железен сулфат към водата за напояване предотвратява изсъхването на почвата.

Полезен съвет. Ако поливате хортензията с вода с добавка на манган (1 mg от лекарството на кофа вода) веднъж на всеки 10 дни, културата ще расте по-бързо.

Подхранване

Подхранване за розов диамант е необходимо по време на цъфтежа и вегетацията. Оптималното време за започване на храненето е появата на първите листа след хибернация. Преди да се появят цветята, хортензията се подхранва с азотни торове. Най-подходящите формулировки за оплождане през този период са разредени птичи изпражнения и инфузия на лопен.

По време на цъфтежа

Когато се появят първите пъпки, азотните торове се заменят с торове с високо съдържание на калий и фосфор. Опитните градинари препоръчват използването на калиев нитрат и суперфосфат през целия период на цъфтеж.

Тор

 Почвата се тори всеки месец. Hydrangea Pink Diamond обича торове като:

 • креда и доломитово брашно;
 • хумус и торф;
 • нитроамофоска;
 • борови иглички;
 • урея;
 • каша.

Витаминните добавки за метличната кралица могат да се приготвят от ферментирали млечни продукти чрез разреждане на кефир или кисело мляко с вода в съотношение 1: 3. За обилен цъфтеж и бърз растеж се прави добавка за хляб.

Съвет! Разтвор на лимонов сок ще помогне да се запази красивият оттенък на венчелистчетата.

По време на периода на цъфтеж растението се нуждае от инсектицидно пръскане, което предотвратява атаките на насекоми вредители. Малки дупки по листата са знак за увреждане на цветето от насекоми. Засегнатите части от градинарската култура трябва да бъдат отсечени.

Ако собственикът открие бял цвят по листата на градинска култура, това означава, че цветето е засегнато от брашнеста мана. За да го премахнете, трябва да използвате фунгицидни препарати.

През периода на почивка

Когато цветята изсъхнат, производителите използват органично торене. Те са разположени около основата на храста на дебел слой. Това е не само витаминна добавка за растението, но и допълнителна изолация на кореновата система за зимата.

Подготовка за зимата

Преди подслон за зимата, хортензията се отрязва. На леторастите трябва да останат максимум 5 пъпки. Тази мярка ви позволява да запазите красивата форма на храста.

През пролетта, преди цъфтежа, трябва да направите санитарна резитба: съкратете миналогодишните издънки, премахнете замръзналите, слаби и повредени клони.

Подготовка за зимата

В студените райони, където през зимата термометърът пада под -20 ° C, дамската метличка е подготвена за зимуване: клоните й са свити максимално към земята, поставен е слой смърчови клони, филм или покривен материал Горна част.

Hydrangea paniculata Pink може да стане кралицата на градината. Спазването на правилата за поддържане ще помогне за израстването на здрава и жизнена култура. Основното нещо е да не забравяме за редовното поливане и витаминните добавки.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина