Хортензия неделен фрейз (Hydrangea Paniculata Sundae Fraise) - описание

Хортензия Sunday Fries е красиво цъфтящ храст, който ще украсява всяка градина или вътрешност. Буйният и ярък цъфтеж на хортензия ще зарадва окото и ще развесели всеки, който му се възхищава. Растението не е много взискателно в грижите, дори неопитен цветар може да го отглежда.

История на произхода на сорта

Фразията на хортензия със слънце е резултат от дългогодишната работа на известния френски животновъд Жан Рено. Този сорт е представен на света през 2010 г. и за доста кратко време се превърна в любим на много производители на цветя. Великолепният пържен картофен хортензия се превърна в подобрено копие на сорта Vanilla Fries.

Хортензия Sunday Fries е в пълен разцвет

При създаването на нов тип храсти, Renault взе предвид всички недостатъци на родителския сорт и получи почти перфектно растение. През 2010 г. хортензия sundae спечели сребърна награда на изложение за цветя в Холандия.

Описание и външен вид

Hydrangea Sunday Fries е миниатюрен храст. Височината му е 1,5 метра, ширината е 1 метър. Растението има плътна корона и леко разперени клони. Стъблата са червено-кафяви с голям брой продълговати (до 12 см дължина) тъмнозелени листа. Отвън и отвътре на листата има ворсинки, повечето от които в областта на вените. Стъблата на хортензия са много нежни, често увиснали под тежестта на съцветия.

В ранните дни на лятото по храстите се образуват доста големи съцветия, наподобяващи пирамида по форма. Всяко съцветие се състои от малки стерилни цветя (около 2,5 см в диаметър) и много малки плодородни цветя, върху които листенцата падат много рано. Първоначалният цвят на цветята е бял, но с течение на времето те стават розови, с настъпването на есента и напълно пурпурни.

Хортензия неделя, буйно цъфтящ храст

Характеристики на засаждане на открито

За да може хортензия Sunday Fresh да радва с красивите си буйни цветя всяка година, е необходимо да я засадите правилно. Това ще изисква нещо повече от просто засаждане на растение в земята.

Важни моменти, които влияят върху растежа и правилното развитие на храста, включват: период на засаждане, подходящо място и подготовка на почвената смес. Не трябва да има грешки, в противен случай хортензията ще спре да расте и ще умре. Паниката е гарантирана, тъй като няма да можете да я видите в целия й блясък.

Засаждане на хортензии на открито

Избор на седалка

Hydrangea paniculata Sunday Fries се развива добре в рохкава, кисела и плодородна почва. Растението обича влагата и поради повърхностната коренова система не може да получи вода от ниско разположения слой на земята. Ето защо е важно мястото постоянно да се овлажнява, без прекомерни дренажни свойства. Хортензия неделя расте добре на полусянка или сянка, но не трябва да я засаждате на открито слънчево място, в противен случай храстът ще забави растежа си и ще цъфти слабо.

Внимание! Хортензията трябва да се засажда на място, защитено от течения, за предпочитане близо до стената на къщата или под ограда.

Подготовка на земята

Месец преди засаждането на растението, струва си да подготвите почвата. Ако има твърде хлабава структура, е необходимо да добавите торф или изгнил тор.Ако почвата е алкална, е необходимо да се внесе течен тор, което ще доведе до подкисляване на почвата. Земята трябва да бъде добре изровена и да се изкопае дупка, широка 60-70 сантиметра и дълбока 40-50 сантиметра.

Кацане

Най-подходящото време за засаждане на хортензии на открито е началото на май. Храстите са засадени така, че разстоянието между тях да е поне 1,5-2 метра. Ако е необходимо да се създаде жив плет, разстоянието между храстите може да бъде намалено до 1-1,5 метра, така че да няма празнина между отглежданите храсти.

Етапи на засаждане на хортензии на открито:

  • Ден преди засаждането на растението в дупката се изсипват две кофи с утаена вода, така че да накисне почвата добре;
  • Една трета от дупката се запълва с изгнил оборски тор, градинска пръст и торф, всички взети в равни пропорции. Можете също така да добавите половин чаша карбамид;
  • Поставете разсад и изправете корените в дупката;
  • Те запълват дупката (важно е да не се задълбочава кореновата шийка на растението) и да утъпкват почвата около багажника;
  • Засаденото растение се полива (ще отнеме 5-10 литра вода на храст);
  • Кръгът на багажника е мулчиран за по-добро задържане на влага.

Допълнителна информация. Трансплантацията на хортензии от саксия в открита земя трябва да се извършва по метода на трансбордиране заедно със земна бучка. С такава трансплантация не трябва да отрязвате корените и да отърсвате почвата от тях, в противен случай отслабеното растение ще се възстанови дълго време и ще изгради кореновата си система, това ще повлияе на растежа и цъфтежа.

Засаждане на храст на открито

Размножаване на хортензия

Храстът може да се размножава по различни начини: резници, разделяне на храста, наслояване и семена. Най-често и удобно е присаждането.

Резници

По време на пролетната резитба (април-юни) от храста се избират млади едногодишни клонки с дължина около 10 сантиметра и се отрязват под прав ъгъл. Всички листа се отстраняват от дъното на леторастите, обработват се с стимулатор на растежа на корените и се засаждат в подготвена почва. По време на периода на вкореняване засаждането е покрито с филм. Когато резниците се вкоренят, подслонът се премахва.

Размножаване на хортензия чрез резници

Чрез разделяне на храста

Храст на хортензия е изкопан и разделен на няколко части. Много е важно всеки участък да има бъбрек за по-нататъшен растеж. Освен това всички части на храста се засаждат на предварително подготвено за тях място.

Слоеве

Младите издънки, които дори нямат годинка, се притискат към земята и се заравят. В същото време е важно да оставите върха на повърхността най-малко 20 сантиметра. Когато издънките се вкоренят, те се отделят от родителския храст и се преместват на друго място.

Семена

Доста е трудно да се отглежда хортензия от семена, поради което този метод не е много популярен сред производителите на цветя. Семената могат да бъдат засадени за по-нататъшни разсад, можете просто да сеете на открито, разпръсквайки върху изкопано градинско легло и поръсвайки с пясък.

Хортензия цъфти

Грижа за хортензия

Грижата за хортензия е лесна. За да зарадва цветето с буен цъфтеж, важно е да се придържате към определени правила за грижи.

Поливане

Хортензията много обича мократа почва. Растението трябва да се полива всеки ден, 4-5 литра за всеки храст. Твърдата вода не може да се използва за напояване; тя трябва да се филтрира или утаи в продължение на пет дни. В период на интензивна жега количеството вода трябва да се увеличи до 10-12 литра за един храст.

Разрохкване, плевене и мулчиране

Земята около стволовия кръг и между храстите трябва да се плеви, разхлабва и мулчира своевременно. Това трябва да се прави поне 2 пъти месечно.

Разхлабването и плевенето спомагат за задържане на влага и оксигениране на корените.

Струва си да се помисли! Корените на хортензията са плитки, така че разхлабването е най-добре на дълбочина не повече от 3-4 сантиметра.

Мулчирането ще помогне да се запази почвата влажна и да се предпазят от плевели. Като мулч могат да се използват борови иглички, изгнил торф или дървени стърготини.

Подхранване

Хортензиите се нуждаят от подхранване, те се внасят на всеки 14 дни.Като торове се използват органични вещества (течен тор и птичи тор) и минерални комплекси за хортензии. Тези превръзки се въвеждат последователно, така че растението ще ги възприема по-добре.

Подрязване

Подрязването се извършва в началото на пролетта, точно след като целият сняг се стопи. На младите храсти всички стъбла се отрязват до нивото на 2-3 двойки пъпки; на възрастните растения се оставя една двойка. След резитбата от всяка пъпка ще порасне нов издънка, на върха на която ще се появи съцветие. Също така премахнете всички тънки и слаби клони, както и стъблата, които растат вътре в храста. И така, заедно с резитбата се образува храстът.

Забележка! Ако растението е започнало изтичане на сок, по-добре е да прехвърлите резитбата, докато листата напълно цъфтят.

Подрязване на хортензия

Прехвърляне

По-добре е да трансплантирате храст на всеки 5 години. Направете го през пролетта. Ако растението е болно и расте слабо в избраната област, то трябва да бъде трансплантирано спешно. Трансплантацията не се различава от процеса на засаждане.

Действия, които трябва да се предприемат през периода на цъфтеж

Този сорт хортензия има много тънки и крехки стъбла, които често се чупят под тежестта на големите съцветия. За да се предотврати това, е необходимо да се завържат всички клони и големи съцветия към опората. Също така, през периода на активен растеж и особено цъфтеж, е необходимо растението да се подхранва с органични и минерални торове. Освен това е важно да не забравяте своевременно да премахнете всички издънки и страничния растеж.

Грижа за храсти по време на покой

Когато храстът престане да цъфти, е необходимо да се поднови слоят мулч около ствола, като по този начин растението може да бъде подхранено и добре подготвено за зимата. Също така е необходимо да се премахнат всички съцветия и сухи листа. Когато растението изхвърли всички листа, струва си да отрежете всички пискюли и да съкратите стъблата наполовина.

Подслон хортензия за зимата

Подготовка за зимата

Въпреки добрата устойчивост на замръзване, кореновата система на растението не е много дълбока, така че е необходимо храстите да се подготвят добре за зимуване, така че да не измръзват през студения сезон. За да направите това, всички храсти са добре изпъкнали и покриват кръга на багажника с дебел слой мулч. След това трябва да огънете всички клони на земята и да покриете със спанбонд. Пространството между клоните може да бъде запълнено със сухи листа.

Ако се придържате към всички препоръки за засаждане, отглеждане и грижи, сортът Sunday Fries ще бъде прекрасна декорация за всяка градина за дълго време.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина