Хортензия Сребърен долар - описание

Хортензията цъфти дълго време и се отличава с декоративния си ефект. Днес има до 80 разновидности на това растение, повечето от тях са предназначени за отглеждане на открито. Хортензията на метлицата от сорта Silver Dollar е разнообразие от цъфтящи растения от семейство Hortensia. Периодът на цъфтеж е от юли до края на септември.

Произходът на хортензия Silver Dollar

Цветя от семейство Хортенсиеви са отгледани за първи път в страните от Югоизточна Азия. До 14-ти век растенията са донесени в Русия и европейските страни. През 1990 г. животновъдите отглеждат отделен растителен вид - хортензия Silver Dollar, което се превежда като сребърен долар.

Хортензия храст

Цветето получи името си поради цвета на съцветията - в началото на сезона съцветията придобиват сребристо-зелен оттенък, който прилича на доларови банкноти. Tulip Silver Dollar също получи името си от цвета на пъпката.

Хортензията прилича на декоративен храст, чиято височина не надвишава 2-2,5 метра. С течение на времето растението може да приеме формата на лоза или малко дърво. Издънките са силни, растат вертикално, максималният размер на короната е широк 1,5-1,8 метра. В края на пролетта храстът е покрит с големи зелени удължени листа.

Забележка! Отглежданата на ствол хортензия се отличава с високи декоративни качества; прилича на нискорастящо дърво и често се използва в ландшафтния дизайн.

Описаниед хортензия цвете сребърен долар

Храстите се различават по формата на съцветията и техния цвят. Един от известните сортове на растението е хортензия Сребърен долар, кратко описание на цветето:

 • Многобройни малки цветя, събрани в големи съцветия;
 • В края на всяко издънки цъфтят метличести съцветия с пирамидална форма;
 • Обилен цъфтеж, цялата повърхност на храста е покрита с буйни съцветия;
 • В началото на сезона цветята са бели или кремаво оцветени със зелен оттенък;
 • До септември цветята стават розови;
 • Съцветията са стерилни, рушат се в края на цъфтежа.

Бяло съцветие

Трансплантирайте след покупка на открито

Хортензията се засажда на поляната единично или на групи храсти. За да пусне корен, трябва да бъде правилно засадено в открита почва.

За да засадите хортензии, имате нужда от:

 • Разсад на хортензия;
 • Пясък;
 • Торф;
 • Хумус;
 • Вода.

ОТНОСНОоптимално място

Хортензията не е придирчиво растение, но за да расте добре, трябва да намерите подходящо място за засаждане. Основни характеристики:

 • Адекватно осветление. На сянка цветята с времето стават по-малки. Избягвайте пряката слънчева светлина по време на обяд;
 • Почвата трябва да е глинеста с кисела или слабо кисела реакция. Растението не понася алкални почви;
 • Силна защита от вятър. Откритите дренирани зони не са подходящи за слизане;
 • Разрешено е кацане в местата на поява на подземни води.

Забележка! При засаждане в близост до дървета и храсти е важно да се вземе предвид, че хортензия се нуждае от най-малко 3 метра свободно пространство на височина.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

След като сте намерили подходящо място, можете да започнете да засаждате:

 1. Първо, трябва да изкопаете дупка с размер 40х40 см, дълбочина 30-40 см;
 2. Ако почвата е кисела, изкопаната част се смесва с пясък и торф в съотношение 2: 1: 1;
 3. Корените на разсада се разпространяват в ямата за засаждане и се покриват с пръст с добавки. Кореновата шийка не трябва да се заравя;
 4. Разсадът се залива с 5-7 литра вода.

Забележка! За почви с неутрална реакция или безплодни, изкопаната дупка се запълва със смес от градинска пръст, торф, хумус и пясък в съотношение 2: 1: 1: 1.

Размножаване

Хортензията Silver Dollar се размножава чрез резници или се отглежда от семена. Всеки от процесите има свои собствени характеристики.

Размножаване чрез резници

През есента, когато режете храст, можете да получите произволен брой резници, след което те се нарязват на парчета с дължина 13-15 см и се поставят в контейнер със земя. Корените растат бързо, но растението може да бъде засадено само през следващата година през пролетта.

Отглеждане от семена

Когато купувате, трябва да обърнете внимание на целостта и цвета на семената. Семената на хортензия имат продълговата форма и са тъмнокафяви без пръски.

Как изглеждат семената

Последователност на отглеждане:

 1. Покрийте чинийката с няколко слоя марля, разнесете семената и покрийте с преварена вода. Покрийте със слой марля или вата, оставете за 1-2 дни;
 2. Подгответе почвата, тя трябва да съдържа трева, хумус, торф и пясък в съотношение 2: 1: 1: 1;
 3. Земята се изсипва в кутия с дълбочина най-малко 30 см. Поставете набъбналите семена отгоре и ги смачкайте със земя; не е необходимо да правите депресия
 4. Поливайте земята и покрийте кутията със стъкло, докато се появят първите разсад;
 5. Семената могат да бъдат засадени директно в открита почва. Необходимо е да ги разпръснете по земята и да ги потъпчете, да ги поръсите с пясък отгоре.

Грижа за хортензия Сребърен долар

Грижата за хортензия Silver Dollar включва правилно поливане, хранене и подготовка за студа.

Режим на поливане

През пролетта и есента е достатъчно да поливате хортензията през ден, при сухо време без валежи. В горещо време растението се полива всеки ден, 20-30 литра вода се изсипва върху 1 храст наведнъж. Храстът се полива сутрин или вечер, вода се излива под корените, той не трябва да пада върху листа и съцветия.

Хлорираната вода не трябва да се използва за напояване, за да се предотврати хлороза на листата. Течащата вода от крана трябва да се защити най-малко 12 часа в кофи на открито, така че излишният хлор да се изпари. За да може почвата да задържа по-дълго влагата, тя се покрива с кора и клони от иглолистни дървета, дървени стърготини или стърготини.

Забележка! Хортензия Долар не понася сухота, така че винаги трябва да е във влажна почва. В райони със значителни разлики в релефа е препоръчително да се избират места за засаждане в низините, в които да се натрупва влага.

Подхранване

Подхранването трябва да се прави няколко пъти през сезона:

 1. За първото подхранване през април се използват азотни торове, вземат се също карбамид и оборски тор в съотношение 1:10 към вода;
 2. В началото на юни растението се подхранва с торове, съдържащи калий;
 3. След като хортензията избледнее, последното подхранване се извършва с калиево-фосфорни торове.

Особености на грижите по време на цъфтежа

Не е трудно да се грижите за хортензията, достатъчно е да осигурите на храста частична сянка и редовно поливане. По време на периода на цъфтеж е необходимо почвата да се разхлаби на дълбочина 4-6 см, достатъчно е 3-4 разрохкване на сезон.

Характеристики на грижите през периода на почивка

Представените видове трябва да имат заоблена форма на храст, за това всяка година е необходимо да се съкращават най-дългите издънки с 1-3 пъпки. В началото на пролетта, преди да започне изтичането на сок, храстите се подрязват. Премръзналите и деформирани клони, изсъхналите съцветия се отстраняват. Ако храстът не е имал време да отреже, следващата резитба се извършва, когато първите листа цъфтят.

Подрязване на сухи съцветия

Подготовка за зимата

Хортензия Silver Dollar е издръжлива на зимата и може да издържи до -25 ° C. В географските ширини с умерен климат храстите не са покрити през зимата. В края на есента основата на храста е покрита със суха трева и листа. Не е нужно да изрязвате издънките, в противен случай хортензията няма да цъфти.

В региони със студена зима растението е защитено от студа. Около храста се изгражда рамка от дъски или тел, след което се затяга с филм и отгоре се покрива със суха зеленина или трева.

Хортензия Сребърен долар е непретенциозно растение, което не изисква големи физически и материални разходи за засаждане и грижи. Съцветията на храста имат благороден сребристо-зеленикав цвят и могат да украсят всяка градина или крайградски район.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина