Хортензия Уникална или уникална - описание

Това е най-големият сорт хортензия. Растението изглежда перфектно в градини и паркове, украсява всяко цветно легло, има уникална устойчивост на суша.

Това растение създава впечатление за лекота, малко дърво или храст. Принадлежи към семейство Хортенсиеви. Понякога се срещат лозоподобни растения. Всички видове хортензии Unix впечатляват с красивите си цветя.

Произход

За първи път хортензия Unicorn е отгледана през 1950 г. в Белгия. През 1993 г. растението е наградено с Кралското градинарско общество.

Хортензия Уникална

Описание на цветето хортензия Unic

Флористите се интересуват от описанието на хортензия Unicorn. Този широколистен храст расте до 2 метра височина и 5 метра ширина. За една година расте с около 20 см. Отличава се с жилави, силни, изправени издънки, червено-кафяв нюанс. Кората се отлепва лесно, кафява на цвят. Има голям брой силни и фини корени.

Листата на това растение са яйцевидни, груби. Ръбовете им са назъбени. Разположението на листата е противоположно. Дължината им е до 14 см, ширината е до 8 см.

Цъфтежът започва в края на юли и продължава до края на септември. Съцветията са с конусовидна форма, достигайки размер до 30 см. Цветовете са бели, в края на цъфтежа придобиват розов цвят.

Трансплантация на хортензия Уникален

След закупуване на растение, то трябва да бъде трансплантирано на открито. За да пусне корен, трябва да се придържате към редица правила.

Какво е необходимо за кацане

На първо място, трябва да подготвите почвата. Тя трябва да е леко кисела или кисела. В него не трябва да има вар. Почвата на това растение обича влажна, дренирана.

Забележка! Оптималната възраст за засаждане на растение е от 2 до 3 години. По-младите растения може да не пуснат корени.

Оптимално местоположение

Растението е топлолюбиво, затова е най-добре да изберете леко засенчени участъци. Въпреки факта, че е устойчив на суша, трябва да се внимава да има достатъчно влага на мястото за засаждане.

Важно! Мястото, където ще расте хортензията, трябва да бъде защитено от силен вятър, студ.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Засаждането се извършва през есента или пролетта. Последователността на действията по време на засаждането на хортензия е следната:

  1. Първо трябва да подготвите дупката за кацане. Размерът му се различава в зависимост от вида на почвата. Ако почвата е лека, размерите й са 40х40 см дължина и ширина и 50 см дълбочина. Широчината и дължината на дупката върху глинеста почва е 50 см, дълбочината е 60 см. Ако почвата е тежка, глинеста, тогава трябва да изкопаете дупка с дълбочина 70 см, дължина 60 см и ширина 60 см.
  2. На дъното на дупката като дренаж се поставя слой от счупена тухла или фин чакъл - не повече от 10 см. След това трябва да се излее торф.
  3. Корените на растението са разпръснати по цялата площ на ямката, шийката на корена е разположена на нивото на почвата.
  4. Растението трябва да се полива. Нормата за количеството вода е от 10 литра за лека почва и до 25 литра за тежка глинеста почва.
  5. Бушът се мулчира с хумус или торф.

Засаждане на хортензии

Ако времето е ветровито или сухо по време на засаждането, се препоръчва да се напръска растението.

Размножаване на хортензия

Това растение може да се размножава чрез резници, разделяне на храст или отглеждане от семена.

Резници

Резници могат да се вземат между април и юни. За да направите това, трябва да изберете годишни зелени издънки от короната с дължина най-малко 10 cm.Те трябва да се режат под ъгъл от 90 градуса. В долната част на резника трябва да премахнете листата и да третирате със стимулатор на растежа.

След това резникът се засажда в предварително приготвена почвена смес в оранжерия. След това, след засаждането в открита почва, растението се покрива.

Размножаване на хортензия чрез резници

При едролистни сортове хортензия Unicorn paniculata могат да се правят зимни резници. През октомври майчиното растение се изкопава и засажда в саксия. Температурата в стаята, където се намира хортензията, варира около 2 градуса. Към началото на януари тя се повишава до около 10 градуса.

Младите издънки узряват през февруари. От тях се изрязват резници.

Важно! Резниците трябва да имат 2 междувъзлия.

Долните листа на резниците се отстраняват, в горните остава само половината от листната плоча. Резените от долните листа трябва да се третират със стимулатор на растежа за растенията. След това резникът се засажда в саксия с пръст. Покрийте го с пластмасов буркан или бутилка.

Разделяне на храста, наслояване

Hydrangea Unicum се размножава чрез разделяне на храста през есента или пролетта. Тя трябва да бъде изкопана, разделена на няколко части, така че всяка да има бъбрек. След това се засаждат. Технологията на засаждане е същата като тази на закупеното растение.

При размножаване чрез наслояване издънки на възраст до 1 година се огъват и погребват. На повърхността на земята трябва да оставите около 20 см от издънката. През пролетта или есента на следващата година издънката се отделя от майчиния храст и се трансплантира.

Отглеждане от семена

Семената се засаждат директно в открита почва.

Отглеждане на хортензии от семена

Преди това леглото е изровено. Семената трябва да бъдат разпръснати произволно, стъпкани и поръсени с пясък.

Грижа за хортензия Уникална

Почвата трябва да се разрохква 2 пъти годишно. Дълбочината на разхлабване е около 5 cm.

Подрязването трябва да се извършва периодично. Hydrangea Unique го понася добре. За да може растението да цъфти обилно, трябва да отрежете болните издънки в началото на пролетта (когато пъпките вече са се образували). По-старите растения трябва да се отрежат с 2 трети.

Режим на поливане

Поливането трябва да се извършва поне 5 пъти през сезона. За да направите издънките по-трайни, трябва да го поливате от време на време със слаб разтвор на калиев перманганат. Идеалното време за поливане е сутрин или вечер.

Забележка! По време на поливането не позволявайте капчици вода да падат върху пъпки и цветя.

Когато поливате, трябва да се уверите, че киселинността на водата не надвишава 5,6. Използвайте само топла вода за напояване. Течност от чешмата не трябва да се използва - съдържащият се в нея хлор причинява заболяване на листата. Застоялата вода може да изгние корените.

Подхранване

В началото на цъфтежа трябва да подхраните растението с оборски тор или минерални торове. Същото трябва да се направи по време на формирането на пъпки и още няколко пъти през лятото.

По време на цъфтежа

По време на периода на цъфтеж растението се нуждае от обилно поливане. Трябва да му осигури мека полусянка, тогава ще има повече цветя.

Hydrangea paniculata

Оптимално е да захранвате растението със суперфосфат в началото на цъфтежа. Nitrophoska увеличава продължителността на цъфтежа. Оптималното количество тор е 1 с.л. върху кофа (10 литра) вода.

През периода на почивка

След цъфтежа растението може да бъде прехвърлено на прясна почвена смес. По време на трансплантацията кореновата топка се разхлабва.

Преди началото на вегетационния период трябва да премахнете старите издънки, като оставите само най-силните.

Подготовка за зимата

За зимата трябва да извършите хоризонтален подслон на растението. В този случай цветните пъпки се запазват. Ако покриете растението по този начин, то следващата година то ще цъфти рано.

През есента се изисква торене. Те помагат на растението да се подготви за зимата. За да направите това, ви трябва 1 супена лъжица. Разтворете калиев сулфонова киселина и суперфосфат в 10 литра вода. За всеки храст - около 7 литра тор. За хранене е позволено да се използва торф, хумус или компост.

Hydrangea paniculata Unic е растение, което ще украси всяка градина. Спазването на прости правила за грижи ще ви позволи да продължите времето за цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина