Круша (дърво): как расте, грижи след засаждане и отглеждане

Крушата е придирчиво дърво, но изисква известни грижи. С правилния избор на сорт, засаждане и превантивна обработка, собственикът може да отгледа здрав екземпляр и да изчака добри добиви.

Описание на летните, есенните и зимните сортове круши

Круши на дървото

В описанието на крушите има разделение според сортовите характеристики. Какво е името на крушовото дърво: на латински - "Pýrus".

Списъкът на летните култури включва Лада, Лимонка, Скороспелка, Любимица Клапа, Белолистка и др. Общите включват:

 • Лимон - дава плод след 8 години, узрява през юни-август. Дърветата не се страхуват от замръзване, те са непретенциозни и трайни. Круши по 100 г, жълти на цвят, със сочна каша.
 • Любимото на Klapp е плодотворен сорт с тегло на плодовете над 150 г. Първите круши се отстраняват в края на юни, пулпът им е леко кисел и достатъчно сочен. Културата е самоплодна.

Важно! При избора на млади животни за градината се обръща внимание на изискванията за региона и метеорологичните условия.

Есенните сортове са разнообразни. Представен е списъкът с най-често срещаните:

 • Талгарска красота;
 • Виктория;
 • Росошанская красива;
 • Конференцията;
 • Херцогиня;
 • Съкровище;
 • Адмирал Жерве;
 • Вижница и др.

Есенните култури се характеризират с повишена устойчивост на замръзване, устойчивост на гъбични и бактериални инфекции. Големите круши, от 250 г, узряват през септември-октомври.

Списъкът на зимните сортове включва:

 • Велес;
 • Москвич;
 • Мрамор;
 • Curé;
 • Патриотични и т.н.

Крушите от третия тип са големи, с устойчив аромат. Растенията са неизискващи за грижи, дават плодове 3-5 години от датата на засаждане, устойчиви са на студ и болести.

Важно! Там, където крушите растат в Руската федерация: отглеждането се извършва в средната лента, отделните подвидове са предназначени за засаждане в южните и северните региони. За дете можете да засадите сорт "Детски".

Зима Яковлевская

Характеристики за кацане

Градинските круши се засаждат през пролетта и есента на открито. Първият вариант има няколко предимства:

 • ямата за засаждане се приготвя преди зимата, тя е идеално подготвена за сезона;
 • навлажнена с размразена сняг почва осигурява комфортни условия за разсад;
 • през пролетно-летния сезон малките стават по-силни, набирайки сили за зимуване.

Този период е подходящ за райони с кратко лято и ранно студено време. При засаждане във втория случай дървото може да няма време да се вкорени. През есенните дни засаждането се извършва в райони със сухо лято и суша, за да се избегне изгарянето на разсад и корени. Оптималното време е края на септември, началото на октомври.

Засаждане на круши на открито

Когато засаждате работа, следвайте правилата:

 • през пролетта - произвежда се преди началото на движението на сокове, изисква често поливане и грижи;
 • през есента - засажда се преди листата да падне, 3 седмици преди първата слана.

Слънцелюбиво дърво се засажда на осветено място на мястото, в слабо кисела пясъчна глинеста почва.Разстоянието между разсад е най-малко 5 м, дупката е широка от 70 см и дълбока от 1 м. Дъното на дупката е запълнено с ръждясали пирони, покрито със слой пръст, набито и напоявано. Отгоре се изсипва плодородна почва, леко се разрохква и се засажда дърво.

Важно! По-нататъшните грижи за крушата се състоят в редовно разхлабване на околостебления кръг и поливане до 5 пъти месечно.

Схема за кацане

Методи за размножаване

Полезните опции включват вегетативни: резници, наслояване, присаждане или копулация. Методът зависи от предпочитанията на собственика.

Размножаване на круши чрез наслояване

Подходящ за 3-4 годишни дървета:

 1. Избира се издънка на две години и се огъва на земята.
 2. Под клона се поставя кутия с почвена смес, в точката на контакт със земята се правят няколко разреза и се покрива с Kornevin.
 3. Клонът е фиксиран с тел, леко се задълбочава в почвата.

Важно! Формирането на млади животни се извършва в продължение на 2 години, като по това време то се отделя от майката и се трансплантира в предварително подготвена яма.

Размножаване чрез наслояване

Размножаване на круши чрез резници

Зелените отпадъци се събират в края на интензивния растеж на издънките. Те се изрязват с остри ножици, създавайки гладки разрези. Всяко рязане трябва да има 2 листа и до 3 междувъзлия. Долните секции са насочени под ъгъл към бъбрека, горните се насочват хоризонтално.

Резниците се вкореняват в мини оранжерия (височина от 35 см), пълна с плодородна почва и минерален тор. Слоят на сместа е до 20 см, отгоре се изсипва речен пясък, не повече от 5 см. Долната страна на тапицерията се обработва с "Корневин", задълбочена с 2 см. Отгоре се изтегля пластмасов филм, който се отстранява след 2 седмици.

Важно! Изсушената почва се напоява с пулверизатор, всяка седмица кутията се проветрява. До края на есента младите се трансплантират в обикновена оранжерия и се покриват с изолация от замръзване.

Размножаване чрез присаждане (копулация)

Круша се присажда върху култивиран и полукултивиран запас или други овощни дървета, включително ябълка, дюля, глог и др. Издънките се режат, когато соковият поток се забави, през октомври-март. Преди манипулация те могат да се съхраняват в хладилника чрез потапяне на дъното в речен пясък.

Важно! Обичайната ваксинация се прави през април или май, копулацията в началото на юли.

Опция за съвкупление

Грижа за круша през пролетта

Как да се грижим за круша през пролетта:

 • зимният подслон се отстранява от младите дървета - след пълно размразяване на почвата;
 • избелване на багажника - през февруари-март, ако процедурата не е била извършена преди зимата;
 • направете санитарна резитба - с отстраняване на повредени клони;
 • огънете клоните на 60-90 градуса (в зависимост от това как расте крушата) - за ускоряване на плододаването;
 • разхлабете, мулчирайте почвата около крушата;
 • рядко, но се полива обилно.

Важно! Подхранването и лечението на заболявания се извършват по точно определен график.

Как да изберем и използваме минерални торове

През пролетта се внасят сложни минерални торове, включително Нитроамофоска. Подхранването се извършва в съответствие с препоръките на производителя, азотът в чист вид не се използва - за да се избегне активен растеж на културата.

При цъфтеж се предпочитат калиево-фосфорни смеси, можете да използвате "Activin", "Fertik", "Plantafol". След сезона градинарите препоръчват да се добавят до 0,5 кг дървесна пепел.

Важно! За процедурите те избират готови формулировки за магазини, предназначени за круши.

Скорост на торене

Характеристики на резитбата на круши в различни региони, включително Сибир

Най-добро време за обработка:

 • Пролет - преди началото на движението на сока. След включването му дървото активира имунитета, което предотвратява развитието на патогени.
 • Есен - след падането на листата. Навън трябва да има положителна температура, след като спадне до -5 градуса, манипулациите са забранени.

Важно! В Централната лента и Московска област реколтата се реже от 15 септември до 10 октомври, в Сибир - 5-30 септември (за храсти), в Ленинградска област от 10 септември до 5 октомври.

Как да се грижим за круши след резитба

След процедурата грижата се състои от:

 • при обработката на разфасовки - със специална градинска паста, маслена боя, смесена с изсушаващо масло;
 • поливане - овлажняването на почвата се извършва три пъти на сезон, от 5 до 20 кофи на процедура (в зависимост от температурните условия);
 • подхранване - преди цъфтежа, по време на него, след отпадане на пъпките, преди узряване и след прибиране на реколтата.

Важно! При грижа за круша през лятото процедурите се координират с времето - в жегата поливането се увеличава, при дъждове спират. Почвата се разхлабва редовно.

Подготовка на дървета за зимата

Преди зимния период:

 • дървото се изследва, почиства се от зеленина и круши;
 • извършва напояване с зареждане с вода;
 • хранене и нарязване;
 • лекувани от болести и вредители.

Важно! Младите дървета са напълно изолирани, възрастните са покрити с коренна зона.

Подготовка за зимата

Коя година дава плод крушата

Времето зависи от оценката:

 • някои цъфтят в продължение на 3-4 години, включително Лада, Медовая, Сибирячка и др .;
 • други дават плод за 6 или 8 години - списъкът е представен от Favorite, Duchess, Bergamot, Forest Beauty.

Важно! Скоростта на развитие зависи от височината на крушата: джудже и колоновидни сортове се развиват по-бързо.

Вредители, болести и лечение на круши

Как да се грижим за круша след засаждане: задължителната програма включва превантивно лечение срещу насекоми и инфекции. В някои случаи болното дърво се лекува.

Брашнеста мана

Как изглежда болната круша: симптомите се появяват със затопляне, на листата се появява дълбок бял цвят. С нарастването на зеленината цветът се променя на червен. Лечението включва лечение със "Сулфит" или "Фундазол".

Саждива гъбичка

Почерняването на листата е основният симптом на заболяването, по-късно върху него се появява плака, подобна на сажди. Поражението първоначално засяга млади дървета, след това - преминава към възрастни растения. Първо се извършва лечение с инсектицидни разтвори, по-късно - с Fitoverm. Помага за спиране на разпространението на спори на гъбички.

Важно! В градинарските магазини се продават разнообразни лекарства, които се различават по цени и качествени характеристики.

Плодово гниене

Болестта се проявява като кафяво петно, последвано от образуване на израстъци, съдържащи спори. Гъбата се разпространява от вятър, птици и насекоми. Когато се появят симптоми на заболяването, можете да използвате:

 • Актофит;
 • "Байкал";
 • Екоберин.

Важно! Като превантивна мярка стволовете на дървета се избелват на 15 ноември и в средата на март.

Плодово гниене

Гниене на стъблото

Цитоспорозата се открива при кафяви лезии с червеникав оттенък. Повредените места се намират на стволовете на културата; с течение на времето кората започва да изсъхва в засегнатата област.

Лечението включва рязане на дърво до здрава тъкан, лечение с меден сулфат. Отгоре са покрити с глина, покрити с чиста кърпа.

Краста

Симптомите на патологията започват с образуването на малки петна от маслинова сянка върху вътрешната повърхност на листовете. Тези промени са гъбични спори. В бъдеще се появяват клиничните признаци на струпясване по крушите:

 • пукнатини и гниене;
 • втвърдяване на пулпата;
 • деформация - ако болестта ги е засегнала в началото на формирането.

Терапията включва пръскане на растения с 1% разтвор на течност от Бордо. Третирането се извършва след прекъсване на пъпките, по време на цъфтежа, след завършване на пъпките. Ако процедурите се окажат неефективни, тогава насажденията се третират с Nitrofen, Dnoka или Skor.

Крушовите дървета не принадлежат към култури, които могат да събират реколтата през следващия сезон след засаждането. Градинарят ще трябва да бъде търпелив и да се грижи правилно за реколтата.Превантивното третиране срещу вредители, болести, навременно поливане, торене, санитарно подрязване и разрохкване на земята ще помогне за отглеждането на здрави и силни екземпляри в страната, с големи и сладки плодове.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина