Как да отглеждаме розмарин от семена у дома

Розмаринът се отглежда в повечето страни на европейския и американския континент. Въпреки че големите производители се занимават с производството му, много от тях се опитват да го отглеждат на своя сайт или в апартамент. В Русия растението само набира популярност. Знанието как да отглеждате розмарин от семена у дома може да бъде чудесна декорация за вашия интериор или градина.

Избор на сорт розмарин

Преди да засадите розмарин у дома от семена, трябва да изберете правилния сорт. Прието е да се използват два вида растения:

  • Обикновена, тя се нарича още лечебна.
  • Намажете розмарин.

Разцвет на розмарин

Популярни сортове обикновен розмарин:

  • Капка роса е храст с височина до 60 см. Добре облистена. Цветовете на Росинка са синкаво-люлякови. Растението има пикантен богат аромат. Капката роса е известна със своите полезни свойства.
  • Tuskan Blue - може да нарасне до 180 см. Бушът има гъста зеленина. Нуждае се от редовно формиращо подрязване.
  • Нежност - достига височина 70-100 см, предпочита обилно осветление и не понася добре студа. Листата наподобяват синкави иглички. Цветята са сини.

Известен сорт от отворен розмарин е лавандулата. Има приятен аромат на бор. Този сорт цъфти през май.

Дати на сеитба

Отглеждането на това растение от семена отнема значително време. Необходимо е да започнете да сеете не по-късно от месец и половина преди да настъпи стабилно топло време. Като правило в умерения климат този период попада в края на февруари или началото на март. Точното време зависи от региона на отглеждане.

Избор на контейнер за сеитба

За сеитба е необходимо да приготвите чаша с леко топла утаена вода. Там се поставят семена от розмарин и се държат 5-6 часа. В резултат на това те ще абсорбират малко вода и това ще увеличи кълняемостта им.

Удобно е да се използват пластмасови съдове за покълване. Това могат да бъдат правоъгълни контейнери. Височината им не може да бъде по-малка от 15 см. На дъното е направен дренажен слой от малки камъчета или експандирана глина. Подготвената почва се изсипва върху дренажа.

Семена от розмарин

Подготовка на почвата

Розмарин не обича кисела почва. За да приготвите субстрата, смесете 1 част от изгнил компост, 1 - чист пясък и 2 - градинска пръст. Не е необходимо да подготвяте почвата сами. Можете да закупите почвата за саксии от местния производител.

Сеитба на семена

За отглеждане семената се поставят на земята и се поръсват със земя около 4 мм. След засаждането се извършва леко овлажняване с помощта на пулверизатор.

Отгоре контейнерът трябва да бъде затворен със стъкло или найлоново фолио. За тази цел може да се използва празен, обърнат пластмасов контейнер. За да покълнат семената, контейнерът се поставя на относително топло място. Например, той може да бъде поставен до радиатор.

На бележка! Подходящата температура за покълване на семена е + 25 ... + 30 градуса.

Сеитба в торфени таблетки

Можете да използвате торфени таблетки вместо контейнер за отглеждане на кълнове. В тях се поставят семена и се осигурява вода.Отглеждането се извършва по същия начин, както при използване на контейнери.

Когато се появи кълнове на цветя

С редовно поливане и загряване на семената можете да видите как розмаринът пониква за около месец. Разсадът ще стане пълноценен след 2-4 седмици след това.

Важно! След появата на кълновете, филмовото покритие се отстранява.

Когато кълновете достигнат 3-4 см височина, трябва да започнете ежедневното им втвърдяване. За да направите това, при спокойно топло време отворете прозорец и поставете контейнер с кълнове на перваза на прозореца. Отначало охлаждането е достатъчно само за няколко минути. Този период трябва постепенно да се увеличава.

При провеждане на проветряване е необходимо да се изключат течения, дъжд по кълновете. Пряката слънчева светлина е неприемлива. При горещо време трябва да се осигури лека сянка за кълновете.

Появата на кълнове

Какво влияе върху кълняемостта

Преди да отгледате розмарин от семена, трябва да помислите как да увеличите максимално кълняемостта на семената си. За това семената могат да се държат във вода няколко часа, към които е добавен стимулиращ разтвор.

Важно! Преди засаждане се препоръчва семената да се третират с много слаб разтвор на калиев перманганат. Това ще намали вероятността от заболяване.

Трансфер на постоянно място

Можете да трансплантирате разсад, чиято височина е достигнала 7-8 см. Розмаринът се отглежда както на открито, така и в контейнер в апартамент.

В първия случай е важно да се намери подходящото място за отглеждане на розмарин. Почвата трябва да е добре дренирана и лека. Добре е в него да има лека примес от варовик. Сайтът трябва да е добре осветен. Засенчването няма да позволи на растението да се развие напълно. Избягвайте ниско разположените места, където влагата има тенденция да се натрупва. Розмаринът не е необходимо да се засажда там, където има течение и силен вятър.

Процедура за трансплантация:

  1. Когато се засаждат на постоянно място, растенията се подхранват с органичен тор. Достатъчно е да вземете не повече от шепа изгнил оборски тор.
  2. Разсадът се отстранява от предишния контейнер заедно с буца пръст. Такава трансплантация ще избегне травма на корените.
  3. Кълновете се поставят внимателно в дупката и се държат на ръка. След това внимателно хвърлете необходимото количество пръст върху корените.
  4. След поръсване на кълновете от всички страни се извършва поливане.
  5. След това отново добавете пръст и леко уплътнете земята, като я плеснете с ръце.

Когато засаждате на открито, минималното разстояние между издънките трябва да бъде най-малко 10 см, ако целта на отглеждането е декоративна употреба. Ако се планира прибиране на реколтата, тогава разстоянието трябва да бъде поне половин метър.

За отглеждане в апартамент трябва да използвате саксия, която има една или повече дупки в дъното. Това е важно, за да се осигури добър дренаж. Когато трансплантацията приключи, розмаринът се поставя на сянка за два дни, за да улесни адаптирането му към новите условия.

Отглеждане в саксия

Какво да направите, ако семената на розмарина няма да поникнат

Обикновено причината за такъв проблем е недостатъчното качество на семето или нарушаването на правилата за грижи. Ако възникнат проблеми с покълването, важно е да се коригират недостатъците в процедурите за подстригване възможно най-скоро.

Забележка! За засаждане трябва да закупите висококачествени семена от надеждни производители. Това значително ще намали вероятността от проблеми с покълването.

Основни правила за поливане

Когато поливате кълновете, те не трябва да се преовлажняват. Това ще доведе до загниване на корените и растенията могат да умрат. Важно е да не се оставя горният слой на почвата да изсъхне напълно. След като почвата е едва влажна, полийте кълновете отново.

Отглеждане на перваза на прозореца

Ако семената са покълнали правилно, тогава розмаринът може не само да осигури на семейството вкусна и здравословна подправка, но и да се превърне в декорация у дома. За да направите това, достатъчно е да се грижите правилно за растението.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина