Закрити дървета: грижа за кафето Арабика у дома

Все по-често кафе Арабика - стайно растение украсява интериора на апартамента. Някои производители вярват, че опитен цветар може да отгледа екзотика. Ако се отглежда домашно растение кафе Арабика, грижите не са пълни без характеристики. Дървото ще ви зарадва с първата реколта няколко години след засаждането, няма да навреди да бъдете търпеливи.

Описание на домашно кафе цвете

Coffea Arabica е кафеено дърво или многогодишен храст, който принадлежи към семейство Madder. Растението расте на азиатския и африканския континент, те се занимават широко с отглеждането на кафе у дома.

Кафеното дърво е декорация за всеки интериор

Височината на културата достига 1,5 м. Дървото има гъста луксозна корона, зеленина с интензивен зелен цвят, удължена. Разположението на листата на кафето е противоположно на еластични, леко разклонени стъбла. Листната плоча е лъскава, с очевидни жилки. Корените на арабското растение са разклонени. Централният корен е удължен.

Плодовете и цветята имат изключителен декоративен ефект. Цветята на дървото приличат на подобни на жасмин звезди с бели венчелистчета и привлекателен аромат. Те се събират в четки от 3-6 бр. Разтварянето на пъпките се случва през пролетта. Кафето избледнява бързо, след 1 или 2 дни.

Арабско кафе дърво

След 6 месеца на мястото на съцветията се образуват плодове, които наподобяват удължени червеникави череши. Когато узреят, те потъмняват, придобивайки черен оттенък. В черешата има 2 кафе на зърна.

Сортове кафеени дървета

Арабика

Скалистите хълмове, вулканичните плата, планините са предпочитани за арабското кафево дърво. От възрастен човек се отстраняват до 5 кг зърнени култури годишно, което е приблизително 1 кг плодове. Домашното кафе за растения се чувства чудесно в контейнер: те образуват дърво с височина до 1,5 м или растат с храст.

Създаването на комфорт и компетентна грижа ще гарантира, че се получават 500 g плодове от култура за възрастни. Реколтата от кафе не е най-голямата, но това не е основната цел на растението Арабика.

Арабско кафе джудже Алберт

Популярният сред градинарите Алберт е сорт джудже, който се отглежда на закрито. Елегантното растение е вечнозелено дърво, което достига височина 3-5 м. Ако те не нарушават правилата за поддръжка, цъфти два пъти годишно, през пролетта и лятото.

Робуста

Невзрачно дърво е открито в басейна на Конго през 18 век. Отличителни черти на културата:

 • издържа на температурни спадове;
 • расте на изтощена почва;
 • носи обилна реколта.

Въпреки това Робуста стана широко разпространена след унищожаването на запасите от Арабика в Шри Ланка от ръжда на листата през втората половина на 19 век. Появата на здравата плантация датира от 1900 г. и е свързана с остров Ява.

Robustus се превежда от латински като див, силен, силен. Счита се за най-добрата натурална енергийна напитка, но отстъпва на вкус на арабика.

Кафеното дърво не е високо, прилича на храст с височина 2-3 м. Пубертетните листа са наситено зелени, с жилки. Ароматните цветя на кафе имат бял цвят.

Робуста цъфти

Зреенето на зърната се извършва в продължение на 9-11 месеца, петметрово дърво дава 1,5 кг ароматна реколта на сезон.

Либерика

Ако избирате кафе у дома, отглеждането на Liberica е добър вариант. Зрелите плодове се различават по външен вид: алено или оранжево-слънчева сянка. Листата са с дължина 40 см. Подрязването помага за регулиране на височината и формиране на короната.

Дърво либерика

Съцветията имат бял цвят, жълтеникаво-червеникавите плодове имат голямо семе.

Excelsa

Excelsa се счита от 2006 г. за вид Либерика. В дивата природа дървото расте до 20 м. На плантации дърветата се подрязват до 1,5 м за удобство на берачите на кафе.

Широките листове на Excels имат гладки ръбове. Те са малко по-тънки от Liberica, но по-груби от Robusta. Големите цветя на растението имат пикантен аромат.

На бележка. Фасулът Excelza има необичайна миризма: богата, по-плодова. Мек вкус, по-малко горчив от Liberica. Минималното количество кофеин е 0,7-1,5%. Има сортове, които не включват кофеин и не изискват допълнително декофеинизиране.

Положителните характеристики на взискателното дърво включват ниска чувствителност към вредители и болести.

Excelsa кафе дърво

Растението често се използва като присадка за други сортове, за да повиши своята жизненост.

Отглеждане на разсад за кафе

Какво е необходимо за кацане

Кафеното дърво се отглежда в специална почва. Купуват го в магазин или го приготвят сами. Ще са необходими следните компоненти:

 • листова почва;
 • торф;
 • речен пясък;
 • изгнил оборски тор.

Въгленът се смесва с настърган мъх. РН на субстрата е 5,0-5,5. При пръскане е възможно да добавите няколко капчици оцет към водата.

През следващата година ще трябва да бъде трансплантирана млада култура, а възрастна след 3 години. След това се променя горният слой на почвата. Съставът на почвата трябва да е кисел, плодороден, по-скоро лек. Той е отговорен за проветряването на кореновата система и предотвратяването на стагнацията на водата.

Оптимално местоположение

Идеален за позициониране на прозорци от кафе дърво от западната и източната страна на къщата. През летния сезон културата се изнася на балкона, който е защитен от вятър и дъжд, както и от изгарящото слънце.

Важно е да локализирате растението

Не се насърчават честите промени в околната среда, които влияят негативно на плододаването. Ако искате да вземете зърнени култури, дървото не се пипа. Придаването на симетрия на короната на кафето провокира загуба на реколта.

Внимание! Липсата на ултравиолетова светлина ще се отрази негативно на растежа на стайно растение.

Когато плановете са да пренаредят цветето на друг перваз на прозореца, където има повече светлина, се предприемат следните мерки:

 1. Бушът се увива с марля.
 2. Заслонът се оставя за 2-4 седмици, така че културата да свикне с новата среда и осветлението.
 3. Няма изгаряния след премахване на марлевия капак показва одобрение на новото място.

Кафето е едно от растенията, които предпочитат уединението и не харесват културите в квартала. Отделен перваз на прозореца се побира на разсада.

Избор на пот

Изборът на саксията се определя от централния корен на кафевото дърво. Размерът на контейнера е поне 30% по-голям от разсада за растението, за да се получат полезни елементи в достатъчен обем.

Изборът на подходящата тенджера - страхотен растеж на кафе

За да се предотврати застояването на влага, е необходим добър дренаж. На дъното на съда се поставя разширена глина или счупена тухла.

Когато се трансплантира растение, най-важното е да не се нарушават корените, да се презареди комата, да се добави пръст отстрани и отгоре и леко да се уплътни.

Развъждане на кафе

Резници

Резниците се използват за отглеждане на кафе. Отличителни черти на метода:

 • 10-15 см резници се изрязват косо от култура за възрастни;
 • на детайла има 2 междувъзлия;
 • разстоянието до долната цветна пъпка е 2 см;
 • листовете върху събрания материал се намаляват наполовина, за да се избегне загубата на влага.

Как правилно да приготвим кафени резници

За издънките ще ви е необходима питателна почвена смес, която включва торф и гранулиран речен пясък. Полезно е сместа да се запали във фурната, за да се елиминират вредните микроорганизми. Всяко рязане се задълбочава в почвата с 1-1,5 см, земята се набива малко, полива се и се покрива с пластмасова бутилка, за да се създадат парникови условия. Температурният режим в такава оранжерия е + 25 ... + 27ºC.

Мини оранжерия се нуждае от редовна вентилация и овлажняване. Кореновата система на растението отнема от 4 до 5 седмици, за да се образува. Появата на нови издънки в културата говори за вкореняване на разсада. Когато се развият 3-4 листа, кафето се трансплантира в контейнер със стандартна почвена смес.

Важно! Ако кафето се размножава чрез резници, растението цъфти през първата година. Премахването на цветята ще се изисква поради отслабването на храста, което пречи на правилното развитие на короната.

От костта

Кафето се отглежда с помощта на зърна, които се отстраняват от плодно дърво или се поръчват по интернет. Плодовете от дървото се характеризират с висока кълняемост. Срокът на годност на семената е ограничен до една година.

Плътната обвивка на семената затруднява покълването. За да ускорите появата на кълнове, използвайте ръководство стъпка по стъпка:

 • поставете семената за 24 часа в слаб оцетен разтвор;
 • изрежете кожата по дължината с остър нож;
 • почукайте с чук по зърното, за да напукате кората.

След манипулации семената се поставят в биостимулатор с използване на хетероауксин, корневин, рибав-екстра, укоренит.

Те се засаждат в малка купа, която се пълни с хранителен субстрат. Зърната се заравят с плоската страна с 1,5 см. Почвата се навлажнява и покрива с филм или стъкло.

Костно размножаване

Контейнерът с разсад се поставя на светло място, където не попада пряка слънчева светлина. Поддържайте овлажняването на почвената смес и температурния режим от +25 ° С. Не забравяйте да излъчвате всеки ден. Ако условията са изпълнени, се очаква кълнове да се излюпят след месец.

Образуването на първата двойка листа показва необходимостта от трансплантация. Брането се извършва в малки, но дълбоки саксии, чийто диаметър е 7 см. Съставът на почвата е подобен. С развитието и укрепването на кореновата система растенията се прехвърлят в нови саксии след 10 месеца.

Грижа за възрастно кафеено дърво

Режим на поливане

Когато отглеждате домашно растение кафе Арабика, грижите включват правилно поливане. Растението е придирчиво към влагата по време на цъфтежа и плододаването:

 1. Забранено е поливането на разсада с чешмяна вода. Необходимо е да престои 2 дни.
 2. Културата не обича вар.
 3. Овлажняването на субстрата в контейнера се извършва с течност при стайна температура или по-висока с 2-3 ° C по всяко време на годината.
 4. Остатъците от палета със сигурност се отстраняват след поливане.

На закрито едно кафено дърво ще го хареса, ако се пръска ежедневно с хладка вода.

Внимание! Жълтеницата на върховете на листата от кафе сигнализира за сух въздух в стаята.

През зимата културата няма да се нуждае от процедурата. В случай на силен прах, избършете листата с влажна гъба.

Подхранване

Минералните фуражи имат благоприятен ефект върху растението. Те се внасят с пристигането на пролетта и продължават, докато плододаването завърши. Подхранват се два пъти месечно с минерални торове. Подхранването се извършва чрез разтваряне на нитрат (5 g) и калиева сол (3 g) в 1 литър вода. Еднократна доза за култура за възрастни - литров буркан. Възможно подреждане на минерални торове с органични вещества (оборски тор).

Торове за кафеени дървета

Навременността на фуражите е стимулатор за растежа на дърветата и увеличаването на храсти. Ще ви е необходимо постоянно прищипване на страничните издънки.

Подготовка за зимата

Ако цвете се подготвя за зимата, процедурите за грижи включват:

 1. Местоположението на кафето е от южната страна. Минималната стайна температура е + 15 ° C.
 2. Използването на флуоресцентни лампи в облачни и студени дни.
 3. Намаляване на поливането през зимата.

Важно! Не позволявайте на земната бучка да изсъхне напълно.

 1. Спрете храненето от октомври до март.

Ако за растението се гледа правилно, след няколко години домашната арабика ще благодари на домакинята с ароматни плодове и ще ви позволи да усетите вкуса на истинското кафе.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина