Вътрешен храст от рододендрон - размножаване и грижи

Храстът на рододендрон (азалия) е буйно цъфтящо растение, което се отглежда предимно на открито. Това важи особено за източните страни и Северна Америка, но някои видове са често срещани в Австралия, а други в далекоизточната територия на Русия. В същото време азалията също се вкоренява добре у дома като саксийно растение, което ви кара да се възхищавате през целия период на цъфтеж.

Как изглежда храстът от рододендрон?

Родът Рододендрон принадлежи към семейство Хедър. Общо има повече от 800 вида представители на този род. Най-често това са вечнозелени полулистни / широколистни храсти, но в природата се срещат и сортове под формата на дървета.

Вътрешен рододендрон

Интересно! Много видове диво растящ рододендрон са отровни. Освен това всичките им части са наситени с отрова - стъбла, листа и дори цветя. Излишъкът от вещества, съдържащи се в тях, може дори да доведе до смърт.

Често срещани видове и сортове

Най-популярните видове рододендрон, които се използват активно като културни растения, са следните:

 • Рододендрон Даурски.

Места на растеж: Приморие, Корея, Китай, Източен Сибир, Монголия.

Форма на растеж: широк, разперен, полулистен храст с височина до 4 м. Кората е сива, листата са малки, до 3 см, люспести от долната страна. Отличава се с повишена устойчивост на замръзване.

Цъфтежът продължава около месец. Цъфти в големи, до 4 см в диаметър, люлякови цветя. Също така има хибриден маломерни градински сорт с по-ярки и по-големи цветя.

Даурски изглед

 • Рододендрон Адамс.

Местообитание: Далечен Изток, Тибет.

Вечнозелен храст с височина до 2 м. Листата са продълговати, тъмнозелени на цвят, достигащи 2 см както на дължина, така и на ширина.

Розовите цветя са малки, до 1,5 см в диаметър, но изглеждат ефектно поради факта, че са събрани в съцветия от 7-15 копия.

Рододендрон Адамс

 • Азалия Симс.

Закрит сорт, който цъфти през пролетта. Въпреки това животновъдите вече са постигнали зимен цъфтеж на някои хибриди от този вид.

Най-често това е храст с височина до 50 см, по-рядко - стандартно дърво, простиращо се до 1,5 м.

Цветовете са предимно бели, розови или червени. Някои хибриди са с цвят на сьомга.

Азалия Симса

Интересно! Веднага щом в апартамента се появи азалия, молци и мравки веднага изчезват от него.

Накратко за историята на появата

Името Рододендрон се превежда като „розово дърво“ (от гръцкото „родон“ - роза и „дендрон“ - дърво).

Според една от легендите, широко разпространена в Европа, се смята, че веднъж в гората е избухнал ужасен пожар. Забързаните елфи се опитали да избягат от него, те отлетели в подножието на планината и уморени помолили да спят в новата гора. Но никой не искаше да приема непознати, с изключение на един храст.

На сутринта отпочиналите елфи решиха да му благодарят за гостоприемството и му подариха цветя с невероятна красота. Така се появи това прекрасно цвете.

Интересно! В Русия рододендронът се появява едва в началото на ХХ век. Донесен е като подарък на царя. Първоначално се отглежда само в кралските градини и оранжерии.

Характеристики на грижата за рододендрон у дома

Стайният рододендрон е много взискателно растение, за което трябва да се грижи, за да цъфти ежегодно, трябва да се гледа особено внимателно, като се спазват редица изисквания. Дори любителите на цветя с богат опит не винаги могат да се справят с това.

Температура

В природата цветето расте в страни с прохладен климат, така че се нуждае от ниска температура у дома.

Най-добрият вариант е + 15 ° С. Ако това не е възможно, поставете гърнето с него, така че температурата да не се повиши над 22 ° C.

Осветление

Когато отглеждате рододендрон у дома, трябва да вземете предвид и предпочитанията му за местоположението. Най-добре е да поставите саксията с нея от северната страна, като я поставите в лека полусянка.

Важно! Азалия не понася пряка слънчева светлина. Растението може да умре от това.

Поливане

Трябва да поливате редовно, но да избягвате стагнацията на влагата в саксията.

Най-доброто решение би било опцията за напояване на дъното - през палета. Необходимо е да се налее вода в него, оставете храста да престои няколко часа, след което изцедете останалата вода.

Най-добре е да се полива с топена или дъждовна вода. Ако няма такъв, тогава добре уреден. Можете периодично да добавяте няколко капки лимон към водата, растението ще го хареса.

Пръскане

Пръскането трябва да се извършва ежедневно, но от голямо разстояние. Големи капки вода не трябва да падат върху листата и цветята на растението.

Влажност

Стайният цветен рододендрон е изключително чувствителен към влажността на въздуха. Винаги трябва да е високо.

За да се осигури желаното ниво, до саксията може да се постави съд, пълен с мокър мъх или купа с вода.

Важно! Повечето домашни рододендрони загинаха поради високата температура и ниската влажност.

Грундиране

Най-добре е да закупите специална почва за отглеждане на азалии в магазина. Тъй като растението изисква не само външни грижи, но и киселинно-алкален баланс на почвената смес.

Почвата за рододендрон трябва да е рохкава, лека, влагопроницаема и да има ниво на киселинност от поне 4-4,5 pH. За да го направите ронлив, можете да добавите малко торф или речен пясък към подготвената почва.

Подхранване

Трябва да хранете азалията редовно два пъти месечно. За това се закупува специален комплекс от минерални торове.

През периода на вегетативно развитие и засаждане на пъпки се подхранва със суперфосфатен разтвор (1 g тор на 1 литър вода).

Особености на грижите през зимата, период на покой

Повечето азалии имат период на покой в ​​края на пролетта, след края на цъфтежа.

По това време той се отрязва, трансплантира, ако е необходимо, всички остатъци от цветя се отстраняват и стандартните грижи продължават. Режимът на поливане, хранене и пръскане на рододендрон през периода на почивка не се променя.

За лятото можете да изнесете саксията с растението в градината, като я поставите в полусянка и избягвате прегряване.

През зимата, по време на периода на цъфтеж, трябва внимателно да наблюдавате умиращите цветя и незабавно да ги премахнете, за да дадете възможност за разработване на нови, по-мощни.

Кога и как цъфти рододендрон

Азалията цъфти само за 3-4 години от живота си, следователно, ако младо растение не цъфти, не трябва да се притеснявате и да мислите, че нещо се обърква. Трябва само да изчакате той да узрее напълно.

Видове цветя

Цветовете на азалия могат да бъдат прости, двойни и полу-двойни, най-често те са големи, разположени един по един, по-малките обикновено се събират в буйни съцветия.

Азалия с прости цветя

Средно диаметърът им е 3-5 см. Цветята от някои сортове имат приятен деликатен аромат.

Азалия с двойни цветя

Цветни форми

Има няколко опции за формата на цветя на рододендрон, те зависят единствено от вида и сорта.

Разграничават се следните форми:

 • фуниевидна;
 • тръбни;
 • с форма на камбана;
 • с форма на колело.

Период на цъфтеж

Периодът на цъфтеж директно зависи от сорта растения. Има сортове, които цъфтят през зимата, през ноември-декември, а има и такива, които цъфтят през февруари-април.

Въпреки факта, че великолепието на рододендрона през периода на цъфтеж се противопоставя на описанието и иска да им се възхищава възможно най-дълго, то не цъфти дълго - не повече от 1,5 месеца у дома. За съжаление растението цъфти само веднъж годишно.

Промени в грижите по време на цъфтежа

Не могат да се правят промени за рододендрона по време на периода му на цъфтеж. Но ако има желание леко да удължите този период, можете постепенно да намалите температурата в стаята, където се намира растението.

Важно! По време на периода на пъпкуване и цъфтеж саксията не може да бъде прехвърлена на ново място, това заплашва да изпусне пъпките или да замрази развитието им.

Подрязване на храст от рододендрон

Именно правилната резитба на азалията е ключът към нейния буен и дългосрочен цъфтеж.

Периодът на процедурата е май. По това време на храста се образуват нови издънки. Прищипват се по такъв начин, че да останат само 4-5 листа.

Ако има желание да се отглежда стандартно дърво, тогава е необходимо да се отрежат всички издънки, с изключение на най-мощното и силно. Завързва се за опора и когато се достигне желаната височина, горната част се прищипва. Дървото ще започне да се разклонява. За да придобие сферична форма, трябва периодично да се обръща в различни посоки към светлината.

За храстовидна форма можете просто да отрежете всички издънки до 10 см годишно и напълно да се отървете от слабите, болни издънки.

Как се размножава рододендрон

Въпросът как да се размножава рододендрон у дома възниква пред много производители. Има няколко основни начина за размножаване на това красиво растение.

Покълващи семена

Покълването на семената е най-трудният метод, който използват само професионалистите. За начинаещи е малко вероятно нещо да се получи.

Внимание! Когато купувате семена, трябва да обърнете внимание на периода на събиране (не повече от две години) и липсата на щети. Идеално, ако семената са събрани от вас самите.

Време за засаждане: рано до средата на пролетта. При по-ранна сеитба се изисква допълнително осветление с фитолампи, докато не се осигури 12-часов светъл ден.

Инструкции стъпка по стъпка за засяване на домашни семена от рододендрон:

 1. В дъното на контейнера се изсипва дренажен слой, където семената ще покълнат.
 2. Върху него се изсипва субстрат, така че да не достига 1-2 см до ръба. Субстратът е изравнен, но не уплътнен.
 3. Най-горният слой на почвата се дезинфекцира с разтвор на калиев перманганат.
 4. Семената се подреждат в спретнати равномерни редове върху изсъхналия отгоре субстрат. Разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 1 cm.
 5. Почвата се навлажнява с пулверизатор.
 6. Съдът е покрит с фолио или стъкло.

За да покълнат семената, е необходимо да им се осигурят дълги светлинни часове, висока температура и редовно пръскане. Около месец след сеитбата се появяват първите, много слаби издънки. Но този процес може да се проточи за по-дълъг период.

След като кълновете пораснат малко, е необходимо да ги извадите от оранжерийното състояние и рязко да намалите температурата до 10-12 ° C. Това е доста опасно, но е необходимо. По това време може да се извършва само поливане отдолу. Когато се появят първите листа, растението се гмурка.

Вкореняване на резници

Размножаването на рододендрони чрез резници е най-популярният вид размножаване у дома.

Процесът на присаждане може да се извърши от май до август. Отрязва се леко лигнизирано силно стъбло с размер до 10 см. Разрезът се обработва със стимуланти за растежа на корените. След това се засажда вертикално в почвата за азалии добре, около 2-3 см дълбочина.

Оранжерийните условия се създават с помощта на стъклен буркан или филм.Оранжерията периодично се отстранява за проветряване, поливане и пръскане.

След месец ще настъпи вкореняване, но първият цъфтеж ще трябва да изчака поне две години.

Резници на азалия

Въздушно наслояване

За този метод се използва възрастно дърво с голям брой млади, гъвкави слоеве.

Избира се необходимият брой издънки, върху тях се прави разрез с дължина около 5 см и се огъва в плитък жлеб, предварително изкопан (3 см). Местата на контакт с почвата трябва да бъдат напълно без листа и пъпки.

Внимание! Корените се появяват след 1-2 месеца, но младото растение може да бъде засадено от майчиното растение едва през следващата година. Цъфтежът няма да дойде по-рано от 2 години. Този метод може да се използва от май до август.

Това са основните опции за това как можете да размножавате рододендрони у дома. Всеки производител сам избира за себе си как точно ще се възпроизвеждат тези красиви храсти по негов начин. Има и други начини, например чрез разделяне на храста. Най-често се използва при пресаждане на възрастни растения. Можете също така да опитате да вкорените листа. Принципът е същият като при резниците, но азалията ще отнеме повече време, за да пусне корени и ще трябва да изчакате поне три години за цъфтежа.

Трансплантация на рододендрон у дома

Трансплантация на рододендрон се извършва веднага след края на периода на цъфтеж.

Основната му цел е да провери кореновата система, да премахне изсушени и повредени корени и мъртви дръжки.

Младите азалии трябва да се пресаждат ежегодно, възрастните храсти - на всеки две до три години.

Възможни нарастващи проблеми

Тъй като храстът рододендрон е изключително причудливо растение, с него може да има много проблеми. Той незабавно ще реагира на всички недостатъчно комфортни условия.

Капки пъпки и листа

Това най-често показва неправилна грижа. На първо място, трябва да създадете най-удобната температура за него и да не изсушавате въздуха.

Чрез коригиране на тези недостатъци, най-вероятно растението отново ще позеленее и развитието на пъпките ще продължи. Можете също така да увеличите храненето, тъй като има вероятност в почвата да няма достатъчно хранителни вещества.

Болести

 • Хлороза.

Симптоми: листата пожълтяват без причина.

Решение: повишете киселинността на водата, с която растението се полива. Не го поставяйте в твърде топли помещения, по-добре е постепенно да понижавате температурата до 15 ° C. Може да се напръска с магнезиев сулфат

 • Некроза.

Симптоми: целият основен ствол умира.

Причина: Температурата на въздуха е твърде ниска.

Решение: листата не могат да бъдат запазени, трябва напълно да ги отрежете и да повишите температурата в стаята.

 • Гъбични заболявания.

Симптоми: Появяват се по различни начини - могат да причинят гниене на корените, проблеми с листата или стъблата.

Решение: трябва да помислите какви грешки са допуснати при грижите за растението и да ги поправите.

Вредители

 • Рододендрон бъг.

Това е малко насекомо с крила, с размери около 3 мм. На обратната страна на листата той снася ларви, които в процеса на развитие изсмукват всички сокове от листата.

 • Азалия молец.

Гъсениците му поглъщат листата и се какавидират върху тях. За да се отървете от проблема, можете да напръскате растението със сяра и да премахнете повредените листа.

 • Кърлежи.

Внимание! Това растение може да паразитира от три от техните видове - червено, ягода и паяжина. Техните ембриони и ларви поглъщат абсолютно всички части на растението. Не винаги е лесно да ги намерите, тъй като те избират задната страна на листа като свое място за дислокация.

От всички видове вредители, които могат да се появят на храста на рододендрона, специални инсектициди, продавани в магазини за цветя и градинарство, ще помогнат да се отървете от тях.

Други проблеми

Проблемите с азалията идват по различни начини. Повечето от тях се дължат на неправилна грижа. Така например, при прекомерно преовлажняване може да настъпи загниване на корените, ако не го забележите навреме, растението ще умре.

Директната слънчева светлина причинява слънчево изгаряне под формата на кафяви петна по нежните листа. За да предотвратите всичко това, не можете да пренебрегнете нито едно от правилата за грижа за рододендрон.

Въпреки факта, че засаждането и грижите за храста с рододендрон са доста трудни, струва си да се купуват за любителите на стайни цветя. В края на краищата, не много представители на флората са в състояние да цъфтят в най-студения сезон, като озаряват сивото ежедневие с ярки цветове и добавят радост и яркост в къщата. Цъфтежът им не може да остави никого безразличен. Човек трябва само да се отнася внимателно и цветето веднага ще благодари на собственика си с буен и ароматен цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина